Domácí vaření piva: Vyrábíme pivo z koncentrátu I – pomůcky

Domácí vaření piva z koncentrátů (i sladových výtažků, které vám představíme později) představuje nejjednodušší a vlastně i nejlevnější způsob domácí výroby piva. Finanční ani prostorové nároky nejsou nikterak závratné a po přečtení tohoto článku zjistíte, že stát se domovarníkem není až tak složité, protože svůj koníček můžete provozovat i v prostorách malého bytu, aniž by jste kohokoli a v čemkoli omezovali.

Celý mini-cyklus zabývající se vařením z koncentrátů bude sestaven ze tří samostatných dílů. V tomto prvním se budeme zaobírat pomůckami pro domácí vaření (už tady se dopouštím první nepřesnosti – správně bych měl psát o míchání, výrobě či přípravě) piva, druhý díl bude věnován samotnému procesu výroby domácího piva a v posledním dílu se dočtete o nejčastějších chybách či omylech při výrobě piva z koncentrátů. Byl bych rád, aby jste tento cyklus brali jen jako jakýsi prvotní návod. Časem sami možná zjistíte, že spousta věcí jde dělat jinak a existuje škála možností i názorů na jednotlivé úkony (hodně nadneseně = co domovarník – to unikátní postup). Cílem není sepsat učebnici domovarnictví, ale jen ukázat možnou cestu těm, kteří o této činnosti uvažuji a dát zajímavé počtení pro ostatní. Jinými slovy – nic, co je zde k přečtení není dogmatem či postulátem.

Základní předpoklady

Pro základní modelaci budeme vycházet ze dvou předpokladů – potencionální domovarník (osobně raději používám poangličtěný název homebrewer) nemá k dispozici prostory s celoroční teplotou pod 10 °C a hodlá do zařízení investovat minimální částku peněz. V tomto případě si budeme muset vystačit výhradně se svrchním kvašením, kdy kvasinky běžně pracují v teplotním rozpětí od cca 16 do 25 °C. Svrchně kvašená piva mají několik výhod:

  • lépe se skladují (nemají takové nároky na nízké skladovací teploty)
  • mají dlouhou dobu použitelnosti (běžně 12 a více měsíců)
  • jsou květnatá a chuťově i čichově pestrá

V dalších částech seriálu o domácím vaření se zmíníme i o kvašení spodním pro které je třeba lednice nebo aspoň hodně chladný sklep. Prozatím se však držme kvašení svrchního jelikož je dostupné širšímu obecenstvu.

Pomůcky k přípravě piva z mladinových koncentrátů

  • Kvasná (fermentační) nádoba s víkem, vypouštěcím ventilem
  • Míchadlo
  • Hustoměr s odměrným válcem
  • Teploměr
  • Kvasná zátka
  • Odměrka na sladový cukr pro sekundární fermentaci
  • Stáčeč
  • Zátkovač
  • Láhve (popř. jiné vhodné nádoby pro uchování piva)
Kvasné nádoby s výpustnými ventily a kvasnou zátkou, označen nalepovací teploměr
Míchadlo
Hustoměry (horní v luxusnějším provedení)
Vypouštěcí ventil a stáčeč
Teploměry (nahoře nalepovací)
Zátkovače

U zátkovače doporučuji nešetřit a koupit provedení deluxe (vlevo) nebo vyšší (tzv. stolní provedení). Narážecí varianta (na obrázku vpravo) je sice levná, ale jinak naprosto zbytečná a nepraktická investice. K uzavírání lahví se totiž používá úderu gumového kladiva (paličky), což může vést k rozbití láhve nebo zbytečnému uvolňování vázaného CO2 z piva.

Odměrný válec, odměrka na sladový cukr a čistící prostředek.

Dozrávání a skladování piva

Pivo můžeme uchovávat v PET lahvích (pivní o objemu 1 litr, které jsou běžně k dostání v e-shopech) – to je výhodné především pro začínající domácí sládky. V případě, že stočíte pivo příliš brzy, je možné u PET odpouštět tlak vznikající při sekundární fermentaci. Není vyloučené ani použití PET o objemu 1,5 litru, ve kterých lze na trhu koupit pivo od velkých pivovarů – tady ovšem pozor – PET se časem stávají porézními, takže je lze použít maximálně 1x a nedoporučuji je vůbec používat pro archivaci piva. Lze použít i skleněné láhve, avšak zde opět pozor – jedině v NRW provedení (klasické pivní láhve 0,5 litru, ne nové odlehčené typy). Výhodné je používat i půllitrové láhve s odnímatelným uzávěrem, např. od piva Bernard. Zkoušel jsem i používání pivních párty soudků (5 litrů), ale upustil jsem od této praxe. Většina těchto soudků obsahuje pouze tenkou vnitřní emailovou vrstvičku, která se brzy opotřebuje a pivo pak vykazuje kovovou pachuť.

Kvašení piva

Domáci pivovárek si můžete koupit v několika předpřipravených variantách – většinou START – STANDARD – DELUXE, přičemž nejlevnější varianta je v ceně pod 1.000,- Kč. V případě, že by nevyhovovala ani jedna alternativa, je možné si vybrat a objednat jednotlivé komponenty samostatně. Kutilové zajásají, protože některé komponenty se dají vyrobit svépomocí (např. fermentační nádobu nahradíme obdobnou, určenou pro potravinářské účely a vybavíme jí výpustným ventilem).

Na trhu je poměrně široká škála obchodů a hlavně e-shopů, které jsou schopny uspokojit naše požadavky. Osobně jsem jich vyzkoušel hned několik a nejlepší zkušenosti (podobně jako další redaktoři Pivních recenzí) mám s e-shopem Vaše pivo, který provozuje pan Zbyšek Malec. Troufám si tvrdit, že má nejvíce ucelenou nabídku, velmi solidní ceny a mezi obrovská plus řadím také fakt, že kdykoli se vyskytl problém se zakoupeným zbožím (např. dodávka nefunkčních kvasnic), byl pan Malec vstřícný a promptně vše řešil. Navíc je sám zapálený domovarník, což je vždy jen ku prospěchu věci.

Příště se těšte na první míchání piva …

Seriál Domácí vaření piva

  1. Začínáme
  2. Vyrábíme pivo z koncentrátu I — pomůcky (právě čtete)
  3. Vyrábíme pivo z koncentrátu II — výrobní proces
  4. Vyrábíme pivo z koncentrátu III. – tipy, triky, omyly
  5. Pivo ze sladového výtažku I. — suroviny a pomůcky
  6. Pivo ze sladového výtažku II. — postup vaření
  7. Pivo ze sladového výtažku III. — hlavní kvašení a ležení
  8. Pivo ze základních surovin I. — suroviny a vybavení
  9. Pivo ze základních surovin II. — postup vaření