Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Domácí vaření piva: Vyrábíme pivo z koncentrátu I – pomůcky

Tento článek je dílem číslo 2 z celkových 10 seriálu Domácí vaření piva

Domácí vaření piva z koncentrátů (i sladových výtažků, které vám představíme později) představuje nejjednodušší a vlastně i nejlevnější způsob domácí výroby piva. Finanční ani prostorové nároky nejsou nikterak závratné a po přečtení tohoto článku zjistíte, že stát se domovarníkem není až tak složité, protože svůj koníček můžete provozovat i v prostorách malého bytu, aniž by jste kohokoli a v čemkoli omezovali.

Celý mini-cyklus zabývající se vařením z koncentrátů bude sestaven ze tří samostatných dílů. V tomto prvním se budeme zaobírat pomůckami pro domácí vaření (už tady se dopouštím první nepřesnosti – správně bych měl psát o míchání, výrobě či přípravě) piva, druhý díl bude věnován samotnému procesu výroby domácího piva a v posledním dílu se dočtete o nejčastějších chybách či omylech při výrobě piva z koncentrátů. Byl bych rád, aby jste tento cyklus brali jen jako jakýsi prvotní návod. Časem sami možná zjistíte, že spousta věcí jde dělat jinak a existuje škála možností i názorů na jednotlivé úkony (hodně nadneseně = co domovarník – to unikátní postup). Cílem není sepsat učebnici domovarnictví, ale jen ukázat možnou cestu těm, kteří o této činnosti uvažuji a dát zajímavé počtení pro ostatní. Jinými slovy – nic, co je zde k přečtení není dogmatem či postulátem.

Základní předpoklady

Pro základní modelaci budeme vycházet ze dvou předpokladů – potencionální domovarník (osobně raději používám poangličtěný název homebrewer) nemá k dispozici prostory s celoroční teplotou pod 10 °C a hodlá do zařízení investovat minimální částku peněz. V tomto případě si budeme muset vystačit výhradně se svrchním kvašením, kdy kvasinky běžně pracují v teplotním rozpětí od cca 16 do 25 °C. Svrchně kvašená piva mají několik výhod:

  • lépe se skladují (nemají takové nároky na nízké skladovací teploty)
  • mají dlouhou dobu použitelnosti (běžně 12 a více měsíců)
  • jsou květnatá a chuťově i čichově pestrá

V dalších částech seriálu o domácím vaření se zmíníme i o kvašení spodním pro které je třeba lednice nebo aspoň hodně chladný sklep. Prozatím se však držme kvašení svrchního jelikož je dostupné širšímu obecenstvu.

Pomůcky k přípravě piva z mladinových koncentrátů

  • Kvasná (fermentační) nádoba s víkem, vypouštěcím ventilem
  • Míchadlo
  • Hustoměr s odměrným válcem
  • Teploměr
  • Kvasná zátka
  • Odměrka na sladový cukr pro sekundární fermentaci
  • Stáčeč
  • Zátkovač
  • Láhve (popř. jiné vhodné nádoby pro uchování piva)

Kvasné nádoby s výpustnými ventily a kvasnou zátkou, označen nalepovací teploměr

Míchadlo

Hustoměry (horní v luxusnějším provedení)

Vypouštěcí ventil a stáčeč

Teploměry (nahoře nalepovací)

Zátkovače

U zátkovače doporučuji nešetřit a koupit provedení deluxe (vlevo) nebo vyšší (tzv. stolní provedení). Narážecí varianta (na obrázku vpravo) je sice levná, ale jinak naprosto zbytečná a nepraktická investice. K uzavírání lahví se totiž používá úderu gumového kladiva (paličky), což může vést k rozbití láhve nebo zbytečnému uvolňování vázaného CO2 z piva.

Odměrný válec, odměrka na sladový cukr a čistící prostředek.

Dozrávání a skladování piva

Pivo můžeme uchovávat v PET lahvích (pivní o objemu 1 litr, které jsou běžně k dostání v e-shopech) – to je výhodné především pro začínající domácí sládky. V případě, že stočíte pivo příliš brzy, je možné u PET odpouštět tlak vznikající při sekundární fermentaci. Není vyloučené ani použití PET o objemu 1,5 litru, ve kterých lze na trhu koupit pivo od velkých pivovarů – tady ovšem pozor – PET se časem stávají porézními, takže je lze použít maximálně 1x a nedoporučuji je vůbec používat pro archivaci piva. Lze použít i skleněné láhve, avšak zde opět pozor – jedině v NRW provedení (klasické pivní láhve 0,5 litru, ne nové odlehčené typy). Výhodné je používat i půllitrové láhve s odnímatelným uzávěrem, např. od piva Bernard. Zkoušel jsem i používání pivních párty soudků (5 litrů), ale upustil jsem od této praxe. Většina těchto soudků obsahuje pouze tenkou vnitřní emailovou vrstvičku, která se brzy opotřebuje a pivo pak vykazuje kovovou pachuť.

Kvašení piva

Domáci pivovárek si můžete koupit v několika předpřipravených variantách – většinou START – STANDARD – DELUXE, přičemž nejlevnější varianta je v ceně pod 1.000,- Kč. V případě, že by nevyhovovala ani jedna alternativa, je možné si vybrat a objednat jednotlivé komponenty samostatně. Kutilové zajásají, protože některé komponenty se dají vyrobit svépomocí (např. fermentační nádobu nahradíme obdobnou, určenou pro potravinářské účely a vybavíme jí výpustným ventilem).

Na trhu je poměrně široká škála obchodů a hlavně e-shopů, které jsou schopny uspokojit naše požadavky. Osobně jsem jich vyzkoušel hned několik a nejlepší zkušenosti (podobně jako další redaktoři Pivních recenzí) mám s e-shopem Vaše pivo, který provozuje pan Zbyšek Malec. Troufám si tvrdit, že má nejvíce ucelenou nabídku, velmi solidní ceny a mezi obrovská plus řadím také fakt, že kdykoli se vyskytl problém se zakoupeným zbožím (např. dodávka nefunkčních kvasnic), byl pan Malec vstřícný a promptně vše řešil. Navíc je sám zapálený domovarník, což je vždy jen ku prospěchu věci.

Příště se těšte na první míchání piva …

Seriál Domácí vaření piva

  1. Začínáme
  2. Vyrábíme pivo z koncentrátu I — pomůcky (právě čtete)
  3. Vyrábíme pivo z koncentrátu II — výrobní proces
  4. Vyrábíme pivo z koncentrátu III. – tipy, triky, omyly
  5. Pivo ze sladového výtažku I. — suroviny a pomůcky
  6. Pivo ze sladového výtažku II. — postup vaření
  7. Pivo ze sladového výtažku III. — hlavní kvašení a ležení
  8. Pivo ze základních surovin I. — suroviny a vybavení
  9. Pivo ze základních surovin II. — postup vaření
Procházení seriálem<< Domácí vaření piva: ZačínámeDomácí vaření piva: Vyrábíme pivo z koncentrátu II – výrobní proces >>


Komentáře

  • pepa napsal:

    dobre by bolo napisat ku kazdej pomocke cenu, aspon priblizne alebo od-do, aby mal clovek predstavu

  • SICKsupreme napsal:

    len aby som sa uistil, ten link v NRW na primatora znamena, ze primator ma NRW flasky? ;p

  • TheKub4s napsal:

    Chtěl bych se zeptat.
    Pro stáčení, jaké láhve jsou vhodné a nevhodné?
    PET č.1 – Mohu použít vymyté PETky z marketů? Kolikrát lze jednu takovou PETku využít?
    PET č.2 – V Pivovaru Kocour lze koupit pivo v 1L PETkách, které jsou vratné. Lze použít PETky ze stránek jako je třeba Pivotéka nebo VašePivo vícekrát? Kolikrát je to vhodné?
    Sklo – jakej je rozdíl v tom jestli budu stáčet do lahví transparentních, zelených nebo hnědých?
    Na Prázdniny plánuji své amatérské pivní chutě rozšířit i o svůj sortiment, tak bych měl rád ve všem jasno :)

    • Moro napsal:

      PET (jakákoli a odkudkoli) – použít pouze jedenkrát; nepoužívat pro dlouhodobé uskladnění piva (piva, která by jsi chtěl archivovat).
      Barva skla a PET – nejlépe barva hnědá, pak zelená, čiré jsou naprosto nevhodné.

  • Kumsta napsal:

    Dobrý den, chci se zeptat jestli po změření hustoměrem mladinu z odměrné válce lijete zpátky do fermentační nádoby nebo ne ? Někomu to asi bud připadat jako absurdní otázka ale chystám se na první vaření a chci mít ve všem jasno :)

    • Moro napsal:

      Ano – lijeme jí zpět :-)

      • Horstokvas napsal:

        Někteří i do sebe. :)

        • Kumsta napsal:

          No právě to sem chtěl vědět jestli se nebojíte infikace ostatní mladiny tak to vylijete do sebe nebo to vylijete zpátky do nádoby ,, díky za odpověď ,, založil sem Export Pilsnera ,, tak uvidíme jak se mi povede :)

          • SICKsupreme napsal:

            ja neryskujem, ochutnam a zvysok vylejem

            ak to budes vracat do kvasnej nadoby tak nezabudni na poriadnu dezinfekciu KAZDEJ casti, ktora pride do kontaktu s mladinou

  • Karel Röder napsal:

    Dobrý den,
    dají se v Brně koupit pomůcky na domácí vaření piva ?
    Děkuji
    Karel

  • Ondra 85 napsal:

    Zdravím,
    potřeboval bych poradit.
    Chystám se dělat pšeničné pivo z koncentrátu a rád bych to trochu dochutil koriandrem a pomerančovou kůrou. Akorát nevím kdy to mám přidat.
    Jestli třeba koriandr a pom. kůru svařit, přecedit a pak zchladit a přilít do kvasné nádoby s mladinovým koncentrátem před tím než bych přidal rozkvašené kvasnice…
    Díky za rady :-)

    • Moro napsal:

      Já ingredience nevařil a dával je ihned = při rozmíchávání koncentrátu.

      • Ondra 85 napsal:

        Díky, za radu. A na 20 litrů kolik asi koriandru a pom. kůry bych měl dát. Díky

        • Moro napsal:

          Tak teď jsi mě donutil prohrabat se svými starými poznámkami :mrgreen: Předpokládám, že chceš připravit něco na styl Hoegaarden nebo Cellis White – takže já si s tím hrál celkem dvakrát a dle mých poznámek:
          – 16g sušené pomerančové kůry + 3 ks badyánu (koriandr) … po ochutnávce poznámka: přidat kůry; ubrat koření
          – takže druhá příprava byla 20g kůry a 2 ks koriandr

          • Ondra 85 napsal:

            Něco podobnýho bych chtěl zkusit :-)
            Mockrát děkuju za radu :-)
            A jinak příští týden se chystám s přítelkyní na výlet do Potštejna, mrknout se na zámek a na hrad. Samozřejmě se to spojí s návštěvou pivovaru CLOCK a ochutnávkou piv :-)
            Ještě jednou díky a ať se daří :-)

  • Ondra 85 napsal:

    Zdravím, potřeboval bych ještě poradit.
    10. srpna ráno jsem založil pšenici od Muntons, do dneška to bublalo jako blázen :-) a teď se to uklidnilo, ale hladinky ještě nejsou vyrovnaný.
    Počáteční hustota byla 1047 a teď jsem to radši změřil a má 1014. Tak jestli to nechat takový dva dny a pak změřit a popřípadě hned naláhvovat. Díky moc za radu :-)

    • Moro napsal:

      Ondro, ještě ony 2 dny vydrž a poctivě měř hustotu. Pokud zůstane neměnná – hurá do lahvování. Ale – pokud se pivo čistí, mohl by jsi i láhvovat a nebudeš mít tak moc prokvašené pivo = rozhodnutí je na Tobě. A jelikož jsi homebrewer ve stádiu získávání zkušeností – můžeš polovinu naláhvovat hned a zbytek později a pak ochutnáváním zjistit, co Ti více vyhovuje ;-)

  • Ondra 85 napsal:

    Super, mockrát ti děkuju. Počkám do pátku, změřím a uvidím, kdyžtak to hned naláhvuju. Jinak jsem tam přidal koriandr a pomerančovou kůru jak jsi mi poradil… Díkas :-)

  • Ondra 85 napsal:

    Trošku jsem ochutnal jak jsem to namíchal a dal kvasit. No to nebylo nic moc. Ale dnes jak jsem měřil hustotu, tak jsem tak koštnul a to bylo o dost lepší, už se lehce podobalo pšeničnýmu pivu :-)
    A já jsem ještě do toho udělal chmelovar z těch chmelů, co mi zbyly z toho jak jsem dělal tu IPU. Citra, Cascade a Amarillo. Sice se tyhle do pšenice nepoužívají, asi… Ale proč to nezkusit a myslím, že to bude moc dobrý pivečko :-)
    Líbí se mi, že i z koncentrátu si můžeš pivo dochutit podle toho, co ti chutná. Já, že mám rád ty aromatický chmely, tak jsem to zkusil do pšenice :-)

Napsat komentář


Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »