Domácí vaření piva: Začínáme

Většina konzumentů kvalitního piva se dříve či později seznámí s kousky z menších pivovarů, které jsou v drtivé většině případů o mnoho lepší než ty, které se prodávají po stovkách litrů v supermarketech a v převážné části restaurací a hospod. Piva z malých, a zejména z těch nejmenších, pivovarů jsou charakteristická mimo senzorické vlastnosti taktéž nepoužíváním fyzikálních či chemických úprav před stočením do lahví či sudů. Pivo dostanete takové, jaké přišlo přímo z ležáckého tanku, tedy živé a bohaté na zdraví prospěšné látky. Co kdybyste si takové pivo vyrobili v domácích podmínkách?

Jak chutná?

Převážná většina neznalých konzumentů je při nabídce domácího piva poměrně skeptická a očekává nápoj přibližně kvalit domácího ovocného vína či horší. O to větší je však jejich překvapení když vzorek ochutnají! Pokud se při výrobě něco nepokazilo (což se příliš často nestává, a to i když nedodržíte všechny pokyny zcela přesně), tak chutná domácí pivo výtečně. A co více, je levnější než z obchodu a můžete si jej ochutit (tedy zpočátku zejména dochmelit) dle libosti — tmavé, světlé, svrchně kvašené, spodně kvašené, pšeničné, málo či hodně hořké — nic není problém. Chce to jen nastudovat základní věci z pivovarnicví, nakoupit výbavu v řádu několika málo tisícikorun (možná máte většinu potřebných věcí doma!) a stoupnout si na jedno dopoledne k plotně.

Teprve až začnete vařit pivo doma, tak doceníte práci, kterou zastávají sládkové z malých pivovarů, kde se převážná část varního procesu vykonává do jisté míry ručně. Nejde však jen o fyzickou práci (které si u domácího vaření užijete do sytosti) ale i jakýsi druh kuchařského umění, pro které časem získáte lepší cít. A pokud už před započetím domácího vaření máte nachutnáno mnoho vzorků různých pivních stylů, nebude pro vás výběr vhodných surovin velkou komplikací. A pokud ne — náš seriál vám vše do podrobna vysvětlí a doporučí vhodné postupy a suroviny do začátku.

Co k tomu budu potřebovat?

Nástrojů které pro vaření budete nutně potřebovat není mnoho. Výhodou je, že většinu z nich seženete v běžném prodeji — obvykle jde o nějaké ty hrnce, plastové nádoby pro kvašení a lahve (ať už plastové nebo skleněné) pro ležení. Část z nich je však nutné pořídit ve specializovaných obchodech (například hustoměr, také nazývaný cukroměr nebo aerometr) — ve vinařských potřebách nebo lépe na internetu.

Velkou nabídkou (dalo by se říci kompletní) disponuje e-shop Vaše pivo, kde koupíte nejen všechny ty plastové nádoby, míchadla, lahve ale i třeba zmíněný hustoměr. V nabídce jsou taktéž pivní koncentráty, sladové výtažky či suroviny. Ani kvasnice nemusíte obtížně shánět, jsou taktéž v nabídce tohoto e-shopu, ze kterého často odebírají i někteří redaktoři Pivních recenzí.

Zákonná opatření vztahující se na domácí výrobu piva

Před zahájením výroby piva je třeba mít na paměti, že tato činnost je v Česku zákonem regulována. Dle zákona 353/2003 Sb. o spotřebních daních, § 80, je třeba zahájení výroby piva ohlásit na místně příslušném celním úřadu. Je třeba dodržovat omezení maximálního ročního vyrobeného objemu na 200 litrů, zákaz prodeje doma vyrobeného piva a určení tohoto piva pro vlastní spotřebu, pro spotřebu členů její domácnosti, osob jí blízkých nebo jejich hostů.

Je tedy třeba abyste na nejbližší celnici poslali doporučený dopis, kde záměr vařit pivo popíšete a uvedete předpokládanou roční výrobu piva. Bez tohoto oznámení by vám (mimo jiné) mohla být naúčtována spotřební či jiná daň za vyrobené pivo.

Jaký je postup?

Přesným varním postupem pro výrobu piva vás provede náš seriál, který naváže na tento úvodní článek. Dopodrobna popíšeme způsob, jakým připravit pivo z koncentrátu (asi nejjednodušší způsob pro začátečníka), jak vařit pivo ze sladových výtažků a pro ty, co si troufnou, i popíšeme, kterak pivo vytvořit zcela klasicky a to přímo ze surovin — sladu, chmele, vody a kvasnic.

Každý si tak bude moci doma vytvořit své vlastní pivo dle chuti a užívat si jej tak, jako sis jej užíváme my. Ano, celá redakce se totiž domácím vařením piva zabývá, takže vám může své zkušenosti předat přímo z první ruky.

Zbývá jen dodat, že tento seriál by nevznikl bez zkušeností a znalostí, které jsme nabyli díky skvělému českému fóru o domácím vaření piva Vařím pivo. Tam také směřujte vaše další bádání v oblasti domovarnické. Na fóru se pohybuje mnoho velmi schopných a znalých amatérských sládků, kteří vám na vaše dotazy jistě rádi odpoví. Tam se taktéž příjďte podělit o vaše výsledky. Věříme, že budou zejména pozitivní — vaření piva v domácích podmínkách netřeba se bát.