Recenze Zlatovar Axman

0
7.07.0/10

V okamžiku, kdy jsem psal tuto recenzi (30/1/2011) byly stránky pivovaru ve výstavbě. Ještě v nedávné době jste mohli na jejich adrese najít poměrně umně vyvedenou prezentaci o místním pivu a pivovaru. Celá věc má však jeden háček. V Opavě už žádný pivovar nemají(!). Výroba byla ukončena v roce 2005. Pivovar byl zrušen, rozebrán a zbourán a na jeho místě bude kulturně obchodní centrum. Kde se tedy bere pivo Zlatovar?

Od roku 2005 do roku 2010 pivo Zlatovar (dle ověřených informací) vařil v lahvové podobě Pivovar Zubr v Přerově a v sudové zase Pivovar Litovel. V současnosti celou výrobu vykrývá Pivovar Janáček v Uherském Brodu. Ano, je to tak – místní konzumenti po uzavření pivovaru chodili do hospody na točenou Litovel a domů si kupovali lahvového Zubra. Někdy v 2. pololetí 2010 proběhl mírný redesign etiket a pivo najednou začalo chutnat i vypadat trošku jinak. Aby ne – vždyť teď opavští pro změnu pijí Janáčka.

Nedělejme si iluze přátelé, to se jen ve stáčírně pivovaru vymění etikety a hned je z Janáčka třeba Zlatovar. Někteří si toho ani nevšimli a zlí jazykové dokonce tvrdí, že současný Zlatovar je lepší než ten původní, v Opavě uvařený. Nemohu objektivně posoudit, protože jsem ten původní nikdy nepil, ale údajně měl příjemně sladovou chuť.

Není mým cílem hanět onoho opavského podnikatele, který “nerentabilní” pivovar dovedl, kam dovedl – o tom byla popsána spousta papíru. Víte však, že takových případů máme v republice spoustu? Pro milovníky literatury faktu bych doporučil jeden užitečný odkaz, který jsem nalezl po sepsání, ale před zveřejněním této recenze, kde je vše krásně vysvětleno – Posmrtný život opavského Zlatovaru.

Barva

vyšší žluto hnědá, čirá

Pěna

vysoká a řidší s velkými bublinkami, velmi rychle se trhá a opadává

Vůně

chmelová, sladově chlebová

Chuť, říz

První vjem je výrazně chmelový, sladovost je spíše kratší. Z piva přímo vystupuje chmelová hořkost, která je zpočátku ostřejší a postupně přechází do střední intenzity. Je poměrně dlouhá, zlehounka se vytrácí a v ústech zůstává lehký sladový závan. Pivo je plné a hutné, říz střední až vyšší. Kvalitní pitelná 10-tka.

Komentáře a hodnocení