Recenze Svijanská desítka

0
4.04.0/10

Ve složení je mj. uveden cukr, chmelový extrakt a chmelový isoextrakt.

Pivovar Svijany – doslova milovaný i proklínaný. Pivovar, často dáván jako vzor pivovarského umu i podnikatelských úspěchů. Pivovar, který se z lokální záležitosti stal doslova národním hitem. Jeho piva byla opěvována a mnohými jsou už i zatracována. Proč?

Pivovar se opravdu hodně vytáhl nahoru a jeho úspěch stal se trnem v oku našemu kdysi národnímu klenotu, nyní už jen naleštěnému jihoafrickému pozlátku – Plzeňskému Prazdroji (PP). Jistě si vzpomenete na kauzu s přípravkem tetrahop, kdy PP doslova vytáhl do boje proti němu. Rčení „býti papežštější než sám papež“ bylo naplněna zcela. O co vlastně šlo? Tetrahop patří mezi chmelové extrakty. V ideálním výkladu do našeho tradičního piva NEPATŘÍ. V dalším výkladu není zákázán, tudíž je vlastně povolen. Pivovar Svijany jej používá a v tom bylo jádro pudla.

Tetrahop je určen pro studené dochmelování piva a teprve jeho druhotným účinkem je stabilizace pěny. Určitě se upomínáte, že v časopisech byly umně vyvedeny fotografie toho, jak má  vypadat správná pěna a jak vypadá pěna s tetrahopem. PP rozjel vcelku směšnou kampaň proti němu a byl za to málem vyloučen ze Svazu pivovarů. PP sám tetrahop používal asi do roku 2006 (ač to vehementně popírá) a pak od něj ustoupil – ironie ne?

Závěr – nejsem v žádném případě zastáncem tetrahopu ani jiných podobných „udělátek“, jsem zastáncem kvalitního piva. Netrvám na dodržování bavorského zákona o čistotě, protože kdybych na něm trval, pak konzumuji jen tradiční piva a ostatní a velmi bohaté pivní spektrum je pro mě tabu. Ve Svijanské desítce je přítomen extrakt i isoextrakt a přesto je pro mě vcelku  pitelná. I když – znám rozhodně lepší!

Barva

zlatavě žlutá, pivo čiré

Pěna

zpočátku vysoká s velkými bublinami, hodně rychle se doslova roztrhá na cáry

Vůně

chmelová

Chuť, říz

Úvod je sladově chmelový, tělo piva středně plné. Chuť sladu zůstáva v ústech po kratší dobu a je postupně přehlušována hořkostí chmele, která je ulpívající. Není to nijak zásadní a nebude problémem toto ulpívání i „přehlédnout“.  Říz piva je střední. Pivo je velmi slušně pitelnou desítkou, která rozhodně předčí všechny výtvory chemiček, které jsou ve většině případů pouhými devítkami. Všimli jste si toho někdy?

Komentáře a hodnocení