Většinou piva recenzuji večer, když je klid a já vím, že nebudu muset sednout za volant. Dnešní recenze byla výjimkou. Tolik jsem se na pivo těšil, že jsem se do hodnocení pustil hned po příchodu ze zaměstnání. Po vypití piva mě přepadl hlad a tak dnes napíši něco málo na téma pivo a jídlo. Inspirací mi je výborná kniha s názvem Pivo jako křen od Jolany Novákové & Františka Richtera (jednoho z TOP odborníků na pivo u nás, sládka, pivního sommeliéra a propagátora) a já napíši jednu vychytávku z této knihy, na kterou jsem myslil při pití tohoto vzorku (řeč je samozřejmě o tom, co konzumovat k dobrému pivu):
“ … Ale ještě zajímavější bude, když vyzkoušíte jitrnici nebo jelítko. Zbavte je střívka, nakrájejte na kolečka nebo oválky, přidejte kousek opečeného toastu, višňovou marmeládu – nesmí být moc přeslazená, raději nakyslá – a uvidíte, že vám to bude chutnat. Tedy aspoň si to myslím, protože mě to nakoplo hned napoprvé. Po prvním ochutnání jsem si říkal – sakra, že na to nepřišel někdo před sto lety!“
Barva
Pěna
Vůně
Chuť, říz
Nástup chutí je famózně sladový, pivo je kulaté a harmonické. Chuť přechází v příjemně nasládlý závoj zakončený lehčí hořkostí. Pitelnost je výborná. Říz je střední až vyšší, podporujíc hutné tělo piva. Jak jsem už avizoval u svého oblíbeného českého bocku, řadím toto pivo mezi špičku mezi českými světlými “průmyslovými” speciály. Ve složení piva přítomny chmelové produkty.
Komentáře a hodnocení
Právě na čepu
Beer Advocate
Pivo Pivo
Atlas Piv
Ochutnávková pivnice
Malt Worm
U Poutníka
Schrott
Pivárna U Klauna
Craft Beer Bottle Shop & Bar