Recenze Primátor Weizenbier

0
6.56.5/10

Toto pšeničné pivo zřejmě patří k nejvíce dostupným na našem trhu, dnešní doplňkový komentář tedy věnuji weizenům.

Pšeničné pivo nikdy není čiré – část sladu ječmenného je nahrazena pšeničným (myslím, že nenajdete pivo uvařeno výlučně z pšeničného sladu). Pšenice se od ječmene odlišuje tím, že nemá na zrnu vyvinuty slupky (pivovarští je nazývají pluchami). A právě tyto pluchy působí při zcezování sladiny jako přírodní filtr. Proto u pšeničných piv tento filtr chybí a pivo bývá kalné.

Weizeny by měly být podávány ve sklenicích, které se u dna zužují – je to z důvodu, že v pivu bývají přítomny kvasinky a je estetické, když se díky tvaru sklenice drží v dolní polovině. Já bohužel nejsem vybaven dostatečným sortimentem skla, tak jsem pro fotografii použil sklo od pšenice z brněnského Pegasa, která je v mojí malé sbírce.

Kvasnice v tomto vzorku byly do piva dodány až při stáčení do lahví = nejsou tam jen kvasnice z výroby, ale tyto byly do piva dodány dodatečně. Je to častá praktika pivovarů, že do hotového piva přidají kvasinky a pivo následně prodávají jako kvasnicové. Konkrétně u totoho piva jsem se setkal s tím, že jedna dávka piva se na trh dostala naprosto bez kvasnic. Pravděpodobně v pivovaru něco přehlédli a weizen byl naláhvován bez kvasnic. Ale nebojte se, kvalita piva tím neutrpěla. ;-)

Barva

hnědo žlutá, pivo zakalené

Pěna

vysoká, jemná a hustá, zvolna opadávající, na hladince drží v tenké vrstvě po celou dobu konzumace

Vůně

hřebíčková a kvasnicová

Chuť, říz

První vjem je kvasnicově ovocný, hořkost piva je nižší. Chuť zůstává v ústech poměrně dlouho. Při dalším napití se doslova rozjíždí aromatická příchuť hřebíčku. Tečka je lehce štiplavá a osvěžující. Sladové tělo piva je středně plné, stejně jako říz je střední.

Komentáře a hodnocení