Toto pšeničné pivo zřejmě patří k nejvíce dostupným na našem trhu, dnešní doplňkový komentář tedy věnuji weizenům.
Pšeničné pivo nikdy není čiré – část sladu ječmenného je nahrazena pšeničným (myslím, že nenajdete pivo uvařeno výlučně z pšeničného sladu). Pšenice se od ječmene odlišuje tím, že nemá na zrnu vyvinuty slupky (pivovarští je nazývají pluchami). A právě tyto pluchy působí při zcezování sladiny jako přírodní filtr. Proto u pšeničných piv tento filtr chybí a pivo bývá kalné.
Weizeny by měly být podávány ve sklenicích, které se u dna zužují – je to z důvodu, že v pivu bývají přítomny kvasinky a je estetické, když se díky tvaru sklenice drží v dolní polovině. Já bohužel nejsem vybaven dostatečným sortimentem skla, tak jsem pro fotografii použil sklo od pšenice z brněnského Pegasa, která je v mojí malé sbírce.
Kvasnice v tomto vzorku byly do piva dodány až při stáčení do lahví = nejsou tam jen kvasnice z výroby, ale tyto byly do piva dodány dodatečně. Je to častá praktika pivovarů, že do hotového piva přidají kvasinky a pivo následně prodávají jako kvasnicové. Konkrétně u totoho piva jsem se setkal s tím, že jedna dávka piva se na trh dostala naprosto bez kvasnic. Pravděpodobně v pivovaru něco přehlédli a weizen byl naláhvován bez kvasnic. Ale nebojte se, kvalita piva tím neutrpěla.
Barva
Pěna
Vůně
Chuť, říz
První vjem je kvasnicově ovocný, hořkost piva je nižší. Chuť zůstává v ústech poměrně dlouho. Při dalším napití se doslova rozjíždí aromatická příchuť hřebíčku. Tečka je lehce štiplavá a osvěžující. Sladové tělo piva je středně plné, stejně jako říz je střední.
Komentáře a hodnocení
Právě na čepu
Beer Advocate
Pivo Pivo
Atlas Piv
Ochutnávková pivnice
Malt Worm
U Poutníka
Schrott
Pivárna U Klauna
Craft Beer Bottle Shop & Bar