Recenze Lindemans Kriek

0
6.0/10

Lambik (spontánně kvašené pivo) patří k nejstarším pivním druhům vůbec. V současnosti lambiky často kvasí v mělkých spilkách, kde jsou vystaveny náletům kvasinek, které žijí v dané oblasti. Tím chci říci, že i kdybychom připravili pivo dle identického receptu kdekoli jinde, pak výsledek bude odlišný, právě díky těmto oblastním kvasinkám. Do tohoto lambiku bylo přidáno 25 % ovocného podílu (v čerstvé či zamražené podobě) a pro sekundární kvašení a nasycení piva byl použit cukr. Pivo dokvašovalo v dřevěných sudech, kde nejen nabíralo na řízu, ale i se chuťově zakulacovalo.

Velmi lehký a slušně udělaný lambic, který bych doporučil nejen pro osvěžení v parném létě (je vhodné jej podávat při teplotě 2 – 3 °C), ale také těm, kteří pivní styl lambik neznají a chtěli by jej poprvé vyzkoušet. Budete okouzleni tím, jak může chutnat pivo. O kvalitě produkce pivovaru Lindemans svědčí i to, že svoje lambiky lahvují do tlakových lahví a hrdlo je utěsněno korkovou zátkou. Celkový dojem kazí jen skutečnost, že bylo použito umělé sladilo, což hodnotu piva snižuje. Měl jsem čest ochutnat i “komerční” lambik z jiného pivovaru, který byl uzavřen jen korunkovým uzávěrem a dokonce mi byl jednou přivezen z Belgie i v plechovce.

Poznámka: Pro komplexní servis informací jen dodávám –  pivovary, které dnes vaří lambická piva už povětšinou nespoléhají jen na poletové oblastní kvasinky, ale často mají tyto kvasinky k dispozici ve svých šlechtitelských laboratořích. Jinými slovy – kultivovaly si je a byly by schopny lambické pivo uvařit takřka kdekoli.

Barva

rudá, pivo čiré

Pěna

narůžovělá, jemná, velmi stabilní i trvanlivá

Vůně

po přezrálých černých třešních

Chuť, říz

Nástup kysele ovocný – třešňový. Ovocná složka je naprosto dominantní, spojená s příjemnou trpkostí, která končí jemným tříslovinovým závojem. Pivo je dlouhé o středním řízu – pivo velmi jemně perlí – osvěžující. Ovocná složka potlačuje ostatní pivní znaky – sladovost a chmelovost. Laik se bude zdráhat uvěřit, že se jedná o pivo. Pitelnost výborná. Na dně láhve najdeme tenkou vrstvičku kvasnic. Ve složení nalezneme cukr, nesladovanou pšenici, fruktózu, sladidlo acesulfam K (E950) a aroma.

Komentáře a hodnocení