Pivo je zařazeno mezi tzv. tmavá piva – má vysokou barvu (dle výkladu samotného pivovaru může být označováno i jako pivo černé). Co je v pivovarnictví tmavé a co je už černé? Samozřejmě, že existuje exaktní pivovarnické měření, které má i stanoveny jednotky pro stanovení barevnosti piva (jistě jej časem najdete v naší pivní škole). Jako laické a většinou naprosto dostačující vodítko lze však použít následující pomůcku – pokud lze pivo prosvítit (slunečním světlem, světlem svíce či světlem elektrickým) pak hovoříme o pivu tmavém. Pokud nikoli, pak o pivu černém.
Barva
Pěna
Vůně
Chuť, říz
Nástup chutí je příjemně kávově hořký (ne do chuti instantní kávy, která mi v pivu moc vadí). Káva je příjemně hořce nasládlá a dobře spojená s chmelovou hořkostí, která je dobře odlišitelná. Při dalším doušku se kávovost piva jestě prohlubuje a nabývá na intenzitě. Sladové tělo piva je velmi dobře rozpoznatelné a plné. Říz piva je střední – příjemný.
Komentáře a hodnocení
Právě na čepu
Beer Advocate
Pivo Pivo
Atlas Piv
Ochutnávková pivnice
Malt Worm
U Poutníka
Schrott
Pivárna U Klauna
Craft Beer Bottle Shop & Bar