Recenze Březňák světlý ležák

0
6.56.5/10

Pivovar ve Velkém Březně patří do nadnárodní pivovarnické skupiny Heineken. Pro české pivovarnictví byl vstup těchto nadnárodních společností kritickým přelomem. Pramálo je totiž zajímají tradice – tradice ve smyslu výroby  piva i tradice ve smyslu historie. Je tedy naprosto lhostejné, zda se v daném  městě a pivovaru pivo vařilo několik století. Prioritní je zisk daného pivovaru a pokud nebyl dostatečný, byl pivovar  prostě uzavřen (např. Znojmo, Kutná Hora, Louny, …) a výroba převedena jinam. Netřeba vysvětlovat, že pivo vařené jinde (byť by bylo dle stejné receptury a i stejným sládkem) bylo trochu jné. Výroba piva byla modernizována, spilky nahrazeny CK tanky, pivo bylo unifikováno a ztratilo svůj charakter i tvář. Chuť a osobitost piva byla setřena. Konzument si občas zanadával, často si toho vůbec nevšimnul a pije si dál svojí značku a vlastně ani neví, kde se vyrábí. Proč tento můj výklad?

Pivovar ve Velkém Březně nabízí velmi kvalitní produkci, pivo zde vařit prostě umí a jak se vyhýbám oněm unifikovaným výtvorům, pak na Březňáka ležák s tváří pana Cibicha ve znaku si vždycky rád zajdu – otázka zní: Jak dlouho ještě?

Barva

zlatavě žluto hnědá, pivo čiré

Pěna

hustá krémová s jemnými bublinkami, vysoce stabilní, kroužkuje na stěnách sklenice, na hladince vydrží po celou dobu konzumace

Vůně

sladově chmelová, vnímám i vůni chleba

Chuť, říz

První vjem chmelově chlebový s nastupující drsnější hořkostí, která postupně odeznívá. Následně se rozjíždí sladová plnost piva. Chuťový zážitek je zakončen příjemnou sladově chmelovou tečkou, která zůstává v ústech středně dlouze. Tělo piva plné. Říz střední až vyšší. Pivo vybízí k dalšímu napití.

Komentáře a hodnocení