Pro mě osobně je každé setkání s klášterním pivem malým svátkem. Takové pivo je zkrátka si třeba užít a náležitě vychutnat. Hodí se ke speciálním příležitostem a nebo třeba jen tak, k večernímu rozjímání.
Poznámka: Od okamžiku recenzování jsem měl Chimay Rouge ještě několikrát (bohužel vždy bez fotoaparátu) a pěna byla naprosto v pořádku.
Barva
Pěna
Vůně
Chuť, říz
Nástup chutí temně zastřený = vnímám štiplavý karamel, příchuť dřeva a krátkou, ač dominantní sladkost medu, kde nalezneme i tóny fíků a povidel. Sladové tělo překvapivě ne zcela plné. Chuťový vjem pokračuje trpkou tříslovinovou (tanin) svíravostí a vše je zakončeno lehce kysele hřejivým koncem, kde je vnímatelný i chmel a špetka kvasnic. Říz vyšší (jako u všech piv dokvašovaných v láhvi). Ve složení nalezneme nesladovanou pšenici a cukr.
Již podle výpisu vůní je zřejmé, že se jedná o čichově i chuťově velmi pestré pivo. Osobně řadím piva Chimay k těm lepším z produkce trapistických pivovarů. Chimay Rouge (Red Cap) je nejstarším z celé produkce pivovaru.
Komentáře a hodnocení
Právě na čepu
Beer Advocate
Pivo Pivo
Atlas Piv
Ochutnávková pivnice
Malt Worm
U Poutníka
Schrott
Pivárna U Klauna
Craft Beer Bottle Shop & Bar