Recenze Chimay Rouge (Red Cap)

0
7.0/10

Pro mě osobně je každé setkání s klášterním pivem malým svátkem. Takové pivo je zkrátka si třeba užít a náležitě vychutnat. Hodí se ke speciálním příležitostem a nebo třeba jen tak, k večernímu rozjímání.

Poznámka: Od okamžiku recenzování jsem měl Chimay  Rouge ještě několikrát (bohužel vždy bez fotoaparátu) a pěna byla naprosto v pořádku.

Barva

zemitě hnědá, pivo lehce zakalené s volně plovoucími kvasnicemi

Pěna

lehce okrová, nastoupila a bleskově zmizela zanechajíc po sobě kapičky na stěně sklenice

Vůně

jako bych vstoupil do letního lesa po dešti – pryskyřice, dřevo, kůra, třísloviny ze spadaného listí, k tomu karamel, porce hřebíčku a zcukernatělého lesního medu, fíky, švestky (lépe by se slušelo napsat povidla) na konci trocha chmele s kyselým zeleným jablkem

Chuť, říz

Nástup chutí temně zastřený = vnímám štiplavý karamel, příchuť dřeva a krátkou, ač dominantní sladkost medu, kde nalezneme i tóny fíků a povidel. Sladové tělo překvapivě ne zcela plné. Chuťový vjem pokračuje trpkou tříslovinovou (tanin) svíravostí a vše je zakončeno lehce kysele hřejivým koncem, kde je vnímatelný i chmel a špetka kvasnic. Říz vyšší (jako u všech piv dokvašovaných v láhvi). Ve složení nalezneme nesladovanou pšenici a cukr.

Již podle výpisu vůní je zřejmé, že se jedná o čichově i chuťově velmi pestré pivo. Osobně řadím piva Chimay k těm lepším z produkce trapistických pivovarů. Chimay Rouge (Red Cap) je nejstarším z celé produkce pivovaru.

Komentáře a hodnocení