Recenze Vyškov Džbán

0
10/10

Některé chuťové složky Džbánu mi (překvapivě, vzhledem k zcela jinému stylu) mírně připomínají Matušku Raptor IPA, ovšem s menší plností a slabším řízem. Pitelnost je fantastická. Často se vám možná stane, že jej po otevření vypijete téměr na ex. Vím o čem mluvím :)
Džbán je další zdařilé pivo z vyškovského pivovaru. Doufejme, že noví nájemci naváží na velmi rozumnou chuťovou kvalitu produkce a zároveň odstraní z piva látky, které do něj nepatří — jako například zde ve složení uvedený konzervant E300. Nejsem si příliš jist, zda je zcela v pořádku, že je na láhvi uvedeno „Chráněné zeměpisné označení České pivo“ když je v pivu chemie. Ke složení lahvové varianty se sládek vyjádřil v diskusi na webu pivovaru. Hodnocení lahvové varianty 7/10.

Poznámka: Ochutnal jsem i čepovanou nefiltrovanou (a tedy i nepasterovanou jelikož byl sud stočen přímo z ležáckého tanku) verzi a mohu potvrdit, že pěna i říz je naprosto v pořádku, pivo je svěží, plné a velmi příjemně hořké. Hodnocení čepované varianty je 7,5 bodu z 10.

Barva

Zlatá, čirá.

Pěna

Pěnivost velmi špatná, pěna je naprosto tragická. Po asi pěti sekundách je povrch piva zcela čistý. S takto špatnou pěnou se setkávám jen zřídka.

Vůně

Výrazně sladová s chmelovým koncem. Vůně je jakoby nasládlá — karamelová/medová. Dosti netypické leč velmi pěkné na pivo českého typu.

Chuť, říz

Říz je střední až slabý (to asi souvisí s tragickou pěnou). Chuť je na jedenáctku dosti plná, sladová s hořkým, mírně ulpívajícím koncem. Tělo je sladové a opět jakoby lehce do karamelu (ač zřejmě žádný použit nebyl). V druhé degustované lahvi jsem registroval muškátový oříšek. Zde je opravdu každé pivo originál — a protože jsem obecně odpůrcem uniformity, tak to spíše oceňuji než abych si stěžoval na nevyrovnanost várek.

Komentáře a hodnocení