Pitelnost vinou přílišné sladkosti velmi nízká. Měl jsem co dělat abych vůbec dopil ten jeden půllitr, co jsem na ochutnání dostal. Kdyby bylo pivo více prokvašené, tak by bylo nejspíš dosti slušné, takhle je to však jen cukrkandlová tlamolepka, bohužel.
Protože je zde sladkost tak výrazná, nedalo mi to a spočítal jsem si dosažené (zdánlivé) prokvašení, které vychází na 64 %. V pivu tak zůstalo 36 % nezkvašeného extraktu tvořeného převážně cukernatými látkami. Tedy pro (velmi) zjednodušenou představu možno říci, že v každé deci tohoto piva je 367,2 gramů cukru.
Zajímavé je srovnání s podobně cíleným (ač světlým a zařazeným do jiného stylu) jednadvacetistupňovým pivem z Heinekenu, totiž Svatováclavským. To má 9,5 % alkoholu (zdánlivé prokvašení 80 %) a je i přes svou stále dost vysokou sladkost o dost pitelnější.
Barva
Pěna
Vůně
Chuť, říz
Když se poprvé napijete, dostanete opradu plnotučnou sladkou pecku do úst. Bohužel plnotučnou ne v dobrém slova smyslu, pivo je opravdu příliš sladké. Tato pecka se později mění na karamelovost a pak středně výraznou hořkost, která je trochu ostřejší než bych si představoval, přesto však neulpívá a dá se považovat i za příjemné osvěžení mezi těmi kily zbytkového extraktu, kterými pivo disponuje.
Alkohol neznatelný, hřejivost velmi slabá a dá se říci diskrétní.
Komentáře a hodnocení
Právě na čepu
Beer Advocate
Pivo Pivo
Atlas Piv
Ochutnávková pivnice
Malt Worm
U Poutníka
Schrott
Pivárna U Klauna
Craft Beer Bottle Shop & Bar