Recenze Kirin Ichiban Shibori

0
10/10

Mírně podprůměrné „světopivo“, ničím zvlášť zajímavé. Žízeň uhasí ale nepochutnáte si na něm. Degustovaný kousek by, narozdíl od plechovek distribuovaných v Evropě koncernem Heineken (vyrobeno v Rusku, Německu nebo Velké Británii), měl pocházet přímo z Japonska. 100% jist si tím však nejsem neb neumím japonsky a osobně jsem pivo nekupoval — dovezli mi jej známí spolu s dalšími vzorky, jejichž recenze se tu brzy objeví, z Asie. Dle serveru BeerAdvocate je toto pivo vyrobeno bez náhražek sladu — tedy rýže či kukuřičné krupice, jak je v Asii a zvlášť u velkých pivovarů, bežné
Název 一番搾り, tedy přepsáno do latinky išiban šibori nebo podle anglického vzoru ichiban shibori, má dle informací, které jsem zjistil po asi čtvrthodinovém gůglení značit, že při scezování díla (tedy získávání sladiny ze zrna a vody po povaření) na závěru rmutování není prováděno dodatečné přidávání vody (tedy je použita metoda mezi domovarníky známá jako no-sparge). Mladina vznikne jen z toho, co už je ve varné nádobě. Tím by mělo pivo získat plnější chuť za cenu zvýšení výrobních nákladů (vyšší spotřeba surovin na stejný objem várky).

Barva

Světle zlatá, čirá.

Pěna

Pěnivost nadprůměrná, pěna poměrně dobře drží, je však složená z velkých bublin.

Vůně

Výrazně sladová, velmi pěkná. Na konci je lehce cítit líh.

Chuť, říz

Chuť je sladová s podprůměrnou plností, odpovídá přibližně české desítce z velkého pivovaru. Chmelová hořkost je nevýrazná. Říz střední, dobře vyvážený. Ke konci doušku je cítit slabá kyselost.

Komentáře a hodnocení