Recenze Jihlavský Altbier (Svatomartinský speciál 13°)

0
8.5/10

Pitelnost je velmi vysoká, pivo je hebké, krásně zakulacené a chuťově naprosto čisté. Do krku klouže velmi snadno 🙂

Prve je třeba říci, že před sebou nemáme vzorek altbieru vařený dle německých zvyklostí nýbrž podle zvyklostí jihlavských — tedy pivo by mělo svou senzorikou odpovídat tomu, co se v oblasti dříve vařilo a jaké suroviny se používaly. Jde tedy o svébytný styl.

Ve složení nalezneme 30 % pšeničného sladu, zbytek je tvořen sladem plzeňským. Vařeno na jeden rmut, kvašeno svrchními kvasnicemi na pšeničná piva. Prokvašení 65 %, což je i důvod na 13° pivo nízkého obsahu alkoholu a lehké sladkosti na začátku doušku. Chmeleno Premiantem a Červeňákem.

Nejde o jednorázovou várku, Altbier by se měl vařit celoročně.

Hořkost 23,7 IBU, barva 16 EBC.

Barva

Tmavě žlutá, silně zakalená.

Pěna

Nádherně hustá, stabilní a pevná. Pivo ve sklenici skvěle kroužkuje.

Vůně

Lehce banánová. K tomu nějaký ten hřebíček a závěrem malé množství kvasnic.

Chuť, říz

Chuť je středně plná, sladového charakteru se středním až slabým řízem. Začátek je příjemně nasládlý, závěr naopak suchý s doznívající smetanovostí. Chmelová hořkost patrná na horním patře až po několika doušcích, je však nevtíravá a pěkně propojená s tělem piva. S rostoucí teplotou vzorku vyniká zemitost piva.

Komentáře a hodnocení