Trošku mě mrzí, že vůně (odmyslete si máslo — zřejmě špatná várka) ne zcela odpovídá chuti — hořkost je přecejen příliš ostrá a neladí se zbytkem piva, což možná zabilo i onen přídavek barrique chipsů, na které jsem byl obzvlášť zvědavý. Škoda. Pokud bych mohl radit, tak bych z receptu vyhodil Sládka a místo toho použil nějaký britský nebo americký aromatický chmel + Citru nebo Cascade na dodání hořkosti. Příliš ostrá hořkost má i výrazný podíl na srážce bodového hodnocení za chuť.
Použité slady: vídeňský, pšeničný, carapils, carared, carawheat, karamelový. Chmeleno Červeňákem a Sládkem, dry hop Premiant a Sládek.
Díky Alexisovi za pivo a těším se na další vzorky! Podrobnosti o varním postupu naleznete v článku na Světu piva.
Barva
Pěna
Vůně
Chuť, říz
Chuť je středně plná, sladová, středního až silného řízu (asi o něco silnějšího než bych si u ejlu představoval, to se však dá pochopit u domácího piva dokvašovaného v láhvi). Konec je suchý. Deklarovaná hořkost 55-58 IBU by seděla, jen mi připadá poměrně nevyvážená a příliš drsná, což celkový dojem poněkud kazí. Barrique jsem v chuti bohužel neobjevil — možná se příchuť chipsů ztrácí v chmelové hořkosti.
Komentáře a hodnocení
Právě na čepu
Beer Advocate
Pivo Pivo
Atlas Piv
Ochutnávková pivnice
Malt Worm
U Poutníka
Schrott
Pivárna U Klauna
Craft Beer Bottle Shop & Bar