Toto pivo by si určitě zasloužilo vyšší stupňovitost a plnost, ale jinak je velmi dobré, svěží. Ve složení mě trošku zaskočil sacharin a pivní kulér. Na lahvi je dále také v Němčině uvedeno, že je pivo vařeno podle Reinheitsgebot, což je samozřejmě chyba. Pivovar jsme o tomto problému informovali a bylo nám sděleno, že chyba vznikla při kopírování dat ze Zámeckého ležáku 13 % a že v dalších dotiscích etikety bude již popisek odstraněn.
Pro zajímavost něco více o pivním kuléru:
– pivní karamel E150c
– tekuté barvivo pro potraviny
– dominantní surovinou k výrobě je rafinovaný cukr
– vyrábí se složitou řízenou tepelnou karamelizací cukerného sirupu za přídavku amoniaku
– je určen k přibarvování piva na požadovanou barvu, může se použít i k barvení jiných potravinářských výrobků (např. povidel)
– doporučené dávkování je do 0,5 kg karamelu na 1 hl piva nebo 100 kg potraviny
Pro dokreslení, definice amoniaku, převzatá z Wikipedie:
Bezbarvý velmi štiplavý plyn. Amoniak je toxická, nebezpečná látka zásadité povahy. Při vdechování poškozuje sliznici.
Také něco málo o sacharinu, mimo jiného často diskutovaného jakožto karcinogenní látce:
Neenergetické náhradní sladidlo, vyráběné z dehtu kamenouhelného. Chutí je asi pětsetkrát sladší než cukr.
Barva
Pěna
Vůně
Chuť, říz
poměrně lehká chuť s vyšším řízem na tmavé pivo, sladší chuť karamele. Konec je poměrně dlouhý a mísí se v něm sladká chuť s jemnou hořkostí. S postupem času však pivo začíná měnit chuť a místo dlouhého konce se z něj stane nepříjemný kyselý ocas.
Komentáře a hodnocení
Právě na čepu
Beer Advocate
Pivo Pivo
Atlas Piv
Ochutnávková pivnice
Malt Worm
U Poutníka
Schrott
Pivárna U Klauna
Craft Beer Bottle Shop & Bar