Recenze Bakalář 555 Jubilejní speciál

0
7.57.5/10

Pitelnost mírně nadprůměrná. Deset si jich asi nedáte, chuť vás však do konce půllitru rozhodně nepřejde. Původně jsem chtěl napsat “nadprůměrný český doppelbock”, jenže pak jsem si uvědomil, že jde o jeden z prvních doppelbocků českého původu, který tu recenzujeme. Pokud budou další pivovary následovat příklad Rakovníka (nebo pivovaru Primátor) a uvedou časem podobně chutné doppelbocky, nebudeme už muset za tímto stylem jezdit do Bavorska jako tomu bylo doposud. Díky, sládku — takhle se rozšiřují obzory českých konzumentů!

Pivo zraje na české poměry nevídaných 120 dnů (stejně dlouho jako například Vyškovský Generál).

Barva

Měděná, čirá.

Pěna

Hustá, stabilní, skvěle kroužkuje. Velmi pěkné na lahvové pivo.

Vůně

Výrazně sladová — kávová v kombinaci s karamelem a někde na konci se povalující lehkou uzeninkou. Alkohol nepříliš překvapivě (u doppelbocků je to běžné) rozpoznatelný leč nijak zvlášť výrazný.

Chuť, říz

Plnost je průměrná, každý doušek je pěkně sladový plný karamelu mísícího se s chmelem, který cítíte nejdříve lehce na začátku a později na konci v příjemném dojezdu. Vzhledem ke stupňovitosti nepřekvapí jistá hřejivost a alkoholovost piva. Alkohol je však v rámci stylu slušně propojen s tělem piva a nijak zvlášť neruší. Říz je spíše silný, což zde není na škodu — oceňuji to, zvyšuje to pitelnost.

Komentáře a hodnocení