Na toto pivo jsem byl hodně zvědavý vzhledem k historii tohoto stylu, která se k němu váže a byl jsem poměrně příjemně překvapen, ale také lehce zaskočen nevšední skladbou chutí (a to jsem pil už ledacos). Toto pivo původem přímo ze San Francisca se dříve vařilo primitivními způsoby bez chlazení ledem a spodně, čili pro kvasnice, které jsou uzpůsobeny prostředí od 0 do cca 13 stupňů byl šok pracovat s pivem při vyšších teplotách, které jsou určeny pro kvasnice pro svrchně kvašená piva. Nyní se používají speciální kvasnice, které tyto vyšší teploty přežijí a další moderní metody, avšak chuť by měla snad být i nadále podobná té, která byla před 200 lety, kdy se toto pivo poprvé uvařilo.
Pivní styl Steam Beer je patentován přímo Anchor Brewing Company a ostatní piva tohoto stylu se musí označovat jako California Common. Poměrně podrobný článek v angličtině o původu a postupu vaření tohoto piva můžete nalézt na BrewingTechniques.com
Gum: Pěna v mém případě tak pěkně nedržela, leč pivo i přesto lehce kroužkovalo. Vůně sladová, nasládlá. Barva světle měděná. Tělo středně plné s výrazným řízem i hořkostí a sušším dojezdem, počátek lehce karamelový. Pitelnost až nebezpečně skvělá. Osobně hodnotím 7,5 z 10.
Barva
Pěna
Vůně
Chuť, říz
poměrně silný říz uvozuje jakoby lehce slanou chuť, která přechází ve směs hořkosti a nakyslé hořkosti citrusů a karamelově sladové středně plné tělo, což je poměrně zajímavé a nevšední. Konec je lehce ulpívavě hořký a mírně sušší.
Komentáře a hodnocení
Právě na čepu
Beer Advocate
Pivo Pivo
Atlas Piv
Ochutnávková pivnice
Malt Worm
U Poutníka
Schrott
Pivárna U Klauna
Craft Beer Bottle Shop & Bar