Pitelnost této pšenice je výtečná, pivo je velmi svěží a lehké (někomu by se možná zdálo až příliš lehké na 11 % EPM). Na letní posezení na zahrádce však ideální.
U piva od Richarda jsme s recenzí dlouho váhali kvůli velmi špatné kvalitě výčepních (viz článek Jak správně natočit pivo, odstavec “Časté chyby při čepování”), kteří pivo čepovali z výšky, přelévali jej, nechávali dlouhé minuty stát vedle výčepu a podobně. Náhodou se mi však podařilo narazit na Údolní na velmi slušného výčepního, který pivo natočil naráz a nijak nelibě s ním nemanipuloval (seděl jsem na baru před výčepem), tudíž jsem se jal natočený kousek ihned recenzovat.
Kvašeno spodními kvasnicemi z Bernarda, složeno z 30 % pšeničného, 70 % ječného sladu a Žateckého poloraného červeňáku. Dosažené prokvašení přibližně 70-80 % (zdroj: Bc. Stanislav Klusák: Analýza piva vybraného minipivovaru ve vztahu k senzorickému hodnocení piva; Diplomová práce — MENDELU Brno)
Barva
Pěna
Vůně
Chuť, říz
Chuť je taktéž sladová, s výrazným řízem a lehčím tělem. Tělo není výrazně ovocné jako tomu bývá u svrchně kvašených pšeničných piv, je však dost rozdílné od richardovské ječné dvanáctky, chuťový vliv pšeničného sladu je tedy evidentní. Chmelová hořkost je méně výrazná, říz je střední až silný. Není to klasická pšenice, na jakou jste zvyklí například od našich pivovarnických přátel z Bavorska, je to však zajímavý, netradiční počin. Zdejší jedenáctku si představte spíše jako takový zvláštně chutnající ležák — tato chuť rozhodně není pro každého. Osobně si myslím, že většině konzumentů sedne spíše klasický ležák z produkce žebětínského minipivovaru.
Komentáře a hodnocení
Právě na čepu
Beer Advocate
Pivo Pivo
Atlas Piv
Ochutnávková pivnice
Malt Worm
U Poutníka
Schrott
Pivárna U Klauna
Craft Beer Bottle Shop & Bar