Některé chuťové složky Džbánu mi (překvapivě, vzhledem k zcela jinému stylu) mírně připomínají Matušku Raptor IPA, ovšem s menší plností a slabším řízem. Pitelnost je fantastická. Často se vám možná stane, že jej po otevření vypijete téměr na ex. Vím o čem mluvím
Džbán je další zdařilé pivo z vyškovského pivovaru. Doufejme, že noví nájemci naváží na velmi rozumnou chuťovou kvalitu produkce a zároveň odstraní z piva látky, které do něj nepatří — jako například zde ve složení uvedený konzervant E300. Nejsem si příliš jist, zda je zcela v pořádku, že je na láhvi uvedeno „Chráněné zeměpisné označení České pivo“ když je v pivu chemie. Ke složení lahvové varianty se sládek vyjádřil v diskusi na webu pivovaru. Hodnocení lahvové varianty 7/10.
Poznámka: Ochutnal jsem i čepovanou nefiltrovanou (a tedy i nepasterovanou jelikož byl sud stočen přímo z ležáckého tanku) verzi a mohu potvrdit, že pěna i říz je naprosto v pořádku, pivo je svěží, plné a velmi příjemně hořké. Hodnocení čepované varianty je 7,5 bodu z 10.
Barva
Pěna
Vůně
Chuť, říz
Říz je střední až slabý (to asi souvisí s tragickou pěnou). Chuť je na jedenáctku dosti plná, sladová s hořkým, mírně ulpívajícím koncem. Tělo je sladové a opět jakoby lehce do karamelu (ač zřejmě žádný použit nebyl). V druhé degustované lahvi jsem registroval muškátový oříšek. Zde je opravdu každé pivo originál — a protože jsem obecně odpůrcem uniformity, tak to spíše oceňuji než abych si stěžoval na nevyrovnanost várek.
Komentáře a hodnocení
Právě na čepu
Beer Advocate
Pivo Pivo
Atlas Piv
Ochutnávková pivnice
Malt Worm
U Poutníka
Schrott
Pivárna U Klauna
Craft Beer Bottle Shop & Bar