Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Redakční blog

CKT znamená špatné pivo? Tak jednoduché to opravdu není

Dost jsme se u nás v redakci podivili nad článkem, který vyšel na serveru Vitalia. Je to přesně ten typ článků, které ukazují zamrzlost některých českých pivovarů v čase, nepochopitelně ignorujíc moderní postupy a poznatky. Už u nás vyšlo několik textů, kde jsme upozorňovali, že žádná z moderních pivovarnických technologií není sama o sobě dobrá nebo špatná.

Jak vznikla Cosa Nostra

Víc hlav víc ví, říká se. Tohle rčení mi čím dál častěji potvrzují i různorodé kooperační várky špičkových „craft“ pivovarů. Vzpomeňme třeba na Mikkeller/Stillwater Rauchstar. Jako zákazníka často taková piva mou pozornost zaujmou. No a takhle jednoduše se zrodil nápad, pokusit se uvařit nějaké zajímavé pivečko ve spolupráci s dalším pivovarem.

Sterilita českých hospod

Nedávno jsem se s přáteli zamýšlel nad zajímavým tématem — kolik hospod vzniklých v poslední době je skvěle navržených, s kvalitním výčepním zařízením, znalou obsluhou, kvalitou čepování na úrovni a dobrými pivními pochutinami? Podobných podniků vzniklo mnoho. Část z nich má však společný jeden problém — sterilitu.

Vlastní cestou aneb díky pane Bernarde

Čtvrtek! Pracovní týden se pomalu blíží ke konci a já toho mám opravdu plné zuby. Vytížení se na mě podepsalo podstatným způsobem a nejraději bych po příjezdu domů nedělal vůbec nic a maximálně se uklidil k PC nebo TV. Telefon – volá mi žena, že prý potřebuje naší ratolesti koupit nějaké oblečení a že tedy pojedeme na nákup do okresního města Hodonína. No nazdar(!), říkám si – toto mi ještě chybělo! Protože mě však už pár let zná, tak vzápětí dodává:„Můžeš si sednout někam v klidu na pivo a já s malou půjdeme po nákupech.“ To už je lepší, souhlasím tedy. (fejeton)

Těžký život pivního recenzenta

Občas na každého z nás dopadne taková drobná pivní deprese. Nemusí to souviset ani s tím, co se zde na webu probírá v diskusích (ačkoli tentokrát mě to asi vyprovokovalo k sepsání tohoto článku :-)), prostě přijde taková ta „blbá nálada“, kdy se člověku nic nechce a nejradši by odjel na rok na Kanáry a na pivo na dlouho zapomněl.

Okénko z pivotéky

Abych vás krátce uvedl do problému, jako pivovarského sládka mě vždycky bavilo nakukovat i do obchodní  stránky mojí branže. Vzhledem k tomu, že jsem měl ještě dost volného času, rozhodl jsem se vypomoci jedné nové pivotéce na pozici v podstatě běžného prodejce.

Mekfartin – spojení estetiky a pivních chutí

Když mi v redakční e-mailové schránce přistála zpráva od slovenského domácího sládka Martina Feka s prosbou, zda bych ochutnal jeho pivní výtvory, skoro jsem zajásal. Slovenská domovarnická scéna mi není zcela neznámá a značka Mekfartin je na Slovensku opravdovým pojmem. Martin se ve své profesi zabývá grafikou a designem a svůj um a myšlenky přenáší i do obalů svých pivních výtvorů, takže bylo rozhodně na co se těšit. Samozřejmě i nadšeně jsem souhlasil a po kratší komunikaci mi byly 3 z jeho výtvorů doručeny. Pojďme tedy do toho …

Právě jsem se vrátil z Hradu

Rok se sešel s rokem a nastal již podruhé čas pět ódy na chmelový mok, a to na místě poblíž kterého momentálně teče proudem spíše likér Jana Bechera. Českomoravský svaz minipivovarů v Královské zahradě Pražského hradu totiž uspořádal druhý ročník pivního festivalu, kterého se mělo zúčastnit na 60 minipivovarů. Loni jsem si tuto ochutnávkovou akci bohužel nechal ujít, letos jsem tedy nesměl chybět.

A zase ty Svijany …

Nelze si nepovšimnout, že v tuzemském pivním rybníčku plove další chcíplotina, která jedovatě zapáchá a poutá na sebe pozornost i zraky přihlížejících – samozřejmě mám na mysli kauzu mykotoxinů, která plní odborné i laické diskuse na všemožných webových portálech a která snad (doufám) dospěje až k soudnímu rozuzlení. Nechci a nebudu se stavět na jakoukoli znesvářenou stranu, i když samozřejmě názor na tuto záležitost v sobě nosím od počátku. Je zajímavé, že stejně, jako v případě kauzy tetrahop,  je nejvíce pranýřovaným pivovarem právě Pivovar Svijany. Nebo to zas až takové překvapení není? Zkusme se na to podívat blížeji …

Jak se studuje na Podskalské?

Před pár dny jsem zdárně ukončil studium třetího ročníku pražské pivovarnické střední školy Podskalská. Často se mě lidé ptají, jak se mi tam studuje a zda jsem vůbec v Praze někdy střízliv. Rozhodl jsem se tedy, že se o své dojmy podělím i s vámi, čtenáři Pivních recenzí.

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »