Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Pivní škola

V naší pivní škole bychom vám rádi řekli něco o technologiích, postupech a všem možném kolem vaření, skladování, hodnocení, úpravy a dalších věcí kolem piva.

Cizí chutě a vůně v pivu a jak jim předcházet I.

Tento článek je dílem číslo 1 z celkových 3 seriálu Cizí chutě a vůně v pivu a jak jim předcházet

V následující sérii tří článků bychom vám chtěli popsat cizí chutě, které se mohou nacházet v pivu a které mohou vzniknout během vaření a také si řekneme, jak se při vaření těmto chutím a vůním vyhnout. Článek zveřejnil server MoreBeer.com, od kterého jsem dostali laskavé svolení článek přeložit a publikovat na našem webu. Přejeme příjemné čtení a žádné takové probémy při vašich domovarnických pokusech 🙂

Výroba nealkoholického a nízkoalkoholického piva

V dnešním díle pivní školy si představíme podrobné postupy výroby nealkoholického a nízkoalkoholického piva. Přesto, že se jedná o velmi odbornou část pivního průmyslu, chtěli jsme vám tyto informace, vzhledem k jejich zajímavosti, přinést. Jelikož žádný náš redaktor není v oblasti nealkoholického piva vybaven dostatečnými znalostmi, rozhodli jsme se článek převzít z jiného odborného zdroje.

Tímto bychom chtěli vyjádřit upřímné poděkování nejen autorce článku paní Prof. Ing. Gabriele Basařové DrSc., ale i přírodovědeckému časopisu Vesmír (jmenovitě panu RNDr. Stanislavu Vaňkovi), za jejich laskavý souhlas se zveřejněním článku. Článek v původní podobě naleznete na webu časopisu Vesmír.

Pro některé z vás bude článek možná až moc odborný, rádi jsme však využili příležitost publikovat podrobné informace namísto marketingových údajů poskytovaných pivovary vařícími nealko, z nichž se o technologii moc nedozvíte a vlastně pořádně nevíte, co pijete.

Domácí vaření piva: Pivo ze základních surovin III. — chmelovar, stáčení a ležení

Tento článek je dílem číslo 10 z celkových 10 seriálu Domácí vaření piva

V poslednom diele o domácom varení piva zo základných surovín si povieme, resp. zopakujeme niečo o chmelovare, schladení, zakvášaní, kvasení a ležaní piva. Bude sa jednať skôr o niektoré hlavné body, nakoľko chmelovar, chladenie, kvasenie, ležanie boli veľmi dobre popísané v predchádzajúcich dieloch o výrobe piva z koncentrátovsladových výťažkov.

Domácí vaření piva: Pivo ze základních surovin II. — postup vaření

Tento článek je dílem číslo 9 z celkových 10 seriálu Domácí vaření piva

Minule jsme si popsali potřebné vybavení k vaření piva ze základních surovin, v dnešnom pokračování seriálu si už predstavíme jednoduchý recept na prípravu 10 litrů domáceho piva – svetlého ležiaku plzeňského typu o sile 12° EPM.

V prvom prípade by ste mali mať jasné, aké pivo si chcete uvariť. Na začiatok odporúčam (podľa svojich skúseností) začať práve svetlým ležiakom plzeňského typu. Tento druh piva je na jednej strane veľmi jednoduchý, ale zároveň aj veľmi zložitý… Co je však podstatné, je chuťově uhlazený a spíše neutrálního charakteru takže na něm velmi dobře poznáte, zda se vám vše podařilo podle vašich představ. V této vlastnosti však tkví i jeho složitost neboť jsou na něm chyby více poznat.

Domácí vaření piva: Pivo ze základních surovin I. — suroviny a vybavení

Tento článek je dílem číslo 8 z celkových 10 seriálu Domácí vaření piva

V treťom pokračovaní o domácom varení piva sa pozrieme na prípravu piva zo základných surovín. Ukážeme si základní postupy, suroviny a náčiní potřebné k tomu, abyste si i vy mohli uvařit své vlastní (téměř) stejným způsobem, jakým jej vyrábí lepší průmyslové a malé pivovary.

Domácí vaření piva: Pivo ze sladového výtažku III. — hlavní kvašení a ležení

Tento článek je dílem číslo 7 z celkových 10 seriálu Domácí vaření piva

V dnešním článku uvažujeme, že jste získali mladinu po chmelovaru a zchladili ji na zákvasnou teplotu. Nyní si ukážeme, jak si převést do spilky (naspílat) a co s ní budeme provádět dále abychom za přibližně měsíc (čím déle, tím lépe) získali dobré pivo.

Domácí vaření piva: Pivo ze sladového výtažku II. — postup vaření

Tento článek je dílem číslo 6 z celkových 10 seriálu Domácí vaření piva

V minulém dílu seriálu o vaření piva jsme si řekli, co budete potřebovat k tomu, abyste si mohli uvařit vlastní pivo ze sladového výtažku. Dnes si ukážeme, jakým způsobem za použití náčiní k výrobě a surovin pivo uvařit, zakvasit a nechat uležet.

Pro vaření si rezervuje alespoň čtyři hodiny času. Doporučuji ale spíše víc neboť mimo samotného varného procesu, který trvá čistého času hodinu a půl, musíte připočíst i dobu strávenou ohříváním sladiny k varu, chlazení mladiny a hlavně umývání veškerého náčiní.

Domácí vaření piva: Pivo ze sladového výtažku I. — suroviny a pomůcky

Tento článek je dílem číslo 5 z celkových 10 seriálu Domácí vaření piva

Jak jste se mohli přesvědčit v předchozích dílech seriálu o domácím vaření piva, kde jsme vám popsali, kterak vyrobit pivo z mladinového koncentrátu, pivovarnictví v domácích podmínkách není nikterak složité. Stačí se naučit pár základních postupů a za pár dnů až týdnů máte v půllitru velmi dobrý výsledek. V dnešním dílu si ukážeme, jak postoupit o krok dál směrem k vaření ze základních surovin — tentokrát uvaříme pivo ze sladového výtažku.

Domácí vaření piva: Vyrábíme pivo z koncentrátu III – tipy, triky, omyly

Tento článek je dílem číslo 4 z celkových 10 seriálu Domácí vaření piva

V tomto třetím pokračování završíme náš mini-cyklus o výrobě piva, ve kterém se budeme věnovat nejen tipům, trikům, radám a vychytávkám při výrobě piva z koncentrátů, ale také omylům, předsudkům a polopravdám, které zde kolují. V tomto článku se na Pivních Recenzích bude prolínat český a slovenský jazyk, protože jej povětšinou budou psát Libor a Moro, kteří mají s domácím vařením piva největší zkušenosti. Snad jen pro dokreslení – Libor už má „éru koncentrátů“ dávno za sebou, je to domovarnický mazák a aktuálně experimentuje s dekokčním vařením na 3 rmuty (jeho privátní značka piva nese jméno Vartáš). Moro v koncentrátech zatím pořád „jede“ a pohrává si s myšlenkou na výrobu hybridního pivního stylu WEIPI (při výrobě piva jsou použity oba druhy kvasinek = svrchní i spodní) a jeho privátní značka piva nese jméno ChiaMoon. Na konec článku přidáme i nějaký ozkoušený návod na výrobu netradičního piva z koncentrátu, kterým by ti z vás, kteří rozšíří řady domovarníků, mohli oslnit sebe i svoje pivní souputníky.

Domácí vaření piva: Vyrábíme pivo z koncentrátu II – výrobní proces

Tento článek je dílem číslo 3 z celkových 10 seriálu Domácí vaření piva

Postup výroby domácího piva není nikterak složitý, v tomto článku se jej stručnou formou pokusím nastínit s tím, že popis výrobního procesu bude opět pouze ilustrativní. Opět bereme v úvahu možnosti běžného domovarníka a ukážeme si postup pro svrchní kvašení při pokojové teplotě.

Základním a vlastně i nejdůležitějším pravidlem při domácí výrobě je přísná hygiena a čistota všech pomůcek a komponent pro výrobu piva! Nedůsledné dodržování čistoty může zničit celé naše snažení a my přijdeme o celou várku. Rozhodně není od věci používat čistící prostředky, které nabízejí pivní e-shopy, avšak 100% si vystačíme i s běžnějšími prostředky. Osobně používám SAVO (pro vodu a bazény) a doposud jsem s chybnou várkou neměl problém. Dezinfikovat je třeba prakticky všechno, co přijde do styku s mladinou nebo pivem – fermentační nádoba, míchadlo, hustoměry, atd. Rovněž houbičku je lepší mít jen pro tyto účely (nepoužívat houbičku, se kterou např. myjeme nádobí) a také osušky a utěrky je třeba mít vyprané a kvalitně vyžehlené.

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »