Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Pivní škola

V naší pivní škole bychom vám rádi řekli něco o technologiích, postupech a všem možném kolem vaření, skladování, hodnocení, úpravy a dalších věcí kolem piva.

Jak uspořádat moderovanou ochutnávku piva

Zájem o ochutnávání různých pivních stylů a druhů nabývá na intenzitě a s tím roste i zájem o pořádání moderovaných pivních ochutnávek, což je nejen pro pivní redaktory a odborníky věc potěšitelná. Na moderovaných ochutnávkách často slýchávám od posluchačů požadavek na sepsání jakéhosi jednoduchého návodu, kterak takovou ochutnávku uspořádat, kolik ochutnávat vzorků, co použít jako neutralizátory chutí, jaké mít sklenice, atd. Rozhodl jsem se proto sepsat jednoduchý manuál, jak takovou ochutnávku (třeba pro kamarády) uspořádat, čím se řídit a čeho se naopak vyvarovat tak, aby se vám ta vaše opravdu vydařila. Neberte prosím zde uvedené údaje jako dogmata, ale opravdu jen jako praktická vodítka pro tuto činnost. Invenci se samozřejmě meze nekladou a je jen na vás, jak byste si tu svojí ochutnávku uspořádali.

Výroba sladu v domácích podmínkách

Při studiu na střední pivovarnické škole Podskalská v Praze přichází Honza do styku s mnoha domovarníky. Jedním z nich je i Dušan Hamouz, který se rozhodl zajít ve svých pivních experimentech trochu dál než většina ostatních domovarníků a jal se vyrábět svůj vlastní pšeničný slad. S jakými výsledky se mu to podařilo si můžete přečíst v následujícím článku.

Česká pivní legislativa — máte správně označené pivo?

Jak si možná v poslední době všímáte, tu a tam se objeví, nejen na našem webu, nějaká kritika nebo připomínky k tomu, jak jsou postaveny české zákony týkající se piva. Řekli jsem si, že už asi na čase sepsat všechny tyto připomínky do jednoho článku a zároveň vytvořit ucelený manuál pro pivovary, jak označovat svá piva.

Mapa pivních stylů

Čtenáři, slavte! Po dlouhých měsících nekončených mailových diskusí vám představujeme naši oficiální Mapu pivních stylů! Vzali jsme si poučení z ostatních map a pivních stromů, které na internetu vídáme a zároveň do mapy investovali všechny naše pivní znalosti.

Co se dočtete na pivní etiketě: kvasnicové, nefiltrované a nepasterizované pivo

Tento článek je dílem číslo 2 z celkových 2 seriálu Co se dočtete na pivní etiketě?

V tomto díle seriálu Co se dočtete na pivní etiketě si představíme několik pojmů, které se navzájem často zaměňují a v jejichž významu nemají jasno i někteří pivně vzdělaní konzumenti. Celou situaci komplikuje fakt, že povědomí o skutečném významu pojmů nemají často ani osoby, které pivo čepují nebo prodávají a dokonce i pivovary samotné.

Co se dočtete na pivní etiketě: Druh piva, způsob kvašení, stupňovitost, alkohol

Tento článek je dílem číslo 1 z celkových 2 seriálu Co se dočtete na pivní etiketě?

Seriál Co se dočtete na pivní etiketě vám osvětlí informace, které můžete najít na pivních lahvích a provede vás pojmy, se kterými se setkáte. Důvodem k sepsání seriálu byla, mimo spolupráce našeho webu se Sdružením za poctivé české pivo, i množství radlerů, které v poslední době proběhly redakcí — jejich etikety se složením by mnohdy bylo vhodnější vydat jako samostatnou knihu a přikládat ji k láhvi. Pojďme si tedy říci, co by (optimální) etiketa měla obsahovat a co všechno se z pivní etikety dozvíte…nebo, v dnešní době a velkopivovarských podmínkách, častěji nedozvíte.

V prvním dílu seriálu si něco povíme o uvádění druhu piva, způsobu kvašení, stupňovitosti a obsahu alkoholu.

Stupňovitost piva

Zejména v českých luzích a hájích bylo, někde i přes současnou progresivitu obchodních názvů jako Premium, Světlé atp. stále je zvykem, označovat pivo takzvanou stupňovitostí. Mnoho lidí však stále neví, co to taková stupňovitost je — a to se vám právě pokusí osvětlit následující článek.

Výroba piva v CKT

Dnešní článek Pivní školy pojednává o moderní technologii kvašení piva. Dozvíte se v něm, jaké má technologie cylindrokónických tanků výhody a nevýhody, proč se ve velkých pivovarech tak populární a zda pivo takto vyrobené chutná jinak než to, které bylo kvašeno v klasické otevřené spilce.

Cizí chutě a vůně v pivu a jak jim předcházet III.

Tento článek je dílem číslo 3 z celkových 3 seriálu Cizí chutě a vůně v pivu a jak jim předcházet

V sérii těchto článků bychom vám chtěli popsat cizí chutě, které se mohou nacházet v pivu a které mohou vzniknout během vaření a také si říct, jak se při vaření těmto chutím a vůním vyhnout. Článek zveřejnil server MoreBeer.com, od kterého jsem dostali laskavé svolení článek přeložit a publikovat na našem webu. Přejeme příjemné čtení a žádné takové probémy při vašich domovarnických pokusech 🙂

Cizí chutě a vůně v pivu a jak jim předcházet II.

Tento článek je dílem číslo 2 z celkových 3 seriálu Cizí chutě a vůně v pivu a jak jim předcházet

V sérii těchto článků bychom vám chtěli popsat cizí chutě, které se mohou nacházet v pivu a které mohou vzniknout během vaření a také si říct, jak se při vaření těmto chutím a vůním vyhnout. Článek zveřejnil server MoreBeer.com, od kterého jsem dostali laskavé svolení článek přeložit a publikovat na našem webu. Přejeme příjemné čtení a žádné takové probémy při vašich domovarnických pokusech 🙂

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »