Pivní recenze http://pivnirecenze.cz Recenze piva, reportáže z pivních akcí a pivovarů, informace o pivotékách a hospodách s třetí pípou, domácí vaření piva (homebrewing), pivovarské novinky a technologie. Wed, 30 May 2018 08:16:26 +0000 cs-CZ hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.6.12 The End of History http://pivnirecenze.cz/26157-the-end-of-history http://pivnirecenze.cz/26157-the-end-of-history#comments Fri, 04 May 2018 12:55:57 +0000 http://pivnirecenze.cz/?p=26157 Nadpis tohoto příspěvku jsem si záměrně vypůjčil ze skotského pivovaru Brewdog, protože se jedná opravdu o poslední příspěvek, který si na tomto webu budete moci přečíst. Doba se nachýlila, spousta času uplynula, mnoho věcí se událo, ale tok času se neptá a kráčí kontinuálně dál. Pojďme se trochu ohlédnout, možná bilancovat a snad i trochu zamyslit … Ne, opravdu se nemusíte bát – nehodlám zde uvádět počet vydaných recenzí a reportáží, ani vás zaplavit dalšími statistickými údaji, pokusím se podívat na náš web trochu jinak.

Web spatřil světlo světa v prosinci roku 2010 a směle si troufám tvrdit, že byl prvním, který se začal zabývat hodnocením piva na aspoň trochu seriózním základu. Zkrátka jsme našim čtenářům chtěli poskytnout jakési vodítko, které pivo by mohlo být dobré a které raději nepít. Cíl webu byl prostý – popisovat pivní atributy a tím čtenářům ukazovat pestrost, která v pivním světě vládne. Tady si dovolím lehké bilancování – tým recenzentů se rozšiřoval i zase zužoval, někteří to zabalili po pár recenzích a jiní setrvali delší dobu. Možná bude zajímavé se podívat na osudy některých recenzentů a zjistit, jak je zájem o pivní mok ovlivnil v jejich životní cestě.

Foto Jaroslav Kratochvíl

Foto Jaroslav Kratochvíl

Honza Grmela / gum

Spoluzakladatel webu. Honzovi se díky pivu radikálně změnil život a to doslova – opustil podnikání v oblasti IT, začal provozovat vlastní pivovar Lucky Bastard (mimochodem – myšlenka pivovaru, který by se věnoval výlučně výrobě svrchně kvašených piv je původně moje 😉  ) a i dnes vyvíjí svoje podnikatelské aktivity hlavně v této oblasti – pivo Moravia asi taky už znáte. Takže stručně řečeno – z ajťáka pivovarníkem.

Petr Pinkas / pinkano

Druhý spoluzakladatel. Pinkano opustil naše řady jako první, opustil rovněž „pivní svět“ a věnuje se výlučně jiným aktivitám. Možná se sluší prozradit, že to byl právě on, který s Honzou sdílel myšlenku vlastního pivovaru, ale i tento projekt opustil a to před jeho započetím.

Dalibor Hanzel / Libor

Z uznávaného slovenského domácího sládka se stal ještě uznávanější a Libor svoje znalosti povýšil a získal oprávnění na provozování této profese i na komerční bázi. Nicméně stále však pracuje v rodinné firmě a své pivovarnické „choutky“ uspokojuje jako sládek vlastního létajícího pivovaru Vartáš.

Jakub Veselý / cz3ko

Tomuto chlapci jsem už při jeho prvním kontaktu s naším webem prorokoval skvělou budoucnost a čas mi jen dává za pravdu – Jakub se nejvíce proslavil svým létajícím pivovarem Falkon, který rozhodně patří ke skvostům našeho pivovarnictví. Chvíli také působil v rodinném pivovaru pana Bernarda a nyní jej nejspíše potkáte podniku Malý/Velký. Troufám si tvrdit, že o našem Jakubovi jistě hodně ještě uslyšíme.

Lukáš Provazník / Elf

Lukáš je pro mě nevyčerpatelnou studnicí pivních vědomostí – nikdy jsem se netajil svým obdivem k jeho znalostem o nápoji zvaném pivo a často si k němu chodím pro radu nebo konzultaci. Provozuje OP (Ochutnávková Pivnice) v Brně, která se stala nejen pojmem na pivní mapě, ale i jakousi základnou pro pivní pestrost. A když budete mít trochu štěstí, možná spatříte jeho rozcuchanou hlavu i v tv 🙂

Toliko osudy nejvýraznějších postav našeho webu. Sluší se ovšem podotknout, že v redakci se vystřídalo mnohem větší množství recenzentů a tady bych jmenoval alespoň Petera Chňupu, Jana Reicha a Michaela Mráze. První dva jmenovaní jsou stále aktivně činní v pivním světě a zasvěcení vědí, kde je hledat. Michael (swooper) jistě zaslouží zmínku za kvantum recenzí z Velké Británie, kde pracoval.

Po odchodu „hlavních“ postav jsem káru recenzí táhl nejprve sám, aby se ke mně připojil trojlístek Jaroslav – Martin – Peter. Přiznám se, že mě mnohokráte napadlo činnost webu ukončit a stejně se přiznám, že jsem na to „neměl koule“. Důvod byl jediný – vy, naši čtenáři. Nešlo být chladným při rozhovorech s vámi nebo při čtení vašich mailů. To vše mi dodávalo ujištění, že webu pivní recenze je třeba a byla by škoda ukončit jeho činnost. Leč … Nic se nedá dělat donekonečna a nebudeme si nic nalhávat – je to vcelku řehole ta pivní osvěta. A proto je čas dopsat poslední článek a vše ukončit.

Foto vemnr

Foto vemnr

Co bude dál?

Spousta lidí do mě doslova hučela – prodej to (web) a nenech zaniknout. Jenže – to se lehce poví a hůře udělá. Web má formu hodnotícího blogu a informace v něm obsažené jsou vlastně jen subjektivním popisem pivních atributů, takže v tomto jsem potenciál neviděl. Avšak ukončit činnost webu, odhlásit doménu a smazat veškeré informace mi také bylo líto. Co s tím? S řešením přišel admin spřáteleného webu atlaspiv.cz (AP) Vojta (PanVrchni), který se nabídl napsat a odladit převodní můstky a převést informace na svůj web. Vím, vím – AP je „lidový“ web, kde si svoje recenze může psát kdokoli, má jiné čtenáře a je veden v jiném duchu. I tak si myslím, že toto řešení se dá označit jako nejlepší. Práce na převodu tedy již započaly.

Rád bych vám tedy poděkoval za přízeň a snad jsme vám tu vaši káru pivních vědomostí potáhli aspoň o kousek dál a i kdyby jen lehce popostrčili, pak jsme na to hrdi. Sakra hrdi!

Moro

 

 

 

]]>
http://pivnirecenze.cz/26157-the-end-of-history/feed 21
Recenze New Sweden IPA http://pivnirecenze.cz/26195-recenze-new-sweden-ipa http://pivnirecenze.cz/26195-recenze-new-sweden-ipa#respond Wed, 02 May 2018 12:39:45 +0000 http://pivnirecenze.cz/?p=26195 http://pivnirecenze.cz/26195-recenze-new-sweden-ipa/feed 0 Recenze Lomnický ležák 11 http://pivnirecenze.cz/26112-recenze-lomnicky-lezak-11 http://pivnirecenze.cz/26112-recenze-lomnicky-lezak-11#respond Tue, 01 May 2018 07:57:15 +0000 http://pivnirecenze.cz/?p=26112 http://pivnirecenze.cz/26112-recenze-lomnicky-lezak-11/feed 0 Recenze Meisterwerke Pale Ale http://pivnirecenze.cz/26182-recenze-meisterwerke-pale-ale http://pivnirecenze.cz/26182-recenze-meisterwerke-pale-ale#respond Mon, 30 Apr 2018 10:01:42 +0000 http://pivnirecenze.cz/?p=26182 http://pivnirecenze.cz/26182-recenze-meisterwerke-pale-ale/feed 0 Recenze Sun King http://pivnirecenze.cz/26150-recenze-sun-king http://pivnirecenze.cz/26150-recenze-sun-king#respond Mon, 30 Apr 2018 10:00:00 +0000 http://pivnirecenze.cz/?p=26150 http://pivnirecenze.cz/26150-recenze-sun-king/feed 0 Recenze Wywar Ján 13% http://pivnirecenze.cz/26135-recenze-wywar-jan-13 http://pivnirecenze.cz/26135-recenze-wywar-jan-13#respond Thu, 26 Apr 2018 04:43:19 +0000 http://pivnirecenze.cz/?p=26135 http://pivnirecenze.cz/26135-recenze-wywar-jan-13/feed 0 Recenze Kézműves sör Szilvás sör http://pivnirecenze.cz/26065-recenze-kezmuves-sor-szilvas-sor http://pivnirecenze.cz/26065-recenze-kezmuves-sor-szilvas-sor#respond Wed, 25 Apr 2018 04:23:13 +0000 http://pivnirecenze.cz/?p=26065 http://pivnirecenze.cz/26065-recenze-kezmuves-sor-szilvas-sor/feed 0 Recenze Mazák Black Ipa 16% http://pivnirecenze.cz/26131-recenze-mazak-black-ipa-16 http://pivnirecenze.cz/26131-recenze-mazak-black-ipa-16#respond Mon, 23 Apr 2018 17:22:44 +0000 http://pivnirecenze.cz/?p=26131 http://pivnirecenze.cz/26131-recenze-mazak-black-ipa-16/feed 0 Recenze Marks & Spencer Oatmeal Stout http://pivnirecenze.cz/25996-recenze-marks-spencer-oatmeal-stout http://pivnirecenze.cz/25996-recenze-marks-spencer-oatmeal-stout#respond Thu, 19 Apr 2018 17:39:30 +0000 http://pivnirecenze.cz/?p=25996  

]]>
http://pivnirecenze.cz/25996-recenze-marks-spencer-oatmeal-stout/feed 0
Recenze Beran 10% http://pivnirecenze.cz/26122-recenze-beran-10 http://pivnirecenze.cz/26122-recenze-beran-10#respond Wed, 18 Apr 2018 17:02:59 +0000 http://pivnirecenze.cz/?p=26122 http://pivnirecenze.cz/26122-recenze-beran-10/feed 0