Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Často kladené otázky — FAQ

Jelikož se nás na Pivních recenzích často ptáte na stejné věci, rozhodli jsme se vytvořit seznam častých otázek a jejich odpovědí, kde si budete moci snadno najít podrobnou odpověď na to, co vás zajímá.

Proč je pivo X ohodnoceno tak špatně/dobře?

Hodnocení piva je v prvé řadě věc subjektivní. Pokud se domníváte, že snad recenzent pil jiné pivo než vy protože jsou vaše dojmy zcela jiné, může to být způsobeno například tím, že máte naprosto jiné chutě a máte například oblíbené jiné pivní styly než naši recenzenti. Dalším faktorem, který může konzumaci ovlivnit je také stáří piva, jeho původ (láhev a čepované pivo se mnohdy dost podstatně liší) a skladování. Snažíme se piva vždy hodnotit v optimální kondici a pokud máme podezření na chybu za výčepem nebo v pivovaru, pivo buď vůbec nehodnotíme, nebo tuto skutečnost uvedeme do recenze.

Další věcí, která se často v diskusích probírá je to, jak pivo spadá nebo nespadá do stylu, který pivovar uvádí. Nabízí se tu otázka, zda pivní styly existují proto, aby do nich byla piva zařazována nebo zda mají být pivní styly definovány pivy. Obě odpovědi jsou pravdivé, nemůžeme však dobře ohodnotit světlý ležák českého typu, který je tmavý a chutná po švestkách. I  tomto případě tuto skutečnost uvedeme do recenze nebo do poznámky k hodnocení. Přesto je však mnoho piv, u kterých můžete mít pocit, že daný styl splňují (sládek u tohoto piva uvádí, že je to recept takový a takový a že tedy odpovídá způsobu vaření stylu X v roce Y) a my je přesto ohodnotíme jinak než podle vašich představ — zde je třeba se na to dívat tak, že se musíme vždy rozhodnout, zda se nám daná vlasnost/vada bude zdát jen „zpestřením stylu“ nebo zda jde o posunutí piva jinam než kde si ho představujeme.

Proč máte na stěně sklenice bublinky?

U dříve recenzovaných piv se nám občas stávalo, že jsme si nedali pozor na čisté sklo, pivo nafotili a pak až si všimli, že nevypadá fotka sklenice dobře. Lepší je však aspoň nějaká fotka než žádná, takže jsme ji u recenze ponechali. Podobně se nám občas stane, že si někdo „vypůjčí“ naši sklenici na ochutnávky a pak ji důkladně neumyje. My, v domění čistého skla, pak nalejleme třetinku obskurního afrického piva do sklenice a malér je na světě. Ještě horší je situace špinavých sklenic v hospodě. V podnicích se špinavým sklem však pivo skoro nikdy neochutnáváme protože je nám jasné, že se skladováním a ošetřením to asi bude taky marné takže by byla recenze minimálně nepřesná.

Ve všech případech nekvalitních fotografií (ať už se špinavým sklem nebo ve špatných světelných podmínkách) se však snažíme postupně recenze přefotit, abyste si mohli článek vychutnat nejen prostřednictvím textu ale i obrazu.

Proč vychází recenze piva X tak pozdě? Proč nezveřejňujete více piv za den?

Ve frontě našeho webu se nachází mnoho piv čekajích na zveřejnění. Má to dva důvody. První je, že ochutnávání nebereme jako své životní poslání a nepijeme piva na objem ale na chuť. Druhým důvodem k „pivní frontě“ je to, že nikdo z redakce se recenzováním piv neživí a tedy nemá na psaní článků vždy (i několik týdnů) čas. Než aby se nám stalo, že budeme muset honem honem napsat 10 recenzí protože příští týden máme prázdnou frontu, tak raději budeme piv zveřejňovat méně, za to však pravidelně a bez rizika, že někdo z redakce vyhoří a psaní recenzí ho tak znudí, že už nebude moci žádnou napsat. Rádi bychom publikovali více piv denně, to by však naše redakce musela čítat aspoň dvojnásobný počet členů aby byl tento záměr udržitelný.

Jinak se snažíme chovat k pivům sezónním a mimořádným várkám či novinkám. Pokud se nám zadaří, tak taková piva vycházejí pokud možno co nejdříve abyste mohli získat náš názor ještě dříve, než pivo sami ochutnáte. Pokud však pivovar produkuje dvě novinky týdně, není v našich silách ochutnat každou dobrotu, která se dostane do pivotéky.

Kdy zrecenzujete pivo X?

Pokud recenze piva X ještě nevyšla, je dost možné, že už čeká ve frontě. Dopředu obvykle neohlašujeme, jaká piva budeme recenzovat nebo jaká kdy vyjdou, můžeme vám však na dotaz  sdělit, zda se vámi požadované pivo ve frontě nalézá a případně kdy se na něj dostane. Stejně tak, pokud jsme toto pivo ještě neochutnali a máme nějakou možnost si jej (nejlépe v Praze či Brně) obstarat, stačí říct nebo ještě lépe donést vzorek a my se o zbytek postaráme.



Komentáře

  • kasit napsal:

    Zdravím, na Slovensku začal „HNOJNEKEN“ produkovať novinku Corgoň štvorsladový. Vyrába sa flaškový, v plechovke aj čapovaný. Po ochutnaní som bol milo prekvapený, myslím že sa im podarilo dobré pivo na ktoré som nebol u „HNOJNEKENU“ zvyknutý. Chcel by som vedieť či viete o tomto pive a prípadne či je zaradené do fronty a čaká na recenziu?

    Tu najdete viac: http://www.corgon.sk/#sortiment-news-slad

    Dík

    karol@motaj.sk

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »