close
Pivní recenze Pivní recenze
Menu
Search
Zelený fenomén

Na Zelený čtvrtek – Zelené pivo.

V posledních letech hodně zažitý slogan a troufám si tvrdit, že dokonce pivní fenomén. Jak se přiblíží Velikonoce, hned se vyrojí nejeden pivovar (počítaje v to i minipivovary), který nabízí zelené pivo. Každé zelené pivo je vyrobeno trochu jinak a i jinak chutná. Každé zelené pivo má trochu jiný příběh. Jak vlastně tento fenomén vznikl? Podívejme se trochu blíže na to opravdu prvotní zelené pivo – Zelené pivo z pivovaru Starobrno, jehož stvořitelem je pan sládek Petr Hauskrecht. Pohrdaje strýčkem Gůglem, spoléhám se jen na vlastní poznámky a zážitky, snad mi paměť ještě slouží.

Myšlenka na zelené pivo se urodila v mysli pana sládka v době, kdy cestoval po zemích jižní Evropy. Údajně si měl z pobytu v jižních proveniencích přivézt s sebou domů listy Blahovičníku (Eucalyptus) a pojmout nápad, zkusit vyrobit zelené pivo. Pokusil se o to v experimentální varně Pivovaru Starobrno, toto vyrobené pivo pramálo připomínalo dnešní zelený produkt. Bylo osvěžující jako větrové bonbony a pan sládek usoudil, že by asi velkého úspěchu mezi pijáky nezaznamenalo, že by si jej možná dávali jen jako poslední kousek před odchodem domů, aby skryli „pivní dech“. Leč, myšlenka zeleného piva jej neopustila a Zelené pivo bylo poprvé veřejně představeno v roce 2006. Dle dostupných informací bylo vystaveno 80 hektolitrů, pivo bylo lehce nazelenalé barvy s přídavkem zvlášť vybraného likéru a obsahovalo 5,8% alkoholu. Najednou byla na světě i historka o probouzení přírody, oslavě slunovratu, atd. (důkaz se dá dohledat např. zde).

Zelené pivo v roce 2007 – foto Ing. David Jaroš

Pro velký komerční úspěch se k nám pivo každoročně vrací – výstav roste, zelená barva v pivu také. Jaké bylo složení Zeleného piva v loňském roce si můžete přečíst v naší recenzi. Pivo se stalo fenoménem – je spotřebiteli žádáno a předpokládám, že i letos budou restaurace a hospůdky nabízející tento mok, opět plné. Jeho fenomén je nezpochybnitelný. Hodně jsem se například usmíval nad jedním příspěvkem na zdi Pivovaru Svijany, kdy se pan sládek Petr Menšík chtěl pochlubit se svojí sbírkou svijanských párty soudků:

Já se již (dopředně) s naším panem hostinským smluvil, že mi schová víčko od této pivní „dobroty“ a předpokládám, že „snesu“ opět maximálně jeden kousek. Pro vás jsem si připravil i jeden malý pokus. Poručil jsem si Zelené pivo 2012 a běžné Starobrno Medium 11° nepasterované s panákem zelené (Božkov PEPRMINT – složení: cukr, melasový líh, kys. citrónová, peprnomátová silice, barviva – tartrazin, brilantní modř). Proč? Abych vám ukázal, že v oslavu Velikonoc, slunovratu, probouzející se přírody, odchodu zimy, víry v obnovení sil člověka,  … (vyberte si) se dá pít prakticky cokoli.

Pokus

Dle tiskové zprávy společnosti Heineken bylo letos vystaveno rekordních 6.000 hl. Předpokládám, že pivo se jistě vypije a lidem je srdečně jedno, že informace o tajemném složení bylinného výluhu, jsou (přinejmenším) silně zavádějící!

Lidi, nechcete si letos o Velikonocích dát něco pořádného?

 

arrow20 Responses

  1. 38 mos ago

    Jo a ještě bych si dovolil češtinářskou vsuvku: Správný tvar přechodníku je „pohrdaje“, nikoli „pohrdajíc“ :o)

    Každopádně souhlasím…

  2. 38 mos ago

    Hned jsem si rikal, ze to nemohl uvarit clovek – za vsechno totiz muzou martani :D :D

  3. 38 mos ago

    Děkuji a opravím :-)

  4. Energetik
    38 mos ago

    Magický voko oléééé :-) :-D

  5. Jarek
    38 mos ago

    at by to starobrno mělo jakoukoliv barvu výsledek je jenom nepitelná sračka

  6. PIvo
    38 mos ago

    Nélepší škopek na zeměkóli!

  7. Kuba
    38 mos ago

    Zelené cosi od Starobrna komentovat nebudu, to nechám paničkám a všem těm lidem, co si na ně berou dovolenou :D :D :D
    _
    Ale odpovím na poslední otázku. Když jsem se stavoval pro nějaké dobroty ve Světě piva v Žabinách, nechal jsem si natočit třetinku červeného Krasličáka. I když je na něm poznat, že je to nižší stupňovitost, krásný hořký konec jsem v puse přežvykoval ještě dlouho po opuštění prodejny. Příjemné to bylo!

  8. Huhin
    38 mos ago

    - Lidi, nechcete si letos o Velikonocích dát něco pořádného?
    – To si piš, že jo! Čeká na mě skoro kompletní mančaft z produkce Vyškova, ležák a speciál Bakalář, Pardubický Porter, ležák Poutník a možná ještě něco. A nejhorší bude si vybrat. Rozhodně to bude mnohem složitější, než odmítat v hospodě k obědu to magický voko. :-D

    Jo a gratuluju ke zdařilému pokusu. Moro, máš nějaké úřední oprávnění k nakládání s nebezpečným materiálem? :-D

  9. 38 mos ago

    Nemám! :mrgreen:
    A přiznám se, že jsem obě piva statečně vypil a bylo mi pak nedobře (nebyl jsem pod vlivem, bolel mě žaludek).

  10. adler
    38 mos ago

    Včera jsem si jedno dal v Ostravě. Na netu jsem si našel hospodu, kde to čepovali. Hospoda plná, zahuleno, venku v zimě na zahrádce poslední volný stůl. Všude na stolech samá zelená piva. Barva pěkná, ovšem co se týče chuti, tak Starobrno ve své pověsti nezklamalo. O ničem. Ale překvapila mě velká chuťová podobnost s Ostravarem, který si ovšem taky dám maximálně po letním výstupu na Lysou ve vedru a bez vody v batohu.

    Ovšem pak jsem si zašel ještě do Hobita, a tam už mě Qásek a hlavně nečekáváný Jubiler na čepu pohladil po duši:-)

  11. Huhin
    38 mos ago

    No jo, takový hazard se zdravím se nevyplácí. :-)
    A díky za článek k věci.

  12. 38 mos ago

    A jak si myslíš, že by „uvařen“ ten červený Krasličák? Postup je jistě obdobný jako u Zeleného Starobrna, jen to barvivo bude jiné.

  13. 38 mos ago

    mně tady ten směšný módní trend nechává ledově klidný, možná to je dobré pro nějaká cool děcka, ale slušný pivař se tomu vyhne a v Ostravě si skočí k Segalovi, kde má nepřekonatelný pivní výběr na 8 pípách – Eliška, kvasnicový Šerák, Hukvaldy a Polička to dneska, velikonoce, nevelikonoce, nádherně jistily

  14. Kuba
    38 mos ago

    Barvu neřeším! Prostě to byla dobře nachmelená desítka a byl jsem rád, že jsem ochutnal. Jinak s Lobkowiczem do styku nepřijdu, takže nevím, jestli je to jen nějaké jejich obarvené pivo (či něco obarveného z koncernu) nebo je to skutečně uděláno speciálně na svátky…

  15. Razak
    38 mos ago

    Ad. otázka na konci – já mám v hledáčku Witbier od Matušky a Mild Stout z Vyškova. Obojí prý uvařeno k příležitosti Velikonoc :+)…

  16. akord23
    38 mos ago

    pro me je teda Witbier od Matusky velky zklamani…slaba chut ktera prakticky hned zmizela jak para nad hrncem..cekal sem lepsi pocin

  17. 38 mos ago

    Loňská várka byla dobrá.. nevím jak letošní, ještě jsem neměl..

  18. Akord23
    38 mos ago

    Lonskej sem nemel moznost ochutnat…Ocekaval sem mozna trochu plnejsi chut, samozrejme v ramci witbieru. tohle mi pripadalo jak naredenej Hoegaarden vodou…ale treba sem chytnul blbej sud,nevim…sem zvedav na nazory ostatnich

Leave A Comment

Kontrolní kód
*