Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Jak to tedy je s českým pivařem?

K sepsání této (asi skeptické) úvahy mě paradoxně inspirovala veselá historka – v jednom (raději) nejmenovaném podniku mě překvapila nabídka piva Jubiler jahodový. Nejprve mě to zaskočilo (ve Vyškově zase uvařili novinku  a já o tom ani nevím?), ale pak jsem začal přemýšlet a došlo mi, že pánové Táborský a Holoubek pivu opravdu rozumějí a jistě by nekazili takovou pivní dobrotu přídavkem čehokoli. Požádal jsem tedy obsluhu o zapůjčení jedné láhve k prostudování, abych se ujistil, že se jedná o běžný Jubiler. Ptám se tedy:„Proč jahodový?“ V odpověď se mi dostalo:„Šéf to říkal! Vy nevidíte na etiketě jahody!?“ Úsměvné je to v tom, že poplést si chmelové šištice s plody Jahodníku obecného není zas až tak nemožné, smutná je však úvaha, kterou to ve mně evokovalo.

Poznámka: Článek vychází v nové rubrice Redakční blog, kde budou redaktoři Pivních recenzí publikovat své názory, postřehy a glosy z pivního světa. Příspěvky vydané v této rubrice budou o něco lehčího charakteru a nemusí nutně vyjadřovat stanovisko celé redakce.

Češi jsou národem pivařů a pivních odborníků – tato věta je natolik zažitá a omílaná, že se prakticky stala postulátem. Je to však pravda? Pouštím se na velmi tenký led a riskuji i veřejné ač virtuální pranýřování, pokud uvažuji jinak a chci výše uvedenou větu rozporovat, přesto se o to pokusím.

Hned v úvodu se dopustím velké troufalosti, protože napíši – je to nesmysl! A zde jsou důkazy mého tvrzení:

  1. Fakt, že máme nejvyšší spotřebu piva na hlavu, nic nevypovídá – je to pouze kvantitativní ukazatel.
  2. Není špatně, že je naše konzumace zaměřena hlavně na světlá piva plzeňského typu. Dobrovolně se však ochuzují ti, kteří nepřekročí pivní hranici našeho státu.
  3. Špatně je, že pijeme pivo a je nám lhostejno, jak bylo vyrobeno, jaké suroviny byly použity, jaká technologie, atd.

Můžete namítnout, že je to vlastně jedno, protože výsledný produkt nám chutná a to je to hlavní. Hlavní je taky, že jsme schopni takového moku vypít kvanta – a to je safra to správné měřítko.

A zde to rozvedu – když jsem přistupoval k projektu Pivní recenze, bral jsem to tak, že lidem budu popisovat vůně, chutě, plnost, říznost a další atributy, které tento nápoj v sobě skrývá. Konzument si to (snad) rád přečte a bude to brát jako vodítko a informaci pro svojí orientaci v pivní nabídce. Že to takto (aspoň částečně) funguje, mi dokazují nejen diskuse pod našimi příspěvky, ale hlavně rostoucí počet příznivců našeho serveru a také rostoucí počet unikátních přístupů na náš web. Bohužel, pořád je to asi málo. Myslíte, že jsem neskromný?

I kdepak – jen si projděte pivní weby. Dost lidí se k jakýmkoli recenzím staví skepticky. Proč? Dočtete se názory, které odrážejí názory většiny lidí. Recenze jsou zbytečné – na základě hodnocení jednoho (čepovaného či lahvového piva) se přece nedá nic objektivně posoudit, protože nevhodné skladování i pan hostinský mohou kvalitu posuzovaného vzorku zcela změnit – samozřejmě k horšímu. Mohl bych zde i vysvětlovat, že pokud pivo, které vám chci představit, vykazuje senzorické odchylky od normálu, prostě nerecenzuji, ale pravděpodobně by se to minulo účinkem. Proto je třeba vypít nejlépe celý sud – to je to správné hodnocení. Sice onen celý sud může vykazovat stejné senzorické vady ze stejných důvodů, ale toto je prostě objektivní nebo aspoň objektivnější, než pít a hodnotit jediné pivo. A pak, když sud vypije víc pivařů než jeden, pak to má teprve tu správnou váhu.

Dále – lidé věří tomu, čemu sami věřit chtějí. Český pivař je tvor konzervativní, k novinkám přistupuje s despektem a co nevidí několikrát denně v TV reklamě, to nemůže být dobré. A reklamy přece nelžou a proto je jim třeba věřit. Netřeba „studovat“ složení či výrobní postupy – výsledný produkt se dá pít a navíc – na etiketě se dá dočíst, že pivo se vařilo na 2 rmuty a bylo 3x chmeleno! Panečku – to je kvalita! A pak – spousta značek měla kvalitu už v minulosti a jsou pojmem a dobré jméno si automaticky uchovávají i teď. Co bylo dobré kdysi, je jistě dobré i nyní.

Bylo by vhodno to celé nějak uzavřít. Panuje mezi námi spousta pivních neznalostí – jahodovým Jubilerem počínaje, přes vypíjení sudů s pivem pro údajné zjištění jejich (ne)kvality, po demagogii TV reklam, po produkty, které si pivem sotva stěží dají nazvat, …  Nechtěl jsem zde nic vyřešit, ani předložit další ze spousty faktů, jen jsem chtěl provokovat k zamyšlení. I recenzent totiž může občas propadnout pocitu, že šíří pivní osvětu asi zbytečně, protože většina lidí se podívá na umně vyrobenou reklamu a jde si (například) dát pár nejlepších piv na celé Moravě nebo si zajde na ten pravý nefiltrovaný zážitek!

A propos – věděli jste, že většina piv od velkovýrobců není vyladěna tak, aby chutnala co největšímu počtu lidí, nýbrž aby vadila co nejmenšímu?

PS: Pro mravokárce a zastánce práv dětí – dívenka na fotografii se piva (Budvar výčepní) nikdy nenapila a fotka je zveřejněna se souhlasem jejích rodičů.

 



Komentáře

  • Sybokcz napsal:

    Ad predposledni odstavec: vedeli :).

  • Energetik napsal:

    A já se tě Vláďo ptám! Komu tím prospěješ, co? :-D Druhé straně?? :-))) Napila se dívenka toho piva? :-))))

    Souhlasím s tebou, ale jen bych doplnil u těch recenzí, či degustací, co šeredně štve mě – a sice, že se takto hodnotí i evidentně zkažená piva. Mluvím o recenzích PPE, tady už taky byla recenze na evidentně špatný vzorek, ale férově je třeba uznat, že autor (omlouvám se, ale už si nepamatuju) to přiznal a i dodal, že se recenze přehodnotí, až se dostane ke vzorku normálnímu :-)

    Jinak to vidím pozitivně, hodně lidí už tomu podlehlo, i přes mého zatvrzelého otce, který po ochutnání masopustního Sv. Norberta sice nedá na svou Plzničku nadále dopustit, ale už je tak nějak přístupnější tomu ochutnávat i jiná piva a hlavně zjistil, že jiná piva existují. Prava, na kriek to ještě není ;-)

    Jahodový Jubiler bych nekomentoval. Největší neštěstí je pivotéka, či pivní bar s více pípami, kterou(ý) vede pivní blbec.

    • Moro napsal:

      To víš, já sem napíšu, že napila a hned to bude někdo z nějakého spolku pro ochranu něčeho či někoho rozmazávat! :P
      A komu tím prospěju? No, to kdybych věděl.

  • Vláďa napsal:

    Já bych si dovolil nesouhlasit s bodem č. 3: podle mě je špatně, že pijeme nedobrá piva vyladěná tak, aby vadila nejmenšímu počtu lidí. Tedy, že se lidi nezajímají o chuť piva (která ovšem souvisí s kvalitou). Složení piva nám však v potravinářsky bezpečné zemi jakou Česko je, může být docela ukradené.

    • Akord23 napsal:

      koukam ze jakakoliv negativni narazka na slozeni piv je pro Vladu jako cervenej hadr pro byka))) jinak clanek peknej, jen by se asi vic hodil na nejakej verejnej blog, kde by asi byla vetsi sance ze alespon par tech zabednencu si ho precte…predpokladam ze na tyhle stranky moc pivnich ignorantu nezabloudi:)

      • Moro napsal:

        No, já si myslím, že tento blog má na serveru PR místo – spousta lidí se k nám dostane například tak, že hledá piva jako Cool Lemon, atd.
        Nebojím se ani konfrontace na „veřejném“ webu – beru, že PR jsou mým „domovským“ webem a proto je zde.

        • akord23 napsal:

          Je mi jasny ze tady to ma sve misto, to sem ani nechtel spochybnovat…spis by bylo fajn kdyby se podobne clanky dostaly k vice lidem a probehla alespon mala osveta nebo zamysleni…i kdyz si nedelam iluze ze by nejakej fotrik vymenil svuj multipack Staropramenu treba za Kocoura..sem rad ze alespon v mem okoli pozoruju vetsi zajem ochutnavat i jine pivni styly nez cesky lezaky a vycepni desitky. Se znamima uz se snad ani neschazime jinde nez v pivnich barech, nebo pivovarskych hospodach:)a pokazdy je nas vic a vic. snad se blyska na lepsi casy

          • pinkano napsal:

            No on to je problém, už jsme kontaktovali některé známější servery (iDnes apod.) ale nikdo nemá zájem. Nemáme za námi jednak autoritu, která by měla vystudovaných X vysokých škol a praxi 50 let v pivovarnictví a druhak se u nás nedočtete o sexu ani vraždách, takže ono se to v současné kultuře naší republiky těžko prosazuje :) Každopádně jsme ale aktivní a uvidíme, jak to bude dál, povědomí získáváme postupně.

          • Moro napsal:

            K pojmu „dostalo k více lidem“ – myslím, že kdekoli jinde by se takový článek prakticky minul účinkem. Proč?
            Zkus se podívat do diskusí na stránkách jednotlivých pivovarů třeba na FB: Tam čteš takové věci, jako že pivečko XXX (ať někoho neurazím), je nejlepším pivečkem na světě, že my Češi jsme největší chlapáci a odborníci, atd. Pak tak někdo napíše, že byl v Belgii a málem se poblinkal, když mu dali ovocné pivo, že je to hrůza a desítky dalších mu to lajkují. Několikrát jsem tam zkoušel napsat a věř mi, že jakmile můj názor vypadal jen trochu (nazvěme to honosně – odborněji), pak zůstal prakticky bez povšimnutí.

          • akord23 napsal:

            v tomhle mas bohuzel pravdu…vetsina lidi je v tomhle omezenych a maj totalne zkreslenou predstavu o dobrym pivu…nekomu to nevymluvis nikdy, nekdo pochopi casem…par mych kamosu melo podobny predsudky a nic jinyho nez G nebo PU nevzali dohuby, dokud sem je nevzal do Kulovyho Blesku kde ochutnali dobre osetrenej ejl nebo weizen a zmenili nazor. dneska uz chtej chodit jenom tam kde maj rotujici cepy nebo nabidku mensich pivovaru…

    • Moro napsal:

      Myslím Vláďo, že chápu pojem potravinářsky bezpečná země a souhlasím, že jí jsme. Myslím si, že bereš bod 3 až moc absolutně. Jak jsem to myslil? Ty sám vaříš pivo (doufám, že někdy budu mít tu čest) a zkusím se Tě zeptat takto (je to jen hypotetické prosím) – chceš uvařit ochucené pivo a máš na výběr – ochutíš jej přírodními surovinami (plody, semena, atp.) nebo sáhneš po výtažku z těchto plodin, který je nějak chemicky stabilizován (třebas „éčky“)? Ano, v obou případech obdržíš „bezpečné“ pivo.

      • Vláďa napsal:

        Moro: dobrá otázka. Pokud budu vařit jako domovarník nebo minipivovarník, budu to samozřejmě dělat „poctivě“, protože jinak by takové počínání postrádalo smysl. Pokud ale se zvýší výstav pivovaru a já se začnu pohybovat někde v úrovni středních průmyslových pivovarů (a tedy se změní celá marketingová filozofie), budu tam asi muset začít cpát éčka, extrakty a jiné složky a přídavky, neboť mě k tomu donutí konkurenční tlak. Samozřejmě, že se to neomezí jen na složení piva, ale nejspíš i na technologii (CKT, atd.). Nebude to znamenat, že dělám pivo jakkoli škodlivé, ale jen méně dobré než piva fortelná, ale jistě to bude mít své výjimky na obou stranách.

        • Moro napsal:

          100% souhlas. Já však nepolemizuji nad tím, zda je pivo škodlivé či nikoli. Nezpochybňuji přidávání antioxidantů, extraktu, atd. Nezpochybňuji dokonce moderní technologie. Vadí mi NÁHRAŽKY SUROVIN, vadí mi ZNEUŽÍVÁNÍ TECHNOLOGIE. Věřím, že i pivo uvařené na stupňovitost 18 a naředěné na stupňovitost 9, je uvařeno s fortelem. Ale – dá se pít? Pochutnáš si na něm? Je to ještě pivo, jaké pít chceme? Už mi rozumíš?

  • Belza napsal:

    Tento clanek je tak pravdivej, az me je z toho ouzko. A to by sel jeste mnohonasobne vic rozepsat…
    Kdyz jsem se bavil pred X lety s kamaradem, ktery se vratil z „cest“, rekl me ve zkratce, ze Cesi nemaji zadnou pivni kulturu, ze si tu pijem jen ty lezaky a nic jinyho nezname. Popravde jsem na neho ziral jako puk a nechapal jsem ho, vzdyt prece mame nejlepsi pivo na svete.

    Postupem casu ale davam kudrnacovi zapravdu (doufam ze to nebude cist pacholek) a muj pohled se zhorsil jeste vic, co jsem se zacal trochu vic zajimat o vareni. Spoustu lidi co znam (hlavne v zamestnani) vypijou i mrtvymu oko, hlavne ze to je studeny a mota se po tom sisa… O tom, z ceho to je vyrobeny atd (popsano vyse). Nemaji ani paru a popravde je to ani nazajima. Hlavne ze je vecirek :/

    Jakmile ale na stul date sklenici vina (jakehokoliv), zacnou se tvarit vsichni jak znalci, hrozne zvazni, nasadi kameny ksichty, strci rypak do sklinky a zacnou „odborne“ hodnotit… jeden by se potrhal smichy z tech kecu :) Pral bych vam to zazit :D

    Tim bych prozatim skoncil, jestli si toto precte nekdo z mych kolegu, dostanu po kulich :D

    • pinkano napsal:

      Článků bude více a různých, tohle je teprve začátek. Ono si to snad cestu ven najde pomaličku a nějak to tady tomu pivnímu národu dojde, že jsme vlastně jen konzumenti. Uvidíme, musíme to aktivně tlačit, když o tom budeme v malém kroužku debatovat, je to k ničemu. V mém okolí jsem přiměl spousty lidí k pití různých piv a vzbudilo to v nich nadšení, takže jen houšť :)

    • Moro napsal:

      Tak u toho postřehu s vínem jsem se pobavil a hodně :D
      Máš pravdu, jako synek z vinařského kraje o tom něco vím a moje zážitky v této oblasti by byly na nejeden blog (ale asi na jiném serveru).

    • Razak napsal:

      Je pravda, že kultura tu opravdu v podstatě není.
      Na druhou stranu Češi jako národ opravdu pivo vařit umí, a proto mám vždycky radost, když vidím, že nějaký střední, malý nebo minipivovar (velké průmyslové fabriky patřící pod nadnárodní prznitele piva necháme stranou) uvaří jiný styl než ležák a povede se to. Doufám, že těchto případů bude jen přibývat a i lidé si jich začnou více všímat :+).

  • aloha napsal:

    Já myslím, že se blýská na lepší časy, recenzujte dál, pivovary, který vařej dobrý pivko rostou jak houby po dešti, hospůdky z dobrejma pivečkama taky a mě se shodou okolností v lednici chladí Jubiler, jdu prozkoumat, zda není jahodovej :-))) abych nebyl za pivního blbce :-D.

    • pinkano napsal:

      Díky! Snažíme se, v jednání jsou různé spolupráce. Hlavně jde o to, že odborníci na slovo vzatí – pivovarští – mlčí a hrabou si na svém písečku. Nikdo tady nic aktivně netlačí, nepozastavuje se nad tím, tlačí se tady ležáky, z toho jsou penízky, tak proč bychom se tady zahazovali s jinými styly a nějakou pivní osvětou. My to ale děláme z nadšení a z přesvědčení, že pivo si u nás zaslouží víc a my bychom mohli trošku dospět a postavit se k pivu jako k něčemu vznešenějšímu. Chce to změnit takovou tu klasiku „Co si dáte?“ a odpověď „Pivo“.

  • poutnik napsal:

    o článku nemá cenu disktutovat, všichni, kdo se v pivu asopň trochu orientují, vědí, jak to u nás chodí,

    ale rád bych zde předestřel myšlenku, že to není nic nového pod sluncem – takhle se pivovarský trh chová prakticky „odvždycky“ – už ve středověku bohatší právovarníci vytlačovali své chudší spolubratry od lizu, v 19. století to prý bylo totální maso, větší pivovary nekalou soutěží vytlačovaly ty menší a zavazovaly si hostinské snad ještě horšími prostředky než je tomu dnes – bylo to mnohem živelnější, nebyly proti tomu žádné antimonopolní a protikartelové zákony (tím neříkám, že dnes nějaké funkční jsou) ……..takže bych řekl, že to je jen pokračování v trendu, výhodou dneška je lepší osvěta pivařů, no, je toho opravdu hodně, co by se dalo ještě napsat, ale to by už bylo na dlouhý článek a ne na komentář.
    Buďme rádi za pivotéky, specializované pivnice, rotující pípy – o tom si tehdejší pivaři mohli nechat tak zdát

    • Moro napsal:

      Souhlas s tím, co píšeš, snad jen – já nepopisuji praktiky pivovarů (i když předpokládám, že na ně taky přijde) – píši o konzumentovi a ten si může zvolit, jak se bude chovat a co a od koho bude pít.

      • poutnik napsal:

        jasně, ale s běžným konzumentem to máš těžké – ten zásadně konzumuje jen to, co se mu předloží ke konzumaci – do kina chodí na hollywoodské koniny, z hudby poslouchá rádióvé popové bezpohlavní sračky, v krámu si kupuje ošizené žrádlo, které zná z reklamy, v trafice zásadně Blesk, po takových lidem nemůžeš chtít, aby měli jiný názor na pivo – jinm ty eurosračky víceméně vyhovují, bohužel, tak to ve světě chodí a ty nadnárodní firmy si své konzumentské ovečky dobře hlídají a navíc je dokážou i přesvědčit, že tak to je správné a všichni jsou spokojeni – manageři i konzumenti….

        kdyby nebyl pivní trh takhle totálně zmršený a hospody a obchody nebyly koupené, tak by rozhodovala kvalita – a taková Dobruška či Vyškov by mohli dodávat své pivo když už ne takovému Tescu, tak aspoň nějakým okresním malým krámům, hospodští by nebyli vázání smlouvama s chemičkama a mohli by zkoušet čepovat dobrá piva – konzumenti by možná časem poznali nějaké ty rozdíly, bohužel taková doba nikdy nenastane, takže to bude i v daleké budoucnosti jen o té naší partyzánské válce :-)

        • pinkano napsal:

          Ale ono se to už mění postupně.. Třeba v USA nemají minipivovary jen 1 %, jak u nás, ale už téměř 6 %, takže já myslím, že to jde a půjde, ale bohužel pomalu. Zdroje o této statistice jsem čerpal na stránkách Brewers Association zde a zde.

  • Razak napsal:

    Skvěle napsáno. Škoda, že je to smutná pravda.
    Ale myslím si, že to má smysl. Já sám se snažím ve svém okolí přimět své známé a kamarády, aby zkusili i něco jiného, než ty velkoprůmyslové euroležáky. A třeba u dvou lidí se mi to celkem povedlo. Samozřejmě jsem narazil na daleko více odporu a nepochopení, ale i tak to za ty dva lidi stojí :+)…

  • Huhin napsal:

    Tohle by člověk podepsal…
    Na druhou stranu jsem sám změnil přístup k pivu a to velmi silně. A takových lidí potkávám stále víc. Zkušenost z posledního víkendu: V hospodě, kde jsme byli poprvé, měli čtyři značky piva. Tři z velkochemiček, jedno z pivovaru. Všichni si dali nezávisle na sobě to pivovarské. Schálně nejmenuju.
    Člověk nemusí číst denně Pivní recenze (jako já :-) ), ale asi stačí ochutnat sem tam něco jiného, než různá ta „nejlepší“ piva z chemiček a světe div se, ono to pivo bez reklamy chutná nějak jinak. To se dá pít! A úplně stejně je to i s jinými pivními styly, než je pivo plzeňského typu.

  • PIvo napsal:

    Mě například přestalo dávno bavit někomu něco vnucovat, když to nedokáže 95% lidí ocenit nebo jim to dokonce případá nechutné. A o pivě se bavím jen s velice úzkou skupinou lidí. A česká pivní negramotnost mě ani trochu netrápí.

    • Moro napsal:

      Tak ono „přesvědčovací + vysvětlovací“ období už mám za sebou už dávno. Piva si vybírám dle vlastní preference a ostatní ať si taky pijí, co chtějí.
      Sice jsem občas za exota, když si v podniku, kde je produkt od giganta na soutoči s něčím regionálním, dávám regionální pivo, ale to ignoruji.

      • Razak napsal:

        Já jsem taky za podivína, když si v hospodě dám radši džus, než něco europivního (což obvykle také mnoho lidí považuje za vůbec nejlepší piva).

    • Razak napsal:

      Mě to taky nebaví, přesvědčovat lidi u kterých jasně vidím nezájem – proto to nedělám :+D. Ale když se pak někdo chytne, tak je radost o to větší :+).

  • EightyFour napsal:

    Já jsem sice ke kvalitnímu pivu přičichnul teprve před pár lety (doslova), díky svému kamarádovi a následně sousedovi, ale jsem rád, že se tak stalo. Do té doby jsem pivo v lásce příliš neměl, protože se v našem kraji křtí Radegastem a jak jistě sami uznáte, srážka s touhle tekutinou, považovanou dlouhá léta za „defaultní zdzavou vodu“, u normálního člověka ani nemůže dopadnout dobře. Představte si, že jsem si dlouhá léta myslel, že právě ona domnělá hořkost mě odradila – přitom šlo jen o prachsprostou pachuť… Od té doby mnou protekly vzorky z celé republiky, i něco ze světa, ale stále toho nebylo dost a za profíka se nepovažuju… Nicméně pokud si mám vybrat mezi Starobahnem za 18 a Poličkou ze Zubaté Žáby za 30, raději si připlatím, neb je z těch „občejných“ piv nejneobyčejnější :o)

    A nyní trocha umění:
    http://www.flickr.com/photos/czeightyfour/5990268000/lightbox/

  • Džordž napsal:

    Vařím pivo v jednom českém pivovaru s výstavem 200 tisíc hl.
    Musím říci, že článek mně mluví z duše. Typická česká zabedněnost průměrného pivaře, vydávaná za konzervatismus, mně pěkně štve. Většina z nich je zcela v područí marketingu, takže to nejsou zákazníci, ale konzumenti.

  • bloy napsal:

    Rád priznám, že hoci mám rád najrôznejšie pivné štýly (napr. aj z vyššie spomínaného Belgicka), tak práve produkcia českých malých a stredných pivovarov je podľa mňa to najlepšie. V každom prípade som jeden z tých, ktorí ďakujú recenzentom PR za rozšírenie obzorov a nové pivné inšpirácie.

  • karlos napsal:

    tak sice je to trochu mimo téma, ale zase musím vyzdvihnout Teska v Ostravě, kde jsem před několika dny narazil ma Bacchus cherry kriek, belgické piva Golden Drak a Piraat a ještě cosi, mimo to třeba Paulaner Salvator a pšenice, kompletního Primátora, čokoladového Opata aj., takže buď je to přece jen trochu žádáno zákazníky, nebo tam kdosi v zákulisí managementu má smysl pro spravedlnost :-)

    • Moro napsal:

      TESCO občas umí (pivně) příjemně překvapit a to je jen dobře ;-)

      • gum napsal:

        Podobně jako Billa, kde jsem byl nedávno příjemně překvapen přítomností Kácova. Na Brněnku to sice ještě nemá ale lepší než nic.

        Jen houšť a větší kapky!

      • cz3ko napsal:

        S tím Tescem bych neříkal „hop..“. Distributor (UPB) bude s těmito pivy na Tescu snad krom Paulanera končit. Průserem je prý prodejnost…nečekaně.

Napsat komentář


Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »