Recenze Poutník světlý ležák Prémium
Údaje o pivu
- Název piva: Poutník světlý ležák prémium
- Pivovar: DUP – družstvo Pelhřimov pivovar POUTNÍK
- Země, město: Česká republika, Pelhřimov
- Styl: český světlý ležák
- Alkohol: 5,0 %
- Forma: lahvové 0,5 l; trvanlivost ještě 9 dnů
- Stupňovitost: neuvedena
Hodnocení
Barva
zlatá, pivo čiré
Pěna
bílá, jemná, stabilní, trvanlivá
Vůně
chmelová se sladem v pozadí
Chuť, říz
Nástup chutí ve znamení příjemné a ostřejší chmelové hořkosti, po které následuje (opět) příjemná sladovost. Zůstává v ústech jen krátce a vše je ukončeno hořkou chmelovou tečkou, která příjemně ulpívá. Sladové tělo piva je plnější, říz mírně vyšší, pitelnost výborná. Zkrátka dobře vyladěný, více hořký světlý ležák, kde je vše harmonické a hezky spojeno.
Další komentář
Ve složení mj. nalezneme cukr a chmelový extrakt. Nepasterizováno.
Fotografie
Výsledek (?)










Vlastnosti: české, chmelová chuť, chmelová vůně, cukr, kulaté, lahvové, nepasterované, plné, sametová pěna, světlé, zlaté
Tweet
Komentáře
Tak toto snad ani nemá cenu komentovat. Evergreen a naprostá jistota, pokud chcete kvalitní český ležák v lahváči (o DOBŘE natočeném nemluvě).
_
Je to už nějaký rok zpět, co ze Srdcí odešel tehdy legendární výčepní Evžen do nově zbudované Boženky (dnes je se svojí dýmkou k vidění u Poutníka ve městě).
_
Tehdy jsme poprvé s naší fotbalovou partou Poutníka objevili. Přiznám se, že z točeného mě občas pálila žáha (dnes už to nepozoruji), ale většině mých spolupijáků zachutnal víc než srdcový Dudák (filtr i nefiltr)
_
Posléze mi byl tento lahvový Poutník doporučen s tím, že se jako jeden z mála lahváčů senzorickými vlastnostmi velmi přibližuje točenému bratříčkovi.
_
A byla to pravda. Jistě, když dopijete x-tý kastl, začne poněkud nudit, ale je to prostě jistota. A za to dávám o subjetivní bod více, než dal Moro. Navíc je pro mě důkazem, že cukr ve složení neznamená automaticky vojeb… ééé… ošizené pivo (chtěl jsem říct).
_
Nu, na to, že jsem avizoval, že to nemá cenu komentovat, jsem to přece jen trochu okomentoval, ale přičtěte to mému návratu z pivní akce v centru Brna (ano, Brno má centrum!), kterou jsem zakončil Saurusem… Prohibice neprohibice!!!
Souhlasím s tou sázkou na jistotu, když to někomu nabídnu na návštěvě, vím, že mu to bude chutnat. Přesto já sám dám v posledních měsících přednost lahvovému Džbánu. Všimli jste si někdo změn na jeho etiketě a ve složení?
Kocour Saurus má sice EPM 20°, ale „jen“ alc. 7,2%. Takže je samozřejmě mimo Hegerův prohibiční ostrozrak.
Jasně, byl to z mé strany pokus o vtip. Stupňovitost Sauruse mě vzhledem k aktuálnímu dění pobavila. 😉
JE TO PROSTĚ DOBRÝÝÝÝ PIVO!
…co budu povídat, už naše první setkání způsobilo lásku na celý život…..zamilovali jsme se do sebe, tak nějak fatálně….-)
Od pátku 2.11 do čtvrtka 8.11 mají poutníka v akci v Penny za 8,90.Bohužel ne celorepublikově,ale asi jenom v kraji Vysočina ?
Fantazia v pohari…Absolutne vyladene pivo…
Moc dobré pivo. Škoda, že je tak malo rozšířené.
Ve srovnání s tím, co jsem hodnotil dříve, musím dát 9 bodů. Ve své kategorii velmi příjemné pivo za slušnou cenu, mohu doporučit. S recenzí se celkem ztotožnuji, jen dodám, že toto pivo má ve složení nejen chmelový extrakt, ale i žatecký chmel, dále mi nepřišla pěna tolik stabilní. Mám zkušenosti i s točeným a je výborný.
Slušně pitelný ležák, ale žádný zázrak se nekoná.
Velice slušné pivo, krásně odlišitelné od konkurence… Hořké se sladkým dojezdem
(Brno „U poutníka“ )
Pivo jak má být!
Tak konecne som si zakupil Poutnika 12 flaskove, a musím napísať že v pive je citit taka čudná horkost, ktorá mi tam vôbec nesedi a pripadá mi umelá.Niekde na vebe som čítal, že si to vsimlo viac ludi, ktorí Poutnika majú v oblube.Den predtým som pil Krakonos 12, a musím povedať že to bolo pivko ktoré mi chutilo oveľa viac.Poutnika som pil prvý krát, tak neviem porovnat aký bol pred tym.
Já zase musím říct, že mě poslední dobou Krakonoš neleze a mám pocit, že „svijanovatí“ (taková ta šumivá chuť v ústech po napití). Asi je to nakažlivé – jsou od sebe blízko. Proto raději šáhnu po Poutníkovi, kterého mají v mé oblíbené hospůdce taky.
Vy jste se asi posrali néé?!Jak může být pivo dobré,když obsahuje cukr,který nemá v pivu co dělat?!To je jak kdybych do vína přidal sůl,hovadina a tím pádem si toto strčte do řiti!
Cukr nemá v pivu co dělat? To je teda dobrý nesmysl, a co si myslíte že se získává z toho sladu? Srovnávat to s vínem a solí je úplný úlet. Samozřejmě, řepný cukr by se do piva neměl přidávat, ale v našich končinách je to běžná věc a garantuji Vám, pokud je to ve velmi malém množství, tak to an chuti piva není ani znát. NAopak je to určitě lepší, než do piva cpát maltózový sirup z kukýuřuce, či nějaký rýžový extrakt, jak to dělá chemička Staropramen. OStatně cukr se přidával dřív do většiny piv, záleželo na úrodě a kvalitě sladu… Vsadím se že pijete mnohem větší utrejchy, Poutník je dobré pivo a svojí chutí strčí většinu průmyslových pivovarů.
..do kapsy.
Dobry komentar. Diki. Zajtra kupim v pivoteke a dam mu sancu. Uz sa.
..tesim 🙂
dnes sem radostne zakoupil, bohuzel pivo je nejake chycene, do spotreby ma jeste 20 dni, ale ta pachut to se neda.. , jak skazenej regent, kterej furt prodavaj
Mám podobnou zkušenost. Pivo jsem zakoupil v Normě, do doby spotřeby necelý měsíc. Pivo je chycené, snad je to špatným skladováním, podobně jsem tam koupil třeba i stejně chyceného Vévodu a Kláštera. Nejspíš to pivo nechali v těch vedrech na sluníčku,u nepasterovaného piva stačí pár hodin a je hotovo…Aspoň tedy doufám, jelikož mám Poutníka rád a těžko bych rozdýchávala zhoršení kvality tohoto dříve dobrého piva.
Nerozumím, proč si kupujete piva blížící se datu spotřeby? Zvláště v menších obchodních řetězcích se ani neobtěžuji koukat na to datum natož ta piva kupovat, když vidím, jak na ty lahváče sednul prach. Za letních pařáků se oplatí sledovat data spotřeby či příznaky zkaženosti i u jiných potravin (typicky jogurty apod.).
TAk jiné prostě neměli a pokud má pivo do konce spotřeby 20 dní, mělo by být v pohodě…Chtěl jsem toto pivo po delší době ochutnat, jelikož tady v Praze neí běžně k sehnání, kromě pár pivoték, ale jelikož bydlím těsně za Prahou, tak jsem po tom pivku šáhnul..na spotřebu jsem se ani nedíval, už je dávno po roce 89, kdy se prohlížela pomalu každá lahev…
..měl jsem naspěch a radši risknu to, že koupím chycené, jinak dobré pivo, než abych plnil ledničku GAmbáči, Krušovicemi, Braníky a podobným hnusem…
Nehledě na to, pokud ty piva leželi na rampě na sluníčku, nepomohlo by jím ani to, že vyšly den před tím ze sklepa, naopak dobře skaldované kvalitní nepasterované pivo(především kvasnicové)je nejlepší právě kolem konce doby expirace, někdy dokonce i po ní…Nedávno jsem koupil takto Podleskou dvanáctku a byla perfektní…
No prostě chutné pivo, ba co víc jedno z nejlepších… Nevím že místní putyky nečepují vic tyhle regionální piva jako Poutník, Hubertus, a další. A místo toho většinou Starobrno (sračkobrno).