Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Jarní cena českých sládků 2012

Březnová „Jarní cena“  už je zaběhlé degustační klání, které asi netřeba představovat. Už od začátku roku jsem se plánoval této události zúčastnit a tak nebylo nic jednoduššího než v ranních hodinách vyrazit směr Zvíkov.

Už v Praze o sobě slunce dávalo vědět a po příjezdu na samotné Zvíkovské Podhradí bylo jasné, že počasí se povedlo. Ještě na parkovišti potkávám Davida Mášu z pivovaru Antoš Slaný a dávám se s ním krátce do řeči. Při vstupu do budovy Pivovarského dvora Zvíkov byla registrace přinesených vzorků (do 11 hodin), což mě se ještě letos netýkalo, a tak jsem pokračoval dál do restaurace.

Známá tvář na každém druhém kroku uvozovala takový ten „domácký pocit“. Do degustací zbývala ještě skoro hodinka, takže jsem beze spěchu stihl polévku a malou zvíkovskou jedenáctku, která byla sice trochu prázdnější, jinak ale vyrovnaná,čistá a dobře pitelná.

Hodina H přišla ve 12 a to už se degustátoři ze všech luk a hájů sbíhali do hodnotící místnosti. Teď už jen najít správné místo – což nebylo úplně jednoduché, krátké vysvětlení pravidel a můžeme jít na to.

V komisi F, kde jsem degustoval bohužel nebyl žádný „svrchňák“, což mě trochu zklamalo, ale obmísto sedícího Ing. Kozu z Podskalské muselo určitě potěšit. Z 6 nebo 7 vzorků (dle kategorie) každý degustátor vybral první, druhé a třetí místo, ostatní zanechal bez hodnocení.

První na řadu přišla světlá výčepní piva. U každého vzorku jsem si dělal taková minihodnocení a doplnil pro lepší přehled i známku. Mezi výčepními pivy bylo možné naleznout kovovou nebo fenolovou vůni, slabý říz, či ulpívající hořkost.  To mi trochu zkazilo iluze o pivech v dokonalé formě. Po krátké pauze přišly na řadu světlé ležáky, kde kvalita jednotlivých vzorků byla nejlepší ze všech kategorií, mnou hodnocených. Přes široké spektrum barev jsem měl o prvních třech jasno, kdy ten nejlepší byl opravdu velmi,velmi dobrý. Škoda, že se nedozvím, o jaké pivo se jednalo. V polotmavých ležácích jsem si našel také dva vzorky, které byly dle mého gusta. Po nich přišla hodinu a půl dlouhá přestávka. Stihl jsem si tedy objednat pivovarský guláš a opět zvíkovskou jedenáctku. Od mého spolucestujícího jsem ještě ochutnal místní Pale Ale, který byl dobrý, avšak s cenou 45,- za 0,3l, případně 80,- za 0,33l patentku jsem si ho sám raději odpustil. Pauza už pomalu končila a na řadu přišly tmavé ležáky. Z jednoho vzorku byl silně cítit saponát. S nalevo sedícím Markem Havlasem ze Slepého Krtka jsem si ověřil, že se nejedná o špinavou sklenici a mohli jsme přistoupit k poslednímu tmavému, který pro změnu oplýval nepříjemnou autolyzační chutí i vůní. Ve speciálních pivech silných (16%+) jsem s velkou pravděpodobností poznal Třebonickou Aranku, Podskalskou 17 a Polotmavý speciál z Permona, protože rozdíly v jednotlivých pivech byly velké.

Celkově mě kvalita všech degustovaných piv spíše zklamala. To však bylo jedinou kaňkou na příjemně strávené sobotě ve Zvíkovském Podhradí. Jako malý bonus se Podskalská tmavá 17, na které jsem se při školní praxi podílel umístila ve své kategorii na druhém místě a já už mohl spokojeně odjíždět domů. Za rok, snad už s vlastními vzorky, na shledanou.

Výsledky soutěže:

Kategorie: světlá výčepní     umístění
Zámecká 10 Oslavany 1
Zlatá Labuť 2
Desaterák Kvilda 3
Kategorie: tmavý ležák    
Vraník 12 Koníček – Vojkovice 1
Novoměstský – Novoměstský piv. 2
Prokop 12 – Chyše 3
Kategorie: tmavý speciál
Dobřanská hvězda – Dobřany 1
Mazel Svatý Ján 14 – Kolín 2
Štiřínský Magnát 13 – Štiřín 3
Kategorie: pšeničné pivo   
Písař – Purkmistr Plzeň 1
Oliver Svatý Ján – Kolín 2
Magistr – Magistr Brno 3
Kategorie: světlý speciál    
Bašta 14 – Pivovar Bašta Praha 1
Valášek Vídeň 13,5 – Vsetín 2
Permon 13 – Sokolov 3
Kategorie: speciální piva silná
Eržika 17 – Třebonice 1
Podskalská Koza 17 tm. – Praha Podskal. 2
Permon 18 polotmavé – Sokolov 3
Kategorie: svrchně kvašená piva anglosaského typu
Kvasslav 14 Pale Ale – Bravůr 1
Quarterback 19 IPA – Varnsdorf 2
American Winter Ale – Chyše 3
Kategorie: piva typu Stout  
Radouš Stout – Radouš Šťáhlavy 1
Černý Havíř – Starokladno 2
Tambor 13 – Dvůr Králové 3
Kategorie: světlý ležák    
Světlý ležák – Zvíkovské podhradí 1
Lipan 12 – Dražíč 2
Javořický sv. ležák – Javořice 3
Kategorie: Polotmavý speciál    
Grošák 1
Vimperský Märzen – Vimperk 2
Zikmund – Jihlava Radniční 3
Kategorie: polotmavý ležák    
Novoměstský ležák – Praha Novoměstský 1
Bašta – Praha Bašta 2
Plzeňský pašák – U Sládka Plzeň 3





Komentáře

  • spolucestující napsal:

    Jen pro přesnost, cena toho Pale Alu byla 45 kč za 0,3l

  • tomino napsal:

    to třetí místo pšeničnýho Magistra je o tom,že víc vzorků pšenice nebylo? Jinak si to neumím vysvětlit… :))

    • pinkano napsal:

      Já na to taky koukám jak nudle. Pravda, před dvěma týdny jsem byl v Magistrovi znova ze zvědavosti, jestli se nezlepšili a desítku jsem ani nedopil, jak byla odporná. Zvětralá, bez řízu, s odpornou hořkostí. Bylo mi až zle, takže jsem si ani pšenici nedal, navíc ji tuším ani neměli. Ale co jsem ji pil asi před půl rokem, tak to byl velmi špatný vtip.

      • cromagnon napsal:

        Taky mě napadlo, jestli se neúčastnily pšeničného klání jen tři vzorky… Magistrovu pšenici jsem ochutnal v zhruba dvouměsíčních odstupech asi třikrát a posun takřka nulový, v konkurenci nejen minipivovarů je to dosti podprůměrný počin. Ač jim jako brňák fandím, tak je produkce Magistra zatím obecně přinejmenším problematická, bohužel.

        • pinkano napsal:

          A obsluha tomu bohužel vůbec nepomáhá. O pivu neví nic a roztočených piv mají pod pípami cca 10. Navíc když jsem se díval jak mi točí desítku, tak evidentně nevěděli, co je co, tak to prostě zkusili. Mít pivo na stole za 10 vteřin od objednávky je přinejmenším dost podezřelé.

          • cromagnon napsal:

            Obsluha je ovšem vesměs nedobrá nejen co se týče neznalosti piva, čili v tomto opravdu mínus. Jeden kamarád tam měl zkušenost, že přímo viděl, jak schovávají roztočená piva do lednice (!). Prý jim to špatně chladí, ale je to děs, že se k něčemu takovému uchylují a vysvětluje to i ta nepatřičně rychlá piva na stole. Hospoda je však skoro stále plná (alespoň co jsem tam byl) a tak asi nemají potřebu posunout kvalitu piva kupředu, nebo jim připadne to pivo v pořádku, těžko říci… škoda.

            • gum napsal:

              Myslím, že teď jsi na to kápl. Z podnikatelského hlediska — chodí lidi? Chodí, je furt plno. Platí? Platí. Tak co bychom měnili, když to funguje. Halt je to takový minipivovarský Kaufland. Prodávají nedobré výrobky, ale když oni ti lidi stejně chodí, tak to může být majiteli/provozovateli jedno.

              Je však jen otázkou času, než si lidé odstraní to rovnítko mezi slovem „minipivovar“ a spojením „kvalitní pivo“. Pak se teprve oddělí zrno od plev a ty pivovary, co rostly jako houby po dešti, budou stejně rychle krachovat, nebudou-li schopny nabídnout kvalitní produkt.

              • pinkano napsal:

                Bohužel. Samotný majitel mi před tím půlrokem říkal, že jsem jeden z mála, co si stěžuje, že si to všichni vychvalují, jak je to super. Vidí varnu a jsou z toho odvaření, možná by se tady prosadil business prodávání varen minipivovarů „na oko“ 🙂

                • Kuba napsal:

                  Nebyl tou magisterskou pšenicí náhodou „Císařský Weizen 14°“? Právě jsem dopil lahvovou PET ze Světa piva. Podle etikety je ovšem výrobce PICCOLA BIRRERA s.r.o. z Prostějova, tak mě napadá, jestli to není pivo, které si Magistr nechává vyrábět externě…?
                  _
                  Kvalitativně to totiž dle mého skromného úsudku není vůbec špatná pšenice a jediné, co mě naní trochu vadilo, byla štiplavá kyselost ve vůni, ale jinak naprosto v pořádku.

                  • umbob napsal:

                    PICCOLA BIRRERA s.r.o. je firma, která má sídlo v Prostějově a provozovnu v Brně. Aspoň tak to já chápu.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »