Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Chomutovské Království piva

V nedávné době jsem při prohledávání „pivního facebooku“ narazil na stránku nové pivotéky v Chomutově, Království piva.  Můj mlsný jazyk upoutaly zajímavé fotografie z ještě zajímavějšího italského pivovárku Birrificio del Ducato. Slovo dalo slovo a zanedlouho jsem byl pozván majitelem Ondřejem Krymem k ochutnávce produktů oné italské továrničky na pivní skvosty.

Chomutov mám co by kamenem dohodil, takže stačil týden a sympaťák Ondra mě uvítal ve svém pivním Království, kterého jsem si dovolil vyzpovídat pro PR. Příjemné interiéry v teplých barvách alespoň trochu kontrovalo chladné počasí a po rozkoukání jsme se mohli vrhnout na degustaci. Recenze jednotlivých piv Vám přineseme v dohledné době, ale můžu prozradit, že nejvíce mi zachutnala APA s mou oblíbenou chmelovou kombinací Chinook, Amarillo a Cascade. Teď už ale k avizovanému rozhovoru…

1. Co bylo prvotním impulzem, který způsobil, že jste začal uvažovat o provozování pivotéky?

Před cca 5 lety jsem se více začal zajímat o druhy piv, pivní styly apod. Postupně se tento zájem stal koníčkem a ve chvíli, kdy jsem se chtěl pracovně osamostatnit, jsem si nemohl vybrat nic jiného.

2.Jak moc bylo složité si pivotéku pořídit, myslím tím byrokracii, povolení, atd.?

Nic složitého to nebylo. Nejsložitější bylo vybrat si styl, v jaké jsem chtěl pivotéku vést a také přesvědčit mé okolí, že má pivotéka šanci na úspěch.

3. Popište nám prosím pivní sortiment, který nabízíte včetně plánů do budoucna.

V současné době naleznete v pivotéce cca 150 druhů piv. Z toho je 100 českých a ostatní jsou zahraniční. Naleznete u nás klasické ležáky, piva s příchutí, piva dalších pivních stylů – pšeničná, ALE, IPA, Rauchbier atd. Snažím se mít piva od menších pivovarů nebo malých průmyslových, což je trochu komplikovanější vzhledem k tomu, že prodávají piva v PET lahvích. Do budoucna bych rád rozšířil nabídku piv z malých pivovarů, chci pokračovat v pořádání ochutnávek a také měl v pivotéce jednu pípu, kde bych točil zajímavá piva.

4. Jaká je spolupráce s pivovary/distributory piva?

Nedostatečná. Byl bych rád, kdyby se pivovary zamyslely nad svou prezentací. Moji zákazníci se velmi zajímají o to, kde bylo pivo uvařeno, jaká je samotná historie pivovaru atd. To většinou pivovary ani nemají zpracováno. Rád bych od nich dostal materiály i další předměty, které by byly pro zákazníky zajímavé. Distributoři piva se o mojí pivotéku nezajímají, za dobu působení pivotéky u mě byli pouze dva. Přitom právě pivovary a distributoři musí pochopit, že pivotéky jsou místa, kde široká veřejnost muže poznat jejich pivo a tak, jak je prezentováno v pivotéce, tak jej budou spotřebitelé vnímat.

5. Je složité sehnat piva z jiných zemí?

Vzhledem k tomu, že pivotéky spolu vcelku dobře spolupracují, není to až tak těžké. Občas přijde email od některé pivotéky s nabídkou zahraničních piv. Piva z Belgie, Německa, Anglie, USA a severských zemí jsou poměrně dobře zastoupená. Naše pivotéka bude v brzké době dovážet piva z Itálie a myslím, že i další pivotéky budou v budoucnu navazovat partnerství v jiných zemích.

6. Jaké jsou ohlasy zákazníků? (myšleno, zda jste si vybudoval „síť“ svých zákazníků nebo zda převládají zákazníci, kteří nakoupí a už se nevrátí; jak komentují ceny, sortiment, atd.)

Mohu říci, že 90 % ohlasů jsou veskrze pozitivní. Pamatuji si na jednoho zákazníka, který prohlásil, že navštívil nejlepší obchod ve svém životě 🙂 10 % reakcí jsou neutrální až negativní ve smyslu cen, nebo tím že je stejně nejlepší velké G. Líbí se také rozmanitost sortimentu, který je v Ústeckém kraji řekněme jedinečný. Jsem rád, že se nám podařilo vybudovat síť zákazníků, kteří se vrací. A to už pravidelně. Poměr bych odhadl cca 60 % – 40 % noví vs. pravidlení zákazníci.

7. Co zákazníci nejvíce požadují a čemu nejméně rozumějí?

Zákazníci potřebují v první řadě poradit, pomoct s výběrem. Zajímá je jestli je pivo sladší, hořčí apod. Většina zákazníků zná klasické ležáky, ale už neznají piva svrchně kvašená nebo zahraniční.

8. Řešil jste i nějaké „pivní“ nepříjemnosti/nedorozumění ? např. zákazník si zakoupil pivo, které neznal a přišel jej vrátit s tím, že je zkažené, protože chutnalo jinak?

Musím říct, že jsem nic takového neřešil. Podle mě je to i tím, že se opravdu snažíme každému zákazníkovi věnovat. Vysvětlit mu co je to za pivo, odkud je, jaký styl, jakou může očekávat chuť. Proto by zákazník neměl být překvapen.

9. Jaké zkušenosti máte s prodejem chlazeného piva z minipivovarů?

Je to komplikovanější. Zákazníci mají většinou piva v PET lahvích spojená s nekvalitními pivy ze supermarketů nebo prohlašují, že to „prostě není ono“. Měli jsme v sortimentu už několik takových piv a přestože jsou to výborná a kvalitní piva, vždy jsem měl co dělat, abych je prodal. Dokonce se mi to jednou nepovedlo a já vyléval asi 10 l piva. Doufám, že se to změní, protože jak jinak taková piva ochutnat, snad jen návštěvou pivovaru.

10. Vím, že mimo provozování pivotéky máte ještě další plány ? můžete nám je nastínit?

Jak už jsem se zmínil, snažíme se dělat ochutnávky s diskuzí o pivu. Zakládáme pivní klub, který bude nabízet peciální akce pro členy. Začínáme také s pivními výlety. Chceme jezdit po pivovarech, příp. po pivních festivalech. Rádi bychom také pořádali tématické večery se zajímavými lidmi s pivní branže. A také už jsem uváděl, stáváme se oficiálním dovozcem italského pivovaru Birrificio del Ducato, nejúspěšnějšího pivovaru loňského Europian beer star, do ČR.

11. Jaké pivní druhy osobně preferujete a jsou i pivní druhy, které jste doposud neochutnal a lákají vás?

Osobně nejvíce preferuji pšeničná piva, ležáky a IPU. Samozřejmě jsem toho ještě spoustu neochutnal a láká mě každé takové pivo, které rád ochutnám.



Komentáře

  • velbloud napsal:

    Perfektní, už jsem také navštívil a mohu jedině doporučit! Konečně se dostanou k zajímavým pivům i Severočeši. A pro nějaké pivko z Birrificio del Ducato si určitě brzy zajedu 🙂

  • Ivoš napsal:

    Sortiment pivotéky p.Kryma je jako zjevení v té hypermarketové pivní šedi a já mu přeju, ať obchůdek vydrží co nejdéle a získává si další spokojené a stálé zákazníky. Já mu tedy přispívám celkem pravidelně 🙂

  • umbob napsal:

    Pěkný rozhovor. A k těm pivům v PET lahvích. Chápu, že je to pro minipivovary levnější a pohodlnější stáčet do PETek, ale pak ať se nediví, že k jejich pivu v tomto obalu přistupují nepoučení zákazníci s despektem. A když to v některých minipivovarech stáčet do skla zvládají, proč by to nemohlo jít i u těch ostatních.

    • poutnik napsal:

      nepoučený zákazník se třeba časem stane poučenějším a přestane mít k pivu v pet obalu ten svůj srandovní zbytečný despetk, dnešní pet obaly jsou už někde jinde, než když to celé začínalo, pro nefiltrovaná piva, určená k rychlé spotřebě, je to naprosto vyhovující řešení…..bavím se o standardních tvrzených hnědých petkách, ne o těch, ve kterých se prodává minerálka

      • poutnik napsal:

        vždyť už se začínají rozmáhat i plastové KEGY, vyrobené ze stejného materiálu

      • tomas napsal:

        Jasně. Proč mít srandovní despekt k plastu…. V hospodách už by taky mohli konečně podávat jídla na plastových táccích s plastovýma příborama, protože je to přeci nezávadný a chuti jídla to přeci vůbec neublíží…

        • gum napsal:

          No jenže na druhou stranu se domnívám, že 90 % lidí si pivo z PET nejdříve nalije do sklenice a nebude ho pít přímo z flašky 🙂 Co se týče senzorických vlastností, pochybuju o tom, že dokáže někdo poznat rozdíl mezi pivem v PET a lahvi.

          Jiná věc je konflikt mezi zaměřením minipivovarů na tradiční technologie, snad i jakousi úctu k životnímu prostředí a stáčením piva do PET flašek. Osobně mám taky radši když je pivo ve skle (pěkný příklad je třeba to, co dělá Rychnov) ale nemám to mini za zlé neboť logistika je na ceně ve výsledku dost poznat a už teď je těžké udržet rentabilitu na rozumné úrovni, natož s dalšími náklady na sklo a přepravu.

          • Nadporučík Lukáš napsal:

            Taky je ale to rychnovské pivo pěkně drahé, teď jsem byl na stránkách tohoto minipivovaru a 16 peněz za desítku je silně přemrštěných a to je cena za kterou pivovar to pivo prodává, takže v obchodě vyjde cirka tak na dvacku, ne-li víc. U černého piva 14° Kvadriana mi vyšla cena za jedno lahvové pivko na dvacku, takže v obchodě vyjde cirka na 30 peněz, v obou případech beru lahvová piva, točená budou ještě dražší, takže za toho Kvadriana člověk pustí i půl kila, ne-li víc ani nemrkne.

        • Mercenaire napsal:

          V některých restauracích by naopak bylo používání jednorázového nádobí a příborů obrovským přínosem …

  • JaroStofko napsal:

    Zdravím, tak už sa tam musím stavit na nejaké to dobré pivečko, ale vlastne všetky pivá co tam máte jsou kvalitné

    • Nadporučík Lukáš napsal:

      Já taqm byl dneska ráno ještě když nebyl takový pařák a super. Ale náchodský speciály kupuju v Kauflandu, třeba Primátora Double 24% tam mají o 7 korun lacinějšího než v tý pivotéce. 😉

  • Martin napsal:

    Pivotéka už před delší dobou ukončila provoz, bohužel… 🙁

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »