Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Chodovar Zámecké Černé

Údaje o pivu

  • Název piva: Zámecké Černé
  • Pivovar: Chodovar
  • Země, město: Česká republika, Chodová Planá
  • Styl: tmavé výčepní pivo
  • Alkohol: 4,2 %
  • Forma: lahvové 0,5 l; trvanlivost ještě 4 měsíce
  • Stupňovitost: 10°

Hodnocení

Barva

velmi tmavě jantarová s rudou, čirá

Pěna

velmi tenká vrstva s jemnými bublinkami, rychle mizí

Vůně

lehce čokoládovo kávová sladká chuť, v dálce je cítit možná trošku višní a neurčitá nepříjemná vůně

Chuť, říz

poměrně lehká chuť s vyšším řízem na tmavé pivo, sladší chuť karamele. Konec je poměrně dlouhý a mísí se v něm sladká chuť s jemnou hořkostí. S postupem času však pivo začíná měnit chuť a místo dlouhého konce se z něj stane nepříjemný kyselý ocas.

Další komentář

Toto pivo by si určitě zasloužilo vyšší stupňovitost a plnost, ale jinak je velmi dobré, svěží. Ve složení mě trošku zaskočil sacharin a pivní kulér. Na lahvi je dále také v Němčině uvedeno, že je pivo vařeno podle Reinheitsgebot, což je samozřejmě chyba. Pivovar jsme o tomto problému informovali a bylo nám sděleno, že chyba vznikla při kopírování dat ze Zámeckého ležáku 13 % a že v dalších dotiscích etikety bude již popisek odstraněn.

Pro zajímavost něco více o pivním kuléru:

– pivní karamel E150c
– tekuté barvivo pro potraviny
– dominantní surovinou k výrobě je rafinovaný cukr
– vyrábí se složitou řízenou tepelnou karamelizací cukerného sirupu za přídavku amoniaku
– je určen k přibarvování piva na požadovanou barvu, může se použít i k barvení jiných potravinářských výrobků (např. povidel)
– doporučené dávkování je do 0,5 kg karamelu na 1 hl piva nebo 100 kg potraviny

Pro dokreslení, definice amoniaku, převzatá z Wikipedie:

Bezbarvý velmi štiplavý plyn. Amoniak je toxická, nebezpečná látka zásadité povahy. Při vdechování poškozuje sliznici.

Také něco málo o sacharinu, mimo jiného často diskutovaného jakožto karcinogenní látce:

Neenergetické náhradní sladidlo, vyráběné z dehtu kamenouhelného. Chutí je asi pětsetkrát sladší než cukr.

http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E954

http://aditiva.sweb.cz/Sacharin.htm

Fotografie

Chodovar zámecké černé

Chodovar zámecké černé

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
4 body z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (8 hlasů, průměrné hodnocení: 7,88 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , ,



Komentáře

  • Vláďa napsal:

    Souhlas s tím, že pivo by si zasloužilo vyšší stupňovitost a plnost. Na druhou stranu bych možná upustil od toho laického posuzování chemických látek používaných při výrobě potravin. Tyhle zmínky působí manipulativně a připomínají mi večerní zprávy TV Nova.

    • Moro napsal:

      Myslím Vláďo, že v příspěvku není použito laického ani manipulativního posuzování chemických látek. Prostě kolega pinkano napsal, co v pivu je a pohledal o tom nějaké info.
      Já to dělám taky tak a myslím, že to do recenze patří. Nebo si myslíš, že výše uvedené látky jsou v obsahu piva „v pořádku“?

      • Vláďa napsal:

        Jasně, myslím, že do recenze zmínka o složení piva patří. Ale další dohledávání z čeho se to vyrábí, jak je to jedovaté atp. mi už přijde manipulativní a vyloženě nefér. V česku do potravin nic jedovatého nesmí, chemie je věc složitá a laik by jí hodnotit neměl.
        Jinak mě kulér ani sacharin v pivu nevadí. Neříkám, že nedám přednost přirozenější výrobě, ale drama bych z toho nedělal (mimochodem můj oblíbený plzeňský mini Lochota používá kulér a jak si na jejich pivu pochutnám).
        To, že uvádí Reinheitsgebot a není tomu tak už vám vysvětlili a příště se tak (doufejme) nestane.

        • pinkano napsal:

          Mě osobně zajímá co do sebe dávám jak v jídle, tak v pivu, takže informace o tom, co se přidává do piv a především o tom, co tam nemá být dohledávat budeme i nadále, chceme aby lidé věděli, že to není správné a navíc většinou za cílem ušetřit. Na pivu by se šetřit nemělo, tak to vidím já. Jedna věc je ekonomická stránka věci, jedna věc je klamání lidí a neustálé marketingové lži poctivých piv a „nejlepších surovin“. Do chemických rozborů se nepouštíme, jen popisujeme, co je to pivní kulér a co se o něm píše. Zbytek je na každém z nás, zda mu to nevadí nebo se zamyslí.

          • Vláďa napsal:

            Vidím, že mě asi nechceš pochopit..
            Tak jsem zvědav, jestli při recenzi piv z pivovarů užívajících vodu z vodovodního řadu budež též uvádět, že k úpravě vody byl použit chlór, tedy toxický plyn, dokonce užívaný jako bojová chemická látka k vraždění lidí a připojíš patřičné odkazy na wiki. Jo a nezapomeň zdůraznit, že dotyčné pivovary (na rozdíl od např. Chodovaru) toto zásadní sdělení neuvedli na etiketě, takže se jedná o klamání zákazníka.

            • pinkano napsal:

              Tak jistě, můžeme jít až do takovýchto detailů, ale proč? Pivní kulér v pivu nemá co dělat, čili ho taky patřičně rozebereme. Stejně tak barviva, konzervanty, vše co tam nepatří chceme řádně okomentovat a zdůraznit lidem, že by měli hledět na kvalitu a poctivost.

    • pinkano napsal:

      Hlavně je tady problém, že se pivovar naparuje výrobou podle Reinheitsgebot. Na pivním kuléru nic tradičního není.

    • Akord23 napsal:

      Presne, ja nevim proc by se tu meli zavirat oci kvuli tomu ze sladek je neschopnej doladit tradicni pivo tradicnim postupem a musi si dopomahat chemii…ani nevidim nic spatnyho na tom ze Pinkano vyhledal neco podrobnejsiho o zminenych latkach a pridal to k recenzi…

  • poutnik napsal:

    piva z Chodovaru mně celkově neoslovila, mám ho zařazen jako podprůměrný pivovar a snažím se jeho produktům vyhýbat

  • Kuba napsal:

    @ Vláďa: Nepřijde Ti toto srovnání jako těžká demagogie?
    _
    Takto upravená voda je zdravotně naprosto nezávadná (což je možná i ten kulér) a ve složení piva má své místo (i když kvalitní pramenitá je jistě lepší). U kuléru jde imho o to, že se do piva přidává jen proto, aby mělo lepší barvu, které sládek nebyl schopen dosáhnout standardním postupem. Z toho plyne, že konzument pak do sebe naprosto zbytečně cpe nežádoucí látky jen proto, že pivovar (či konkrétní pivo) chce vypadat lépe, než ve skutečnosti je.! A to je opravdu přinejmenším zbytečné…

    • kokýs napsal:

      Dovolím si do toho vstoupit..Myslím, že ta poznámka s vodou a chlórem je to samé jako v recenzi zmíněný amoniak a kulér – používá pro výrobu či úpravu, ale ve finálním produktu se nenachází ve větším než nepatrném množství. Z recenze tak trošku vyplívá, že se nás Chodovarští snaží otrávit toxickým plynem, což pochopitelně není pravda..

      • Kuba napsal:

        Mně přijde, jakoby se tímto způsobem argumentace chtěla odvádět pozornost od původního problému, který je zde zdůrazněn tou informací o chem. složení kuléru. Tímto způsobem by se také mohlo tvrdit, že se u Žatce práší na chmel, a že v tom prachu bude určitě ta a ta škodlivá látka…
        _
        Mimochodem, zrovna poslouchám v radiu rozhovor s chemikem Rudolfem Zahradníkem, který tam m.j. prohlásil, že kvalita vody z vodovodního řádu je v ČR vynikající. Já dodám, že konkrétně u nás v Brně je v posledních letech i vyloženě chutná.
        _
        Nicméně hlavní rozdíl vidím prostě v tom, že voda je základní surovina a kulér je nestandardní přísada, která v pivu nemá co dělat a informace o jeho složení zde vítám, protože samotného by mě asi nenapadlo je vyhledávat. A ta informace o jeho složení také vlastně vysvětluje, proč do správného piva nepatří, ne?!

        • gum napsal:

          Kubo, napsal jsi to přesně tak, jak to bylo původně zamýšleno. Vodu ať si pivovar klidně upraví (většina to kvůli změkčení stejně dělá), na tom nic špatného není protože voda je prostě v pivu potřeba. Stejně tak nemáme zásadní problém s chmelovým extraktem.

          Mimo sladu, chmele a kvasnic tam však už nic dalšího potřeba není (zanedbáme ochucená piva, kam se něco dává záměrně) a kulér, sladidlo, isoextrakt či cokoli jiného je tam prostě navíc.

      • Vláďa napsal:

        Kokýs: ano, pochopil jsi to naprosto správně. Ostatní si tu rozvádějí nějaká jiná témata.

    • Vláďa napsal:

      Kuba: Nepřijde. To srovnání byla analogie k lepšímu pochopení Pinkanovy demagogie.

      • akord23 napsal:

        ja bych o demagogii nemluvil, neverim ze by nekdo po precteni tehle recenze zacal vykrikovat ze ho chce snad chodovar otravit…recenzent jen zkratka upozornil na to co se nachazi v obsahu piva a co tam nema nic delat, nic vic…me osobne se chladi jedna lahev velikonocniho chodovaru v lednici a urcite ji nehodlam po precteni recenze vylejvat, to snad jen v pripade ze by bylo chutove nepozivatelne;-)

      • Kuba napsal:

        Analogie by to byla, pokud by byl pivní kulér nedílnou součástí (tradičního) piva. Demagogie to je proto, že se to tváří jako analogie, i když to analogií není 😉
        _
        Možná by se dalo souhlasit, že poznámka o „Wiki-amoniaku“ mohla být ušetřena, naopak zmínka o sacharinu je více než patřičná.
        _
        Každopádně, pro mě to byla zajímavá informace; tedy nejen to, že kulér do piva nepatří, ale také proč.

        • Moro napsal:

          Pro mě je důležité, že to tady v diskusi trochu „žije“ a navíc … Kolega Pinkano může být spokojen – ať už s popisem v recenzi souhlasíte či nikoli, diskutuje se o tom – a to je to nejlepší.

  • umbob napsal:

    V rámci tohoto podprůměrného piva se strhla asi nejdelší off topic diskuze v rámci tohoto serveru(námět pro tvůrce-nedal by se zveřejnit žebříček nejživějších popř. nejdiskutovanějších piv?)
    Jinak se kloním na stranu Vládi. Podle mě stačil odkaz na Wiki a ten výcuc z ní o škodlivosti amoniaku(„Pro dokreslení…“) už byl navíc.
    Jinak mám piva z Chodové Plané zafixována jako slušný standard s tím, že světlá piva jim tam jdou líp 🙂

    • pinkano napsal:

      Tady jde hlavně o to, že lidé nečtou, nestudují, nezajímají se, co jim kdo řekne, tak to berou, především média. Neberte to ve zlém, nemyslím tím tady naše všechny čtenáře, je to obecné a platí to pro většinu. Smutné, ale pravdivé. Pokud bych to podrobně nepopsal a neupozornil na to, odnesou si z toho lidé „No, tak je tam pivní kulér no, co už“, ale to já nechci, chci aby si odnesli, že jednak je to svinstvo samo o sobě a jednak to tam nemá co dělat a hlavně to, aby si četli složení na etiketě a nejen u piv, ale u všech potravinářských výrobků. Lidé jsou slepí a věří většině, davu, médiím. Měli by se začít zajímat sami, jedině pak se nám podaří nekvalitní výrobky a suroviny odstranit z trhu.

      • Kuba napsal:

        Myslím, že Vláďovi šlo v jeho komentáři hlavně o to, že informace o čpavku vyznívají možná trochu bulvárně, protože se ve výsledném produktu bude nacházet (asi) ve stopovém množství a pivo tak kvůli němu zdravotně závadné nebude.
        _
        Mně osobně ale tyto informace nevadí, naopak je vítám. Proč, to už jsem napsal výše… Jestli mohla být forma podání této informace třeba trochu umírněnější už je pro mě osobně vcelku nepodstatné.

  • umbob napsal:

    Nedaří se mi vložit komentář, zkusím to jindy

    • Moro napsal:

      Nevím proč, ale Tvoje příspěvky měly příznak SPAM a proto jsi je neviděl. Jeden z nich jsem schválil a je tu a ty ostatní (jsou takřka identické) smáznu.

  • L. T. napsal:

    Tak já jsem tedy na etiketě kulér nenašel.

  • Martin napsal:

    Tak nevím, asi Chodovar trošičku upravuje etikety, ale na současných etiketách černé desítky je sacharin a karamel uváděn i nadále. Není zde tedy už zmínka o Reinheitsgebotu. Složení asi tedy zůstalo stejné, myslím, že pod názvem pivní kulér a „barvivo karamel“ v jejich podání je myšlen ten samý produkt. Osobně mě ale tento Chodovar vcelku oslovil, je to takové lehčí tmavé pivo. Sacharin je sice v chuti cítit, ale zase mi přijde, že není tak výrazný jako třeba u tmavého Samsonu, kde vyloženě tu chuť kazí. Barva samotného piva moc tmavá není, takže z mého pohledu název „černé“ je docela matoucí, znám spoustu tmavších piv. Ve složení je sice uveden mnichovský a pražený slad (spolu s plzeňským), ale otázkou je, proč tedy Chodovar nedoladí barvu barevným či jiným sladem, na přírodním principu. Pokud vím, Chodovar má navíc vlastní sladovnu, o to víc mě tato sktečnost mrzí. Na etiketě je stále uvedeno heslo „symbol poctivého pivovarnictví“, ale to složení k tomu moc nesedí. Nicméně pro mě i tak jedna z lepších tmavých desítek, která se dá v pohodě vypít, jen by opravdu v Chodovaru mohli upravit své složení, alespoň v rámci toho dobarvení. Láhev na tohle pivo mají patentní, takže by mělo být „exkluzivní“ i složení.

  • lukáš napsal:

    No, podle mě to s tím sacharinem a kulérem není tak strašné, hádám, že jej pivovar přidává jen v nejnutnějším množství. A co jsem zjistil, sladovnu sice mají, ale vyrábí tam hlavně světlý a bavorský sklad, zbytek, respektive pražený, prý kupují. Sice mi trochu uniká, proč nedokoupí i karamelový slad a místo toho tam dávají karamel ve formě kuléru, ale hádám, že je v tom ekonomika a třeba i menší výstav tohoto piva, takže bych to viděl celkem pochopitelně. Uznávám, že etiketa mi přijde trochu matoucí v tom směru, že tam tvrdí, že pivo vyrábí podle staré receptury, což až tak pravda nebude, protože dřív jistě kulér a sacharin neznali, ale co se týče poctivého pivovarnictví, tak to až tak daleko od pravdy nebude, vzhledem k použité technologii. Další, co mi přijde trochu úsměvné, je označení „Zámecké“, protože bydlet na zámku jako šlechtit, tak bych si koupil vzhledem k složení přecijen jiný produkt, ale zase hádám, že název zůstal z dřívějška a tenkrát pivo bylo jistě lepší. Z druhé strany, osobně bych tomuto povu dal lepší hodnocení. Když srovnám v rámci nejvíce dostupných desítek, tj. černý Kozel nebo Krušovice, kterým ve složení sice nelze nic vytknout (Kozel dřív používal taky sacharin, nyní už ne, a vaří ze všech barevných sladů)- nicméně, jak u Kozla, tak i u Krušovic je vidět, že i když je základ dobrý, je problém v té jejich technologii a pivo se stejně pít nedá a v tomto srovnání mi určitě Chodovar přijde lepší (pravda, na rozdíl od Kozla a Krušovic je navíc nepasterovaný). K 6 bodům bych mu v rámci desítek dal i tak.

  • Jakub napsal:

    I když nejsem rozhodně zastáncem nějaké chemie v pivu, viz použitý sacharin a karamel, tak mě toto pivo velmi oslovilo, podotýkám, lahvové, točené bude jistě lepší, ale zatím jsem neměl příležitost na něj někde narazit (navíc nejsem z regionu). Víceméně mi na něm vyhovují ty věci, které, jak jsem zjistil, jsou obecně v pivních recenzích na různých webech často kritizovány jako nedostatek piva – pivo mi přijde, asi díky přidanému sacharinu, sladší, ne však až tak moc, což však vítám, zároveň není přehnaně hořké, spíš jen tak decentně, ale chmel tam znát je, pivo sice může působit vodově, ale na mě tak nepůsobí, přijde mi dobře prokvašené, sladově a chuťově výrazné a odpovídající, navíc mi vyhovuje, že se jedná o desítku a pivo není tedy vůbec silné (speciály, silná piva a vlastně i ležáky, i tmavé, vůbec nemusím, přijdou mi hodně silné), což mi vyhovuje, ten karamel v chuti znát trochu nejspíš je, místy může toto pivo jevit známky přesycení, ale spíš jen nárazově, jinak není problém, barva skutečně není přímo černá, spíš tmavší, ale to mi až tak nevadí. Opravdu příjemné tmavé pivo, navíc ten sacharin je v té chuti znát opravdu velmi málo, ne moc výrazně, narozdíl od jiných tmavých piv, kde sacharin chut vyloženě kazí (viz tmavý ležák Samson). Chuť a pivo celkově nepůsobí suše, zároveň jsou zde cítit a znát barevné speciální slady a dohromady to prostě skvěle funguje. A zjistil jsem, že toto pivo obdrželo letos ocenění Pivo ČR v kategorii tmavých desítek – 1. místo, takže je nasnadě, že v těchto soutěžích se složení piva nejspíš moc neřeší – no vlastně se tam nejspíš neřeší ani uspěchaná výroba, protože třetí místo mají letos černé Krušovice (ty mě neoslovily díky celkové chuťové nevýraznosti, pasterační pachuti a suchosti). Druhé místo má tmavý Bakalář, ten je ale na mě opravdu hodně hořký a navíc bohužel taky působí hodně suše a prakticky není sladký. U mě tedy zatím vede Chodovar, přestože jsem ještě neochutnal úplně všechny tmavé desítky, protože splňuje moje kritéria pro tmavé pivo….jediné, co mi trochu vadí, je balení piva – toto pivo je nejslabší, které Chodovar plní do patentních lahví, přitom až tak speciální není (je to klasická tmavá desítka, speciální snad jen tím, že je tmavá) a toto pivo si skvěle dokážu představit jako takovou „méně sladkou colu pro dospělé“, ne speciál, z druhé strany se mi líbí, že si láhev mohu uzavřít,když pivo třeba nedopiji. Ale zároveň mě moc netěší, že láhev je zelená, u tmavého piva bych raději viděl hnědou láhev. Ale i tak je to pivo, které si v poslední době velmi rád koupím, navíc je nepasterované ze skalního sklepa, ale zároveň nemá (pro mě) nepříjemnou nepastarovanou chuť (asi díky používané šetrné filtraci). U nás v pivotéce toto pivo vedou (nejsem z regionu), takže si jich vždy několik koupím.:-)

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »