Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Starobrno Medium Nepasterizované

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

Barva zlatá, čirá.

Pěna

Krémová, hustá a docela pěkně drží.

Vůně

Vůně je nevýrazná, lehce sladová, ke konci lze objevit mírnou kvasničnost.

Chuť, říz

Pivo má slabší sladové tělo se středním řízem, pivo je poněkud nudné a vodové. Konec je oxidační s ulpívající hořkostí a kovovou pachutí.

Další komentář

Nezdá se, že bychom poznali rozdíl mezi nepasterizovaným a pasterizovaným vzorkem z dřívějška. V tomto případě platí, že nepasterizované nemusí nutně znamenat lepší.

Pitelnost je dosti nízká, sice jsme si na žízeň koupili hned dva kelímky, měli jsme však co dělat, abychom dopili už ten první. Rozhodně však nepasterizovanou verzi Média ochutnáme znovu v mimofestivalových podmínkách, kde bude senzorické hodnocení přesnější.

Fotografie

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
4,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (35 hlasů, průměrné hodnocení: 5,97 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , ,



Komentáře

  • ladikus666 napsal:

    v podstatě souhlasím, chápu, že to byla letošní první akce ale čekat 40 minut na pivo…nepřipraveno

    • gum napsal:

      Ano, připomnělo mi to akci z minulého roku, kde bylo sice výčepů trochu víc ale taky násobně víc lidí.

      Osobně nechápu, proč je management ochoten dát desítky až stovky tisíc za kapely a není schopen zajistit tak elementární věc jako dostatečný počet výčepů.

      • pan Nohava napsal:

        No asi proto, ze to nejni management, ale banda neschopnych bridilu a sluzebniku neuzitecnych. Zrusit, rozehnat, nastolit Matusku!

  • Pivař Huhin napsal:

    Nedivím se, že jste měli potíže vypít dvě Starobrana Medium Nepasterizovaná. Na kelímku je totiž nápis „Pijte s mírou“, jestli dobře vidím. Starobrno dělá vše pro to, aby všichni s mírou opravdu pili. :-)))

    4,5 – Hodnocení chápu (pravidla) i nechápu (ta nuda není k pití).

    Ale co jistě nechápu je to, kterými hrdly ten obrovský výstav proteče…

    • Belza napsal:

      Vsak ono se dost hrdel najde. Pivovaru staci podchytit par letnich festivalu a mit tam monopol jako Budvar na Sonisphere (posledni roky tam nebylo mozny pit jiny pivo) a par tisic hektolitru je prodano 🙂

      • umbob napsal:

        Na 1. ročníku v Milovicích měl monopol Gambrinus 9°.

        • cz3ko napsal:

          A „G“ je v Milovicích stále. Letos se ale připravím a do kufru hodím basu něčeho šmakovního. 🙂

        • Belza napsal:

          Nevim, kterej byl prvni rocnik. Ja se ucastnil poslednich dvou – 2010 (Milovice) a 2011 (Praha) a ty mel pod palcem Budvar.
          Milovice mely oproti Praze vyhodu, ze pred vstupem do hlavni casti byly stanky i s jinyma pivama – od hlavni stage ale daleko 🙁
          Popravde jsem ale tam byl kvuli jinym vecem, nez ochutnavka pivecka 🙂

          • umbob napsal:

            1.ročník byl v Milovicích 2010 a tam byl v areálu Gambrinus. Vím to, protože na pivo jsem šel právě ty 2 kilometry k borcovi, který měl ve své zahrádce výčep se Skalákem 🙂 S Budvarem v areálu bych tento problém neměl. Jinak důkaz např. zde: http://www.beerborec.cz/page.php?page=hosp_detail&akce_id=57620 . Dne 19.6.2010 nebyl pozřen jediný Budvar, jen G(mimo jiné, které ale v areálu na čepu nebyly). Ale je fat, že jsem tam byl primárně také kvůli hudbě;-)

      • Kuba napsal:

        Vizovický Masters Of Rock má zase pod palcem PU a poslední rok také G, ale okolí Jelínkovic areálu naštěstí obsadily stánky s rozmanitějším výběrem a přijatelnějšími cenami, takže loni nám bylo velmi dobře u Svijanského čepu.
        _
        Nicméně si nemyslím, že zrovna letní festivaly jsou tak zásadní, to spíš telátkovitost průměrného českého pivaře (toho mysteriózního obyčejného člověka :D). Nedávno jsem slyšel historku, jak se bavil Brňák s někým od Pelhřimova a říká mu, jak se tam jistě dobře mají, když chodí na Poutníka pod komín. Dostalo se mu odpovědi, že takový hnůj nepijí, že chodí na Starobrno… Tož, to je na ranu!
        _
        Ale chlapci zde vzali osvětu pevně do rukou, takže se v tomto směru budoucnosti nebojím 😉

        • Moro napsal:

          Kuba:
          (měl jsem to na svém soukromém profilu na FB) – byl jsem s fotbalisty na soustředění v Rosicích u Brna – celé město jen a výlučně logo Starobrno (pouze jediná hospoda s Bernardem). Pivaři spokojeni, jak želvy – když jsem se zeptal, jak jim to šmakuje, tak prý je to nejlepší pivo a jestli mi nechutná, pak jsem v*l.
          Naštěstí by na zimním stadionu měli mít v restauraci Dalešice.

          • Pivař Huhin napsal:

            V Rosicích se vyskytuju docela často. Nedaleko vlakového nádraží (na druhou stranu než je fotbalový stadec) v hospodě Pod Trojicí mívají poslední dobou dost často Oslavany (jinak stabilně Starobrno). Na zimáku před zavřením měli Budvar. Po znovuotevření zimáku ještě hospodu neotevřeli; slyšel jsem zvěsti, že tam má být spís hospoda se sázkovou kanceláří v jednom. Dalešice jsem v Rosicích nikdy nepil.

          • Moro napsal:

            Zrovna tam věšeli firemní ceduli pivovaru – na soutoči bude PU + Dalešice světlá 11. Bohužel otevírali až po našem odjezdu.

          • Pivař Huhin napsal:

            Díky za zprávu a vyvedení z omylu. Sice mám jiné favority než Dalešice, ale pořád lepší než Starobrno. Nechám se překvapit, jak to pivo ošetří atd…

        • seeker napsal:

          Zrovna nedávno jsem přemýšlel nad tímto fenoménem pivního „antipatriotismu“ a říkal si, jestli v tom nemůže hrát roli třeba dlouhodobá zkušenost s dříve nepitelným pivem, v němž člověk není schopen odhalit kvalitu i po výraznýmch změnách k lepšímu. Já kupříkladu pocházím z Havlíčkova Brodu a Rebel považuju za fakt nepitelnou záležitost. Překvapilo mě tady i jinde jeho poměrně pozitivní hodnocení, tak jsem to při nedávné návětěvě rodného města opět ozkoušel. A prostě to fakt nejde pít – respektive při prvním, druhém loku jsem si řikal „a hele, ono to jde pozřít!“, druhé pivo už byl souboj a třetí jsem málem nedopil. Místními sdílený názor, že po tom pivu je člověku druhý den blbě a bolí ho hlava, možná podvědomě ovlivňuje chutové buňky.

          • Moro napsal:

            Podvědomí je opravdu silná (a někdy bohužel i nepřekonatelná) záležitost. Už jsme to zde řešili několikrát – opravdu doporučuji udělat si slepou ochutnávku = pít a pro sebe si hodnotit piva bez znalosti značky. Je to i výborná zábava a člověk si otestuje sám sebe a výsledky jsou většinou hodně překvapující.

          • Kuba napsal:

            Tak k Rebelu mám velmi speciální vztah, protože na něm jsem před cca 15 lety u rybníku Kachlička začínal svoji pivní kariéru 😉 Nemůžu to s takovým odstupem prohlašovat nijak zodpovědně, ale myslím, že to tenkrát bývalo v českomoravských končinách top pivo (aspoň dvanáctka).
            _
            Mám pocit, že u piva až příliš často platí, že doma není nikdo prorokem. Specifický charakter chuti odchylující se od globálu, mají místní tendenci nazývat pachutí a podobně. Druhým aspektem asi bude, že pití europiva bude asi stejně návykové jako pití piva kvalitního. Já si zvolil tu druhou závislost…

            • seeker napsal:

              Já zhruba rok vyhledávám lokální piva a objevuju „neeuro“ chutě, takže jsem si právě říkal přesně totéž: po pár měsících v pivotékách a zlých časech jsem vyléčený z představy, že plzeň je nej pivo a třeba odhalím, že dřívější pachuť Rebela je vlastně chutí, leč nestalo se tak 🙂

              • poutnik napsal:

                Rebel je v pohodě pivko, sice to není žádná špička hitparády, takový lepší průměr, ale rád si ho vždy dám, když se mi naskytne taková možnost, má svoje „charisma“

              • Kuba napsal:

                Tak, každý máme nějaké chutě a určitě není třeba se nutit do něčeho, co nám nevoní jen proto, že má pozitivní hodnocení na PR.
                _
                Já se přiznám, že už jsem točenýho Rebela nepil ani nepamatuju, takže dnešní situaci nedokážu posoudit. Ale nezapomenu na exkurzi v pivovaru, kterou jsme si před mhoha v HB lety objednali a absolvovali (snad za to po nás nakonec tenkrát nechtěli ani žádný love) – bylo to fajn 🙂

  • Pixy napsal:

    Byl jsem na první akci ,,pivo nepasterizované“ a bylo to supr.Jednak pivo výborné,dal jsem s kámošama pět kousků a suprově se pilo.Druhý den žádný bolehlav.Je o pznání lepší,jak předešlá nafukovací břečka.

  • Kuba napsal:

    Sice jsem se zařekl, že velkochemičky podporovat nebudu, ale nastala situace, že nebylo zbytí, pořádnej škopek v nedohlednu a žízeň veliká. Tak jsem jednu jedenáctku riskl…
    _
    Nebudu to okecávat – prostě strašný! Ulpívající hořkost a pachuť (asi kovová) na konci každého doušku, druhá půle už šla trochu líp (asi se chuťové buňky stihly dostatečně otupit či co).
    _
    Opět se mi potvrdilo, proč sem tak rád chodím: v recenzi je totiž popsáno přesně to, co jsem i já cítil, jen já na pojmenování chutí a pachutí nenalézám tak snadno vhodné příměry. Já tedy hodnotím 3 body, protože kolem průměru bych viděl piva, která jsou sice nudná, ale bez nepříjemných pachutí výrazně snižujících pitelnost.
    _
    P.S. Manželce pivo přišlo v pohodě, což jen dokazuje, že mezi konzumenty je opravdu velký rozdíl. Pro jedny je pivo něco jako zákusek a pro druhé je to prostě hořká zrzavá voda pro uhašení žízně a zahnání strastí všedního života…

  • seeker napsal:

    Já jsem během pracovního pobytu na festivalu v Hradišti byl vystavěn celý týden volbě, zda jít na dobré jídlo s hnusným pivem či naopak. V rámci této rošády jsem jednou taky byl vystaven volbě starobrno vs. tmavé krušovice, tak jsem si řek, že to risku, nepasterizované pivo přeci nemůže být nikdy tak uplně špatné. tedy tak nepříjemnou pachuť jsem v pivu dlouho nepotkal. po opravdu dlouhé době jsem po asi 4 locích nechal pivo nedopité a upaloval za roh na výtečného Richarda. Přitom mi kolega brňák říkal, že od té doby, co to převzal heineken, se naučili dělat solidní pivo, které neurazí. Je to zvláštní, jak diametrálně odlišné chutě a požadavky lidé mají.

  • PIvo napsal:

    Ačkoliv jsem z nejlepšího města na světě, toto pivo jsem zatím a navždy nepil. Myslím, že celou věc můžeme uzavřít s tím, že je to NEJLEPŠÍ HRNEC VŠECH DOB!

  • gunsmoke napsal:

    Blbý je, že spousta hospodských je smluvně na věčné časy uvázána k Heinekenu. Protože u nás na dědině máme jenom jednu hospodu, tak to hospodskej docela úspěšně zachraňuje docela dobrou a prima vychlazenou dvanáctkou Březňákem. Taky z portfolia Heinekenu. Ale je to pitelný pivko!

  • Martin napsal:

    To je jenom výmluva hospodských. Znám mnoho hospod, kde měli smlouvu taky s velkochemičkama(Heineken, Prazdroj) a namontovali třetí pípu a točí se tam regionální pivo nebo pivo z mini.

    • Kuba napsal:

      Toto už se tu řešilo. V některých krajích (dle mých zkušeností Tišnovsko – směr Vysočina) je bohužel klientela natolik zdegenerovaná, že se možná hospodským ani nelze divit. Příklad: Dolní loučky – hospoda vedle hasičky – mívali Bahno 10 a 11 + 12 Březňák. Pro štamgasty už byl asi Březňák tak ukrutná kvalita, že ho nepili a hospoda už má jen 10 a 11 hnusné, ale nepasteureurizouvauneu… (blicí smajlík)

  • Ondra napsal:

    Vyrábíte sračku.Přestanete sračku pasterizovat….co nám vznikne?Nepasterizovaná sračka 😀

  • […] náš web a proto se nelze divit tomu, když tam propadne pivo u nás hodnocené 7 body a naopak zdejší čtyřiapůlka vyhraje celou […]

  • Tomáš napsal:

    Vámi hodnocený Ježek 11° má lepší hodnocení, než toto, přitom v čepované podobě je to přesně naopak, chuťově je Nepasterizované Starobrno 11° mnohem komplexnější, možná se polepšili, doporučuji znovu ochutnat.

    • gum napsal:

      Tome, budu sice mluvit jen za sebe ale z mého pohledu je Ježek svělá, výrazná, voňavá jedenáctka, zatímco Starbrno Medium je nudný žlutý sifon. Občas sice Medium piju ale nevím o místě, kde bych si ho mohl dát slušné ošetřené — stačí se podívat, co s ním dělají v pivovarské pivnici, kde by naopak mělo být v pořádku nejvíce z celého Brna.

    • Moro napsal:

      Přidám také svůj osobní názor (mám přístup k dobře ošetřenému nepasterovanému Starobrnu z tanku) – SB je chuťově fádní a hlavně únavné. Jedno pivo v pohodě, dvě ještě snesu, ale víc už se mi pít nechce. Ježek 11 to je jiný rank, tohle se dá pít celý večer.

    • pinkano napsal:

      Nevím jak teď, ale Ježek 11° mi v hlavi utkvěl jako voňavá svěží a moc dobrá jedenáctka, kdežto Starobrno, tam se nedá mluvit o podobnosti s pivem. Navíc není důvod znovu zkoušet a ochutnávat, naposledy jsem byl nucen před půl rokem na jedné oslavě – bylo z tanku podotýkám – a nedalo se to prostě.

  • Vašek napsal:

    Zdravím,
    u nás v hospodě na malém městě jsme točili Brno 11° po špatných zkušenostech s Heinekenem jsme ho vyměnili za Ježka. Pro mě o hodně lepší pivo.
    Jenže po roce se pořád lidi ptají na Starobrno, hlevně ti od 40 let nahoru a opět přemýšlím že dám Starobrno zpět. Dal jsem si tedy dnes SB z tanku a můžu potvrdit a souhlasit s recenzí. Lidi jsou tak masírovaní reklamou a zvyklí na europiva, že když jim dám nějaký pivo z menšího pivovaru, tak to nedají. Oni asi potřebují aby to nebylo ničím výrazný, prostě nijaký. Průmyslové pivovary vědí proč takové pivo vyrábí, aby zabrali co nejširší počet lidí. V létě jsme čepovali Oslavany 10° – pro mě super výrazná desítka.

  • PIvo napsal:

    Oslavany před 8mi lety, to byla naprostá paráda, 10, 12, František. Po změně receptury, celkem fajn. Ale dnes už je to jiný pivovar, nedobře pitelné pivo a já bych místo toho sáhl raději po čerstvém Starobrnu 12 z láhve.

    • gum napsal:

      Nepřiznávám to rád, ale máš bohužel pravdu. Měl jsem Zámecké v poslední době několikrát a jde to s nimi z kopce :-/

      • Kuba napsal:

        Já naposledy ve Vev. Bítýšce (10°) a bylo kyselé, že jsem ho nedopil. Nevím, jestli to bylo ošetřením v hospodě nebo jestli je byla chyba už v pivu, ale kažopádně je škoda, že si Oslavany pověst (a hlavně teda kvalitu) neudržely 🙁

  • Bohdan napsal:

    Koupil na zkoušku v Albertu lahvovou verzi a překvapivě převládá spokojenost. Na to že to je pivo z průmyslového pivovaru tak není vůbec špatné.

  • MarJar napsal:

    Včera jsem si koupil jedno SB nepasterované 11 v lahvi a naprostá spokojenost. Mám rád tu sladovou chuť, která tam byla, pěna držela, vypil jsem to za minutu. Mohlo to být i velikou žízní, proto ještě zkusím další test. Prozatím dávám hodnocení 8/10.

    • MarJar napsal:

      Pravda, pravda, postupně taky ustupuji od těch europiv velkých koncernů, protože je to děs a hrůza. Tlak na co nejnižší cenu se vždy projeví, fakt se to nedá pít. Dnes už ty europiva pijí jen takoví ti denní pijáci, které zajímá pouze cena a množství alkoholu v půllitru. Já si dnes taky dám radši nějaký ležák z lokálních malých pivovarů, případně nějaký speciál.

    • Kuba napsal:

      Popis odpovídá mým vjemům. Rozdíl vidím v tom, že ona nepříjemná ulpívající hořkost (příčinu hádám stejnou) je pro mě natolik protivná, že nejsem schopen vypít víc než jedno (spíš ho nedopiju). Stejnou hořkost jsem cítil i u loňské zelené velikonoční zcela přírodní šmakulády. Taky jsem dopil jen s velkým sebezapřením. Asi jsem trochu zaujatý, ale pro objetivitu dodávám, že když Medium začalo, bylo to slušné pivo (ale je to už dost dávno)…

  • Bohdan napsal:

    Zakoupena lahvová verze v Albertu. Za mě hodně velké pozitivní překvapení. Rád bych zkusil nové Starobrno Drak (extra chmelený ležák) http://www.centrumnews.cz/sites/default/files/gallery/pivovar1_4.jpg ale nevím zda ho u nás na Ostravsku seženu. Výrobky ze Starobrna tu nabízí jen Albert a to již zmiňované Medium a Starobrno Tradiční které taktéž hodnotím velmi pozitivně.

    • feribaci napsal:

      zeby sem zavital zamestnanec hnojnekenu?

      • Mr.Beer napsal:

        Nemyslím si, Bohdan sem píše i k jiným pivům.

        Já osobně tyhle piva z nadnárodních gigantů nepiju z principu. Proč podporovat obrovský pivovar, když můžu podporovat nějaký malý nebo střední pivovar v blízkém okolí svého bydliště?

        • Bohdan napsal:

          Díky za zastání. Pokuď mi pivo chutná tak ho pochválím a je mi úplně jedno zda je z velkého nebo malého pivovaru. Z regionálních pivovarů určitě doporučím piva z minipivovaru „u Koníčka“ z Vojkovic a taktéž výtečná ochucená piva „Radas“ ze Střítěže. Stojím si pevně za názorem, že piva Starobrno („Medium“ a „Tradiční“) mě pozitivně překvapila. Nevím čím to, ale piva ze zelené láhve mi prostě chutnají víc než ty z hnědých.

      • Václav napsal:

        Při vší neúctě, Heineken dělá pivo aspoň poživatelné, když už ne dobré. Což se třeba o 10° Gambáči, Kozlu nebo jakémkoli Braníku říct nedá. Nemluvě o tom, jak se SABMileru podařilo zlikvidovat Prazdroj.

        Heineken zavřel několik pivovarů, to mu veřejnost neodpustí, i kdyby vařil sebelepší pivo. Zvláště když Hostan nebo Louny byly lidmi hodnocené lépe, než Krušovice a Starobrno.

        Pokud něco od Heinekenu nemůžu, je to jeho Pšenice, na tu asi nikdy nedozraju, narozdíl od Chlumeckého Víta, nebo i toho Fénixe…

  • Tomáš napsal:

    Souhlasím že starobrno se nedalo pít. Ale teď je to úplně jiná písnička. A pokud mi pivo chutná je jedno odkať je

  • Honajz napsal:

    Poznámky z testování lahváčů naslepo: Barva průměrná, vůně slabě na pozadí slad a chmel, pěna střední, drží, ale nic moc. Říz střední, chuť sladší, sladovější, hořkost na pozadí. V podstatě nulové doznění, mírně, fakt mírně hořkost na patře.

  • Fotr napsal:

    Zakoupil jsem lahváče Medium v Albertu a to jsem si pošmáknul. Výborný pivo! Po hodně dlouhé době mě pozitivně zaujalo pivo hned na první napití. Např. den před tím jsem si dal černý ležák Staropramen a ten byl pravý opak. Měl takový divný „ocas“ po napití.

  • Vojťech Hovězák napsal:

    Pivo starobrno je z mého pohledo jedno z nejlepších piv na moravě s dobrou chutí a řízem.
    Nechápu ty liďi kteři tohle pivo odsuzují. To podle mě jsů „nepiči“ a hovno pivaři

  • Zdeněk Pala napsal:

    Starobrno mě naučilo, že nechutné pivo se nemá dopíjet. Měl jsem ho nedávno v Brně a kvůli žízni jsem ho dopil. Takhle špatně po pivu mi ještě nebylo.

  • jirka napsal:

    Tohle by nemělo být nazýváno pivem, nevím jestli jsem rozmlsanej pivama z menších pivovarů… Ale tohle je prostě jedno z nejhorších piv. V nejbližší hospodě ve vedlejší vsi točí tuhle břečku a minule jsem měl problém dopít druhej půllitr. Ráno je po něm vždy v břiše kalamita a člověk pak prosedí dopoledne na trůnu… Podle mě je to podobný jako třeba s uzeninama, hodně lidí je zvyklejch na náhražky a pokud si dají kvalitu tak tam chybí výrazná vůně (chemickej smrad) a chuť je též bez náznaku chemie a tak se vrátí k atrapám. Nehledě na to že po kvalitním pivu prosedí den na trůnu naopak oni 🙂

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »