Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Mamut Mastodont 15°

Údaje o pivu

  • Název piva: Mastodont 15° jantarové
  • Pivovar: Pivovar Mamut
  • Země, město: Česko, Mikulov
  • Styl: polotmavý speciál českého typu / dunkel bock
  • Alkohol: neuveden
  • Forma: točené 0,5 l — U PrOUTNÍKA
  • Stupňovitost: 15°

Hodnocení

Barva

Barva měděná, zakalená.

Pěna

Hustá, stabilní, pivo ve sklenici pěkně kroužkuje.

Vůně

Výrazně sladově nasládlá a co je zajímavější, tak výrazně ovocná — nejlépe tuto vůni vystihnout jako jahodovou dřeň nebo domácí jahodovou marmeládu. Sice bychom asi v ležáku tyto ovocné tóny nečekali a zřejmě ani dle stylových pravidel chtít neměli, leč zde působí osvěžujícím a zajímavým dojmem, nepřipadá mi tedy vhodné je kritizovat jen proto, že není zvykem je v ležácích českého typu vídat.

Chuť, říz

Chuť je plná, sladová s výrazně čokoládovo-kávovým začátkem, příjemně chmeleným tělem a dlouhým sladovým, lehce nakyslým, dojezdem. Vídeňský a karamelový slad lze snadno rozpoznat poznat i bez popisu složení z pivovaru.

Další komentář

Sušší, dobře pitelné (na patnáctku snad až trochu nebezpečně) a velmi pěkně vyvážené pivo. Říz střední až silný, podporuje pitelnost.

Po prvním seznámením s mikulovským pivem nám zřejmě nezbyde než se do pivovaru vypravit osobně protože mám tušení, že to bude stát za to :-)

recenze pinkano: recenzi jsme napsali po vzájemně shodě s Honzou dohromady, takže jen doplním, že mi tento kousek opravdu chutnal, byl hodně sladký a sladový. Nebylo vůbec poznat, že jde o 15ku, což může být samozřejmě zrádné. Osobně bych uvítal výraznější chmelové aroma a chuť. Jahodová chuť mě poněkud zaskočila, ale kupodivu šla poměrně dobře dohromady se zbytekm těla. Mikulovskému minipivovárku můžeme držet palce a těšit se na další kousky.

Fotografie

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů
7 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (10 hlasů, průměrné hodnocení: 8,30 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , , , , , , , , ,



Komentáře

  • Kuba napsal:

    Prodloužený víkend mi přichystal nemilé pivní zážitky: třetinka 10°Starobrna v ZOO – NEPITENÉ (fakt nechápu!), dvakrát lahváč Radegast Premium na návštěvě (pitelné jen s velkým sebezapřením) a nakonec dvě plechovky Bráníka na výlet pod rozpáleným sluncem (vypij nebo umři!).
    _
    A protože to bylo v Mikulově, poptal jsem se místních, kde bych mohl ulovit Mamuta. Poslali mě do Café Compromise na ulici PíÁristů :), kde mají na čepu standardně desítku. Aktuálně měli i 11° polotmavou a slečna za barem byla tak milá, že mi sehnala PETflašu a tři kousky mi načepovala (řídil jsem). Teď chutnám a je to kousek, na který se musí trochu zvykat – opravdu hodně suché, nicméně je to po těch výše zmíněných produktech pivního typu (fakt výborný výraz, s dovolením si půjčuji ;)), konečně pivo s gulama!

    • cromagnon napsal:

      Před pár týdny jsem se objednal do Mamuta na krátkou exkurzi a nákup PETek, tak jsem tam koštoval tu polotmavou 11° přímo z tanku a docela mě to zaujalo, bylo to kávovější a sušší, jakoby ‚stoutové‘. Ač se v těchto chutích přímo nevyžívám, tak mě to mile překvapilo. V Compromise jsem měl také 10° a ta mi moc nejela, tu jsem si dovezl i v PETce a ani z ní mi příliš nechutnala. Dovezl jsem si ještě Mastodonta 15° a ohodnotil bych ho tedy níže, stejně jako když jsem jej měl před několika měsíci v brněnském Netopýrovi. Takové chuťově neharmonické s kovovým ocasem. Nebylo to vyloženě zlé, ale trošku zklamán jsem byl.
      Jinak tedy Mamutovi držím palce, dva páni sládkové, s kterými jsem hovořil a jeden se mě i ujmul na místě, ač jsem ho zdržoval od práce na vinohradu, jsou velmi sympatičtí, ochotní i sebekritičtí a pivovar určitě čeká rozvoj a světlé zítřky. :-)

  • Hladinka1 napsal:

    Z recencí v podstatě souhlasím, až na tu „sladkost“.
    Chuť byla velmi sladová, ne cukrová. Pivovar Mikulov při výrobě přidaný cukr nepužívá!
    Pil jsem ho někdy únoru v Clubu osamělých srdcí a musím říct, že Mastodont byl po všech stránkách vynikající!

    • Moro napsal:

      Cukrová chuť není způsobena jen sacharózou (cukrem řepným) – při rmutování piva se štěpí složité cukry na jednodušší a pokud sládek např. používá kvasinky, které pivo hluboce neprokvašují, pak pivo je sladově sladké. Recenzent to popsal jako cukrové.

Napsat komentář


Kontrolní kód

*

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »