Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Březňák světlý ležák

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

zlatavě žluto hnědá, pivo čiré

Pěna

hustá krémová s jemnými bublinkami, vysoce stabilní, kroužkuje na stěnách sklenice, na hladince vydrží po celou dobu konzumace

Vůně

sladově chmelová, vnímám i vůni chleba

Chuť, říz

První vjem chmelově chlebový s nastupující drsnější hořkostí, která postupně odeznívá. Následně se rozjíždí sladová plnost piva. Chuťový zážitek je zakončen příjemnou sladově chmelovou tečkou, která zůstává v ústech středně dlouze. Tělo piva plné. Říz střední až vyšší. Pivo vybízí k dalšímu napití.

Další komentář

Pivovar ve Velkém Březně patří do nadnárodní pivovarnické skupiny Heineken. Pro české pivovarnictví byl vstup těchto nadnárodních společností kritickým přelomem. Pramálo je totiž zajímají tradice – tradice ve smyslu výroby  piva i tradice ve smyslu historie. Je tedy naprosto lhostejné, zda se v daném  městě a pivovaru pivo vařilo několik století. Prioritní je zisk daného pivovaru a pokud nebyl dostatečný, byl pivovar  prostě uzavřen (např. Znojmo, Kutná Hora, Louny, …) a výroba převedena jinam. Netřeba vysvětlovat, že pivo vařené jinde (byť by bylo dle stejné receptury a i stejným sládkem) bylo trochu jné. Výroba piva byla modernizována, spilky nahrazeny CK tanky, pivo bylo unifikováno a ztratilo svůj charakter i tvář. Chuť a osobitost piva byla setřena. Konzument si občas zanadával, často si toho vůbec nevšimnul a pije si dál svojí značku a vlastně ani neví, kde se vyrábí. Proč tento můj výklad?

Pivovar ve Velkém Březně nabízí velmi kvalitní produkci, pivo zde vařit prostě umí a jak se vyhýbám oněm unifikovaným výtvorům, pak na Březňáka ležák s tváří pana Cibicha ve znaku si vždycky rád zajdu – otázka zní: Jak dlouho ještě?

Fotografie

Březňák

Březňák

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů0 bodů
6,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (46 hlasů, průměrné hodnocení: 7,72 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , ,



Komentáře

  • Viktor napsal:

    Tuto 12 já velmi velmi rád! Z českých piv plzeňského typu je pro mě tohle jedno z nejlepších.

    • Moro napsal:

      Já si na něj taky rád zajdu, ale opravdu se bojím, že rudohvězdý gigant usoudí, že se mu tento pivovar nevyplácí a přesune výrobu do Krušovic, což by byl konec. Ale snad mám jen velké oči, protože se ve Velkém Březně vaří všechny jejich speciály a pivovar „jede“.

  • Viktor napsal:

    To by byla velka skoda, protoze tohle je pro me srdcovka, jedno z nejlepsich ceskych piv

  • tnt napsal:

    Dlouho jsem kolem toho piva chodil a neměl jsem odvahu… jednou jsem však ochutnal a nelituju toho 😉

  • Rudla napsal:

    Rád si na něj od nás z N. Boru zajedu do ČL, kde ho v restauraci Yukon parádně čepují z tanku. Bylo a je to stále výborné pivo. Mnoha lidem možná vadí jeho výraznější sladová chuť, mě ale vyhovuje. Hodnotím 7.

  • Kuba napsal:

    Bývá jako alternativa k SB, ale žádný zázrak se při této znoucnosti nekonal. Pro mě za 5*

  • pivorad napsal:

    Breznak je velice chutny a nedam na nej dopustit, nejradeji si ho davam u nas v Jilovem v Kotelne, kde se cepuje z tanku.. mohu doporucit ja davam 9

  • Dušan napsal:

    Pil jsem celý život dvanáctky-Kozla,Plzeň!Objevil jsem nejlepší pivo současnosti-Březňák lahvový ležák!Nic jiného už nekupuji a piju jich průměrně 5 denně.Lepší pivo jsem v životě nepil, už nic jiného nechci-jsem pivař a vše se zhoršilo.Březňák má u mne dest bodů z deseti!

    • Moro napsal:

      Milý Dušane,
      nerad bych Ti bral Tvé iluze, ale je velmi pravděpodobné, že Tebou konzumované pivo není Březňák z Velkého Března, nýbrž Březňák z Krušovic. Pokud někde narazíš na čepovanou verzi, pak si (v dobrém smyslu slova) teprve sedneš na prdel. :mrgreen:

      • Dušan napsal:

        Pane Moro, to pivo má flašku s tím pánem a půllitrem u pusy.Krušovice nepiju ani omylem.Dole na flašce je napsáno na soudku“založeno 1753″Pivovar velké Březno.Mě to strašně chutná, ale desítka mi nejede žádná.Mě je jedno i kdo pivo vyrábí, mě se prostě trefili tak do chuti,že už fakt nic jiného nekupuji.Jen k moři si musím brát plechovky desítky, ale tam se vypije i slabší chuť, hlavně, že je co pít.Plzeň se tak zkazila,že to nejde pít a je to předražené.Jinak na tankové pivo chodím rád-Plzeň točená jde.Flašky už ne.

        • Moro napsal:

          To já věřím a nepopírám (pana Cibicha na etiketě) – jen vysvětluji, jak se to v Heinekenu dělá.

          • Fajtik napsal:

            Na základě vašeho podezření, že lahvový Březňák se vyrábí v Krušovicích a ne ve Velkém Březně, jsem nelenil a napsal přímo na PR oddělení Heinekenu. Dotazoval jsem se jich kde je vařeno jejich pivo pro jednotlivé plnící nádoby. V odpovědi mi paní Kosáková napsala, že kromě piva pro PET(tam vaří Starobrno) je vše vařeno ve Velkém Březně. Do Starobrna prý dojíždí pravidelně sládci aby kontrolovali výrobu. Takže v PETce Březňák není, ale ve všem ostatním ano.

            • Kuba napsal:

              A není to jedno? Jediný Březňák, o kterém má cenu debatovat, je stejně ten z Vyškova 😛

            • Huhin napsal:

              Díky za šíření informací. Tady je krásně vidět, jak dělá pivovarský byznys Heineken (a jiní velcí „hráči“). Do PETek vám navaříme kdekoliv, bude to chutnat sice jinak a hnusně, ale stejně to vychlemtáte. V Brně je cca 10 let automatická varna, takže tam uvaří jakýkoli chemický produkt. Starobahno, Zlatého Bažanta, Březňáka, Heineken, Hostan a asi i jiné značky. Odvrácená strana snížení nákladů a zvýšení efektivity je ta, že se to nedá pít. Jen nechápu, proč je výsledný produkt (zvaný pivo) dražší, než mnohem lepší výrobky z malých průmyslových pivovarů.

              • poutnik napsal:

                už jsi někde viděl bilboardy na Rampušáka, TV spoty na Kocoura, motivační videa na Matušku? Tyhle ty všechny nadnárodní firmy se už dávno vysraly na řemeslo, výroba je to poslední co je zajímá, hlavní je budování značky. Za chvíli jim budou vařit pivo smluvní dodavatelé v Číně, tak jak to dělají třeba u Nike s teniskama

                • Huhin napsal:

                  Tu otázku jsem jakože přehlídl. 😉 Stejně pořád nechápu komerční úspěch Heinekenu a spol. Jsou tady snad jen dvě možnosti: 1. Značná část lidí má špatně vyvinuté chuťové buňky. 2. Značná část lidí je lehce manipulovatelná reklamou. A možná mě ještě napadá: Značná část lidí dosud neochutnala dobré pivo, ale tomu moc nevěřím. 🙂 Jinak v tvém příspěvku čtu jedno zásadní slovo: řemeslo.

                  • mnicky napsal:

                    tak tomu ver :-/ a nielenze znacna cast ludi zatial dobre pivo neochutnala, ale obavam sa ze ak by aj ochutnala, mnohym nebude chutit, pretoze „ma akusi divnu chut“ = ma vobec nejaku chut = nie je to pivo unifikovaneho eurotypu…

                  • Martin napsal:

                    S těmi možnostmi máte pravdu, ovšem zapomněl jste na jednu veledůležitou – totiž cenu. A to se netýká jenom Březňáka, jde i o Zlatopramen, Gambrinus, Kozel, Braník a další. Tato piva bývají zároveň i často v akci, a proto jsou lidé schopni vykoupit celý obchod (a nemyslím tím překupníky typu Vietnamci). Jistě to z okolí znáte taky, alespoň já to znám – je akce třeba právě na Březňák a spousta lidí bere hned cca 4 bedny, vždyť je to tak levné…..no a pak jde taky o ty další důvody, které jste napsal, reklama a prostě značka.

  • Dušan napsal:

    Ještě bych dodal, že mě mrzí to, že se nedělá tohle pivo jako ležák i v plechovkách, anebo větší balení na cesty!Nechci tahat lahve do ciziny a chybí mi kartony plechovek, které nemusím tahat zpět.Škoda.

  • ivana juzlova napsal:

    To pivo posledni 3 mesice nema tu chut.Dejte znamku nebo vasi licenzi aby nikdo nekopiroval Jezdim k rodicum a uz to pivo nema tu chut jak by mela byt.Hlidejte si prosim to.Jsme cz a vime co pijeme, ziji v SRN a lide miluji pivo…a nenechte dopustit nebo sidit nase nejlepsi pivo..aby bylo pomluveno!

  • Milda napsal:

    Nějak se mi vrylo do paměti, že Březňák = nicmoc desítka v PET lahvi. Ale ležák v lahvi je fakt dobrej!

  • Honajz napsal:

    Poznámky z testování lahváčů naslepo: Barva ujde, průměrná, vůně slabá, nasládlá, pěna bohatá. Chuť hořčí na úvod, říz slabší, hned pomine, chuť hned vyprchá, na pozadí je cítit pšenice nebo slad. Celkově však dobře pitelné, protože chuť zůstává delší dobu i dopití.

  • Pejp napsal:

    Jak je to s ním nyní, vaří se určitě pořád v Březně? Já co jsem tak za poslední půlrok ochutnal z lahve, tak to bylo jedno velké zklamání. Jednou prázdné, unifikované až vodové, potom zase s nepříjemnou ulpívající hořkostí, která v Březňáku nikdy nebyla. Slad zatlučen kamsi do dáli, hluboko pod Březenský pivovar. Přitom ještě na jaře(v zimě) bylo velmi nadprůměrné.

    • Moro napsal:

      Pokusím se zjistit. Nějaký zdroj informací mám.

    • Jarda napsal:

      Nejsem už úplně mladý a Březňák 12° byl mou značkou celý život. S obavami jsem sledoval vývoj kvality jednotlivých produktů od prodání pivovaru, o podivné tekutině v PET lahvi ani nemluvě. Mé obavy se zřejmě právě naplnily – zakoupil jsem lahváče 12°a zděšen obsahem jsem se snažil přijít na to, co se stalo. A ejhle, na etiketě se sice i nadále píše o „Velkém Březně“, ale již se tam nenachází nenápadný nápis „Pivovar Velké Březno“. Je mi smutno.

      • Lukáš napsal:

        Koncern Heineken před časem zcela zrušil provoz stáčírny do lahví v pivovaru ve Velkém Březně, takže pivo z tohoto pivovaru už se do lahví vůbec nestáčí, stáčí se pouze do sudů. To, co si koupíte v obchodě, když si do košíku dáváte lahváče Březňáka, jsou ve skutečnosti Krušovice v lahvi s etiketou Březňák. Z toho vyplývá, že v naší zemi už není možné si nikde koupit domů Březňáka v lahvi. Jediná možnost jak si dát pivo, které je opravdu z Velkého Března, je jít na něj do hospody tam kde ho točí.

  • Martin napsal:

    Březňáka nepiju, ale zajímavá je každopádně jejich reklama, kde se hlásá, že Březňák se nemění, je to pivo staré školy a podobně….opravdu výsměch. Vůbec bych se nedivil, kdyby za chvíli zavřeli i ten pivovar v Březnu, pak by Heinekenu zůstaly jenom Krušovice a Starobrno, pokud jsem na něco nezapomněl.

    • akord23 napsal:

      V podstatě se jedná o klamavou reklamu, to se smí?

      • Moro napsal:

        Pro ně (Heineken) to klamavá reklama není – vždyť přece pivo vaří stejně, jako ve Velkém Březně ne?

        • Jarda napsal:

          Snad je jasné, že právě v tomhle oboru platí víc než kde jinde, že když dva dělají totéž, není to totéž.
          Já jsem s lahvovým „Březňákem“ (se slzou u oka) skončil. A tiše se obávám, jak dlouho vydrží alespoň te sudový…

  • Pejp napsal:

    Tak proto ta ulpívající hořkost. Skutečně téměř k neroznání od Krušovice. Tehle rok jsem ho ještě neochutnal a ani to neplánuji.

  • Vlčák napsal:

    Zajímavé a poučné čtení. Já nejsem příznivec lahváčů, pivo v PETce považuju za odpad už z principu, takže Březňáka znám jenom točeného. Pro mě je to jedno z nejlepších piv z velkých pivovarů, a to desítka i dvanáctka. Dokonce jsem byl vloni v pivovaru na exkurzi, vyrábí se klasicky po česku – otevřená spilka a zrání v ležáckém sklepě v tanku – a to i desítka. Průvodce se dušoval, že Heineken hodlá výrobu zachovat tak jak je, tož nezbývá než doufat, že to tak bude….

  • novik napsal:

    Bohužel, nabídka odpovídá poptávce. (Samozřejmě ona poptávka, leností či hloupostí lidu, je spoluvytvářena marketingem.) Kdyby low end v PETkách (nemyslím tím minipivovary, které to nemají jak jinak efektivně stáčet) lid nekupoval, tak tu nejsou nebo alespoň ne v takové míře. Ach jo, kéž by většina stála o dobré pivo a ne o maximálně naplněný nákupní košík za minimání peníze;-)
    Každopádně čepovaný Březňák mám vážně rád a když jsem před lety náhodou ochutnal ležák v Kostelní na Letné (v Praze), nestačil jsem koukat.

  • Pete napsal:

    řízná chuť s bohatou pěnou, velmi překvapilo a doporučil bych doplnit lednice, ke grilování a léto super !

  • Zazako napsal:

    Přešli jsme z kámošema na Březňák a nemůžeme si ho vynachválit 🙂 viva Březňák 🙂

  • fajtik napsal:

    Nezlobte se na mě Pete a Zazako, ale vaše dva příspěvky na mě působí jako by byly psány rukou člověka placeného za propagaci Březňáka. Pokud se mýlím, tak se omlouvám. Březňák(sudový) je mé velmi oblíbené pivo, ale podobné marketingové tlačenky na diskuzních fórech o pivu mě velmi popuzují.

  • Milan-D napsal:

    Za mě je super.
    (y)

  • Honajz napsal:

    Docela by mne zajímalo, jestli je těm nájemným PR pisálkům jasné, že tady jsou jejich výlevy kontraproduktivní? Že tady prostě ovečky nenachytají?

  • Pepa napsal:

    Jsem dostal Březňáka v rámci PR akce. Na to že nejsem moc pivař a chutná mi akorát Starobrno Medium, musím říct, že se mi Březňák pil dobře (asi jako kdysi Svijany, než se zkazili).

  • jidas0922 napsal:

    Měla jsem možnost pivčo ochutnat a jako že pivo moc nemusím…tohle mi chutnalo 🙂

  • jan Zajac napsal:

    Cena/výkon – vynikající poměr
    Delikátní chuť
    Příjemně jsem byl překvapen při prvním vyzkoušení, příjemná delikátní chuť, která vydrží na jazyku. Chutná i ženám. Sondoval jsem i mezi známými a vesměs se shodli na tom , že se jedná o kvalitní pivo. Mohu jen doporučit, minimálně za vyzkoušení stojí.

  • jura79 napsal:

    Mel jsem moznost ochutnat a mohu jen doporucit, velice dobre pivo s vyssi horkosti, ktera osvezi a zazene zizen.

  • Jméno napsal:

    Velmi mě oslovilé pivo Březňák 11. Měla jsem možnost ho vyzkoušet a jeho chuť je velmi osvěžující, není tak hořká, tudíž i jako žena mohu toto pivo jen doporučit. I přátelé potvrdili.

  • Kuba2 napsal:

    Tady má sešlost PR oddělení Heinekenu nebo co?

    • Moro napsal:

      Doporučili jim grilovat, tak grilují 😀 Zajímavé je, že hodně z nich se jmenuje Jméno 😀

      • PanVrchni napsal:

        Já myslím, že tihle negrilují, ale grilovačkují 😀 Na AP je už taky ze stránky Březňáka spíš než pivo cítit pečené maso. Já nevím, co si od toho PR Heinekenu slibuje – to pivo není zlé, ale přesvědčováním veřejnosti, že je to „bomba“ sklidí spíš posměch.
        Ono čím víc se nějaký názor vnucuje, tím víc vzniká podezření, že to tak ve skutečnosti není…

  • Miroslav 1987 napsal:

    Břežňák 11 má výbornou chuť,není hořké jako jiné vícestupňové piva.
    Krásná etiketa na lahvi mluví za vše.
    Cena je přijatelná.
    Doporučuji.

    • Pike napsal:

      Je zábavné, jak jedna část „nezávislých hodnotitelů“ to pivo adoruje za to, že je hořké, a druhá za to, že hořké není. 😉

  • jirka napsal:

    Když nebylo nic jiného, tak jsem si Březnáka občas koupil, ale za tohle zaplevelení diskusí ho zařazuji na svou černou listinu a ode dneška ho začínám bojkotovat.

  • rudla napsal:

    Co se týče Březňáka, doporučuju pivnici Na Růžku ve Všebořicích v Ústí nad Labem. Tam se s tím pivem mazlí a je to znát. Taky mají jednu z největších výtočí Březňáka vůbec. http://www.pivnicenaruzku.cz

  • p8ja napsal:

    Tak jsme právě provedli porovnávací ochutnávku ležáků březnák pro německý a pro český trh. Obsah alkoholu i složení na etiketě stejné, chuť odlišná. Německá verze je hořčí, chmelovější a celkově lepší.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »