Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


22. reprezentační slavnosti piva v Táboře

Už od začátku roku mé vize směřovali k pivovarské události února, reprezentačním slavnostem piva v Táboře. Již 22. ročník oblíbené akce zaštiťuje známou degustační soutěž Zlatá pivní pečeť rozdělenou do 23 kategorií a dále i klání o titul Zlatý český pramen, který tady snad nikoho moc nezajímá. 🙂 Mimo jiné nabízí pivovarům možnost k prezentace v prostorech Hotelu Palcát, který je večer otevřený pro veřejnost po dobu 4 dní.  Osobně jsem se nikdy dřív do Tábora nedostal, takže jsem byl plný očekávání, co všechno tento svátek skýtá.

Tak a je tu týden, na který jsem čekal. V úterý a ve středu ještě do práce a pak hurá do Tábora. Ale to bych nebyl já, aby se něco nezkomplikovalo… Dvouhodinové čekání na zpožděný spoj do roboty ve více než desetistupňových mrazech mému zdraví zrovna neprospěl a už v úterý večer jsem ležel v horečkách. No a znáte to, když má chlap teplotku a nedejbože ho ještě bolí hlava. Takže plán byl citelně narušený a po středě strávené v posteli jsem i ve čtvrtečním dopoledni vyměnil pivo za jeho alespoň barevně odpovídající obdobu, čaj.

Tábor je ale přece jen jednou do roka a letos jsem si ho prostě a jednoduše nehodlal odpustit. Po druhé hodině odpolední jsem vyrazil, už s vědomím, že přijdu o to nejdůležitější… Tedy nikoliv o panenství, ale o čtvrteční degustace. Husté sněžení činilo silnice přes ,,zcela vyčerpávající“ snahu silničářů nesjízdné  a přesto, že jsem dvakrát skončil s autem v příkopě, smýkal se prakticky v každé zatáčce (ano,skutečně mám zimní obutí) a gps mě zavedla vždy tam, kam jsem nechtěl, dorazil jsem po 4 hodinách ze dvou plánovaných do centra dění. Už jen rychle ubytovat a hurá do Hotelu Palcát.

1. patro

Náplň mého večera, čtvrtečního a následně pátečního byla zejména pracovní, zbylo ale dost času opustit stánek Pivní Rozmanitosti a vydat se na prohlídku dění v hotelu. Při obchůzce jsem se při setkání s přáteli z oboru postupně dozvídal výsledky degustací, některé překvapující, některé méně. Samozřejmě jsem si neodpustil ochutnávku piv, která pro mě byla doposud velkou neznámou. Vypíchnul bych poměrně dobrý světlý i tmavý ležák z pivovarského dvora Lipan, vyškovskou 14% a skvostný Royal Rye Wine z ruského koncernu Baltika. Ostatní piva pro mě byla spíše zklamáním, stejně jako to, že jsem poměrně brzy neměl co ochutnávat.

lahvový sortiment z Vyškova

Otevírání slavností pro veřejnost bylo naplánované až na pátou hodinu večerní, v praxi však organizátor začal pouštět návštěvníky ve 4 odpoledne. Zbyl tedy čas si páteční odpoledne zpestřit návštěvou nedalekého minipivovaru v Pacově, kde mě zaujala především velmi útulná pivovarská hospůdka s kapacitou zhruba třiceti lidí. Ve vitráži stojí dvě nerezové nádoby varny o objemu 650l  a za dalšími dveřmi je možné nalézt  3 horizontální ležácké tanky (1150 l) + 1 vertikálně umístěný tank, otevřenou spilku (1350 l) a řídící jednotku Siemens. Co se piva týče, měl jsem později možnost ochutnat medový speciál, který nikterak neurazil.

Varna v Pacově     Ležácké tanky v Pacově.

Slavnosti piva v Táboře hodnotím z větší míry pozitivně. Pár maličkostí mi bylo proti srsti, podobně jako několik opravdu špatných piv, které bych zrovna na reprezentačních slavnostech nečekal. Na druhou stranu se jedná o skvělou možnost, setkat se s mnoha pivovarskými odborníky.

Výsledky degustací najdete na oficiálních stránkách slavností. No a za rok snad zase nashle v Táboře.



Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »