Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


První rok s Pivními recenzemi

Je tomu o něco málo více než rok od doby, kdy dva pivní nadšenci, Pinkano a Gum, založili web Pivní recenze (zhruba o dva měsíce později začali mimo jiné také vařit doma pivo). Původním záměrem byl jednoduchý deníček, do kterého by si zapisovali ochutnaná piva. Ta totiž předtím ukládali do fotogalerií na Facebooku, což bylo z hlediska nějaké evidence přinejmenším nešťastné.

Zrodil se tak, pár dní před koncem roku 2010, nápad na založení blogu, kam by si piva zapisovali a fotili — zejména pro sebe. Později však začal být o web větší a větší zájem, který s sebou přinesl mimo mnoha pravidelných návštěvníků (více než polovina z vás se pravidelně vrací) i podporu našemu úmyslu vybudovat jakousi alternativu k dvěma největším zavedeným pivním serverům v Česku — Pivnímu infu a Světu piva.

Recenzování je dřina

Rok se s rokem sešel a my dnes bilancujeme, nakolik jsme splnili vytyčené cíle a kolik práce máme ještě před sebou. Za uplynulý rok jsme vám představili více než 330 ochutnávek rozličných stylů, chutí, barev a stupňovitostí. A že to věru dalo práce! Vy, kteří pivo „jen“ ochutnáváte, možná nemáte ani zdání, kolik času jedna taková webová ochutnávka zabere. Musíte mít pivo připravené ve správné teplotě, pěknou čistou sklenici pro focení (s tím někdy trochu bojujeme, ale slibujeme, že se zlepšíme) a dobře nasvícené místo pro focení. Potom rychle vyfotit nalitý vzorek a ochutnávka může začít.

Zapíšeme si dojmy do bloku nebo rovnou do formuláře recenze. Tím to však nekončí neboť musíte zjistit podrobnosti o vlastnostech piva (stupňovitost, styl, výrobce, odkazy) a to, pokud možno z vícero zdrojů pro ověření. Celkově nám tak recenze zabere obvykle kolem třičtvrtě hodiny. Vynásobte si to počtem recenzí a dostanete úctyhodné množství času, které jsme sobě, ale hlavně vám, věnovali.

Někdy je potřeba změna

Není tomu zas tak dlouho, a někteří z vás na tu dobu jistě pamatují, co Pivní recenze běžely na standardizované šabloně nepříliš praktického vzhledu. Zpočátku svůj účel plnila dobře — přece jen šlo o pivní deníček a ne portál věnující se pivu. Postupem času jsme z této šablony však vyrostli. A víte co? Už nám začíná být malá i ta současná, tedy spíše systém, který běží za ní. V roce 12 se tak můžete těšit na mnoho změn, které Pivní recenze posunou dalšími směry mimo zaběhnuté schéma recenze-pivotéky-výčepy-homebrewing.

Začínali jsme sice dva, ale náš tým dnes tvoří pět recenzentů prolévajících se horem dolem, většinou dobrým pivem. K původním dvěma přibyl po nějaké době Moro, který má zkušenosti s recenzováním do šuplíku a velkou praxi, potom Libor, který ochutnal ještě větší porci značek a mimo jiné je i uznávaným domovarníkem a to nejen ve svém rodném Slovensku (Libor i Moro jsou známi na dalším pivním serveru Beerborec) a posledním přírůstkem do naší redakce je Jakub Veselý řečený cz3ko, též domovarník a ochutnávač, hlavně však student pražské pivovarské školy Podskalská. Kuba je tak jediným „skutečným“ studovaným odborníkem (nechme stranou zkoušku z pivovarnictví na brněnské MENDELU Guma a Pinkana), my ostatní máme zkušenosti jen z praxe nebo načtené z knížek.

Naše redaktory, které znáte do dnešní doby buď jen osobně, prostřednictvím diskusí na Vařím pivo či jiných serverů nebo z textů recenzí, si v lednu a únoru představíme podrobněji, ať příště víte, kdo vám vykoupil tu poslední basu vyškovského Jubilera ve vaší oblíbené pivotéce 😉

Ohlednutí za rokem 11…

Co si však představit pár čísel, která naším webem za poslední rok prošla? Tak v prvé řadě Pivní recenze shlédlo do dnešní doby více než 62 tisíc návštěvníků, z nichž si každý zobrazil průměrně 3,38 stránky a strávil na webu více než 3 minuty. Z Česka vás přišlo 89 %, ze Slovenska 6,3 %.

Nejnavštěvovanější piva

Jaká že byla nejnavštěvovanější piva? Pokud jste minulý rok viděli aspoň jednu televizní reklamu, tak vám to musí být dopředu jasné.

  1. Staropramen Nefiltrovaný
  2. Opat čokoládový speciál
  3. Staropramen Cool Lemon

Nejlepší piva

Dělené první místo s 9,5 body.

Nejhorší piva

A co vítězové „z druhé strany“? Obě piva mají pouhé 3 body. Na konci žebříčku se povaluje ještě několik nedobrých vzorků s 3,5 body ale o těch je snad i škoda mluvit. Snad jen extrémně populární Starobrno Zelené pivo stojí za zmínku jelikož ho 2 ze 3 recenzentů hodnotí taktéž na čisté 3 body.

…a vyhlídky do roku 12

Co pro vás chystáme do nového roku? Už byla zmíněna úprava systému, ze kterého jsme vyrostli, ale to nemusíte vy jako uživatelé nutně poznat. Plánujeme několik projektů okolo Pivních recenzí a to nejen webových ale i ve skutečném světě — moderované degustace, více reportáží, rozšíření seznamu pivoték a hospod s třetí pípou, další články z Pivní školy a možná i spolupořádání nějakého toho menšího pivního festivalu. Budeme se i dále snažit podporovat domácí vaření piva a minipivovary — dva, dle nás, nejdůležitější prvky pro lepší rozvoj českého a středoevropského pivovarnictví směrem od kvantity ke kvalitě a rozmanitosti.

Rádi se s vámi uvidíme na pivních akcích, na které odkazujeme především na Facebooku a Twitteru — pokud tedy nechcete nic propásnout, sledujte nás nejen na webu!

Tak dej Bůh štěstí a hodně dobrého piva do roku 2012!



Komentáře

  • Ondra napsal:

    Moc hezký článek, já Vás čtu skoro denně a toho co děláte si nesmírně cením. P.S. Taky mám zkoušku z pivovarnictví

    • pinkano napsal:

      Moc děkujeme Ondro, vážíme si všech našich čtenářů nad zlato a těší náš přízeň všech, kteří nás čtou a šíří tak i pivní osvětu, která je u nás za potřebí.

  • Razak napsal:

    A aktivnější působení na G+ neplánujete? Alespoň co se týče informování o akcích (jako na Fb a Tw) :+)…

    • pinkano napsal:

      Zatím ne, neexistuje automatický plugin, který by to tam postoval tak jako na Facebook nebo Twitter. Nebo o nějakém víš? Není v našich silách to dělat ručně.

  • Pivař Huhin napsal:

    Já osobně mám Vaše stránky velmi rád. Jak píšete, chybička se sem tam najde, ale celkovému výsledku to moc neubírá. Cením si Vašeho přístupu jak k práci na webu, tak přístupu ke čtenářům. A jsem taky rád za slušné diskuze pod recenzemi a články. Díky moc a ať se Vám daří i v letošním roce.

  • Viktor napsal:

    Jen tak dál pánové, skvělá práce, už se těším na recenzi Tongerlo 😀

  • Kryšot napsal:

    Váš web hodnotím velmi pozitivně a těším se na další články o homebrewingu. Zrovna dnes se snažím o svůj první ale (snad z toho bude IPA). Tak potřebuji další inspiraci, ať je to leště lepší 🙂

  • Radim napsal:

    Dobrá práce! Čtu váš web poměrně často, takže jen tak dál..

    Díky

  • cromagnon napsal:

    Gratuluji k prvnímu výročí webu a moc děkuji za články. Čtu stránky takřka denně, skvělý zdroj informací a postřehů z pivního světa. Ať se nadále daří alespoň tak, jako doposud. 🙂

  • Jeff napsal:

    Pánové děláte dobrou práci! Vím, že je hodně náročná. Tak Vám přeji, ať se Vám daří a abyste v ní zůstali nestranní. Jen tak dále.

  • umbob napsal:

    Tak i já se konečně přidávám s pochvalným komentářem. Jsem tu i několikrát denně. Díky hlavně za tu alternativu k těm zavedeným serverům. Budu se těšit na další recenze a na ty nové směry, které chcete do Vašeho webu zabudovat. Držím pěsti a přeju spoustu spokojených diskutujících pivařů

  • gum napsal:

    Díky všem komentujícím za milé příspěvky. Dodává nám to sílu pokračovat dále a ještě lépe! Slibujeme, že se vynasnažíme splnit či předčít vaše očekávání 🙂

  • poutník napsal:

    tento server je taková kvalitně a poctivě zpracovaná vize jeho zakladatelů. Rád si zde občas ověřím své zkušenosti s nějakým pivem, a překvapivě se málokdy s recenzí rozcházím 🙂

    Jen kdyby se místo sraček z Kauflandu recenzovaly jiná piva, chybí mi tady větší záběr do Slezska, kde je malých pivovarů jako hub po dešti a tady o těch pivech není žádná zmínka. Tudíž jsou zde 2 možnosti – buď se toho ujmu, anebo si recenzenti vezmou týden dovolené a budou se tady u nás pivně potulovat

    • Moro napsal:

      I sračky z Kaufu jsou třeba, ale to už jsme tu řešili 😉 A k tomu Slezsku, které je pivně nádherné – zatím je tu pouze Slezan a příští týden vyjde další záležitost z tohoto koutu republiky. Vím, je tam toho spousta: Pikárd, Qásek, Trubač, Pivo z Letohrádku, … Všechno bude 🙂

    • pinkano napsal:

      Přesně tak, všechno bude. Do Ostravy a jejího okolí mám už v plánu cestu a ne jednu. Před třemi lety, kdy jsem si ještě nedělal poznámky jsem toho ochutnal opravdu hodně – Pikard, Qásek, Hukvaldy, Vojkovice, Kozlovice, Štramberk, Kopřivnice – všechno byla piva na velmi vysoké úrovni a už se nemůžu dočkat, až je budu pít přímo u zdroje a psát na ně recenze. Takže tímto slibujeme, že recenze budou 🙂

      • poutník napsal:

        kopřivnice už bohužel nevaří, ale zase se vaří v Krmelíně, jsme tam do toho Máchovi všichni kafrali a ono to začíná nést ovoce – jeho medový Krmelín je lepší než Kvasar ze Sentic, a jeho ochucené višňové pivo je skoro jak odněkud z Belgie, Jarošek tvrdí, že snad do toho nedává tresť, ale skutečné višně……

        • pinkano napsal:

          Tak Kvasar už asi 5 let místo medu dává údajeně cukr a mně osobně už nějaký ten pátek opravdu nechutná. Prostě to není ono. A to jsem měl jak z bečky tak z PET.

          • cromagnon napsal:

            Je nějak ono „místo medu dává údajně cukr“ ověřené? Takhle mi to trošku připadne jako z agentury JPP. 🙂 Osobně tedy nějakou horší kvalitu – když mám možnost Sentický Kvasar ochutnat – nepozoruji.

            • pinkano napsal:

              Ověřovali jsme u sládka, ten nekomunikuje. Nicméně je to taková lehká JPP – kamarád, který pochází ze Sentic a má tam i rodinu mi to říkal, že to ví celá vesnice. Takže ano, od sládka z očí do očí jsem to neslyšel – tohle přizná málokdo, takže bych asi ani neslyšel 🙂

          • cromagnon napsal:

            Docela škoda, pokud to takto je. Kvasar jsem měl vždycky rád a tohle celkový dojem dost kazí.

  • Velké Jura napsal:

    su Brňák a nemůžu souhlasit s děleným posledním místem Zeleného Starobrna. Celý Starobrno je uniformní Europivo Heineken hnus a Zelený to korunuje. Zaslouží si úplně poslední místo!

    • pinkano napsal:

      Juro, taky sme Brňáci – já a Gum, nicméně jak jsme říkali, jsou to objektivní hodnocení. Zkus si dát i jiná marketová piva a uvidíš, že Starobrno není zdaleka nejhorší pivo na trhu 🙂

      • Velké Jura napsal:

        tak snad chápete moje znechucení nad pivovarem rodného města… naštěstí se v Brně nemusí točit pouze Brno 😉

        • pinkano napsal:

          Nemusí, ale na náš vkus se točí v Brně v tolika hospodách, až to pěkné není.. ale holt když přijde obchoďák se smlouvu na pěknou částku, tak proč by začínající hospoda nekývla… smutný příběh

        • Moro napsal:

          Velký Juro, Ty jsi znechucen, že v Tvém rodném městě pivovar vaří pivo, co Ti nechutná, ale máš na výběr spoustu hospod se spoustou dalších dobrých piv. V místě mého bydliště je pivní pustina a když mám žízeň (obyčejnou žízeň na pivo, kdy nic nechci recenzovat), tak mám na výběr tyto položky: Radegast 10, Kozel 11 +12, Svijany 11, Staropramen 12, Zubr 11 (tam je tak malá výtoč, že se to nedá) a Starobrno 11 nepaster z tanku. Co teď? 😀

          • poutník napsal:

            nad touto siutací jsem v jednom svém článku místím pivařům navhrl několik řešení – buď nějak hromadně zpracovat hospodského, ať se vzpamatuje a zavede si tam 3. pípu, anebo si rovnou koupit vlastní hospodu, případě se stáhnout do pivní ilegality a začít si pivo vařit sám domaa 🙂

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »