Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Kocour Saurus

Údaje o pivu

  • Název piva: Saurus
  • Pivovar: Pivovar Kocour Varnsdorf
  • Země, město: Česká republika, Varnsdorf
  • Styl: strong scotch ale
  • Alkohol: 7,2 %
  • Forma: lahvové 0,33 l; trvanlivost ještě měsíc
  • Stupňovitost: 20°

Hodnocení

Barva

medově měděná, lehce kalná

Pěna

jemně tmavší, drží

Vůně

lehce uzená, slabé náznaky karamelových tónů a lehce alkoholová

Chuť, říz

středně plné tělo se sladkou sladovostí, která se pak mění ve vyšší chmelovou hořkost doprovázenou chutí angreštu, jablek, ananasu. Říz je střední až slabší. Lehká vyuzenost vyvstává až na konci a tvoří tak příjemný uzený konec s hořkým závojem a lehkým hřejivým pocitem v hrdle. Pitelnost je poměrně vysoká díky slabšímu tělu a ovocným chmelovým tónům.

Další komentář

Poměrně povedené silné pivo do podzimních a zimních měsíců. Tělo sice není tak plné jak by se dalo očekávat, nicméně velmi pěkný lehce uzený konec a použití amerického chmele a chmelení za studena dává pivu zajímavý koncept. Určitě stojí za vyzkoušení. Zakoupeno v Brně v prodejně Sklizeno.cz, která má v chlaďáku poměrně rozsáhlý sortiment z pivovaru Varnsdorf i Matuška. Mají tam i jiné dobroty především k jídlu z lokální a domácí produkce sedláků, farmářů, pěstitelů a podobně. Prodejnu můžeme taktéž doporučit, jelikož k dobrému pivu patří i kvalitní a dobré jídlo.

Po konzultaci s Lukášem Provazníkem se pivo zařadilo do kategorie Strong Scotch Ale, jelikož byly použity skotské svrchní kvasnice. Jinak pivo také připomíná silné belgické ale, případně barleywine. Na láhvi uvedeno pouze „speciální zimní pivo“.

Také je na láhvi uvedeno „Bestie, která si nebere servítky. P.S. Nefňukej, že jsme Tě nevarovali“ a na pozadí je vyobrazen Tyrannosaurus Rex.

 

Fotografie

Kocour Saurus

Kocour Saurus

Bestie, která si nebere servítky

Bestie, která si nebere servítky

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů
7,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (19 hlasů, průměrné hodnocení: 7,63 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , ,



Komentáře

  • Lukáš "Elf" Provazník napsal:

    Chtěl bych jen poznamenat, že nejde „pouze“ o použité kvasnice, ale celkový charakter piva, který rozhodně neodpovídá Barleywine a Belgian Strong Dark Ale připomíná jen vzdáleně.

    U recenze na Adventní speciál z Velkého Března nefungují komentáře, tak to přilepím sem. Zajímal by mě význam této věty: „Ve vzorku vnímám i mírný náznak chlebnatosti.“ Protože je chlebnatost synonymum pro plnost piva, nedává příliš smysl.

    • gum napsal:

      Díky za upozornění na nefunkčnost komentářů. Už jsme to dali dopořádku. Lukáši, můžeš prosím tvůj komentář přidat i k Adventnímu speciálu ať se diskuse nerozvíjí na špatném místě? Díky

    • Moro napsal:

      Odpovím tedy sem – díky Lukáši – my Tě tu nemít, tak jsem měl v recenzi další chybku, kterou jsem po sobě neodhalil – chtěl jsem původně napsat, že vzorek vykazoval mírnou vůni chleba. Opraveno – omlouvám se za matoucí chlebnatost, jejíž význam znám 😳

  • PIvo napsal:

    Koupil jsem si jednu lahev, zatím jsem nepil. Jste si jisti tím SSA? Čekal bych spíš anglický chmele, na etiketě píšou USA, ale třeba použili jiný odrůdy než typu CCC. Nicméně tělo SSA má být plné, hořkost nízka chmelový buket žádný, což se mi nějak bije s tím dryhoppingem. Tím by měla vyniknout sladová naslálost. Kouřovost by ke stylu seděla, ale čekal bych spíš pražený slad nebo ječmen, nikoliv nakuřovaný, jak uvádí etiketa..
    Já bych psal jen speicální pivo, tím se nic nepokazí. (:

    • Lukáš "Elf" Provazník napsal:

      Pravda je, že se zřejmě nejedná o úplně typický SSA. Kouřovost je natolik silná, že by šlo pivo klidně zařadit mezi nakuřovaná. Ovšem pořád by zůstávala otázka, jaký je základ, přeci jenom to není klasický Rauchbier. Tělnaté bylo dost, jen bych při téhle stupňovitosti a obsahu alkoholu čekal plnost ještě vyšší. Také se nedomnívám, že by hořkost piva byla dána jenom chmelem, o tu se postaral i slad. Chmelová vůně nebyla přítomna v podstatě vůbec, ovocné vůně pocházely spíše z použitých kvasnic. Chyběla ovšem silnější sladká sladovost (karamelovost byla cítit jen jako podtón), která byla částečně překryta alkoholem a částečně kouřovými tóny.

      • PIvo napsal:

        Tak jsem to ochutnal. Je mi jako bych rozžvýkal peletku, snědl zavařovačku medu a zapil do stakanem Belugy. Už chápu tak nízkej obsah alkoholu na 20°. Tělo je rozhodně plnější, pro mě dost sladký. Při nižší teplotě se hořkost projeví po delší době a je IMO chmelová, ale dobře ji doplňuje decentní kouřovost. Jak se teplota zvyšuje je kouřovost o moc intensivnější. DH je tam cítit, idkyž to není žádná síla. Alkohol příjemně hřeje. Každopádně zajímavé.

        • Lukáš "Elf" Provazník napsal:

          Tak jsem se dneska ptal Honzy Kočky, kam by tohle pivo zařadil a prej že je to „těžké zimní pivo“. Jelikož kategorie Winter Warmer je blbost, nechal bych to mezi SSA, má to k němu rozhodně nejblíže.

          • pinkano napsal:

            No jako se stylama se ve Varnsdorfu moc nezaobírají. Viz. Hoppy Cat třeba.

          • Lukáš "Elf" Provazník napsal:

            to pinkano: No, většinou se snaží. A o Hoppy Cat jsem odepisoval Honzovi, že je to normální Brown Porter. Navíc lehce nakyslou chutí upomínající na historické verze tohoto stylu. A i přes použité kvasnice, má blíže k anglickému typu Porteru než k americkému.

            • pinkano napsal:

              Já vím, zařadili jsme to do Brown Portera díky tobě, nicméně to je takové lehké hádání a teoretizování. Když vařím, tak vařím styl nějaký, tak to pak napíšu na láhev přece ne? 🙂

  • Lukáš "Elf" Provazník napsal:

    Je nutný si uvědomit, že stylové kategorie jsou důležité, aby to nebylo jen pouhopouhé plácání o pivu. Na druhou stranu styl není něco strikně daného, ale pouze vymezuje určité mantinely. Navíc jednotlivé styly se někdy lehce překrývají. K tomu připočtěme, že některé pivovary neumí s koncepcí stylů pracovat a některé se snaží ze škatulek vymanit a být někdy až zbytečně „originální“. Bylo by fajn kdyby více pivovarů po vzoru svých amerických kolegů zveřelňovalo použité suroviny, přesnou stupňovitost a nejen obsah alkoholu. Konzument by se pak mohl lépe orientovat ve stále se rozšiřující nabídce.

    P.S.: Hoppy Cat mi taky nejdřív připadala mimo, ale po nějaké době jsem si uvědomil, že jde opravdu o Brown Porter.

  • pinkano napsal:

    Takže na závěr – pro všechny „hnidopichy“ včera Honza Kočka potvrdil, že Saurus je opravdu Strong Scotch Ale 🙂

  • Lukáš "Elf" Provazník napsal:

    Nedávno jsem znovu ochutnal Sauruse a musím se přiznat, že už mi to zařazení mezi SSA nepřipadá tak jisté. Může to být dáno i tím, že pivo dále zrálo. Každopádně se mi zdálo hořčí, což by ho trochu posunovalo k American Barley Wine. Každopádně je to natolik specifické pivo, že bych nakonec možná dal mezi širokou skupinu Strong Dark Ale a hotovo.

    Jo a také jsem zjistil, že rozdělení Porterů na Brown a Robust je nějaký americký nesmysl, na který jsem se také nechal nachytat.

  • Honza Pivni rozmanitost napsal:

    Chtel bych mit vase problemy, panove:)
    Kocour se nezaobira pivnimi styly? Protoze nemuzete zaradit dve piva? Z kolika Kocourich?

    Saurus je zimni, tezke zimni pivo. Musi mit vsechno skatulku? A nerekl jsem, ze je to SSA. Rekl jsem, ze to tvrdi Elf, kdyz uz tedy u toho musi mit kategorii…Ale klidne to zaradte do nakurovanych piv, nebo extra horkych silnych svrchne kvasenych specialu?

    jen na okraj – kdyby orval nebyl trapista, coz neni styl, kam byste ho zaradili?

    • pinkano napsal:

      Myšleno ,že se nezaobíráte styly, které uvaříte. Prostě si vytvoříte vlastní 🙂 Když je to dobré, je mi to docela jedno 🙂 Pokud se teda nedělají nové styly ve smyslu quadrupel IPA 🙂

      Orvala bych „narval“ například do Belgian Ale nebo Belgian Strong Ale..

  • Honza Pivni rozmanitost napsal:

    Aha, takze Saurus Vam nechutnal, proto musel dostat skatulku 🙂

    Orval je ale chmeleny za studena, navic dokvasovany brettou, ne? …

    • pinkano napsal:

      Kde je vidět to, že nám nechutnal? Chutnal! A docela dost 🙂 Škatulku asi dostat nemusel, ale chtěli jsme to někam zařadit, když to tak děláme u všech piv. Navíc jakési stylové přiblížení je nasnadě kvůli lidem, kteří s pivem třeba začínají. Co když si budou myslet, že je to styl ležáku jen trošku silnější? Nechceme za každou cenu pivo zařadit do stlylu, ale chceme to alespoň přiblížt lidem pro jakousi orientaci. Taky se na to můžeme vykašlat a nezaobírat se s tím hodiny a hodiny rozebírání a nepsat tam nic, to se ale nikam nedostaneme…

  • nrozarka napsal:

    já za sebe mohu říci,že mě teda chutnalo..

  • Vláďa napsal:

    Ochutnána lahvová verze. Myslím, že varování na etiketě je namístě. Totéž nemohu říct o buketu silně připomínajícím nedělní trampské ponožky z mokrých kanad zasažených mykózou sušené nad ohněm. Nejsem žádný degustátor, ale pokud popustím uzdu svým asociacím, napadne mi tohle. Ale kdo ví, snad to tak má být:-)

  • Vláďa napsal:

    Špatné skladování u chmelené 20ky svrchně kvašené? Snad papiňák? 🙂

  • PIvo napsal:

    Co se skladování týče tak 20 °C je poměrně v pohodě i 25. Jenže 40 nebo 50 už asi ne a pak hlavně to světlo…

  • restless napsal:

    Na nové lahvi je nápis: polotmavý, spodně kvašený speciál. Takže přešli na spodní kvašení, docela velká změna. Každopádně je to síla.

  • Mates napsal:

    Zdravím pivní gurmány, dnes jsem v pivní kavárně ,,Republika Žižkov“ http://www.republikazizkov.cz/ narazil tuto pochoutku na druhou pípu. Pivovar Sauruse poskytuje pouze jednou do roka, takže pokud máte zájem, neváhejte 😉

  • JimmyII napsal:

    Za mě skvělé, chuťově i vůni bohaté a rozmanité pivo z jednoho z nejoblíbenějších minipivovarů. Jen víc takových:-)

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »