Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Lindemans Kriek

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

rudá, pivo čiré

Pěna

narůžovělá, jemná, velmi stabilní i trvanlivá

Vůně

po přezrálých černých třešních

Chuť, říz

Nástup kysele ovocný – třešňový. Ovocná složka je naprosto dominantní, spojená s příjemnou trpkostí, která končí jemným tříslovinovým závojem. Pivo je dlouhé o středním řízu – pivo velmi jemně perlí – osvěžující. Ovocná složka potlačuje ostatní pivní znaky – sladovost a chmelovost. Laik se bude zdráhat uvěřit, že se jedná o pivo. Pitelnost výborná. Na dně láhve najdeme tenkou vrstvičku kvasnic. Ve složení nalezneme cukr, nesladovanou pšenici, fruktózu, sladidlo acesulfam K (E950) a aroma.

Další komentář

Lambik (spontánně kvašené pivo) patří k nejstarším pivním druhům vůbec. V současnosti lambiky často kvasí v mělkých spilkách, kde jsou vystaveny náletům kvasinek, které žijí v dané oblasti. Tím chci říci, že i kdybychom připravili pivo dle identického receptu kdekoli jinde, pak výsledek bude odlišný, právě díky těmto oblastním kvasinkám. Do tohoto lambiku bylo přidáno 25 % ovocného podílu (v čerstvé či zamražené podobě) a pro sekundární kvašení a nasycení piva byl použit cukr. Pivo dokvašovalo v dřevěných sudech, kde nejen nabíralo na řízu, ale i se chuťově zakulacovalo.

Velmi lehký a slušně udělaný lambic, který bych doporučil nejen pro osvěžení v parném létě (je vhodné jej podávat při teplotě 2 – 3 °C), ale také těm, kteří pivní styl lambik neznají a chtěli by jej poprvé vyzkoušet. Budete okouzleni tím, jak může chutnat pivo. O kvalitě produkce pivovaru Lindemans svědčí i to, že svoje lambiky lahvují do tlakových lahví a hrdlo je utěsněno korkovou zátkou. Celkový dojem kazí jen skutečnost, že bylo použito umělé sladilo, což hodnotu piva snižuje. Měl jsem čest ochutnat i „komerční“ lambik z jiného pivovaru, který byl uzavřen jen korunkovým uzávěrem a dokonce mi byl jednou přivezen z Belgie i v plechovce.

Poznámka: Pro komplexní servis informací jen dodávám –  pivovary, které dnes vaří lambická piva už povětšinou nespoléhají jen na poletové oblastní kvasinky, ale často mají tyto kvasinky k dispozici ve svých šlechtitelských laboratořích. Jinými slovy – kultivovaly si je a byly by schopny lambické pivo uvařit takřka kdekoli.

Fotografie

 

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
6 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (8 hlasů, průměrné hodnocení: 8,63 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , ,



Komentáře

  • TomT napsal:

    Za umělá sladila (skoro kdekoliv, ale v pivu hlavně) bych střílel…

  • Pivo napsal:

    Pro mě provar.

  • bloy napsal:

    nie že by mi nechutil, ale čo sa týka lambikov mal som rozhodne lepšie, toto je tak priemer

    • Moro napsal:

      Průměr, kterému jsi dal 7 hvězdiček? 😉 To jej hodnotíš lépe, než já …

      • bloy napsal:

        pousikm sa to objasnit; rozmyslal som medzi 6 a 7, ten priemer sa vsak vztahuje na postavenie medzi lambikmi, ktore som pil, kym priradene hodnotenie sa vztahuje vo vseobecnosti na pivo ako take, takze kym tie lepsie lambiky by mali hodnotenie 8-9, tak priemer z tohto hladiska moze mat aj 7cku, cize v ramci celej pivnej produkcie by som ani toto pivo nepovazoval za priemer.

        • Moro napsal:

          Naše hodnocení je vždy myšleno v rámci daného pivního stylu – v tomto případě je to styl fruit lambic/ovocný lambik. Hodnocení 5,0/10 je průměr, pod tuto hodnotu mají piva výrazné vady a čím je hodnota vyšší, tím je pivo kvalitnější.
          V rámci fruit lambic by tento kriek mohl směle mít 7,0/10, ale protože je v něm umělé sladidlo, dostal o bod méně.
          Toliko k mému hodnocení 🙂

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »