Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


SPP & PPE — k čemu tu jsou?

Poznámka: Příspěvek vyjadřuje osobní názor recenzenta, nikoli stanovisko serveru Pivní recenze.

SPP = Sdružení Přátel Piva – v současné době se SPP zabývá pivovarnictvím, chmelařstvím, sladovnictvím, pivovary, pivem a hospodami. Snaží se navazovat a udržovat vztahy se zahraničními subjekty podobného zaměření a udržuje i nadále dobré vztahy s pivovary. Pořádá osvětové akce, usiluje o povznesení kultury pití piva i našeho pohostinství. Každoročně vyhlašuje a oceňuje nejlepší piva, pivovar, pivovarskou osobnost, hospodu a uděluje i další ocenění.

PPE= První Pivní Extraliga – je iniciativa pivních znalců, jejichž cílem je určit nejlepší pivo v dané kategorii.

Prolog

Jsme národ pivních odborníků a znalců. Proč? Máme přece největší spotřebu piva na hlavu a navíc – většinou pijeme světlé pivo plzeňského typu (cituji pana Marečka (mluvčí PP):“Plzeňský ležák je největší a nejznámější pivní speciál  🙂 na celém světě.“). I z toho jasně plyne, že pivu rozumíme a nepotřebujeme poradit. Přesto se však najdou tací, kteří by nám rádi poradit chtěli. Halí se pláštíkem odbornosti a nezávisloti. Zkusím se na tu odbornost a nezávislost podívat trochu blíže.

SPP — Sdružení Přátel Piva

Letos, stejně jako po každý rok vyhlásil nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti za uplynulý rok. Nejde snad ani o to, které značky v daných kategoriích zvítězily. Nejde o to, zda s tím laický piják mého typu souhlasí, či zda to zuřivě odmítá. O co tedy jde? Mohl bych dalekosáhle polemizovat nad tím, jak se pivovary připravují na různé soutěže. Zda posílají piva z běžné produkce, či zda na takové soutěže vaří piva jinak (poctivě) a pak sklízejí ceny a pivní národ se jen utvrzuje v tom, že něco chutná jako tenkját! O to vůbec nejde a nepromluví-li nikdo přímo z pivovarských, pak se pravdy stejně nikdy nedopátráme.

Jde tedy spíš o to, že se (náhodou) výsledky vyhlašovaly v pivovarské restauraci pivovaru Jihlava a tento pivovar posbíral nejednu cenu. Náhoda? Nebo prostě někdo ze SPP zavolal do Jihlavy – pánové, vaše piva letos vyhrávala, tak to uspořádáme právě u vás, ať to má styl? Nevím. Jako nedůvěřivci mi to však připadá pofiderní, ale… Utrpěl jsem vzdělání, tak si přečtu (výše v prologu): …udržuje i nadále dobré vztahy s pivovary. A to je ono! Oni jen udržují dobré vztahy s pivovary. Pak klobouk dolů pánové – děláte to opravdu dobře! Omlouvám se – křivdil jsem vám a už to dělat nebudu.

PPE – První Pivní Extraliga

Podle toho, co prezentují na svých stránkách, se opravdu jedná o partičku odborníků. Co jméno, to pojem. Myšleno upřímně a bez jakéhokoli hanlivého podtónu. Jejich posláním je ve slepých degustacích lahvových piv určit ten nejlepší ležák v naší republice. To se pošle spolehlivý nákupčí, který sežene vzorky, nikdo nemá páru o tom, co pije a udělá se tzv. slepá degustace. Výsledky jsou často (velmi) překvapující.

Opět nehodlám polemizovat nad tím, v jakém prostředí a jakých podmínkách to dělají. Nehodlám ani polemizovat nad tím, zda spolu při degustacích komunikují a tím se navzájem ovlivňují. Tohle nechám pivním badatelům a teoretikům. Ono je to vlastně jedno. Proč? No, je to prima zábava a kdo si takovou slepou degustaci neudělal, pak ať raději mlčí a nic nekomentuje – je to výborná věc, zbouráte si většinou většinu vlastních předsudků a vámi preferované pivo nejenom že často vůbec mezi vzorky nepoznáte, ale stejně často jej v hodnocení hezky „shodíte“, perfektně však při tom pobavíte nejen sebe, ale i svoje kamarády. Přesto se mi to, co dělají a hlavně jak to prezentují vůbec nelíbí. Proč? V posledním semifinálovém kole zvítězil Svijanský Rytíř přesto, že obsahuje chmelový extrakt i isoextrakt (tetrahop). Hodnotitelé kladně hodnotili – cituji:“… degustátoři kladně hodnotili hořkost a příjemné doznívání hořkosti… “ Panejo! To je pecka! Co mi tím chtějí říci? Škrábu se za uchem a přemýšlím. Moc přemýšlím.

No, buď to znamená, že tradiční technologie, po kterých pořád volám a propaguji je, opravdu musí ustoupit moderně a používání chmelových výtažků je dobrá věc nebo …

To také znamená, že ani tito uznávaní odborníci prostě nepoznají rozdíl mezi moderně a tradičně uvařeným pivem.

Co teď? Je to dobře či špatně? Sdělují mi nějaké poselství nebo nad tím jen moc přemýšlím a pak plácám?



Komentáře

  • Luděk napsal:

    Skvělý a výstižný komentář směrem k oběma sdružením. Díky, Moro.

    • Moro napsal:

      Děkuji, už jsem se bál, že si článku nikdo nevšimne 😳

      • cromagnon napsal:

        Když už se tu rozjela diskuze, taky přidám vlastní pohled. SPP jsem zatím nijak valně nesledoval, ale PPE na mne působí rozpačitě delší dobu, co tu a tam čtu jejich články a výsledky „slepých degustací“. Už jen dle fotografií z těchto akcí tam musí být tolik vlivů a vzájemné, ač třeba nechtěné komunikace, že výsledky opravdu moc vážně nemůžu brát. Navíc občas se vyjádří, že od toho a toho piva nesehnali lepší láhev (např. blížící se expirace nebo problematické uložení v obchodě) a pak to na mne dělá dojem prostě jen dobré zábavy.
        Viděl jsem také soutěžní degustaci na jednom menším pivním festivalu, kde porotci spolu vesele komunikovali, takže opět výsledky se mi jeví tímto hodně degradované a pokud by se chtěl někdo piva příliš neznalý orientovat na základě těchto výsledků, tak mu to moc nezávidím. Vždy si pak vzpomenu na nějaké záběry z vinařských degustací, kdy porotci sedí odděleně a ani na sebe nevidí. Jistě to není tolik zábavné, jako hodnotit v kruhu přátel, ale objektivita takové degustace je, myslím, někde jinde. Rád bych se s těmi pivními slepými ochutnávkami samozřejmě mýlil. Jinak také díky za zajímavý článek. 🙂

  • Milan Kabrna napsal:

    Pánové, není nic jednoduššího, než se vypravit do První Pivní Tramwaye na Spořilov a zúčastnit se degustace První Pivní Extraligy.

    Milan.

    • Moro napsal:

      Dobrý den, pane Kabrno – upřímně – těšil jsem se a i jsem doufal, že si tuto mojí úvahu najde a přečte někdo z členů PPE. Díky za Vaší reakci a vím, že jednotlivá „klání“ jsou otevřená a mohl bych se klidně účastnit i já osobně. Celá moje úvaha se však ubírala trochu jiným směrem – vůbec mi nejde o to, které pivo vyhrálo, dokonce ani o to, že se do finále jednotlivých ročníků málokdy probojují stejné značky, jak degustace probíhají, atd. – chtěl jsem jen „vyprovokovat“ diskusi na téma chmelové extrakty (včetně isoextraktu). Tak pozná to školený odborník či nikoli? Výsledky finále by evokovaly odpověď, že nikoli. Je to dobře či nikoli?

  • Chytrolín z pivní pěny napsal:

    Otázka tetrahopu byla široce diskutovaná jak v laických tak odborných kruzích. Nejlepší odpověď dalo finále PPE. Svijanský rytíř skončil třetí, některým degustátorům vadil nesoulad mezi výraznou hořkostí a prázdnějším tělem piva u vzorku č 10 (Svijanský rytíř).
    Podle všech norem je Svijanský rytíř světlý ležák, nelze ho ze soutěže vyřadit, ani v soutěži šikanovat.

  • Chytrolín z pivní pěny napsal:

    Výsledky finále První pivní extraligy 2011:
    http://pivni.info./degustace/1019-svijanskeho-rytire-skolil-zubr-premium.html

    • Moro napsal:

      Četl jsem je na stránkách PPE. Děkuji za odpověď výše, i když mi připadá zbytečně diplomatická 😉

  • Tomáš Erlich napsal:

    Dobrý den! Je to každoroční rituál. Vždy po vyhlášení SPP se roztrhne pytel s prohlášeními různých blogerů, kolik že SPP dostalo peněz apod. Přesto, že jde o velmi malou skupinku lidí a přesto, že jsem již před lety avizoval, že nemá cenu na tyto „reakce“ reagovat, nedá mi to, abych vyjímečně krátce autorovi neodpověděl. A to z důvodu, že mne tento pivní web přijde poměrně zajímavý…
    Protože odpověď je na déle, zareaguji pouze na konkrétní věty. Ostatní bych odkázal na stará vyjádření / která se mohou klidně bohužel rok z roku kopírovat /.
    – Pivovar Jihlava posbíral při vyhlášení nejednu cenu… No, byla sice jediná, ale uznávám – hlavní. A oprávněná a za tím si plně stojím. Co však pan autor nevidí je to – že dnešní výsledky jsou nejen dokumentovatelné jak z hlediska hlasování, tak z hlediska anonymní degustace, které přihlíží i odborníci typu Ing. Jana Šuráně. Navíc umožníme komukoliv kdo má a bude mít zájem – u této nezávislé degustace být. Prosím, přihlašte se tedy s předstihem v září příštího roku a dohlédněte na to, jak „falšujeme“ výsledky. Asi budete zklamán..
    A mimochodem, proč jste nezmínil třeba loňské vyhlášení, které bylo v pivovaru Starobrno a které nezískalo jedinou cenu ??? Ostatní nechávám na Vašem úsudku….

    • Moro napsal:

      Tomáši, děkuji i Vám za reakci na mojí úvahu. Asi jste jí četl jen povrchně, protože jsem nikde nenapsal, ani slovy nenaznačil slova by SPP dostalo peníze od kohokoli, ba dokonce tam není ani zmínka o jakémkoli falšování čehokoli. Budete se divit, ani jsem to v tomto duchu nemyslil.
      Je to jen úvaha – čistá úvaha směrem k SPP a PPE, jak mají tato dvě sdružení velký mediální dopad mezi laickými pijáky, jak se vyhlašují výsledky a lidi s tím souhlasí, či nesouhlasí a jak se o tom bloguje a polemizuje a v hospodě se pak mezi sebou všichni dohadujeme, … – a o to přece jde, o pivu se diskutovalo a diskutovat bude asi vždycky.
      Úvaha nemá žádný útočný podtón a chtěla jen vyvolat diskuse – v tomto směru jsem tedy více, než spokojen. Vy děláte věci po svém a PPE také. A my zde na PR taktéž.
      Jinak – děkuji taky z nabídku a je-li míněna vážně, pak by měla být stejně přijata. Ještě jednou – děkuji.

  • Jeff napsal:

    Moro, tvé názory a myšlenky co zde prezentuješ ve velké většině uznávám a jsou pro mne většinou velmi přínosné. Ale na poslední otázku v tomto článku musím odpovědět následovně: Žádné poselství oni tím tobě nesdělují a ty nad tím moc přemýšlíš a pak (trochu) plácáš. Senzorická hodnocení degustátorů totiž nejsou přístrojová analýza a variabilita technologických procesů je v podstatě nekonečná.

    • pinkano napsal:

      Trošku se přidám a budu hájit Mora: Tetrahopová pěna dělá to, že pěna padá „po kusech“ především uprostřed a zůstává „přilepená“ ke sklenici. Tohle samozřejmě degustátoři ví, že je špatně a je jednoduché pouhým oken rozeznat. Samozřejmě pěna není vše u hodnocení piv, čili může chuť a vůně a barva být na tak dobré úrovni, že smaže ztrátu pěny. Bohužel teď netuším, jestli se celková známka sestává z více jednotlivých složek nebo z jednoho celkového dojmu, případně jaký princip degustací používají – tetrádové testy, kruhové schéma, párová zkouška, rozdílová zkouška, pořadová zkouška. Každopádně já osobně přestal brát PPE vážně dnem, kdy na fotkách vedle degustérů byla nějaká rodinka a měla na stole 4 smažená jídla, to odporuje pravidlům profesionální degustace, stejně tak jako asi dalších 10 věcí. Beru to pouze jako informativní ochutnávky.

    • Moro napsal:

      Jeffe,
      celá ta moje úvaha měla původně skončit jen v mém osobním profilu na FB. Po poradě s kolegy jsme se dohodli, že jí dáme i sem – trochu jsem jí upravil, aby vyhovovala a celý ten závěr jsem tak napsal úmyslně – měl provokovat k zamyšlení a je jedno jestli pojmeš dojem, že mi jeblo nebo že plácám :D. Hodnotíme tu piva – výborná, dobrá i horší. Přemýšlíme nad tím, co děláme, sháníme informace, polemizujeme mezi sebou, atd. Prostě jsem chtěl jen rozpoutat dikusi na téma – jak se vyhlašují výsledky nej piv a zda jsou extrakty přínosem nebo ne.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »