Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Budweiser Budvar světlý ležák

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

zlato hnědá, pivo čiré

Pěna

bílá s velkými bublinami, málo stabilní

Vůně

sladová i chmelová

Chuť, říz

Nástup chutí sladový i chmelový, slad a chmel jsou spolu dobře spojeny. Sladové tělo piva je středně plné. Sladovost se v pivu projevuje dominantněji ve střední části, která má delšího trvání a je ukončena příjemnou hořkou tečkou, která je krátká. Říz piva střední. Pitelnost velmi dobrá – pivo vybízí k dalšímu napití. K chmelení použit hlávkový chmel.

Další komentář

Budějovický Budvar, národní podnik — pivovar proslavený mimo dobrého piva i dlouhodobými spory s Anheuser-Busch o značku Budweiser.

Světlý ležák patří stále mezi velmi kvalitní z produkce průmyslových pivovarů. Díky dominantnějšímu sladovému tělu a krátké chmelové hořkosti na závěr má pověst „sladkého“ piva. V čepované verzi je ještě lepší a mně osobně nejvíc zaujal v provedení kroužkovaný ležák (do hotového piva se přidá v určitém poměru rozkvašená mladina — takové pivo je živější, nasládlejší a chuťově velmi zajímavé) – snad se k němu já nebo někdo z mých kolegů dostaneme a sepíšeme recenzi.

Gum (lahev 0,5L, trvanlivost ještě 6 měsíců): Budvar jsem před touto ochutnávkou neměl snad 5 let, dalo by se říci, že jsem se mu vyhýbal protože jsem měl v mozku nějak zakódované, že je kyselý, což je pochopitelně nesmysl — už nevím proč jsem si to myslel. Každopádně jsem po ochutnání byl příjemně překvapen. Nejde o žádný sterilní průmyslový ležák nýbrž o příjemně medově sladové pivo s charakterem. Hořkost je střední, dlouho doznívající a vyvážená. Tělo středně plné. Pitelnost se mi jeví jako středí až vysoká. Příjemný zážitek a a snad i překvapení. S hodnocením souhlasím.

Pinkano (lahev 0,5l, trvanlivost ještě měsíc): poměrně slabá pěna, která rychle mizí a nedrží. Vůně pěkně sladová a lehce chmelová. Střední až vyšší říz, sladké sladové tělo, hořký a lehce hřejivý konec, středně plné a poměrně vyvážené tělo.  Za mě 7/10. Podobně jako Honza jsem měl jakýsi předsudek, ale lehce jiný — vždy mi přišel Budvar moc sladký a navíc mě po něm otřesně bolela hlava (stačilo vypít 3 a více piv). Po několika letech jsem zkusil znovu a musím říct, že je to opravdu příjemný ležák.

Fotografie

Budvar světlý ležák

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
6 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (88 hlasů, průměrné hodnocení: 7,89 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , ,



Komentáře

  • Kuba napsal:

    Bolest hlavy: míval jsem stejnou zkušenost, měli jsme hospodu s Budvarem u školy (je to už hafo let :)), a proto jsem ho nevyhledával. A podobnou zkušenost mělo i spousta jiných lidí, se kterými jsem se o Budvaru bavil. Zajímalo by mě, čím to bylo…?

    • Petr napsal:

      Ve složení býval cukr, dnes tam již není (proto ho jsem již ochoten kupovat), možná to by mohlo být důvodem změny…

  • jiri127 napsal:

    Mě Budvar chutná a hlava mě po něm nebolí, zrovna na mě jeden nedočkavě čeká v ledničce. Bratrovi sice taky chutná, ale nepije ho, protože ho z něj hlava bolí. Takže by mě taky zajímalo, čím to je…

  • umbob napsal:

    Toto pivo mám rád, hlavně v točené podobě jsem za něho vysloveně vděčný při návštěvách pivních pouští (např. v Krušných horách v okolí Božího Daru a Jáchymova mi několikrát tzv. vytrhl trn z paty 🙂

    Bolení hlavy jsem nezaznamenal ani při větší konzumaci. To mě pravidelně potkávalo u Vyškovského piva na přelomu tisíciletí a o pár let později u Dudáka. Obě tyto zkušenosti jsou už naštěstí dávnou minulostí a nyní patí Vyškov a Strakonice mezi mé oblíbené pivoary. Asi je třeba ke každemu pivu si tak nějak najít cestu a nenechat se odradit počátečními nezdary 🙂

    Na Kroužek může Moro zajít do Budvarky v Hodoníně, brněnská část redakce má k dispozici nekuřáckou restauraci U Karla na Bayerově nebo pivnici U Kroužku na Veveří. Osobně jsem ale nějaký výraznější rozdíl mezi klasickou a kroužkovou verzí Budvaru nezaznamenal. Ale asi jsem se jen málo snažil 🙂

    • Moro napsal:

      Na Budvarce v Hodoníně mají kroužek???
      Ufff – ostuda, že to nevím.
      Díky za tip Marku.

    • gum napsal:

      O Kroužku na Veveří vím, netušil jsem však, že tam kroužkovaný Budvar skutečně mají. Je to blízko PrOUTNÍKa takže se mi tam snad podaří brzo dostat. Ošetření je dobré?

      • umbob napsal:

        Ošetření U Kroužku nemám prověřeno, takže jsem to vlastně ani neměl doporučovat 🙂 U Karla to bylo loni v létě v pořádku.

  • poutnik napsal:

    kde jsou ty časy, kdy jsme se s přáteli v pátek večer nad nedobrým místním Radegastem spontánně zvedli a šli na půlnoční přímý rychlík do Budějovic, ráno z něj vystoupili v Budějkách a šli rovnou přešlapvoat před Mastné krámy, než je otevřou, 8 hodinový zpáteční cesta vždy příjemně uběhla, byly to kultovní výlety…..:-)

    PS : po 5 Budvarech a více hlava bolí…

  • Milda napsal:

    Taky se přidám se zkušeností bolesti hlavy a věřím, že to někdo ze zdejších odborníků objasní – byla to docela síla, druhý den po konzumaci třeba jen 3 kousků – bolehlav jak po laciném ovocném víně!

    • Moro napsal:

      Kdysi jsem se o tento mýtus zajímal a sháněl o něm informace, závěr byl, že je to opravdu jen mýtus. Teď se mi podařilo najít jen toto (poslední odstavec).

    • ka-spel napsal:

      Tu bolest hlavy jsem znal taky z minulosti a fakt stačily i 3 desítky. U jiných piv jsem to svého času počátkem devadesátých let zažil jen u Prostějovské 12 ve větším množství:-). Poslední dva roky co nabízí Lidl Budvar v akcích ho piji dost často a žádné bolehlavy se nekonají. Jestli to není tím B Originál.

  • vlad napsal:

    tiez ma po nom boli hlava.
    krouzkova verzia je vynikajuca.k tej nasladlosti- celkovo mi budvar pripada ako niekde na polceste medzi pilsnerom a nemeckym hellles.

  • Rudla napsal:

    Budvara mám moc rád. Čepují ho u nás v restauraci a penzionu Arnultovice a pěkně se starají o výčep, takže pivko je báječně točené.
    K té bolesti hlavy bych se přiklonil, obecně se to o něm opravdu tvrdí, ale u mě je to tak po šesti a více pivech, což nebývá často. Za zhruba měsíc se chystám spolu s několika kamarády zajet na čumendu a ochutnávku do pivovaru Budvar, tak jsem už moc zvědavý jak bude chutnat přímo ze zdroje. Jinak pivo hodnotím osmičkou.

  • Energetik napsal:

    Po Budvaru bolela hlava jako pes, pamatuju si „rekreaci“ v Krkonoších, kde na hotelu byl a po mých tradičních 7-8 večerních kouscích jsem se celý týden téměř nedostal na svah 😀 Bylo to dříve. Dneska takový problém neregistruju, vyzkoušeno v Masných krámech v Budějovicích – například. Pivo je dobré, z velkých pivovarů nejlepší ležák. 6/10

  • Tomino napsal:

    taky nemám po Budvaru problém s bolením hlavy,ani po více kouscích.Imho je to mýtus…

  • Elf napsal:

    ad bolení hlavy po Budvaru: Nemám to na 100% ověřeno, ale jedno z možných vysvětlení je, že Budvar obsahuje/obsahoval větší množství vyšších alkoholů, které tělo jen těžko odbourává a to vyvolává bolesti hlavy. Četl jsem o tom před pár lety a chtělo by to dohledat zdroj, nebo lépe chemickou analýzu, ze které by toto šlo vyčíst.

    • Huhin napsal:

      Konkrétně o Generálu z Vyškova se tohle píše i v recenzi na PR, ale nikdy jsem problémy s bolením hlavy po něm u sebe neregistroval, i když mi Generál chutná a dávám si ho poměrně často. To se o Budvaru v minulosti tvrdit nedalo. Bez chemické analýzy se k závěru asi nedopracujeme.

  • tankista napsal:

    nedá mi nereagovať – podobná skúsenosť, 6-7 budvarov
    v priebehu 3-4 hodín a nasledujúci deň hotová sodoma gomora:)

  • Huhin napsal:

    Po velmi dlouhé době nesouhlasím s recenzí a hodnocením na PR. Budvar ležák byl mé oblíbené pivo. Loni jsem jej ale zatratil. Chodili jsme na něj s partou poměrně pravidelně, ale nadšení alespoň u mě dost opadalo. Nakonec mě úplně dorazil víkend v jižních Čechách, kde jsem za dva dny nenarazil na hospodu, kde by tohle pivo bylo dle mého gusta. Lahváče, které jsem si kupoval v loňském roce, jsem pil vcelku s odporem. Buď se mi změnily chutě, nebo se změnil Budvar. Nevím.
    Kroužek by mi asi chutnal i nadále, ale za tu bolest palice druhý den mi to nestojí ani náhodou.
    Časem téhle dávné lásce dám ale zase šanci…

    • gum napsal:

      A nemáš to třeba jako já s Poutníkem? Obecně bych řekl, že je to dobrý průmyslový ležák, přesto se mu v podstatě vyhýbám protože mě už dost nudí a to jak v čepované, tak lahvové podobě. Zkrátka jsem se ho přepil. Druhá věc je nestabilní kvalita v poslední době.

      Jsem už asi moc zmlsaný a nedokážu pít dlouhodobě jednu značku. Otec teď už několikátým měsícem kupuje vyškovského Březňáka, tak čekám, když mě začne nudit 🙂 Naštěstí je na trhu pořád dost jiných ležáků, které mi chutnají a jsou snadno dostupné.

      • Huhin napsal:

        Možné to je, že jsem se toho piva přepil. Pokud se to projevuje tím, že když uhasím žízeň, tak mi přestane chutnat a neřekl bych, že má dobrou pitelnost…
        Co se týká Vyškova, naordinoval jsem si alespoň měsíční abstinenci, nerad bych si ho přepil. Já ho totiž pil letos pořád jak lahvový, tak točený. 🙂
        Poutník mi chutná, kupuju lahváče, občas si dám točený. A věřím, že kdybych ho pil pořád, tak se mi taky přepije.
        A se závěrem naprosto souhlasím. Sortiment určitě nemám zmáknutý jako vy z PR, takže ještě objevuju. Naposledy Šerák Premium a piva z Uherského Brodu. 🙂

      • Kuba napsal:

        Nemám pocit, že bych zaznamenal nějakou problematickou várku 12°Poutníka, kterýho si kupuju jako takovou domácí jistotu (stejně jako Primátora Weizenbier, když mám chuť na pšenici), ale musím souhlasit, že to jednoho časem začne nudit. Prostě je to dobrý, ale pořád stejný, tak teď uvažuju, že budu drsnej a příště koupím kastl EPy od Primátora (asi nejdostupnější ejl) a uvidíme… 😉

  • Bobe napsal:

    Hoši Budvar piju furt. Dle mojí zkušenosti, bolest hlavy je většinou spojena v kombinaci s nadměrným množstvím cigaret. Taky má vliv jestli to ve výčepu honěj vzduchem nebo kysličníkem. Jinak je to kouzelný pivo, tady na jihu často čepované. Ale opravdu hodně záleží jak si toho hospodský hleděj. Kroužková verze z tanku v Budvarce nebo v Masných krámech je opravdu zážitek.

  • john napsal:

    myslim,ze je dost velky rozdiel medzi capovanou a flaskovou verziou tohoto piva.no a krouzkovany budvar ,to je lahoda.

  • Viktor napsal:

    Budvar podle mě rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co se týče českých velkopivovarů

  • graer napsal:

    Budvar desítka je skvělá, dvanáctka nadmíru sladká. Taky už u mě vede Plznička…

  • Majkl napsal:

    Hodně lidí na Budvar nadává… neřekl bych, že je to špatné pivo, potvrzuju ale, že je to strašný bolehlav, proto se Budvaru vyloženě vyhýbám. S kouřením to u mě nemá nic společného.

  • jan napsal:

    Nevim v životě mě po Budvaru nebolela hlava,jednu dobu jsem skoro nic jiného nepil,je to moje oblíbená značka.Už jsem toho dost vypil a kdyby mě měla po něm bolet hlava tak bych s ním okamžitě skončil.

  • Jirka 2 napsal:

    Podle mne byl a je Budvar sladší než Plzeň.A je to jen dobře.Každý by měl mít možnost si vybrat.Bylo by jen škoda kdyby piva chutnala stejně,tak jak k tomu směřují například piva PP.Já dávám přednost pivu víc hořkému tedy právě PP.nebo raději pivu některých mini pivovarů.

    • Moro napsal:

      A co tak Budvar kroužek?

    • Vaclav napsal:

      Opak je pravdou, PP je neprokvašené pivo s vysokým zbytkovým cukrem který je chuťově překryt vyšším chmelením, budvar je normálně prokvašené pivo s nízkým zbytkovým cukrem. Pokud by byl PP hluboce prokvašen, měl by 5 obj. procent alkoholu ale on má pouze 4,4 procent, kam se podělo zbývajících 0,6 procent alkoholu? zůstalo v neprokvašeném cukru. Pocit sladkosti v pivě dělá vyšší množství alkoholu

      • Moro napsal:

        Vyšší množství alkoholu jistě nedělá v pivu pocit sladkosti. Hodně prokvašené pivo působí suchým vjemem a je málo tělnaté.

  • Pejpič napsal:

    Je to tím, že nepijete vodu. Vím, že to zní divně a asi málokdo má po např.8 pivech chuť vypít litr vody. Ale já se k tomu vždycky nějak donutím a hlava nikdy nebolí. Hlava bolí proto, že jste dehydrovaní.

    • Kuba napsal:

      Jo, prokládat pivo (alkohol obecně) vodou je dobrý nápad, naučila mě to manželka. Zvlášť třeba v Ochutnávkové, kde člověk většinou popíjí kousky z vyšším obsahem alkoholu, si půllitr kohoutkové dáváme pravidelně a pomáhá to.

  • vojdan napsal:

    Budvar používá svoje kvasnice. Jiné než ostatní pivovary, kvasí při vyšší teplotě. To způsobuje vyšší koncentraci vyšších alkoholů, která má za následek onen bolehlav. Stejně jako po ovocném vínu.

  • vojdan napsal:

    Co se chuti týče, je to odjakživa nechutná nakyslá a ostrá břečka. Ale už několik let, poté co mě vyhnal z hospody jsem se neodvážil si ho dát.

    • poutnik napsal:

      co to je za blábol? Jediné vysvětlení je, že ten tvůj hospodský je prase a neumí se starat o pivo, za to ale v Budvaru fakt nemůžou. Pokud to není hospodou, tak ti není pomoci a pij si nějaké svoje europatoky z Plzně, Nošovic, Krušovic, Velkého Března, atd.

      • z87 napsal:

        aha tak už to vysvětluje ten tvůj hloupý komentář u Radegastu, takhle ho hanit a zveličovat největší patok ve střední evropě

  • Mirek napsal:

    Právě jsem si z Lidlu dovezl 48 kousků Budvar 12-ky, po 12,90 Kč/ks. To mi tedy asi upadne hlava, že :-))).

  • Huhin napsal:

    Ke stupňovitosti: Na plechovce v sekci s označením RO, což je asi Rumunsko, se píše: „GRAD PLATO: 11,9%“.

  • boozer napsal:

    Rád by se s ostatními podělil o svůj názor: Budvar světlý ležák (lahváč)je podle mě docela dobré pivo, ale, nemůžu si pomoct, úplně jinak (a to tak že podstatně hůř) chutná tzv. exportní ležák Budvar (Budweiser); normálně bych si myslel, že kvalita či chuť musí být v obou případech přinejmenším stejné, dokonce bych spíše čekal, že „export“ bude o něco lepší, když už,(abychom se ukázali před světem), ale je to už poněkolikáté co jsem měl pocit, že to najednou není ono a zjistil jsem, že je to tak vždycky, když rozdělám bednu právě s exportním ležákem (předem podotýkám, že uvedené zkušenosti nemají nic společného s trvanlivostí, prošlé pivo nepiju).

    • jaro napsal:

      Prave som dopil Budvar svetly lezak,a musim napisat, ze nic moc.Pred nim som vypil flasu Lobkowiczu Premium, a to mi teda oproti Budvaru chutilo omnoho viac.Plne sa stotoznujem z nazorom ktory napisal Kremak, ten to vystihol dobre, a niet k tomu co dodat.Ale respektujem ze je vela ludi ktorim Budvar chuti, ja osobne ho uz ale kupovat nebudem.Holt sto ludi, sto chuti.

  • Kremák napsal:

    Nemohu si pomoci, ale Budvar mi připadá a to hlavně v lahvové podobě takový vodový. Přes to, že pivo obsahuje kvalitní suroviny, chuťově připomíná Prazdroj či Gambáč, prostě drahá voda z příchutí piva. Asi za to může CKT a HGB, které v Budvaru určitě používají. Nedávno jsem viděl pořad na Primě Špinavá práce“, který byl právě z tohoto státního pivovaru. Ukazovali všechno možné, jen spilku jaksi opomenuli. Tím to asi vysvětluje to, o čem jsem výše psal. Chutově mi spíš tento mok připomíná slabou jedenáctku, vodovost a prázdnota. Jedno maximálně dvě pivka zvládnu a pak už nemám chuť se toho napít. Když Budvar srovnám s podobným pivem jako je např. Žatecký ležák(11%), který je ze stejných surovin, Budvar je jasně horší a mnohem dražší.

  • Petr napsal:

    Budvar ležák, zřejmě jedno z nejlepších, ,,masově vyráběných piv“ v ČR.
    Dle mého názoru má jedinou chybu, a to nedostatečné chmelení.
    Jsem přesvědčen, že mezi populací ČR existuje podvědomí dobrého piva.
    Vždyť už G.I.Caesar popisoval zvyk keltských kmenů: popíjení svrchně kvašeného, chmeleného piva a existenci jakýchsi předobrazů dnešních hospod.
    Kdyby byl BL. více chmelený, byl by nejpitelnějším pivem ,,široko , daleko“.
    Ale z odborných fin.analýz zřejmě plyne, že vzhledem k nabídce ostatních piv se jedná o nejoptimálnější varintu BL.

    • Pike napsal:

      „Vždyť už G.I.Caesar popisoval zvyk keltských kmenů: popíjení svrchně kvašeného, chmeleného piva…“

      Byl by, prosím, k tomuto tvrzení nějaký zdroj? Doteď jsem žil v přesvědčení, že užití chmele v pivovarnictví je mnohem mladší; Keltové snad měli do piva přidávat dubovou kůru. Wikipedie (ve shodě s jinými mně známými prameny) uvádí:

      „The first documented hop cultivation was in 736, in the Hallertau region … the first mention of the use of hops in brewing in that country was 1079. … Not until the 13th century did hops begin to start threatening the use of gruit for flavoring.“

      Stejně tak psát o svrchním kvašení u Keltů se mi zdá poněkud zavádějící, piva se kvasila spontánně. I když divoké kvasinky byly svrchního typu, to ano.

  • lunruj napsal:

    Popíjím B:Original, což by mělo být shodné pivo (a u Budvaru věřím, že se receptura za ty roky zásadně nezměnila). Velmi příjemné pivo, čistá chuť, méně hořký ležák, ale i tak se znatelným aroma žateckého červeňáku. Z produkce českých velkopivovarů je to jedno z nejlepších piv a ani v konkurenci menších pivovarů se neztratí.

    • kremák napsal:

      Teď jsem odzkoušel z Lidlu tu retro akci Budvaru a je to úplně jiné pivo než se dělá normálně. Plnější tělo, asi bude větší stupňovitost, i když tam zase trochu postrádám tu takovou chmelovost, ale chutnalo mi to tedy víc. PAk mi dnešní Budvar vůbec nechutnal, měl jsem problém ho vypít, proti retro-edici o třídu horší.A to jsem myslel, že je to jen takovej reklamní trik. Cena 12,90,-!!!

  • Pivní poloprofesionál napsal:

    Žádné přidané sračky,žádné produkty,žádné cukry!Velice dobré a účelné pivko!Dokud budvar nezajde jako ostatní velko-chemičky a nezaprodá svou duši ďáblu a zůstane takové,jako je,tak na něj nedám dopustit!Já bych dal jistých 7 bodů z 10 jako vyšitých!Z těch dostupných piv z marketů,obchodních domů,obchůdků a zkrátka všudypřítomných a dostupných možností je na stupních vítězů,ne-li vůbec první!Kam se hrabe zasraná plzeňská desítka,nazývána ležák!Ani Bernard není co býval,takže u mě je jasno.A nevadí mi vyšší cena,za mlaskačku bez srágor a za příjemné opojení bez jakéhokoliv bolehlavu si rád připlatím!Za to Plzeň bych si nekoupil ani ve slevě!Buď malé a luxusní pivovary,nebo ověřené pivovary bez zkaženosti,nebo holt suprmarkety s nabídkou bez možnosti oběvit jakýkoliv skvost,se nabízí pouze toto pivečko.V Německu mají velice dobrá piva,ale kdo tam pro to bude jezdit,pokud nebydlí u hranic,nebo není líný jet na výlet a přivést si pár plechovek,což je nesmysl!Výborný je pražský strahovský pivovar a pivovar Matuška,ale to je už jiný level pro lidi zvyklé na cemický průmysl do patnácti kaček.Proto na závěr z dostupných piv doporučuji Budvar!Samozřejmě se najdou zpochybňovatelé,kteří mi zde budou hájit veškeré Starobrna,Krušovice,Plzeňský pivovar včetně radegastů a nejnechutnějších kozlů v čele s tím nejhorším z nejhorších-všeho Staropramenu!Zlatoprameny a všechny ostatní hokusy pokusy s adresou Praha-business centrum snad ani nestojí za řeč!Takže Budvárku,dr se a zůstaň takový jaký si…

    • kremák napsal:

      Skoro se vším souhlasím,až na to, že Plzeň není desítka ale jedenáctka(11,69% EPM) a Budvar má 11,73%. obojí piva bych řadil skoro stejně vysoko, možná Budvar o něco víc, i když obojí jsou spíš průměr.Obě dvě značky ubližuje spíše technologie(HGB, CKT), než kvalitní suroviny, ty mají velmi dobré. Samozřejmě mezi těmi splašky, co se prodává v supermarketech je to asi jednička, ale je mnoho piv, které Budvar předčí. A nemusí to být piva jako jsou Matuška, Clock apod, ale i normální průmyslové pivovary, jako je Pelhřimov,Strakonice,Benešov,Březnice, Chodová Planá, Chotěboř, a mohl bych pokračovat…..Ještě k těm sračkám a cukrům, nebýt cukru, tak to pivo ani nezkvasí,tudíž by to nebylo pivo, akorát se ty cukry běžným způsobem získávají ze sladu, cukr řepkový je už náhražka, ale v malém množství není na závadu, dělalo se to tak vždycky,při špatné úrodě ječmene apod.,maltózový sirup je už prasárna, třeba Budvar přidával cukr do piva dříve běžně a jaké to bylo pivko,ale proto to byl možná bolehlav. Jakmile se to s cukrem přežene,v pivu je už pak cítit diacetyl.

      • Moro napsal:

        Přemíra cukru způsobuje diacetyl? Co je prosím zdrojem této informace? Díky za případnou odpověď.

        • kremák napsal:

          Myslel jsem, že přemíra cukrů má určitý vliv na diacetyl, někde jsem to četl, avšak už si nepamatuji kde. Je možné že je to nesmysl, rád si nechám poradit. Hlavně jsem reagoval výše na kolegu, který přirovnal cukr ke sračkám, které nemají v pivu co dělat…

  • Vlasta napsal:

    Myslím, že tato „nová“ informace o diacetylu vlivem množství cukru je zavádějící. Naopak pojem diacetyl je v současné odborné literatuře označován jako biacetyl. Zdroj kniha Pivovarství – Teorie a praxe výroby piva

  • Jméno napsal:

    diacetyl a biacetyl jedno jsou. S cukrem to nema nic spolecneho, pochopitelne.
    Diacetyl vznika pri spodnim kvaseni za nizsich teplot a v pribehu dokvaseni se odboura. Pivnici to nazyvaji maslicko. Lehka koncentrace u nasich lezaku nemusi byt na skodu a nerusi. Kdyz je toho vice, muze vadit

  • Jméno napsal:

    porad krasna klasika ze starych dob. Chutnal tehdy, chutna i ted

  • Jméno napsal:

    Souvislost množství diacetylu (kdo chce být bi, tak biacetylu) a cukru nemusí být tak jednoznačná, abychom prohlašovali, že vliv má nebo nemá. Jako všechno související s kvasným procesem, záleží hodně na použitém kmenu kvasnic a jeho schopnosti prokvášet i za nízkých koncentrací zbytkového extraktu. Pokud bude pivo primárně málo prokvašené, pak během ležení budou mít kvasnice neustále možnost metabolizovat monosacharidy, a pak nedojde k opětovnému vstřebání diacetylu. Takže s cukrem to souvisí, ale jednoduché to není 🙂

  • Jméno napsal:

    Tak, tak. Diacetyl podle mych zkusenosti jednoznacne souvici s typem kvasnic a casem. Na zacatku lezeni prudce vzroste a pak postupne klesa. Doba lezeni kdy prestava vadit zavisi na stupnovitosti, u 12ky tak 1 mesic OK, 2 mesice ani pamatky. Vse pro lezaky pri teplote lezeni 2st.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »