Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Primátor Diamant

Údaje o pivu

  • Název piva: Diamant
  • Pivovar: Pivovar Primátor
  • Země, město: Česko, Náchod
  • Styl: světlý ležák českého typu se sníženým obsahem cukrů (dia pivo)
  • Alkohol: 4,0 %
  • Forma: lahvové 0,5 l; trvanlivost skončila před třemi měsíci
  • Stupňovitost: neuvedena

Hodnocení

Barva

Zlatá, čirá.

Pěna

Od Primátora jsem čekal (ach ty předsudky) u lahového piva špatnou až žádnou pěnu, tentorkát mě však překvapil. Pěna Je pěkně hustá, krémová a dost dlouho drží. Ve sklenici lehce kroužkuje.

Vůně

Sladová se špetkou chmelu na závěr.

Chuť, říz

Chuť je zpočátu lehce sladová, brzy se však změní na totálně prázdný a plochý zážitek, později nahrazený hořkokyselým závěrem a ještě později jen ulpívající, vyloženě nepříjemnou, hořkostí. Říz je střední.

Další komentář

Chápu, že uvařit pivo se sníženým obsahem cukrů (a tedy nechat jej hluboce prokvasit), je těžký úkol. Zde před námi však stojí pivo, ze kterého máte pocit, jakoby jste pili průměrné nealko — ploché, nudné, prázdné, vodové. Ulpívající hořkost chuti taky dvakrát nepřidá. Kdybych byl diabetik, tak bych si raději pivo asi odpustil než pít Diamant.

Obsah cukrů je 0,63 %, u běžného piva se můžeme pohybovat řekněme mezi 2 a 3 %.

Fotografie

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
4 body z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (6 hlasů, průměrné hodnocení: 7,00 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , , , , ,



Komentáře

  • poutnik napsal:

    zase tady vyvstává problém jak takové pivo hodnotit?
    Určitě ne jako normální ležák plzeňského typu.
    Dia pivo jsem bohudíky ještě žádné nepil, a doufám, že ani nikdy nebudu muset, ale ti co jsou na taková piva odkázání možná Primátoru za ten kousek blahořečí, bůhví jak chutnají jiná dia piva…..musí to být nehorázné kentusy….-)

    • Moro napsal:

      Já pil Diamant i Dianello (+ některá další dia piva) od jiného pivovaru. Recenze je napsána správně, ale … Být diabetikem, asi by mělo pivo počet bodů * 2…

  • pan Nohava napsal:

    Dianello zase není tak úplně strašné… pořčád lepší, než nějaká tlamolepná limonáda…

    • pan Nohava napsal:

      Ale tohle neznám. Bohužel Primátor mě zatím nepřesvědčil nejen o tom, že je specialista na speciály, ale ani o tom, že by vůbec vařil nějaká dobrá piva – nezaujalo mě zatím ani jediné. Snad akorát ten Chipper, ale to zase není pivo, ale nápoj na pivní bázi…

  • Energetik napsal:

    Zajímal by mě názor na recenzování prošlých piv. Zde se mluví o třech měsících (tak bych tam možná hledal tu bohatší pěnu 😀 ). Ale vážně, sice jsou to „mrtvá“ piva, ale i tak bych se přikláněl (pokud to jde a v tomto případě ano) k čerstvějším vzorkům, přece jen takto staré pivo (zvlášť když Primátor má určitě taky min. půl roku trvanlivost) už může vykazovat určité parametry, řekněme, poplatné svému stáří 😉 Jinak za mě 5/10, neslovilo mě nikterak zvlášť, ale že by se to nedalo vysloveně pít, to také ne.

    • gum napsal:

      No tři měsíce jsou fakt extrém. Halt se mi do toho nechtělo no .) Snažíme se pít pivo co nejčerstvější ale piva je hodně a času málo, tak je to docela složité.

      Ale vzhledem k tomu, že pivo skladuji ve dvou stupních v ležácké lednici, tak by se tomu nic stát nemělo. A po zkušenosti s domácím pivem (ležákem!) zapomenutým půl roku v teple na půdě, kterému v podstatě nic nebylo, jsem už k udané trvanlivosti trochu skeptický 🙂

      • Kuba napsal:

        Já myslel, že piva, do kterých se ostatním nechce, se automaticky dávají Morovi…? 😀

        • Moro napsal:

          Jsi bystrý pionýr chlapče! :mrgreen:

          • gum napsal:

            No bystrý sice je ale nemá tak úplně pravdu neb sračky…pardon, výrobky pivního typu, jsem v poslední době ochutnával, až se ze mě kouřilo. Všeljaké ochucené kentusy, nudné pale lagery a podobně.

            • Kuba napsal:

              Tak doufám, že mezi těmi sra… výroby je radler od Zähringera, protože pokud ne, tak dokaž, že jsi chlap, skoč do Billy, zakup a otestuj (až do dna)! :mrgreen:
              _
              Ne ne, to bych nepřál ani nejlepšímu příteli své ženy. Zkusmo jsem vzal dvě plechovky (je to levný), že se to bude do těchto parných dnů hodit, ale bylo to opravdu k zblití – oproti tomu je Zlatopramen mňamka… :O

    • obregon napsal:

      Mě také připadá, že recenzovat prošlá piva je nonsens – ta expirační doba určitě nějaký význam má, jinak by tam asi nebyla. Ale třeba mi to nějaký zdejší absolovent VŠCHT vyvrátí.

  • tom gatnae napsal:

    Přesně, jak se píše. Myslel jsem , že je to běžná 10ka. To bude trápení vypít celou basu..

  • Martin napsal:

    Takže – Primátor Diamant piju dnes poprvé, ale co vím, je to už poměrně dlouhou dobu klasická „desítka“ – obsah alkoholu tomu odpovídá (4%) a i na etiketě je uvedeno světlé výčepní pivo. Pivo jsem si koupil ze zvědavosti (nejsem diabetik)a naskytla se mi také příležitost porovnat tohle pivo s klasickou desítkou od Primátora. Rozdíl v chuti sice opravdu jistý je, ale pro mě nikterak výrazný. Primátor Diamant mě příjemně překvapil a osobně nepovažuji toto pivo za nikterak špatné, dle mého názoru je i lepší než jisté produkty velkopivovarů a cena nebývá také nijak přemrštěná. Souhlasil bych s tím, že pivo není nikterak výrazné, ale přesto mě oslovilo více než právě nealko od Primátora. Takže na klasické osvěžení si jej dovedu v klidu představit, co se týče dia piv, ochutnal jsem ještě Dianello od Samsonu, a Primátor mi chutná více. Pivovar Primátor mě příjemně překvapil u všech svých piv, takže klidně mohu doporučit třeba klasický ležák. K Diamantovi, nerozumím tomu, proč i v „dia“ pivu je přítomen ve složení cukr (byť v klasické desítce je taky) a ještě více nerozumím tomu, proč má Primátor potřebu přidávat do klasického světlého piva barvivo E150c, což je jistě nějaký kulér(který bych pochopil u tmavého piva).Ve složení je obsažena, již pochopitelnější, kyselina askorbová.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »