Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Hoegaarden

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

zářivě žlutá, pivo je lehce zakalené

Pěna

hustá s jemnými bublinkami, zvolna opadává, na hladince však drží po celou dobu konzumace

Vůně

harmonická koriandrová s nádechem pomeranče

Chuť, říz

Po napití vnímáme příchuť pomeranče, chuť lehce nasládlá, kterou střídá velmi jemný a krátký chmelový nádech. Konec spíše po koriandru. Hořkost velmi nízká (typická pro tento pivní styl). Pivo lehce kyselé – osvěžující. Tělo piva – středně plné. Říz nižší.

Další komentář

Pivo, které si rozhodně zaslouží pozornost konzumenta. Reklamní kampaně jej postavily do role letního piva, které pije ten, kdo chce být „in“. Často podáváno s plátkem citrónu. Zde bych si dovolil malou vsuvku – traduje se, že jako první použil plátek citrónu do pšeničného piva jistý pražský barman, který chtěl pivo udělat zajímavějším. Toto vylepšení se ujalo a dnes je běžným zvykem a velmi často vám pšeničné pivo s citrónem (i limetkou) číšník přinese. Citrón však do pšeničných piv nepatří (maximálně bych jej očekával v mexickém pivu cerveza), takže vždy žádám o pivo bez něj.
V Bavorsku se pro změnu setkáte s praktikou, že do pšeničného weizenu přidávají suché zrnko rýže. Kolem rýže se neustále vytváří plynný CO2 obsažený v pivu a na hladince se pořád drží jemná pěna.
Hoegaarden patří mezi piva, která vám často nebudou chutnat na „první  ochutnání“. Pro konzumenta uvyklého českým ležákům to může být velký šok. Zkrátka je to pivo, ke kterému je třeba se „propít“. Přes veškeré předsudky je to velmi kvalitní kousek patřící do kolekce velmi pestré pivní Belgie.
Na tuzemském trhu je občas k dostání i varianta piva Hoegaarden Verboden Vrucht / Forbidden Fruit (zakázané ovoce), řadí se ke stylu Belgian Strong Ale a obsahuje 8,5% alkoholu).

Fotografie

Hoegaarden

Hoegaarden

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů
7 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (97 hlasů, průměrné hodnocení: 8,89 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , ,



Komentáře

  • pinkano napsal:

    Hoegaarden mám rád.. letní, svěží, ale hlavně bez plátku citronu nebo pomeranče.. to degraduje chuťový požitek, který má pivo konzumentovi přinést..

    • grmela napsal:

      Souhlasím s kolegou, Hoegaarden je velmi dobré pivo. Jen dodám, že správně se má číst [huchardn] ač vám pivo s touto výslovností asi natočí jen v málokteré hospodě, kde Hoegaarden mají 🙂

  • Mates napsal:

    H. je moje nejméně oblíbenější pšeničné pivo. Ale jinak proti gustu…;-)

  • Petr.L napsal:

    Hoegaarden, kterej dostaneš v ČR, pravděpodobně nebude z pivovaru v Belgii, ale ze Staropramenu. Vaří se tam licenčně stejně jako třeba Stella Artois.

  • Moro napsal:

    Potvrzuji, že Stella Artois se opravdu licenčně vaří u nás a kdo pamatuje Stellu z Belgie tak potvrdí, že ta u nás uvařená je průměrná srač**. Hoegaarden nikoli – je opravdu z Belgie – receptura je natolik originální, že by jí 100% nikomu nesvěřili a navíc, který z našich velkovýrobců si bude „zasírat“ pivovar svrchními kvasinkami?

  • Petr.L napsal:

    Tak jestli to je vážně takhle, tak to se omlouvám, ale žil jsem v domění, že se to v Práglu licenčně taky vyrábí.

  • Moro napsal:

    V pohodě – pivo Stella Artois se u nás začalo vařit + piva Hoegaarden + Leffe se k nám začala vozit v okamžiku, kdy Pivovary Staropramen byly koupeny (v té době) skupinou InBev (dnes Anheuser-Bush InBev). Pak je InBev prodaly, ale protože toto obchodní spojení zůstalo výhodné, tak Staropramen je pořád distributorem těchto piv.

  • Viktor napsal:

    Citron do tohoto da jen pako, jsou lepsi psenicna nez Hoegaarden, ale citron se hodi tak snad az do Erdingera, ale ne do tohoto belgicana

    • Moro napsal:

      Hoegaarden je specifická belgická škola, hodně podobný je např. Celis White. Mně tyto „lehké a navoněné“ pšenice vyhovují a rád je vyhledávám.

      • martina napsal:

        pokud víš něco o pivu tak obě tebou zminovaná piva v minulosti vařil stejný člověk tak proto ta podobnost

      • tnt napsal:

        taky jsem mu přišel na chuť… sice mi zpočátku moc nejel, ale teď je to fajn zážitek… chodím na něj do Kolibaby – mají ho tam většinou dobře ošetřený…

      • tnt napsal:

        Celis White je na mě už ale hodně kořeněný… vhodný tak k mumifikaci… ale tot muj subjektivni pocit…
        HG je příjemnější

    • pinkano napsal:

      Citron dá do jakéhokoliv piva jen barbar.

    • Moro napsal:

      to Viktor:
      Na jiném pivním serveru jsem nalezl tento odkaz, kde se dočteš, že ani Tebou zmiňované pivo se nemá „prasit“ cirónem. 😉

  • Viktor napsal:

    Ctron do psenice nepatri, ale do tech horsich jej obcas davaji prmo v hospodach, brr

  • Pivař Huhin napsal:

    To pivo je zvláštní tím, že je ochuceno koriandrem a pomerančem. Nevím, jestli je správné používat termín „ochuceno“, ale při vaření Hoegaardenu se tyto ingredience používají. Vzhledem k tomu, že se u nás již pití pšeničných svrchně kvašených piv vcelku prosadilo, tak si myslím, že právě tahle nezvyklá příchuť může být problémem. Osobně do něj ale žádný další pomeranč nechci.

    Dnes si ho po dlouhé době dám a zkusím ho objednat správnou výslovností dle grmely. 🙂

    • gum napsal:

      Tady jde hlavně o to, že witbier není charakteristický jen tím koriandrem a pomerančovou kůrou ale i tím, že se při jeho výrobě používá nesladovaná pšenice a trochu jiné kvasnice. Také bych řekl, že wit má obvykle o něco slabší říz než klasická pšeničná piva.

      Jinak s tou výslovností hodně štěstí 🙂 Hoegaarden tu v každé hospodě obsluha označuje jinak, tak je to mnohdy dost sranda se domluvit, co že si to člověk chce objednat…

      • Pivař Huhin napsal:

        Díky za přesnější popis witbieru. Už se poučuju tady:
        http://www.hoegaarden.com/en-cz/ingredients_brewing/hoegaarden_white_in_9_steps.html
        Můj problém je ten, že Hoegaarden je jediný witbier, který jsem do dnešního dne pil. Snad to v budoucnu napravím.

        V zahraničí jsem měl nadřízeného Belgičana, přesněji Vláma. Mluvil holandštinou, tak jsem se snažil něco pochytit. Ono bylo problematické už vyslovit správně jeho jméno. Taky samé „ch“ na podivných místech. 🙂 Mimochodem, jednou při snaze objednat tohle pivo sympatická servírka zakončila naše pokusy slovy: „Prostě to pivo, co se jeho název špatně vyslovuje.“ 🙂

        • Lukáš "Elf" Provazník napsal:

          Je škoda, že jsi zatím ochutnal pouze tohoto zástupce Witbierů. Chápu, že u nás se shánějí špatně. Ovšem až ochutnáš i ostatní zástupce, zjistíš, že Hoegaarden je něco jako Staropramen mezi Witbiery:o). Tzn. že nemá chuťové vady, je celkem pitelný, ale více méně nezajímavý v porovnání se svými konkurenty.
          Co se týká řízu, myslím, že v globálu mají bavorské pšenice a belgické Witbiery říz obdobně vysoký.

          • Pivař Huhin napsal:

            Z toho důvodu bych se jednou rád podíval do Belgie a vyzkoušel, co tahle země pivu zaslíbená všechno nabízí. Včera jsem si pochutnal. Opravdu. To by se mi se Staropramenem asi nestalo. Nějak spolu nekamarádíme. Prostě když není jiná možnost, tak si ho dám, ale druhé už vypiju jen se sebezáporem. Takové problémy jsem s Hoegaardenem včera neměl.

            Jo a podařilo se mi ho objednat se správnou výslovností. 🙂

            • pinkano napsal:

              Já koupil spoustu belgických piv v pitovéce ve Francii na dovolené v Alpách na lyžování 🙂 Konkrétně Les 2 Alpes, tohle bude mé oblíbené středisko, protože tamní pivotéka je opravdu obsáhlá a kousky tam vystavené u nás určitě jen tak k sehnání nejsou.

      • martina napsal:

        mužu se zeptat jak se má tohle moc dobré pivo točit v potrefené huse ho točí do sklenic které sou z mrazáku a je pravda že mě to tak víc chutná než když ta sklenice není namražená

        • Moro napsal:

          Toto pivo se rozhodně nemá točit do podchlazených (namražených) sklenic. Možná je to efektní, ale pivo utrpí tepelný šok. Sklenice má být před načepováním piva vymyta studenou vodou.

    • pinkano napsal:

      Witbier bývá také často zemitý, pepřový a v barvě velmi světlý, ač kalný. Dojezd bývá sušší než u pšeničných piv. Naopak říz by měl být lehce vyšší (dle BJCP) než u pšeničných piv – zde bude určitě rozpor u některých našich čtenářů 🙂 Pivo by mělo být určitě osvěžující, ne příliš plné. Nesladovaná pšenice by měla být přítomna alespoň z 50 % a zbytek ječmen. Občas se také přidává oves.

      • Pivař Huhin napsal:

        Sakryš, už ať je odpoledne, teorií jsem vyzbrojen, ale chuť stále roste. 🙂 Zkusil jsem si najít BJCP. Je to rozhodně zajímavé čtení, které jsem do teď neznal.

  • Honza napsal:

    Na první ochutnání opravdu nic moc 🙂

  • GlaDOS napsal:

    První polovina lahve je kritická. Buď zachutná nebo ne. Mě zachutnal hodně.

  • Kuba napsal:

    Hoegaarden jsem si občas dával U Rudolfa v Krpoli a pro objednání jsme používali výraz „květináč“ – odkazujíce na typickou sklenici, do které se čepuje. 🙂 Když jsem ho tam pil naposledy (už je to pár měsíců), chutnal jako by byl snad ředěný či co – naprosto bez řízu a od té doby jsem ho neměl.

    Zaskočilo mě tvrzení výše v diskuzi, že Staropramen „nemá chuťové vady, je celkem pitelný“ – možná jsem neměl štěstí na hospody, ale pražské S je pro mě stejně těžko pitelný jako to brněnské velké S… 🙁

  • Max napsal:

    Hoegaarden je moje nejoblíbenější pivo. Nejsem žádný znalec, jen rád ochutnávám zahraniční piva a tenhle kousek je zatím můj nejoblíbenější, i když nejde o klasické pivo. Vidím, že ho tady nikdo nemá rád s citronem nebo pomerančem. Já s tím problém nemám, má to zajímavou chuť, osvěžující, ovocnou. Mě začal chutnat hned, když jsem jej zkusil poprvé. Kupuji si lahvový, ovšem točený je samozřejmě jiná pohádka. Zdá se mi, že je toto pivo čímdál víc oblíbenější u nás. A konečně jsem se přesvědčil, že se to opravdu čte „huchardn“ 🙂

  • mnicky napsal:

    Flaskova varianta dobra, aj ked psenica od Primatora mi chuti viac…

  • Filip JC napsal:

    Jediné pšeničné po kterém rád sáhnu.

  • Ivan Rozsyval napsal:

    Zduř chlapi, vcera 13 kusů tohoto lahodného moku a ani nevím jak jsem se dostal dom..Někdo pivo pije a někdo něm žvatlá.Pivu zdar a chatum konec.Zduř

  • Ivan Rozsyval napsal:

    Jinak odcházím na Nornik.cz tam je alespoň prdel.

  • Honajz napsal:

    Hodně dobré pivko. Měl jsem podobné české pokusy, jež chutnaly všelijak, jedny kvasnicově, jiné příjemně, ale na tohle prostě nemělo ani jedno. Dobře pitelné, když je na ni člověk zvyklý, i příjemná chuť. Servírovali mi pivo ale s citronem, tak nevím. 🙂

  • Honajz napsal:

    http://www.alcione.cz/
    A říkají tam tomuhle pivu zkráceně Hošek. 🙂

  • michal napsal:

    Toto pivo když jsem ho měl poprvé tak mě naprosto nadchlo a velmi zachutnalo, svoji roli v tom jistě hrálo i to, že pivo jsem dostal ve zmrazené sklenici, tudíž vystřelí dlouho studené a tento styl podávání se mi opravdu zalíbil

  • Ivan napsal:

    V Huse na Hlaváku přistálo první opravdu v namražené sklenici a s limetkou. Druhé už na požádání bez obou výmyslů a musím říct že je to znát, což jsem ani nečekal neb nejsem pivař odborník ale spíše takový naturščik.

  • J. napsal:

    Dala jsem jich vcera 5 : http://www.restauracekoulovna.cz a dneska je mi docela zle…priste bych to videla na max 2 kousky ke schlazeni v lete. 🙂

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »