Recenze Kocour Sumeček (Catfish)
Údaje o pivu
- Název piva: Kocour Sumeček neboli Catfish
- Pivovar: Pivovar Kocour Varnsdorf
- Země, město: Česko, Varnsdorf
- Styl: american pale ale
- Alkohol: 4,2 %
- Forma: točené 0,4 l — Festival pivních speciálů Beerketa
- Stupňovitost: 11°
Hodnocení
Barva
Měděná, lehce kalná.
Pěna
Pěna je hustá, krémová. Lehce kroužkuje.
Vůně
Neskutečně krásná, ovocná. Nemusíte se ani příliš snažit, snadno odhalíte zejména zelené hrozny a grep.
Chuť, říz
Chuť je sladová, plná s velmi výraznou hořkostí, která po požití každého doušku příjemně doznívá na jazyku. Říz je střední až silný.
Další komentář
Pitelnost výtečná, jen lehce limitovaná výraznou hořkostí, která je ze začátku poměrně ostrá a někoho by mohla při konzumaci většího než malého množství Sumečka unavovat. Dodám jen, že lahvová verze je témeř stejně tak dobrá jako točená. Rozhodně doporučuji.
Na vývoji sumečka v Kocourovi spolupracoval sládek z pivovaru Ballast Point v San Diegu. Použité slady: plzeňský, karamelový a caramunich.
Hodnocení pinkano: lahvová verze 0,5l. Krásná měděně zlatá lehce kalná barva, bílá krustovitá pěna s velkými bublinkami, poměrně dobře drží ve sklenici. Velmi výrazná ovocná a chmelová vůně, ve které převládají citrusové plody zejména grep a pomeranč. Výtečně vytříbená chmelová hořkost a střední sladovost je krásně vyvážena středním až lehce silnějším řízem. Citrusové tóny jednoznačně převládají. Pivo je osvěžující a velmi příjemně také hořkost zůstává na konci doušku na jazyku a celém patře.
Tohle se v Kocourovi velmi povedlo, je vidět, že American Pale Ale mají napito. Nachutnal jsem hodně vzorků přímo v USA a musím uznat, že takhle by to zhruba mělo vypadat, když se někdo snaží napodobit daný styl. Svěží hořká americká 11ka. Paráda. Hodnotím 8z10.
Fotografie
Výsledek (?)










Vlastnosti: 11º, české, chmelová chuť, chmelová vůně, hořké, kalné, kroužkuje, kulaté, ovocná chuť, ovocná vůně, řízné, sladová chuť, světlé, svěží, točené
Tweet
Komentáře
Fajn recenze, ale co ten půllitr od Matušky? :)))
V každém případě musím navštívit naši pivotéku, jestli ho tam ještě mají. Mám pocit, že se u mě už jednou ochladil, ale bohužel mu prošla trvanlivost, tak zase letěl 🙁 Velice toho lituji a až do morku kostí se stydím…
Krígly s Matuškou se dávaly za vstupné při příchodu na festival. Možná by to mohla být i takové malé rýpnutí do našeho milého Kocoura 😉
to lindiste: to je z Beerkety, tam do ničeho jiného netočili.
Jinak dneska jsem prvně Sumečka zkusil taky a možná bych dal ještě o bod vyšší hodnocení – tohle pivo mi fakt sedlo.
Před chvílí jsme s bratrancem dopili točeného Sumečka a on – podle mě zcela pravdivě – poznamenal, že z toho piva výrazně cítí… celer? :-O
Souhlasím s vysokým hodnocením, jen bych tímto pivem příště nezakončoval, ta hořkost je opravdu velká.
Před Sumečkem jsme měli Něžného Barbara z pivovaru Nymburk a myslím, že těmto dvěma pivům by rozhodně prospělo opačné pořadí. 🙂
Pokud z piva cítil celer, může jít o chybu při výrobě. Zeleninovými vůněmi se totiž projevuje dimetylsulfid.
Chystáme na toto téma (cizí chutě a vůně v pivu) článek, předpokládám, že v průběhu února by mohl být hotov.
Pil jsem předevčírem PETkového Sumečka a nevím, co se stalo ve výrobě ale jakoby to bylo úplně jiné pivo. Vůně pěkná, citrusová, přesně jak se píše v recenzi. Kdežto tělo? Jen hořkost, téměř nic dalšího. Hořkost to nebyla sice ostrá ale byla tak výrazná, že jsem měl co dělat abych tu PETku vůbec vypil.
Doufám, že šlo jen o chybu ve výrobě neboť petkový Sumeček by ode mě dostal možná tak 5 bodů…
Nejspíš to byla poslední křeč před smrtí… sbohem, Sumečku, měli jsme tě (sakra) rádi, tvůj SUB náhradník ti nesahá ani po ploutvičku :-((. I když naděje umírá poslední…
SUB náhradníka jsem měl zrovna včera. Nebylo to zlé, ale Raptor tomu pak dal správnou formu 🙂
Že by už nová várka, udělaná konečně tak, jak to mělo být?
Ostatně podle toho, co píšeš a podle toho, jak na mě působil SUB, tak bych se ani nedivil, kdyby se jednalo už o tentýž produkt, jen tehdy ještě označený jako Catfish.
Pivo je výtečné , v Kanadě, popřípadě v Americe by ale dopadlo průměrně. My ale tyto chutě neznáme a tak jsme z toho PAF..
(Toto info je ze zdroje od známého, který nyní funguje v Kanadě a pije jednu IPU-APU za druhou)
A proto dám logicky 9/10, že…
Buďto tady jste všichni vypitý a neumíte číst nebo já už nevím… To že dám 9/10 je můj názor, jedná se pro mě o vyjímečné pivo na české poměry, speciálně vařené z lepších surovin.
Jelikož je jeden pivní nadšenec teď v Kanadě a převážně holduje IPám, psal ,že si již koupil několik druhů a prý je to pecka.
Asi se odhlásím, každý musí reagovat a mít námitky.
Je to pecka, jediný co mi chybělo je možná trochu větší množství alkoholu, ale od toho má Kocour jiný piva. Škoda, že se v ČR nevaří víc ejlů. Česko není rozhodně pivní velmoc, tak možná ležáková velmoc. Kolik se tady vaří druhů spodně kvašených piv? Stovky až tisíce. A ejlů? Spíš desítky. To mi přijde jako velká škoda a důkaz zaostalosti.
Proč by každý ale měl mít vyšší obsah alkoholu? Co je to za nesmysl? Tisíce druhů spodních piv? Zaostalost? Jsi trochu mimo s takovými závěry.
Myslel jsem, že tady každý může vyjádřit svůj názor, ať už je jakýkoli 🙂 Neříkám, že každý ejl musí mít vyšší obsah alkoholu, ale že by mi to víc sedlo, to jsi mě asi nepochopil. Spodních piv možná nejsou tisíce (nikdy jsem je nepočítal, ty ano?), ale stovky určitě. Oproti tomu ejlů se tady vyrábí hrozně málo a navíc většina v minipivovarech. Jasně, je to česká tradice. Chápu, že kde není poptávka, není ani nabídka. Češi jsou ultra konzervativní. Mě to přijde jako zaostalost a omezenost – klidně si mysli, že jsem mimo 🙂
To já Ti přece neupírám – jen … Spodních piv opravdu nejsou tisíce. Dokonce v ČR není ani tisíc unikátních značek piva. Ano, v ČR vládne pivní konzervatismus. Poptávka po ejlech roste a ejly tu máme, i když je žádný gigant zatím nevyrábí. Nejsi mimo, s omezeností souhlasím. Jsme web o pivu a zajímá mě, jak sis představoval onen vyšší obsah alkoholu. Nejde o to, že máme každý jiný názor – jde o to, že si vyměňujeme názory. Dle mě je Sumeček dobrý ejl a nižší obsah alkoholu jeho pitelnost zvyšuje. Tobě by naopak vyhovoval vyšší obsah alkoholu. Proto se ptám, jak by sis to představoval? 🙂 Rozumíme si?
Sumečka taky považuju za dobrý ejl, čemuž odpovídá i moje hodnocení 8/10. Osobně mám rád v ejlech vyšší obsah alkoholu – přijde mi, že u nich většinou alkoholovost tolik nevyčnívá jako u silných ležáků a tím pádem tolik nesnižuje pitelnost – např. u Matuškovy Zlaté Rakety jsem nechápal, kde se v té úžasné chuti ukrývá 7% alkoholu – vůbec jsem ho tam necítil. Bohužel jsem zatím neměl příležitost dát si nějakou silnou IPU v hospodě ve větším množství, pak bych asi uznal, že po několika kouskách pitelnost klesá, společně s mojí schopností artikulace 😀 Preferuju silnější ejly, ale to neznamená, že by mi Sumeček nechutnal – naopak si myslím, že je to skvělé pivo, jakých by se v Čechách mělo vařit víc.
Děkuji – já pochopovat velmi dobře! 🙂
Já jsem u Sumečka naopak rád za nižší alkoholovost; je to skvělé pití na léto. Přece je dobrý mít velmi zajímavou chuť a zároveň se při tom nezbořit. Jak píše sám Restless, Kocour i jiné pivovary mají v nabídce jak silnější tak slabší APY.
_
Dovolím si nesouhlasit s nedostatkem ejlů na trhu. Asi je to tím, že žiju v Krně, kde sice místní chemička vaří jedno z nejhnusnějších piv na světě, ale kde je to v posledním zhruba roce naprosto skvělé s dostupností lahvových i točených IPA, APA, pšenic, stoutů a pod. Průmyslové pivovary se do ejlů (mimo pšenic) sice zatím moc nehrnou, ale první vlaštovky už taky jsou. Nepočítám-li Primátoří věci, tak Vysoký Chlumec má ten svůj ležáko-PA a velmi mile překvapil lahvový amber ale (z vánoční krabice), který byl imho opravdu velmi dobrý. Zatím se však bohužel asi neuvažuje o jeho sériové výrobě 🙁
_
A ani s tou konzervativností českého pivaře bych to neviděl tak tragicky. Jsem dost pyšný na to, že se mi podařilo na ejly naučit už možná desítky lidí z mého okolí (lidé ve věku 30 až 40let); mě k tomu přivedly PR (opravdu 😉 ). Je to ale strašně moc dáno dostupností těchto věcí. Kde není nabídka, ani poptávka nebude, protože ti lidé se na tyto „novinky“ opravdu musí naučit. Pivaři, kteří pamatují, když byl Šemík ještě hříbě, se budou přeučovat o něco hůř. Nicméně když budou mít příležitost ochutnat ejly, pár se jich jistě chytně. Zvlášť na vesnicích je ale dostupnost ejlů stále tak trochu sci-fi… 🙁
Piju ho poprve.Nahidna objednavka.Recenze sedi. Servirka vi prd. Diky za google a tyhle stranky.
PS: Ne ze by to na tom neco zmenilo, ale clovek ma takovy lepsi pocit, kdyz vi co pije.
Protože mám rád hořká piva a amber/pale ales, tak jsem nadšen vynikající chutí.