Recenze Krušovice 12°
Údaje o pivu
- Název piva: Krušovice 12°
- Pivovar: Pivovar Krušovice (skupina Heineken)
- Země, město: Česko, Krušovice
- Styl: světlý ležák českého typu
- Alkohol: 5,0 %
- Forma: točené 0,5 l — Pivovarská pivnice, pivovar Starobrno
- Stupňovitost: 12,2°
Hodnocení
Barva
Krásně tmavě zlatá, čirá.
Pěna
Hustá, krémová a pěkně stabilní. Nádherně kroužkuje.
Vůně
Sladová a lehce chmelová, nepříliš výrazná.
Chuť, říz
Tělo je spíše chmelové než sladové s mírně ulpívající hořkostí, která není zrovna umě propojena s tělem piva. Plnost je střední až slabší, říz právě tak. Chuťový dojem po požití několika doušků je mírně nakyslý. Začátek je poměrně slibný, bohužel však už ničím příliš zajímavým nepokračuje. Konec je lehce hřejivý, což je, vzhledem ke stupňovitosti, s podivem.
Další komentář
Pitelnost je průměrná. Vzhledově jde o nadprůměrné pivo pivo z velkého pivovaru (zejména pěna je výtečná), chuťově však není krušovická dvanáctka o moc lepší než většina velkopivovarských se stejnou stupňovitostí. Musím však uznat, že aspoň není tak nudná, sterilní a unifikovaná jako bývá u českých velkých pivovarů zvykem.
Vařeno s podílem pšeničného sladu.
Fotografie
Výsledek (?)










Vlastnosti: 12º, české, chmelová chuť, chmelová vůně, hřejivé, kroužkuje, nakyslé, nasládlé, slabý říz, sladová vůně, světlé, točené, zlaté
Tweet
Komentáře
Víťaz Pivnej Extraligy za rok 2012 a ja márne rozmýšlam,čím si to zaslúžil…Priemerné nezaujímavé pivo,kde prevažuje výrazná horkosť, ktorá je ale dosť nepríjemná a prebíja svojou intenzitou slad…
Kouzlo slepých ochutnávek.
Kolik má Krušovice 12ka opravdu procent alkoholu někde udávají 4,7 % jidne zase 5% tak kolik doopravdy má???
Poznámky z testování lahváčů naslepo: barva jantarová, vůně chmelovo-sladová, ale velmi nevýrazná a slabá, slabší pěna, ale stačí, rychle opadává. Chuť: nástup řízu a chmele přejde rychle do sladka. Na patře zůstává po dopití nepříjemná chmelová pachuť, celková chuť se rychle ztrácí a je cítit jen ten říz.
Pro mě nevyhovující pivo, taková špinavá voda řekl bych.
Jsem zvyklý na Krakonoše 12° a Krušovice mu přes všechnu svoji slávu, dle mého soudu, nesahá ani po pípu 🙂
Ježíšku na křížku..krakonoš…:oD
Nestraš. Má svou dost specifickou chut. Člověk si na to musí zvyknout. Protože na dovolené došlo všechno pivo a zbyl jen jen krakonoš no což, pít se to dá…
ale také žádná sláva :oD
Tak jsem náhodou zakoupil tento mok v petce.
A po nachlazení překvapivě pitelné. 🙂
Nasládlá chut, hezká stabilní pěna.
Jen jsem v hodnocení nepochopil hodnocení typu:
nudné, sterilní a pod….tyto pseudo výrazy.
Po druhé petce mi krušovická dvanáctka přijde dost zábavná… :oD
Za mě nejlepší lahvové pivo v čechách.
Sračka nehorázná,horší je snad už jenom Kozel.
Väčšinou súhlasím s recenziami, nemám v obľube heineken, europivo atd, ale toto pivo pijem ako imperial lahváč a dlhodobo mi veľmi chutí a vyhovuje mi tá agresívna horkosť
S odstupem roku přehodnocuji svoje hodnocení.
Patok a chemička největšího kalibru. Chuť piva je divná
přidaný cukr, přeslazený patok. Šest kousků a objímání
záchodu…tohle pivo už nikdy…co je v petce je průser!!!! Příště si radši zajedu do Kácova a vůbec pivovary, kde je otevřená spilka. Žádné pálení žáhy, zvracení…..průmyslové velkopivovary k posrání a poblití.
Omlouvám se za svou nekorektnost, ale u mne to tak funguje… 😉
Měl jsem průjem a Krušovice si stále dám. Tím to asi nebude Vojto.
To je snad jedno ne? Každému chutná něco jiného. Tisíc lidí tisíc chutí. Někomu chutná to a někomu zase něco jiného. Jeden člověk řekne že to je sračka a dalších tisíc mu to žerou. Nejdříve vyzkoušejte a pak pište recenze. Pivu zdar
A za mě? Mi chutná
Jedno je tak kolečko od trakaře.:) Vůbec není jedno z čeho a jak se dělá tekutina, kterou člověk prolévá tělem…
Ale je pravda,sto hlav sto názorů. POkud to někomu chutná má možnost se v tom třeba utopit.
Za mě už dlouho nikdy více…..
Nejlepsi pivo.Proc asi jako prvni mizi z pultu u nas v krame… Co??? Spickova chut.
Protože ho kupují nuzáci za 10,90 jako jsi ty! Špičkovej vůl 🙂
Že tu občas někoho, kdo má jiný názor, urazíš, už jsem si zvykl. Na to, že „nemáš koule“ psát pod jedním nickem, taky. Ale chci Tě poprosit – choď exhibovat někam jinam, Děkuji.
I když jsem v životě nepil rozvar z Bomparů, po napití se Krušovic myslím, že není příhodnějšího přirovnání. Je to odporně sladká břečka. Inu, čím horší výrobek, tím silnější reklama. A že ten marketing mají Krušovice zatraceně silný!
Po hodně dlouhé době jsem se odhodlal ochutnat zase tohle pivo, resp. plechovkovou verzi. Plechovková piva nemám moc v oblibě, většinou nesnáším tu pachuť, která je v této podobě skoro u všech piv z velkých pivovarů, ale Krušovická dvanáctka mne příjemně překvapila. Ne že bych si tohle pivo kupoval pravidelně, ale třeba jako zásoba na dovolenou k moři bych dával tomuhle pivu šanci. Doporučuji vychlazení na cca 6 stupňů, pachuť jsem v tomto pivu nezaznamenal,příjemně plné a hořké, na pivo z velkého pivovaru to ujde. Když to srovnám s Prazdrojem v plechu, tak Krušovice tedy mi chutnají víc. Takovej Argus je proti tomu hnus. Přitom nedávno jsem náhodou koupil lahváče a ten mi vůbec nechutnal, pivo bylo vodové, žádné tělo…Prostě překvapivě pít se plechovkové dá! On zas tak velký výběr není.
Na Soundtracku Poděbrady se prodávala jen 12 Krušovice. Za 40 korun. Přijde mi, že se firma snaží tu 12 lidem víc nacpat, protože se z jejich stáje pije nejvíc Mušketýr, několikrát více než 12 nebo Malvaz, a oni by rádi ta čísla vyrovnali. Jednu dobu dokonce přemýšleli, že Mušketýra přejmenují na Jedenáctku, ale to zatím neprošlo. Typické korporátní myšlení, když lidem něco chutná, musíme jim vnutit něco jiného, co rádi nemají.
Kdyby přejmenovali Mušketýra na jedenáctku, tak by museli tu jedenáctku taky uvařit. Mušketýr má cca 10,6 – 10,8% EPM, což je de-facto světlé výčepní pivo, tudíž desítka. Pokud by vařili na větší stupňovitost přes 11% EPM, tak by museli platit vyšší daň, nepočítám i větší náklady za suroviny. Já jsem se na to několikrát ptal přímo vedení Krušovického pivovaru a oni jen mlžili, a říkali jen uvidíme, zvážíme to. Ono dělat reklamu na tzv. poctivou desítku a dvanáctku, ale nejprodávanější pivo jaksi z toho vynechat musí být podezřelé i těm, co se o tuto problematiku ani moc nezajímají. KAždopádně ten kdo pije silnější desítkua je na ní zvyklý, pít dvanáctku stejně nebude a naopak. Mě třeba nechutná ten Mušketýr, nechápu co na tom pivu lidi vidí.
Pěkný komentář.
Pivo z „velkého“ pivovaru a docela chutné. Jsem mile překvapen. Krásně pěna, co drží, začátek chuti lehce sladový, pak přejde do lehké hořkosti a ta trvá i po napití. Tohle pivo není tak špatné.
Já se musím za břicho popadat, když čtu chválu na břečku prvního řádu! Zřejmě znalá komunita.. Včera jsem udělal po dvou letech velikou chybu a bohužel zakoupil dvě tyto močky, páč nic jiného bambusáci krom desítek a staro 12 neměli a i když jsem věděl, že mě čeká pravé peklo, tak jsem to vyjmečně riskl. A bylo ještě hůř, než jsem předpokládal! Ráno jsem se probudil a připadal si jako kdyz jsem vypil dva litry čistého lihu! Už nikdy riskovat nebudu, i kdybych měl pít čaj, tak raději zůstanu střízlivý..
Milej „konci srandy“, či pod jakými dalšími přizdívkami se zde zjevuješ, Krušovická 12 je nyní ve slušné formě a rozhodně neurazí.
Vysmívat se jí může jen moula, který o vaření piva nic neví a především neví, kolik práce (především vůči managementu) sládka stojí povýšit pivo z „poživatelného velkoprůmyslového průměru“ na „celkem slušný průmyslový ležák“…
Všechna čest sládkovi za tu dřinu, ale „celkem slušný průmyslový ležák“ je jen eufemizmus pro „jednooký mezi slepými králem“. I průmyslové ležáky mohou být vynikající, třeba pelhřimovský Poutník
Ano, i průmyslový ležák může mít samozřejmě vysokou kvalitu, ale já jsem výraz „velkoprůmyslový“ použil záměrně – na této úrovni je to totiž snad kromě Budvaru a Plzně v nejlepším případě slušný průměr.
koukám že cenzura už dorazila i na pivní recenzi! No nic místní plebejci, vychutnávejte a porovnávejte močky za 11 korun a slintejte u toho blahem! Dobrou chuť. Maucta
Já Tě varoval – komu není rady, tomu není pomoci.
Tak chlapáci nehádejte se tu jěště nad pivem…..Máme tu problémů více než dost a nejde jen o pico! Po delších letech zkušenost, že co vzal Heineken pod „křídla“ stojí za prd. Měl jsem rád Dačického z Kutné Hory. Heineken koupil pivovar „díky chybě zastupitelstva“. Vyřezal technologii a ende…..přesunul výrobu jinam naházel chemii do vody a řekl vaříme stejné pivo. Dačický jako Dačický!? Vážně si nadnárodní společnosti myslí, že jsme tak blbý!? Radši přestávám pít PET euro piva a kupuju od místních menších povovarů…..
Kutnohorský pivovar už je zase v provozu, tak snad se město už poučilo a neudělá stejnou chybu. Sice to pivko musí ještě trochu poladit, především lahvové bylo nic moc, ale „nefiltrovaná dvanda“ je docela dobrá. Snad se rozjedou,když už tu ruinu dali opět dohromady.
Jen jedna poznámka – podívej se, kdo Kutnohorský vlastní, pak se podívej, co ještě dalšího (pivovar) vlastní a pak si polož otázku – bude senzorická pestrost prioritní nebo pojedou standard o velkém výkonu?
Mám nové KH piva celkem napitá, tak mohu říci, že každé z nich je opravdu dost rozdílné. Tedy je jasné, že třeba 10 nedělají tak, aby „naředili“ 12, či nějaké podobné kouzla. Ty piva se opravdu dost liší. Jak je to ale s podobností s pivi z Břeclavi, nebo z jiných pivovarů, které má stejný majitel, to nevím. Věřím tomu, že je dělají podle nové receptury.
Netvrdím, že piva jsou špatná nebo nedobrá, ale … Pokud máš tu možnost (ENAPO nebo podobný řetězec poblíž)udělej si srovnání – spodní produkce Břeclav & Kutná Hora. A budeš-li mít chuť napiš, na co jsi přišel. 😉
Když jsem ochutnal Krušovice „černé“ řekl jsem si, že už nemá ani cenu zkoušet nějaké jiné jejich pivo , protože je to drzost chtít si nechat zaplatit za něco co chutná jak po druhé uvařené lógrové kafe…