Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Kácov Hubertus 12º

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

Zlatá, čirá.

Pěna

Pěnivost je dobrá, pěna je však poměrně řídká a postupně opadne až do několik milimetrů tenké vrstvy. Ta však dobře drží a je krémová. Ve sklenici lehce kroužkuje.

Vůně

Výrazně sladová, s jen mírně chmelovým koncem.

Chuť, říz

Chuť středně plná sladová, nepříliš výrazná se střední až nižší hořkostí. Konec je chmelový, mírně nakyslý, nikoliv však nepříjemně. Říz je střední.

Další komentář

Abych pravdu řekl, tak jsem čekal od malého pivovaru trochu víc. V této podobě je dvanáctka Hubertus jen průměrný ležák na „běžnou denní konzumaci“. Ničím zvlášť nezaujme, jeho chuťový profil je vcelku neutrální, což bych čekal spíše od pivovaru mnohem větší velikosti. Doufám, že se mi podaří ochutnat i nefiltrovanou variantu, nejlépe v točené podobě.

Pitelnost je velmi dobrá, pivo je svěží a velmi dobře se konzumuje.

Na webu uveden obsah alkoholu 5,0 %. Nepasterováno. Kvašeno pochopitelně na otevřené spilce.

hodnocení pinkano: moc příjemná sladová a lehce chmelová vůně s plnějším a především sladce sladovým tělem, kde se v závěru hlásí o slovo chmelová hořkost a zároveň na jazyku zůstává sladká sladová složka s jemným středně silným řízem. Velice pitelné a dobře vyvážené, mířené spíše pro příznivce sladších sladových piv. Hodnotím 7/10

Fotografie

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů
7 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (49 hlasů, průměrné hodnocení: 7,43 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , , ,



Komentáře

  • cz3ko napsal:

    Zakupoval jsem vzorek dvakrát v PiRo v různých šaržích, bohužel ani jednou nebyl poživatelný. V PET lahvi bych hodnotil obdobně. Střední sladové tělo s průměrnou, lehce oxidační hořkostí, středním řízem a nakyslým dozníváním, který mi zde nevadí. Za mě 6/10.

  • petr napsal:

    Chlapi, jak můžete hodnotit pěnu nebo ulpínavání piva na skle v takhle špinavé sklenici. Ty bublinky na skle jsou jasné… Oceňuji váš web, ale sklo máte často žalostné.

    • gum napsal:

      Petře, měl jsem asi napsat do recenze poznámku, že jsem hodnotil až druhou část lahve, která šla do jiné sklenice po tom, co jsem si všiml bublinek. Další vzorek jsem už bohužel neměl k dispozici a tak jsem se musel spokojit s nafoceným materiálem z prvního nalití. Snažím se na to dávat pozor ale občas se mi podaří takováhle nepěkná fotka.

    • Moro napsal:

      K problematice špinavosti našich sklenic:
      Jako recenzenti jsme poctivě nastudovali daná pravidla pro ošetřování pivního skla. Na lahvové pivo by se dle všobecně známých pokynů mělo používat suchého skla (sklenice), sklo by se po umytí nemělo leštit utěrkou, aby v něm nezůstávala vlákna, nýbrž nechat volně okapat a uschnout (už tady je první problém – pokud je ve vodovodním řadu tvrdá voda, pak na sklenici zůstávají drobné sraženinky vodního kamene),atd. Přes veškerou péči a přísné dodržování těchto pokynů se stává, že se na stěně sklenice vytvoří bublinky.
      Snažil jsem se o tomto jevu i něco nastudovat a zjistil jsem, že popis příčin pěnotvorby piva, jakož i vznik nukleačních jader v pivu, mají na svědomí nejen případné nečistoty na povrchu sklenice, ale i mikroprasklinky ve struktuře skla a že existuje několik popisů tohoto jevu. Zkrátka – pokud Tě tato problematika opravdu zajímá a chceš si počíst něco o konkávnosti a konvexnosti povrchu plynové bublinky, rád Ti studijní materiál přepošlu.
      Takže lidsky – nalij si 10 různých lahvových piv do 10 sklenic a pak mi napiš, kolik z nich bylo naprosto perfektních.

      • Petr napsal:

        Tak dobrý, sorry, je vidět, že tomu rozumíte. Kácov je moje oblíbené pivo, tak mě hodnocení pěny v kombinaci s tou fotkou popudilo 😀 Ale nic ve zlém, však je to pivo je jen zábava, ne. Každopádně souhlas, že pivní sklo je věda.

        • Moro napsal:

          Naprosto v pohodě Petře 😉 Asi takto – i pro mě je to iritující, když chci psát recenzi nějakého piva, vše si pečlivě připravím a pak se mi na stěně sklenice dělají bublinky a vypadá to, že jsem čuně. Ono stačí např. recenzovat nějaké přesycené pivo a bublinek je hned plno.

      • umbob napsal:

        Vláďo, je nějaký důvod, proč má mít lahvové pivo sklenici suchou a sudové mokrou?

        • cromagnon napsal:

          Zrovna jsem se na to chtěl zeptat. 🙂
          Já to doma dělám tak, že si nachladím sklenici, pak vypláchnu a jen důkladně okapu. Oschnutí je díky brněnské tvrdé vodě přinejlepším nepěkné.

          • Moro napsal:

            Takže kluci,
            můžete se těšit na nejen článek o ošetřování pivního skla, ale o spoustě dalších pivně praktických záležitostí, protože nabídku na spolupráci přijal Lukáš „Elf“ Provazník, který je v tomto asi nejvíce „kovaný“. V literatuře se doporučuje mít sklenice okapané (jak popisuje cromagnon) popř. suché. Nějaké info je i na webu pana Chodory a poprosím Lukáše, ať se vyjádří i zde v diskusi – souhlas?

          • cromagnon napsal:

            Díky za osvětlení, příslib článku i odkaz.

        • Lukáš "Elf" Provazník napsal:

          Pokud je sklenice mokrá tvoří se méně pěny, což lze u čepovaného piva v pohodě regulovat a ty tedy můžeš sklenici před čepováním zchladit. Pro lahvové pivo je lepší sklenice suchá, vytvoříš tak stabilnější a vzhledově lepší pěnu. Jen musíš dávat pozor, aby jsi pivo příliš nerozpěnil. Zkoušel jsem toto na lahvovém Poutníkovi v práci a ten rozdíl může být opravdu markantní.

          Jinak pro ochutnávání lahvového piva platí pár hlavních zásad:
          1. pivní sklo, které používáte výhradně na pivo, předem umýt
          2. použít čistič na pivní sklo (já používám toto: http://www.sklenicka.cz/1096-dynamic-cistic-pivniho-skla.htm)
          3. mít houbičku pouze na pivní sklo
          4. nechat vytéct co nejvíce vody, případně ještě „vyklepat“

          Pak nastupuje dilema, buď sklenici vytřít papírovou utěrkou, nechat vyschnout přirozeně, nebo ji použít ještě trochu vlhkou. Já ji nechám vyschnout na mřížce, zabráním tak tomu, aby sklenice načichla linkou a drtivá většina vody se dostane ven. Musíte si prostě uvědomit, že ideálu zřejmě nikdy nedosáhnete. Na Božence dám „vyklepaný“ půllitr pod větrák v chlaďáku a ten udělá práci za gravitaci, ale tohle je doma těžko proveditelný. Velmi dobrým tipem, že pořídit si „tři ségry“ (http://www.levne-nadobi.cz/hygiene-kartace-na-sklenice-vel-3×18-cm-male-m14909), stojí kolem tří set a pokud hodláte ochutnat více piv, nebo rovnou pořádáte ochutnávku pro kamarády, určitě je využijete. Ty musím doporučit z vlastní zkušenosti.

  • velbloud napsal:

    Na ochutnání NF varianty Hubertusu doporučiji Klokočníka, nebo přímo u zdroje pivovarskou restauraci v Kácově. Buďme rádi, že začali lahvovat do skla. Prakticky souhlasím s recenzentem „Pitelnost je velmi dobrá, pivo je svěží a velmi dobře se konzumuje.“ a o to jde u českých ležáků především 🙂 I když je pravda, že mně v lahvové podobě sedí spíše 10°, „plnotučná“ verze fakt extra nezaujme… Každopádně kácovský pivovar řadím k tomu nejcenějšímu, co v ČR máme.
    Toto pivo 7/10.

  • tankista napsal:

    presne tá veta „Pitelnost je velmi dobrá, pivo je svěží a velmi dobře se konzumuje“ to výborne vystihuje 🙂 vyskúšal som variantu v skle, no tá bola akási mdlá – nerozoznal by som ju od Krušovíc. Kúpil som si aj plast – nepasterizovaný, nefiltrovaný (výrazné sedimenty) z chlaďáku a ten rozdiel bol sakramenský. Pivo síce neočarí výraznou chuťou, no na také každodenné popíjanie je ako stvorené 🙂

  • nocturne.op.15 napsal:

    Tak Kacovskemu pivovaru nemuzu prijit na chut – vcera vecer jsem zase zkusil ochutnat. Jina hospoda (predtim Klokocnik), stejny pocit jakesi nakysle zatuchliny kterou nedovedu identifikovat. V pivu necitim slad vubec, chmel se ozve jen velice slabe pri opravdu peclivem zkoumani – tak nevim, jestli jsem s nim nekompatibilni nebo mam smulu na spatne natocene 🙁
    Je v tomhle pripade velky rozdil mezi tocenym a lahvovanym?

  • Huhin napsal:

    Tohle pivo se mi jako lahvové vůbec do chutě netrefilo. V lahvi bych si ho znovu asi ani nekoupil. Vadila mi nakyslá sladová složka chuti. Shodou okolností jsem však v Praze šel do hospody U Klokočníka, kde jsem ho pil jak v nefiltrované verzi, tak filtrované. Nefiltrovaná verze mě neurazila, ale ani neuchvátila. Všechno bylo až moc zakulaceno, nic nevyčnívalo. Filtrovaná mi ale opravdu sedla. Jakousi nakyslost jsem v pivě našel opět, ale tentokrát mi nevadila, protože se vcelku elegantně snoubila s dalšími chutěmi. Mimochodem, U KLokočníka za 21 Kč…

  • tomino napsal:

    ta jistá zmiňovaná „nakyslost“ mi přijde že je typická pro Kácovské pivo obecně.

  • davidzkrhova napsal:

    Koupil jsem si v Bille v akci multipack 6ti kousků: 10°, 12° a tmavý speciál. To vše v balení dvakrát. Koštoval jsem zatím speciál a 12° a u obou pěna během chvilky opadla, u světlé dvanáctky nebyla po pěně po 20 sekundách ani památka, takže to vypadalo jako bylinkovej čaj. U tmavého vydržela lehká pěna až do konce. Jinak chuťově mi oba kousky padly do noty a pitelnost byla dobrá

  • Jirka napsal:

    je ale zajímavé, že co se ke mě dostala verze v 1l PETce, tak ta nakylsostv pozadí velice ustoupila a pitelnost se naopak zvýšila. Dokonce se i docela snoubila s příjemnou hořkostí a celkově bych počin v igelitce hodnotil o mnoho lépe než ve skle.

  • Horac napsal:

    Je to zajímavé, ale po Kácovském pivu mám vždy průjem.
    To se stává jen mě?

    • Horac napsal:

      Tak tentokrát to nebylo po Kácovském pivu, předtím jsem snědl zkaženou houbovou polévku, ta mi neudělala dobře. 🙂 Takže se omlouvám Hubertusovi 🙂

  • tomino napsal:

    je zajímavé že po kácovském pivu se většinou slušně setnu…to se stává jen mě? 😀

  • Kuba napsal:

    Další z 6-packu. Opět příjemně překvapen. Kdo znáte Záviše z poličky, tak ležák z Kácova vám ho bude hodně připomínat, jen ke konci se mi zdá hořčí, což hodnotím kladně. Fajn vědět, že Hubertosí piva stojí za kup. 7,5*

  • ka-spel napsal:

    Na Poličku to rozhodně nemá. A ten průjem co píše Horác potvrzuji. Dnes po vynikajících výpečcích se špenátem v pivovarské restauraci a jedné desítce. Jídlem to nebylo. Teď koštuji 12-ku z petce a už to není co to bylo. Poslední Kácov co jsme měl z 6-packu co byl loni šílenou náhodou dokonce v Bille se to nedá srovnat.

    • Kuba napsal:

      Mám doma kastl 12°, před ním jsem měl kastl 11° a chutná mi hodně. Není tak hutný a sladový jako Záviš, ale o to více nachmelený.
      _
      Průjmy z piva jsou dány něčím jiným, než jeho kvalitou!

  • ka-spel napsal:

    Asi máme jiný chutě. Když si mohu vybrat mezi Krakonošem, Poutníkem, Rychtářem, Poličkou, Postřižinským a Kácovem, tak Kácov si nevyberu. Neříkám, že je špatný, ale tak pitelný není. Ad průjem. Ostatní nepaster a nefiltrovaná mě nevadí.

  • Kouky napsal:

    Tak dnes jsem měl v Kácovské restauraci výborný oběd s přáteli a k tomu jsem si dal 12ku nefiltrovanou přímo v pivovarské restauraci. Musím říct, že tak dobré pivo jsem neměl ani nepamatuji. Gratuluji sládkovi, takhle to má vypadat. Při použití tradičních technologií jsou ty chuťové výkyvy naproste běžné, ale i když jsem měl kdysi opravdu špatný kousek, tak byl stále lepší než plzeň. Jinak nefiltr z PETky můžu jen doporučit.

  • Kouky napsal:

    Dávám 9/10

  • Ondra 85 napsal:

    Zrovna teď ho piju po obědě 🙂 Taky fajn pivko 🙂

  • poutnik napsal:

    prý tohle pivo čepujou na Vikorce Žižkov, můj oblíbený klub tam hraje 28. září, takže se tím tuplem těším na skvělý výjezd, a jako bonus tam k tomu skvělému pivu mají nejlepší klobásu, která se dá potkat v Česku na fotbale 🙂

  • Honajz napsal:

    Jako, není to špatné pivo, ale víc jak 60 % bych mu asi nedal. Je to trochu dáno tím, že nemám rád sladší piva, ale jak píše ka-spel, v dané šarži jsou i lepší. Ale jak jsem psal – říz je dobrý, pěna vynikající, jen chuť je taková mizivá, na patře ulpí spíše nepříjemná, i když jen jemná pachuť, tělo je sice hutné, ale ne plné. Jako kdyby tomuto pivu chyběla jistá osobitost.

  • lunruj napsal:

    Dnes poprvé ochutnávám v rámci multipacku, co jsem sehnal v Bille. Podle mě vyvážené pivo, co má jak nějaké tělo, tak hořkost, nic v něm nějak neruší, přesto není nudné. Nemyslím, že jistá neutrálnost musí být na škodu. Kdyby všechna v ČR prodávaná piva v ČR chutnala jako tohle pivo, dobře by se žilo. 😉

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »