Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Krušovice 10°

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

nádherná zlatá, čirá

Pěna

sytě bílá, jemná, lehce kroužkuje

Vůně

převažující sladová, chmelová jen velmi okrajová, ukrytá

Chuť, říz

nezvyklá chuť sladu (snad papírová) – jakoby suchý slad (jakoby syrový, když není ještě našrotovaný), tělo není chlebnaté, spíše středně až málo plné, chuťové vjemy trvají velmi krátce. Říz piva je střední, hořkost nižší.

Další komentář

Dle webu stupňovitost dokonce 10,2° a plná chuť, leč v mé lahvi tomu tak nebylo. Hlavní marketingový slogan, že pivo se pije samo mi tu bohužel také nesedí. Od půlky lahve bohužel nemám chuť pokračovat, ona papírová chuť mi znepříjemňuje jinak poměrně slušné ostatní charakteristiky jako je barva, pěna a vůně.  Do Krušovic se vrátil původní sládek a tak je vyhlášeno referendum, zda je pivo opravdu lepší. Ačkoliv jsem moc Krušovice nepil, tak jestli mě paměť neklame, tak rozdíl tam sice je, ale těžko říct, jestli k lepšímu nebo horšímu, každopádně na trhu existuje spousta jiných a mnohem lepších desítek. Někdy se však mohou hůře shánět a nejsou ve všech supermarketech smažené v regálech při pokojové teplotě na přímém světle.

Fotografie

Krušovice 10°

Krušovice 10°

Krušovice 10°

Krušovice 10°

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
5,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (47 hlasů, průměrné hodnocení: 4,87 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , ,



Komentáře

  • poutník napsal:

    obdivuju vaší odvahu napít se takového piva

    • pinkano napsal:

      I to je náš úděl. Zrecenzovat lidem piva, která jsou běžně dostupná a o kterých si 90 % národa myslí, že jsou nejlepšími pivy na světě. Vždyť co je jednodušší než koupit si Krušky za 10 kaček a vydrží půl roku nebo si koupit něco z minipivovaru, co vydrží 2 týdny a stojí 3x tolik 🙂 Čechy zajímá poměr cena výkon ne chuť a dobré vstávání 🙂

    • Moro napsal:

      A přijdou ještě „lepší“ … Taky se divím, že mám trávící ústrojí ještě v pořádku. 😀

  • Viktor napsal:

    Já bych byl zvědav na Budvar 12, specialni Bud mi moc nesedl, Budvar 12 povazuju za jeden z nejlepsich lezaku mezi velkopivovary, tedy temi nejbezneji dostupnymi pivy u nas, tedy nejlepsi mezi prumernymi 🙂

    • Moro napsal:

      Nevím, proč je ten komentář právě zde, ale odpovím – oba Budvary (tmavý + světlý ležák) jsou zrecenzovány a stojí ve frontě na zveřejnění. Na Budvar výčepní v láhvi jsem doposud nedostal odvahu a tak hledám hospodu, kde by byl opravdu dobře ošetřen.

  • Viktor napsal:

    Jinak nevim jak chutnaly Krusky tenkjjaaat, ale jestli takhle, tak potes panbuh, vzdyt se o neda pit, tohle pivo jsem vylil do drezu 🙂

    • Moro napsal:

      Krušovice tenkrát byly vyhledávanou a velmi kvalitní desítkou, mám na ně jen ty nejlepší vzpomínky. Ale to by se dalo napsat o spoustě piv.

      • poutník napsal:

        tenkját měly EBU kolem 50 a krásně voněly, dneska mají ty chcanky EBU tak kolem 30 a když k nim čichneš, tak nic……když s tím teď začali, tak zmasírován reklamní kampaní jsem manželce koupil ze zvědavosti jedno jejich lahvové – nebyli jsme to jedno pivo schopni ve DVOU dopít, tak bylo dobré, skoro jako tenkját….

        • Lukáš "Elf" Provazník napsal:

          Mohu se zeptat, kde jsi přišel k těm číslům? Podle dostupných informací má většina dnešních světlých ležáků IBU mezi 26 a 32 (11° cca 26 až 28, 12° cca 28 až 32). Existují samozřejmě výjimky, které mají IBU kolem 40, ale 50 už je opravdu hodně. 50 až 60 IBU měl Matuškův polotmavý Námořník a to bylo opravdu velmi hořké pivo.
          Další věc je, že hořkost vyjádřená pomocí IBU nemusí korespondovat s chmelovou vůní a chutí, kterou zajišťují jiné chemické látky (silice). Např. Chtěboř Prémium má IBU 28, Tambor 11° 30 a Tambor 12° 35 a přitom to nejsou příliš (zbytečně?) hořká piva, ale všechny mimo jiné nádherně voní a chutnají po chmelu.
          A poslední věc, i když má Tambor 11° nižší objektivní hořkost, zdá se být hořčí než jeho silnější sourozenec, což je zřejmě dáno stupněm prokvašení (12,45°při 4,8% versus 11,6° při 4,5%). Neberte proto jednotky IBU jako něco absolutního, ale jako něco co musíte brát relativně vůči ostatním aspektům piva (stupeň prokvašení, sladovost, alkohol atd.).

          • poutník napsal:

            ta čísla nemám potvrzena přímo z Krušovic, mám to ale od lidí, kteří dělají v oboru už nějaký pátek a jejich názory lze brát za bernou minci

            Poutník má EBU kolem 40 (EBU – evropská stupnice BU, je to prakticky stejné jako americká stupnice IBU)

            se zbytkem příspěvku máš samozřejmě pravdu, EBU je jen vodítkem, ne nějakým dogmatem….zrovna jsi mi vyvolal intenzívní chuť na mnou oblíbenou Chotěboř, snad už k nám dorazila jejích zásilka, zítra si ji koupím 🙂

          • Moro napsal:

            Chotěboř mám aktuálně taky v lednici – asi dnes písnu recenzi 😉

          • Lukáš "Elf" Provazník napsal:

            A kde jsi přišel k číslu 40 v případě Poutníka? Podle Ládi Veselého (ředitel a vrchní sládek v jedné osobě) má klasický Poutník cca 26 až 28 IBU a extra chmelený max. 35, možná dokonce jen 32.
            Stejně tak se mi nezdá 50 IBU u Krušovic. Svělé ležáky se takhle hořké moc nedělají a když už, je to většinou z nějakého malého pivovaru, který chce zaujmout.
            Každopádně se ještě jednou zeptej svých zdrojů, jestli jsou si opravdu jisti tím, co říkají. Možná by stálo za pokus napsat do Krušovic jak to bylo a jak to je teď.

  • kamzo napsal:

    No tak toto pivo je velmi divne…zltohorka voda
    kde ked dopijem,necitim nic….dakujem uz si neprosim
    Max.ked v tieni bude 35 stupnov a nebude nic ine..

  • JimmyII napsal:

    Pánové, neuvažujete o revizi recenze, když se teď tak Krušovice chlubí, že pod dohledem pana Klouba znovu uvařili pivo „jako tenkrát“? A nebo tahle recenze už byla udělána poté a oni to jen marketingově ždímou čtyři roky? To by bylo…

    • Moro napsal:

      Toto je recenze tehdy nové desítky, kolem které bylo tenkrát hodně rozruchu (viz druhé foto) = myslím, že recenzovat znovu netřeba.

      • JimmyII napsal:

        Díky za odpověď, tak to potom jo. Mno, moc se jim to ale nepovedlo, evidentně… Hlavně že v kampani to jedou doteď.

  • Kamil napsal:

    Když je v akci (třeba v akci za 7,90 kč jako přes MS v ledním hokeji >>> http://i3.cn.cz/1426275181_HNK214_v02_krusovice_10_pivo_lahev_kapky_3d_CMYK_300dpi.jpg) tak beru ve velkém – za plnou cenu, ale asi nemá cenu kupovat.

    • Kuba napsal:

      A není lepší si za tu cenu zajet do Lidlu pro Argus 10°? Když je v akce tak dokonce za 5,90 a chuťově velmi podařená desítka. Mám ji mnohem radši než Maestic.

  • Pavel napsal:

    Hnusnejsi pivo jsem snad ještě nepil… Uz nikdy vic…

  • Bibi napsal:

    Kupene dnes v akcii v plechovke. Vedel som, ze to zdaleka nebudu tie stare dobre Krusovice, ktore som v Lounoch logal na litre, ked som tam bol davnejsie na chmelovej brigade a Krusovice este ani netusili, ze nejaky Heineken existuje, ale sklamanie to bolo predsa len priliz velke, aby som si toto pivo este niekedy kupil. Najviac ma zarazilo, ze na plechovke sa pise „Kralovsky pivovar Krusovice se nachazi v zatecke oblasti. Bohatsi a vyraznejsi aroma prosluleho zateckeho chmele…“ a na boku text : “ Výrobca: Heineken Slovensko, a.s., Novozámocká 2, Hurbanovo, SR“. To je uz surove klamanie spotrebitela!!!!

    • lukáš napsal:

      Nemyslím si, že by šlo o klamání spotřebitele, je to normální postup , který volí i ostatní pivovarnické skupiny. Nevím, jak je to u Heinekenu, zda se Krušovice vaří na Slovensku v licenci, nebo ne, ale vždy tam bývá uváděno sídlo celé společnosti, ačkoli se tam třeba pivo vyrábět nemusí. To je to samé jako u nás v ČR u piva Velkopopovický Kozel, například. Na etiketě je pojednání o Velkých Popovicích, kde se pivo i vaří, ale na etiketě se přímo nepíše, že se pivo vaří v Popovicích, pouze je zde jako výrobce uveden Plzeňský Prazdroj, Plzeň, kde má tato společnost i sídlo. Hádám, že u Krušovic to bude stejný případ. Ideální situace to sice není, lepší by bylo samozřejmě napsat to stylem, který volí například pivovarnická společnost Pivovary Lobkowicz, kde napíší přímo název pivovaru, kde pivo vaří a sídlo společnosti vedou jako prodávající, nikoli jako výrobce.

      • Bibi napsal:

        Vdaka za odpoved. Bolo mi jasne, ze to maju pravne osetrene. Mna, ako potencionalneho spotrebitela tymto krokom vsak „osetrili“ tiez, viac sa k tomuto pivu urcite nevratim. Pekny den.

      • Jméno napsal:

        Pokud Heineken vaří pivo ve svém pivovaře nepotřebuje licenci.Vlastní značku.Jen asi nemůže napsat české pivo. Jinak souhlas.

  • Hugo napsal:

    Od te doby co je koupil Heineken se nedají pít, hlavně že mají dobrý marketing 😀 fuj

  • miracek napsal:

    S krušovickou desítkou jsem se setkal v cizině jednou v Maďarsku – v pivnici na náměstí v Sopronu. Objednal jsem si ji omylem místo místního soprony – a neprohloupil jsem. Soprony 12 jsom zkusil pozdějc a byl to oproti krušovicím hořký sifon. Teď v restauraci na Slovensku byl na čepu Urpiner 12 a Krušovice 10 – za stejnou cenu. Urpiner – ze začátku příjemné překvápko, krásná pěna a jemná hořčinka. Dost husté. Bohužel hořkost se postupně změnila na jakousi protivnou pachuť a pěna opadla stejně rychle jako můj zájem o toto pivo. Oproti tomu krušovice byly lahodné a nebýt pevné vůle člověk by dal druhé třetí čtvrté … Kdo ví co to v Krušovicích plní do lahví…

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »