Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Jak se měří hořkost piva?

V dalším díle naší Pivní školy si vysvětlíme jak se měří hořkost piva objektivně.

Nejdříve je potřeba vymezit terminologii. IBU – International Bitterness Units (stanovená Americkým sdružením pivovarských chemiků) a EBU – European Bitterness Units (stanovená Evropskou pivovarskou konvencí). Někdy se můžete setkat pouze s označením BU. Tyto dvě jednotky by se od sebe neměly lišit a pokud ano, tak velmi málo, ale pokud se tomu tak stane, tak EBU bude vždy o něco menší než IBU. Více informací na TheBrewingNetwork. Samozřejmě více informací lze také nalézt na Wikipedii. Jde o objektivní chemický výpočet, čili je možné a je běžné, že piva s vyšším IBU mohou být subjektivně méně hořká než piva s nižším IBU. Je tomu tak především u piv s vyšším obsahem sladové složky – ty jsou na chuť méně hořká, ale obsahují více IBU než ty s menším obsahem sladové složky.

Jedna IBU jednotka je rovna 1 miligramu iso-alfa-hořkých kyselin na jeden litr piva. Je to tedy jednotka stanovená výpočty, nikoliv chuťově nebo subjektivně ovlivněná. Pokud chcete, vzorec a více informací v anglickém jazyce můžete nalézt zde:

http://www.sizes.com/units/international_bitterness_unit.htm

ilustrační foto (vemnr)

ilustrační foto (vemnr)

Technický limit IBU je kolem 100 a nejméně hořká piva mají naopak IBU kolem 5 – v Německu zakázaná například. Nejvíce hořká piva jsou piva typu India Pale Ale – např. 120 Minute IPA od Dogfish Head Craft Brewery nebo Devil Dancer od Founder Brewing Company.  Na následujícím odkazu se můžete podívat na objektivní hořkosti piva jednotlivých pivních druhů:

http://www.brewersfriend.com/2009/01/24/beer-styles-ibu-chart-graph-bitterness-range/

Hořkost piva závisí na jakosti chmele, ušlechtilé chmele dodávají pivu příjemnou hořkost a jemnější chuť než chmely hrubé a poškozené nevhodným skladováním. Hořkost piva je závislá na obsahu izosloučenin chmele, které zahrnují iso-alfa-hořké kyseliny a v menší míře další deriváty hořkých kyselin chmele včetně jejich oxidačních produktů.

Při subjektivním hodnocení hořkosti se rozlišuje intenzita hořkosti, charakterizující intenzitu prvního vjemu při napití a charakter hořkosti, který vyjadřuje doznívání hořké chuti v ústní dutině po napití. Například intenzita hořkosti má být u piva českého typu střední až silná, charakter mírně drsný až drsný ulpívající.

Zajímavost na konec – nenalezl jsem oficiální informace, ale pár indícií ano. Je možné, že někdo uvařil pivo s IBU 1000 a více. První indícií je video Thomase Schøna a druhou seznam nejvíce hořkých piv na světě:

http://www.beertutor.com/beers/index.php?t=highest_ibu

Pokud jste zaregistrovaní na BeerAdvocate, můžete si přečíst diskuzi na téma Nejvíce hořké pivo, jaké jste kdy pili.

Příště si řekneme něco o stanovení barvy piva.

No a na úplný závěr ještě převzaté informace od Honzy Kočky ze SvětPiva.cz o způsobu vaření 120 Minute IPA:

Toto svrchně kvašené pivo se kromě velmi dlouhého zrání vyznačuje i odlišným způsobem chmelení. Ono získat v pivu 120 IBU není jen tak. Na rozdíl od českého ležáku, který se během 90-ti minutového vaření (hořké látky obsažené v chmelu se díky varu mění na isomerické deriváty, které dávají pivu onu pověstnou hořkost) chmelí třikrát, chuťovka z pivovaru Dogfish Head má chmelení kontinuální. Po celou dobu 120 minut se každou minutu přidává malá část chmele! A aby toho chmele nebylo málo, hotové pivo se během zrání ještě chmelí za studena po dobu dvou měsíců (dry hopping), což pivu dodává charakteristické chmelové aroma. Sečteno a podtrženo, do piva prostě více chmele a hořkých látek nemůžete dostat!

Kdo se tedy odváží zakoupit si třetinku tohoto hořkého elegána, nechť si připraví asi 13 amerických dolarů. Pokud se vám to zdá příliš, stačí si uvědomit základní charakteristiky tohoto piva a hned je jasné, že vyšší cena k tomuto pivu prostě patří. A jedna dobrá zpráva pro ty méně odvážné na konec. Pivovar Dogfish Head má ve svém portfoliu i piva méně extrémní, i když z úhlu pohledu českého pivaře rozhodně ne “ usazená či fádní“. Sam Calagione totiž ještě nabízí podobná piva ve verzi 60 Minute IPA a 90 Minute IPA, kdy zvláště „šedesátka“ je opravdu velice dobře pitelné pivo.



Komentáře

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »