Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Slavnosti Přátel Kněží hory 2011 – ohlédnutí

Je tomu přesně týden, co byl na zahájení Slavností Přátel Kněží hory býk napíchnut na rožeň a proto je třeba na malé pivní ohlédnutí za touto událostí:

Slavnosti Přátel Kněží hory (4. ročník), jsou asi největšími pivními slavnostmi v okrese Hodonín. Vždy se konají na počátku prázdnin v zámeckém parku v Bzenci a vždy jsou perfektně připraveny. Mimo Kněžihorského piva, býka, prasátka na grilu a podobných laskomin, je zde spousta atrakcí pro děti (alchymista Gorvin (pozn. mj. také uznávaný domovarník), vláček Steelinka, skákací hrad, poníci, malování na obličej, atd.). Rozhodl jsem se dodatečně sepsat krátkou reportáž, abych je představil i čtenářům našeho serveru.

Jak je mým dobrým zvykem, na akci jsem přijel už 40 minut před jejím započetím. Zakoupil si vstupenku a vybral strategické místo ve středu největšího červeného stanu (který opravdu vypadal jako UFO). Býk se už dávno rožnil, vedle něj prasátko, stánky už prodávaly a přijížděly poslední atrakce pro děti. Tak chutě do ochutnávání (pokud by vám snímky níže připadaly poněkud do červena,  pak vězte, že jsem je fotil pod narudlým  UFO stanem, protože občas spadlo pár kapek vody):

Kněžihorské 12 pšeničné s koriandrem – spodně kvašená pšenice (slady v poměru 50 % ječného + 50 % pšeničného), pro navýšení barvy pan sládek přidal barevné slady. Pěna nižší, ale pivo výtečné. Ve vůni a ještě více v chuti jsem vnímal lehké tóny lesní jahody. Jednoznačně nejlepší spodní pšenice, kterou jsem kdy pil a to patřím mezi ortodoxní zastánce klasiky = pšenice kvašené svrchně. V Žebětíně by se měli chytit za nos a jet se k Radkovi (Radomil Paták – sládek Kněžihorského pivovaru) učit. Tělo piva středně plné a milovníci ležáků by ocenili rovněž (na pšeničné pivo) vyšší chmelovost, než je v této kategorii zvykem.

Kněžihorské pšeničné s koriandrem

Kněžihorské 12 křenový ležák světlý – pivo na bázi klasického Kněžihorského ležáku, pivo z kategorie ochucených – křen (poměr nevím) byl přidán do hotové mladiny. Kdo neví, pak křen patří mezi antioxidanty (už staří vinaři dávali křen nad víno, aby déle vydrželo). Nečekal jsem žádný zázrak a o to větší bylo moje překvapení – příjemně zajímavé a rozhodně pitelné pivo. Křen byl vnímatelný při prvotním doušku a pak spolu s chmelovostí na samý závěr chutí.

Kněžihorské křenové

Kněžihorské 12 nakuřované (uzené) – tak toto byla absolutní špička celého dne! Pivo temnější hnědé barvy se zemitou vůni kouře až rašeliny. Nádherně syrové a plné. Rauch jako řemen! Buď má Radek ruce požehnané od Boha a na co sáhne, to mu vyjde nebo se tajně jezdí učit do Bamberka. Bohužel – jestli byly moje pozorovací schopnosti v pořádku, pak se toto pivo pilo asi NEJMÉNĚ! Holt, našinec ještě rauchy neumí ocenit.

Kněžihorské uzené

Kněžihorské 12 bezinkové (dříve kozičkové) – ochucená klasika, kterou jsem znal už z dob předchozích. Ležák s nasládlými ovocnými tóny květu černého bezu. Mně osobně moc chutnal a fronta u stánku ukazovala, že nejsem sám.

Kněžihorské 17 černé – jak je mým zvykem, dal jsem si největší sílu na konec. Plnotučný tmavý bock s kávově, čokoládovo karamelovou chutí. Nádhera! Nádherná pěna skrývala ještě lepší pivo. Škoda jen, že se dá pít jen na slavnostech, protože by to bylo ideální pivo na zimní období.

Opět jsem se řídil zásadou ochutnat, napsat, popovídat si, vše si pamatovat 🙂 a zůstat ready, takže jsem vynechal Kněžihorské 12 světlé a medové, která znám z dob dřívějších. Letos chyběl tradiční zástupce na slavnostech – stánek od Janáčků a našel jsem stánek s nealko Svijanským Vozkou. Popovídal jsem si nejen se sládkem Radkem (jako vždy, měl toho moc a organizoval a poletoval a zařizoval a vlastně se vůbec nezastavil) a musel jsem zase uznat, že jako vždy se letos vše povedlo.

Pro ty, kteří by chtěli Kněžihorské ochutnat (recenze vyjde už brzy) jen dodávám, že je stále na čepu ve Bzenci – u vlakového nádraží je Restaurace U lokálky, kde mají stabilně světlou 12ku a na zbylé pivní laskominy si budete muset zajet do Bzence na Slavnosti, třeba už za rok.



Komentáře

  • umbob napsal:

    Jo,tuto akci mám hodně rád, stejně jako Kněžihorské pivko. Ještě bych dodal, že výtěžek organizátoři věnují na dobročinné účely(aspoň tomu tak bývalo).Tak snad za rok(teď jsem dvakrát vynechal)

  • Ž napsal:

    Jo jo na hrocha se určitě nezapomene, jenom musíme počkat až se pan sládek uzdraví. K černé 17° jsem dával oznáček modrého hrošíka za statečnost a na tebe jsem asi zapomněl. 🙂

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »