Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Pilsner Urquell

Údaje o pivu

  • Název piva: Pilsner Urquell
  • Pivovar: Plzeňský Prazdroj, a.s. (skupina SABMiller)
  • Země, město: Česká republika, Plzeň
  • Styl: světlý ležák českého typu
  • Alkohol: 4,4 %
  • Forma: točené 0,5 l — brněnské podniky Hostinec U Bláhovky, U Formana, Stopkova plzeňská pivnice a Pivnice U čápa
  • Stupňovitost: neuvedena

Hodnocení

Barva

Zlatá, čirá.

Pěna

Pěna poměrně hustá, pevná. Slušně kroužkuje a opadává velmi pozvolna. Obvykle i po dopití piva nějaká ta pěna zůstane na dně půllitru.

Vůně

Vůně je sladová, lehce nasládlá a lehce chmelová.

Chuť, říz

Chuť sladová, středně plná se středním až vyšším řízem. Konec je chmelový, dobře propojený s tělem piva, hořkost ještě nějakou chvíli doznívá a láká k další konzumaci.

Další komentář

Pitelnost je dobrá až velmi dobrá.

Recenze byla složena ze čtyřech ochutnávek v brněnských podnicích, které nabízejí dobře ošetřené pivo čepované z tanků. I tak jsme však byli překvapeni dosti rozdílnou chutí mezi podniky. Někde byla plzeň více sladová, jinde více chmelová, jinde bohužel také lehce nakyslá.

Na Bláhovce, která je velkou části konzumentů Pilsneru dlouhodobě považována za nejlepší plzeňskou pivnici v Brně, jsme ke svému překvapení zjistili, že je pivo v rámci testovaných podniků zdaleka nejhorší (výrazně nakyslý konec), což je dosti s podivem neboť jsme na toto místo dříve velmi rádi chodili. Někde mezi tankem a půllitrem se zřejmě stala chyba.

Obecně však lze říci, že pokud si toto pivo dáte v pivnici, kde se o pivo dobře starají, čepují ho z tanků a nemají ho jen jako „doplnění sortimentu“, dostanete dost pravděpodobně slušný ležák českého typu. Jistě, lze snadno nalézt lepší piva v rámci tohoto stylu — je však třeba si uvědomit, že jde o produkci velkého pivovaru, kde není ve hře jen chuť ale zejména náklady a zisk pro zahraničního vlastníka.

Lahvové a plechovkové pivo této značky je na tom bohužel, co se týče chuti, o dost hůře — více než 6 bodů mu dát nemůžeme.

Libor (recenzoval lahvové pivo):

  • Farba: Zlatá, číra.
  • Pena: Biela, s veľkými bublinkami, rýchlo opadla takmer na nulu.
  • Vôňa: Výrazná sladovitá a drsnejšia chmelová
  • Chuť, říz: Říz bol stredný až vyšší, plnosť bola stredná, v chuti bola po napití dominantná sladovitá chuť, s počiatočnou vyššou a trocha drsnejšou horkosťou, tá sa postupom času zmierňovala až sa s doznievaním úplne vytratila. Horkosť, sladovitosť a plnosť neboli úplne ideálne zladené – každá z nich príliš vystupovala a úplne ideálne sa nedopĺňali.

Toto pivo je podľa môjho názoru typickým predstaviteľom eurobeeru. Nenájdete v ňom nič, čo by nepatrilo do piva tohto druhu – to znamená je absolútne bez cudzích pachutí a rušivých vplyvov. V chuti sú jasné všetky dôležité zložky piva ale nič viac. Potiaľto by bolo všetko relatívne v poriadku. To však nie je podľa mňa žiadna výhra, pretože každý pivovar by sa mal niečím vyznačovať…

Plnosť piva sa mi nezdala dostatočná v porovnaní s iným ležiakmi z iných pivovarov – skôr to bolo niekde na „polceste“. Som si istý, že toto pivo dostane „na prdel“ od možstva iných pivovarov, ale zase pre zmenu sa určite najdú pivá, ktoré pre zmenu schová do vrecka ono. Objektívne musím zhodnotiť, že Plzeňský Prazdroj je napriek tomu relatívne dobre piteľné a osviežujúce pivo, aj keď doslova a do písmena „Neurazí ale ani neosloví“ Určite sa ale jedná o to lepšie, čo môže plzeňský veľkopivovar ponúknuť.

Hodnotenie 6/10.

Fotografie

Pilsner Urquell - Stopkova plzeňská pivnice

Pilsner Urquell – Stopkova plzeňská pivnice

Pilsner Urquell - Švejk restaurant U Formana

Pilsner Urquell – Švejk restaurant U Formana

Pilsner Urquell - Pivnice U Čápa

Pilsner Urquell – Pivnice U Čápa

Pilsner Urquell - Na Bláhovce

Pilsner Urquell – Hostinec U Bláhovky

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů
7 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (132 hlasů, průměrné hodnocení: 6,94 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , , , ,



Komentáře

  • Lojza napsal:

    Podle mého názoru je toto pivo tak typické svou chutí, že jen těžko by se dalo zaměnit či nahradit jiným. Pil jsem ho v pár podnicích a v některých bylo vynikající, ale v ostatních zase strašně (až extrémně) hořké, což je zvláštní. Bohužel, nehledě na velmi vysokou cenu.

    • Tomys napsal:

      Mne zas zaráží v recenzi zmíněná máselná chuť. To dříve u Prazdroje nebývalo. Je to ale zřejmě důsledek kvašení piva v obrovských objemech v extrémně velkých nádobách, což pak ovlivňuje jeho chuť. Lehce volní po másle a vysoká hořkost se pak vytrácí. Ta je pak spíš svíravá,jak se chmelení vytrácí. Škoda, taková to bývala prémiová značka.

  • 93rudd napsal:

    Toto pivo by si zaslúžilo určite viac bodov ako 6. Podľa mňa je to najchutnejšie pivo zo všetkých pív. Bohužial je pravda, že v niektorých podnikoch kde barmani nemajú šajnu jak načapovať pivo, chutí hrozne. V takom prípade je najlepšie za pivo neplatiť! To radia aj odborníci. Stačí si vyhliadnuť dobrý podnik kde barmani vedia správne čapovať a hneď pocítite skvelú chuť Pilsner Urquell a už nikdy nebudete chciet piť nic ineho :)!

    • gum napsal:

      V recenzi je uvedeno hodnocení 7 bodů souhrnné, 6 bodů od Libora se týká lahvové verze.

      Prošli jsme brněnské plzeňské pivnice, které jsou považovány za nejlepší a stojíme si za tím, že 7 bodů je pro PU objektivní hodnocení (zejména ve srovnání s dobrotami z malých pivovarů).

    • fk napsal:

      Naprosto souhlas. Najlepšie pivo pod slncom

    • Viktor napsal:

      No, nejchutnější ze všech, před lety kdy jsem si myslel že Pilsner je to nejlepší… Dnes, subjektivně, při tom všem co jsem ochutnal a očuchal je Pilsner Urquell spíš průměrným pivem. Na mé osobní stupnici je mezi ležáky 5/10, když to vezmu napříč styly (což není úplně fér) je na hranici pitelnosti. Tzn. 4/10.

    • Karel Hradecky napsal:

      Pro mě Plzeň 12 nejlepší ze všech co jsem kdy pil, z ČR, SR, D, atd. A vůbec to nezáleží na tom že z Plzeňska jsem. Chce to mít pivo dobře ošetřené, pravidelně čistit trubky, pípu atd. Z moravských mi nejvíce chutná Starobrno.

  • Zaho napsal:

    Teraz sa budem asi ruhat, ale tiez mam pocit, ze PU je na tom z roka na rok horsie. To zhorsovanie nie je skokom, ale zda sa mi, ze velmi nenapadne. Samozrejme, ze pivovar sa vyhovara, ze dodrzuje vsetky standardy, ale dodrzuje ich ln tak tak. V plechovke a flaske je bohuzial uz uplne pre mna nepitelne. Ak je dobre nacapovane tankove, tak si pochutim, ale aj tam mam uz dojem, ze to nie je ono.

    • Moro napsal:

      Nemyslím, že by ses rouhal 😉 Dodám jen (jako nejstarší redaktor tohoto serveru) – to, že kdysi byla tato značka zcela jinde, bez pochyb! Můj (OSOBNÍ A SUBJEKTIVNÍ) pocit je, že kvalitativně byl PU nejhorší tak před jedním či dvěma lety. Tehdy to byla opravdu bída. Pak, jakoby se v SABMiller chytili za nos, kvalita šla mírně nahoru a stabilizovala se. Pod recenzi se podepíšu a občas si PU dám (pokud není jiná volba či je na soutoči pivo s G ve znaku).

  • Viktor napsal:

    Pilsner je dobré pivo, ale jsou i mnohem lepší

  • Jamamoto napsal:

    Výborný je nefiltrovaný (kvasničák?), bohužel byl dostupný jen krátce.

    • Lukáš "Elf" Provazník napsal:

      Je dostupný stále, ale myslím, že pouze v Plzni (a okolí?). Každopádně Na Parkánu ho mají určitě, Na Spilce a U Salzmannů zřejmě taky.

  • Energetik napsal:

    Lukáši, já mám dojem, že Na Spilce právě už nebýval, nevím jak dnes, hodně dlouho jsem tam nebyl. Přestal jsem chodit od té doby, co tam začali čepovat PU normálně ze sudů.. U Salzmannů jsem měl vždy filtr.

  • Lukáš "Elf" Provazník napsal:

    Jsem si jistěj ohledně Parkánu, u těch ostatní nevím, proto jsem psal „zřejmě“, patří pod jednoho majitele, takže můžou mít, ale nemusejí.

  • Kuba napsal:

    Točenou Plzeň nevyhledávám a dám si ji, jen pokud není jiná volba (tedy pokud je na čepu jako alternativa typicky G, S nebo S). Včera se však na rodinné oslavě podával jen lahvový PU, který jsem tak ochutnal po opravdu hodně dlouhé době.
    _
    Musím říct, že si nepamatuju, kdy jsem naposledy pil tak bezpohlavní škopek. Ze senzorických vlastností vyčnívá snad jen velmi příjemná a typická vůně. Plnost je ale skoro desítková (takové ploché tělo, chtělo by se říct), závěr je ve znamení výrazné chmelové hořkosti, která ovšem není navázána na tělo, ale vystupuje s jistým odstupem samostatně a na patře ulpívá. Na mysl se mi dere srovnání s Poutníkem, kde je také výrazná hořká koncovka, ale na rozdíl od PU přirozeně vychází z těla a v ústech působí libý vjem.
    _
    Lahvový PU mi tak přijde spíše jako vcelku příjemné letní pivo na zahnání žízně, ale rozhodně ne jako něco, v čem bych nalézal myšlenky a záměry jeho tvůrce či nějaké chuťové dobrodružství… A to jsou dle mého názoru ingredience, které k dobrému pivu neodmyslitelně patří.
    _
    Je smutné sledovat, do jakých pekel se tento bývalý etalon českého pivovarnictví propadl… 🙁

  • maty 79 napsal:

    K europatoku není co komentovat sláva tohoto piva je již zašlá a nechť slaví novou přízeň malé a střední pivovary s ryze tradiční českou výrobou.

  • Berťa napsal:

    Naprostý souhlas s Kubou…“Je smutné sledovat, do jakých pekel se tento bývalý etalon českého pivovarnictví propadl“… Řekl bych, že tato značka byla řádně vykuchána, marketingoví „mágové“ pořád leští slupku, ale obsah už se jim postupně za ty roky tak nějak rozutekl mezi prsty. Velká škoda, že se hoši ze SABMilleru rozhodli tuto naši pivní ikonu tak devalvovat.
    P.S. Píšu o láhvové verzi pro ČR, mimochodem, v 2005 jsem si koupil lahváče PU v Anglii a tam to tehdy byla pořád stará dobrá 100% Plzeň

    • Jirka napsal:

      Tak tahle odpoved me fakt dostala, kde myslis ze to pivo pro anglii vyrabej? Nebo myslis, ze SABMiller nejak zmenil vyrobu? Proberte se. Plzen je rozhodne TOP mezi pivy. Znam piva ktery jsou treba lepsi, ale zkuste je pit mesic. Stejne se vratite k Plznicce, ktera svoji horkosti a chuti je pitelna naveky.

      • Moro napsal:

        Vidím synu, že tvůj obzor je velmi úzký. Snad jsi mlád.

        • poutnik napsal:

          to je ta lepší varinta…….

          • poutnik napsal:

            varianta (jsem právě vypil hodně piv lepších než ta jeho plznička, a překvapivě se mi po ni už roky vůbec nestýská, spíše na ni vyloženě sere pes….)

        • Jirka napsal:

          Zda se mi, ze v posledni dobe jsou lidi nejaky velci pivni znalci. Pred 20rokama si smakovali na Chodovaru a ted jim je Plzen spatna? Kazdej rika, ze se to pivo vyrabi jinak, ale pravda je takova, ze Prazdroj nechal delat nekde ve Finsku testy a prokazal, ze i prez pouziti nerezovych tanku misto sudu ma porad to pivo stejne slozeni. Viz Prazdroj: po technické i vizuální stránce je plzenska jedna z nejlepších varen a je schopná vařit přesně podle původních technologií a receptur. A to neni z moji hlavy, ale z nezavislých testu.

          • Moro napsal:

            Jirko, nechci, aby moje slova vyzněla jakkoli negativně, ale … Nevím, co máš proti Chodovaru (i před 20 lety). Pokud Ti PU chutná, je to v pořádku. Netuším, proč se tu oháníš nezávislými zdroji. Kvalitu plzeňské varny nikdo nezpochybňuje. Řešíme kvalitu piva – tento český skvost prodělal díky moderním technologiím obrovskou změnu. Není to zlé pivo, ale ani to není ta Plzeň, kterou jsme znali. Moderní technologie setřely její tvář a ona se nám jaksi chuťově zploštila. Pokud si myslíš, že se mýlím, zajdi si na prohlídku a nech si nabídnout PU a pak si zajdi do libovolné hospody a porovnej. Nezlob se na mě, ale nějakými píár bláboly mě neoslníš, o jejich nezávislosti vím své. A můžeš mi věřit, že i my recenzenti máme svoje informace…

            • Kuba napsal:

              Přesně tak, ohánět se „nezávislými“ testy, které si nechal vypracovat PU je kotrmelec v jedné větě.
              _
              Já přidám svůj názor k první části: Ano, dnes je mnohem více lidí s rozšířenými pivními obzory. Je to dáno rozmachem malých pivovarů, které přispívají k rozmanitosti, jsou tu ochutnávkové hospody a hospody s třetí pípou, jsou tu pivotéky, je tu nezanedbatelná komunita domovarníků, je tu možnost ochutnat piva v zahraničí… Je toho moc, co tu před dvaceti lety nebylo, a tak už není tak jednoduché oblbnout poučeného pivaře skrz marketingová oddělení (čímž tedy vůbec nezpochybňuji zboubný vliv reklamních šíbrů na majoritu) 🙁

              • Jirka napsal:

                Sorry, ale kdyz nekdo zpochybnuje neco, co nekdo deklaruje jako nezavisly, tak je to proste v riti. Neni se o cem bavit. Bez jakehokoli dukazu ( krom vasi znalecke chuti poznat rozdil Plzne 😀 :D) vyvracite jasne dana fakta. V tom pripade se zde muze napsat cokoli a druhej rekne: “ nene, oni lzou.“ Pokud nekdo ukaze dukaz, bude to o necem jinem. Zatim je to jen standardni cechackovske chytrolinstvi. Dukazy jsou, ze se to vari s uplne stejnym slozenim, chemickej rozbor je stejnej jako pred 100 lety. Vrchni sladek ( kterej samozrejme je podplacenej a lze ve prospech Plzne) muze vse potvrdit taky. Myslim, ze ozkousel opravdu hodne piv, uznal ze nektery jsou dost dobry, ale zaroven garantuje, ze Plzen je to, co to bylo.

                • Kuba napsal:

                  Když někdo bezmezně věří něčemu, co je deklarováno zadavatelem jako nezávislý, je to v řiti… (abych tedy parafrázoval tvůj příspěvek). Pro mě je důkazem kvality hlavně chuť a minimálně lahvový PU je škoda peněz a koupil bych si ho pouze ve finanční tísni, kdyby stál 8,90 🙁

                  • Jirka napsal:

                    Sorry, ale kdyz nekdo bezmezne neco popira a nema realne dukazy, tak chce jen pobourit ostatni. (abych parafrazoval) Jinak, nefiltrovana Plzen tocena vyhradne na Spilce je totalni bombicka, lahvovou Plzen musim respektovat. Lahvace moc nemusim kvuli konzervantum ( proste to neni ono), ale kdyz uz mam nejakej hodnotit nejlip, tak Plzen. 😀

                    • Kuba napsal:

                      Doporučuji nastudovat něco o tom, jak se dělá marketing. „Nezávislé testy“ jsou jak vidno jednou z nejúčinějších zbraní. Á propos, napadlo mě, jak zjišťovali, že PU chutná jako před 20 lety? To měli schovaný nějaký vzorek??? 😉
                      _
                      Poznámka o lahvových pivech jen dokazuje, že toho máš napito opravdu hodně málo – to se tě nesnažím, nějak ponížit, ale jiná možnost mě nenapadá… A dobrá piva konzervanty většinou neobsahují, u některých rád odpustím ten vitamín C.
                      _
                      Fandovství je dobrá věc, ale na druhou stranu zavírá dveře. Zbav se předsudků a pusť se do ochutnávání nových (jiných) věcí. Recenze na PR mohou být dobrým vodítkem, aby člověk nešlápl úplně vedle.

                    • Benzina napsal:

                      Souhlas.Nemá se cenu hádat s lidima,co maj huby na borový šišky.Je to nepřekonatelný škopek!

                    • pinkano napsal:

                      Ano, nepřekonatelný je, těžko se dělá tak nudné a ploché pivo 🙂

                • Moro napsal:

                  Jirko – jinak = věřím, že testy jsou nezávislé i pravdivé. Jde mi spíš o to, že na takové testy se pošle pivo vyrobené po staru = kvašené v otevřené dřevěné spilce, neředěné vodou, atd. Ať otestují vzorky z běžné produkce!
                  Nemám potřebu Ti tu cokoli dokazovat, nemám potřebu útočit na značku PU. A taky mi nemusíš věřit, že mám něco „napito“ a pamatuji si Plzeňský Prazdroj. A nemusíš mi ani věřit, že poznám rozdíl (markantní) mezi po staru uvařeným PU a běžným PU. Toto je diskuse o pivu – vyměňujeme si tu názory ne? 😉

                  • Jirka napsal:

                    Konecne rozumna odpoved, ano, pohodova diskuse. Nevim jestli na Spilce vubec jeste maji moznost vyroby v drevenych sudech. Sice to je zase jen kec sladka, ale rikal o technologiich, diky kterym muzou tu chut doladovat za behu v tankach a jinych urovnich vyroby. Jinak nejsem Plzenak, nelibi se mi, ze SABMiller to cele vlastni a ze penize nejdou do Cech, ale do JARu, ale to nemeni nic na tom, ze to pivo je super.

                  • Moro napsal:

                    Prostě Ti PU chutná a preferuješ jej. 🙂
                    Časem možná zjistíš, že jsou i lepší piva a možná i změníš názor – to je normální vývoj …
                    Maj sa. 🙂

                • Vasek napsal:

                  Ahoj,nemyslim si,ze to je cechackovstvi,Plzen miluju,ale opravdu je bohuzel opoznani jina net byvala chybi mi tam typicka chut Plzne,kterou mela jen ona,ale verim ,ze se to jednou zmeni.

                • krkemák napsal:

                  Včera jsem si koupil plechovkovou Plzeň, ujel mi noční autobus a tak jse v benzínce koupil tuhletu sračku, já idiot, po třechlkách, abych zapil hnusnou bagetu, jsem tu plechovku hodil o koše. NAprostý nepitelný hnus!!!!Totální degradace slavné značky!!

          • gum napsal:

            Doporučuji k přečtení tento článek: http://desdemoor.co.uk/pilsner-urquell-an-old-czech-fairy-tale/

            Je tam vcelku podrobně vysvětleno, jak to s tím PU ve skutečnosti bylo a je a kde jde jen o marketing.

            • Jirka napsal:

              Precetl jsem, tipek tam pise svoje nazory, dukazy ze zmenili recepturu tam nejsou a x-krat tam pise, ze Plzen je bomba pivo, ktery mu velice chutna.

              • Jirka napsal:

                Vanessa later sent me a copy of the declaration from the Brewing Institute, which confirms that basic parameters such as the original gravity (the proportion of fermentable sugars in the unfermented wort), attenuation (the extent to which these sugars are converted to alcohol during fermentation) and alcohol content of samples from the past 15 years correspond to those measured by the Chemical Research Institute in Plzeň and the Chemical Laboratory in St Gallen in 1897. This is interesting in itself, but says nothing even about bitterness levels, let alone the overall flavour.

                Sam autor veri, ze ty testy nebyly zadnej FAKE, ale ze ve vysledkach testu nepisou o horkosti a vysledne chuti. Jinak samozrejme je divny, ze po 170 letech vyzkumu by se nikam neposunuli, ale hledal bych pokrok spise v investici na vyrobu „sudu“, popripade na kvantitu vyrobeneho piva se stejnou kvalitou… 😀

        • Benzina napsal:

          Jeho obzor je naprosto perfektní né-li mnohonásobně větší než tvůj!

      • Jiri napsal:

        No ja nevim, treba takovy Comenius muze Plzen smele nahradit. A nemusi jit hned o maly pivovar, v nasi hospudce ted zavedli Malvaz 13 z Krusovic a i ta podle mne je lepsi, nez Urquell.

      • PIvo napsal:

        Máš pravdu, je nejlepší.

  • […] třeba příklad nejznámější? Pilsner Urquell o svém pivu tvrdí, že se liší od ostatních prémiových piv obsahem alkoholu. Aha, takže máme na trhu […]

  • Benzina napsal:

    Opět poznámky tipu: PU není co bejvalo,vysoká cena,ano v některých hospodách se nedá pit atd.:))
    na Spilce či Parkánu nefiltrovaná Plzeň je nejlepší pivo,který jsem kdy pil!Nikdo,podotýkám nikdo neuvaří,neudělá takové pivo.Je to jediné zásadité pivo na světě,které se opravdu může pochlubit nezměněnou chutí po 150 let.Nevím,kde jste PU pili,že hodnocení je tak tragické.Mám proježděný celý svět o ČR nemluvě a pivo si dávám snad všude,kde je to jen možné.Zatím jsem se nesetkal s chutnějším pivem.Jak tu někdo psal,ochutnáš a nebudeš pít nic jiného.Přesně tak.Cena odpovídá kvalitě.Je zajimavé,že 80 procent sládků se snaží vyrábět piva plzeňského tipu a ne malé procento dokonce udělat podobné pivo!Další smutný fakt je,že spousta pivařů označuje PU jako 12-dvanáctku:-)Zdravím pivaře

    • Kuba napsal:

      Uklidni se, douč se pravopis, změř si Ph Plzeňského a ochutnej toho ještě trochu víc!
      _
      Ale jinak, chvála tapetářům, bude sranda… 😀

      • Benzina napsal:

        na pravopis peče pes,pravdu to nezmění

        • Kuba napsal:

          A co je pravda? Že je Plzeň zásaditá? 😀

          • Benzina napsal:

            Ne,že je nejchutnější.
            Všechna piva u nás se pohybují v rozmezí 4,1 – 4,9 pH. Převedeno do lidské řeči to znamená slabě kyselou oblast. Plzeňské pivo, především díky používané vodě se pohybuje v horní polovině tohoto intervalu, a lze se domnívat, že z toho může pocházet fáma o zásaditých vlastnostech plzeňského piva. Druhým zdrojem této fámy může být fakt, že plzeňské pivo se vyznačuje vysokou hořkostí. Ta má příznivý vliv na zažívání a působí proti překyselení žaludku. Laicky odvozeno pak překyselení žaludku, tedy kyselost, se neutralizuje zásaditými látkami.Ale su rád,že to tu nevázne.

            • Moro napsal:

              Synku – nevím, kolik je Ti let a hodně se bavím, když čtu Tvoje osvícené myšlenky. Tady jsi asi na špatném serveru – odpusť, ale my máme vlastní názor a pokud nás máš za bloudy – je zde na mě uveden plný kontakt, rád si s Tebou popovídám. Děkuji.

            • Kuba napsal:

              Tak sis něco (konečně) vygůglil, udělal ctrl C, ctrl V, usvědčil ses z toho, že jsi trouba a ještě se tím chlubíš… Sancta simplicitas!

              • Benzina napsal:

                Co vás tady trápí?Fakta o chuti?Jedinečnosti?Nebo,že hodnotou skutečného extraktu a obsahem hořkých látek, vyjádřeným v Mezinárodních jednotkách hořkosti, nemá pivo Pilsner Urquell v Čechách i ve světě konkurenci?Nebo jsem vás tady poboučil já osobně?To mě potom velice teší:-)

                • pinkano napsal:

                  Budu si tahle moudra někam psát a pak z toho bude nejvtipnější pivní pohádka na světě 😀

                  • Kuba napsal:

                    Je to troll a trochu jsme se nechali, ale na druhou stranu to za tu srandu stálo, ne? 😀

                    • Moro napsal:

                      Čekali jsme takovou diskusi už při zveřejnění recenze – stalo se tak až s odstupem času. Za sebe povím, že se dost bavím, 🙂 asi stejně jako nick Benzina.

                    • Kuba napsal:

                      Beztak si to píšete sami, abyste si zvýšili rating strámnek! 😀 😉

                    • pinkano napsal:

                      Tak to bacha, tak nízko jsme ještě neklesli 🙂

                • umbob napsal:

                  Jaká fakta o chuti?Tu má přece každý jinou-co chutná tobě, nechutná mi-plzeňský nudný ležák jsem už 3 roky nepozřel. A ty hodnoty o jedinečnosti a bezkonkurenčnosti? Můžeš uvést aspoň něco a porovnat to např. s Poutníkem, Březňákem z Vyškova, Závišem, Krakonošem…Rád se dovzdělám když máš jako misionář takový přehled 😉

                • tnt napsal:

                  ochutnáš-li König Pilsnera, pak Ti Plzeň bude připadat nechutně sladká, zkus a dáš mi za pravdu;)

        • poutnik napsal:

          Prazdroj je v současnosti hlavně jen reklama, ta dělá 80% toho piva. Je to normální standardní ležák plzeňského typu za vysoce nestandardní cenu – proto to pivo ignoruju, nemá žádnou přidanou hodnotu, vždyť i takový Lobkowicz ho v pohodě strčí do kapsy, nehovoře o Závišovi a jiných běžných českých průmyslových ležácích……a že se jeho chuť za 150 let nezměnila? To ti určitě nakukal Berka, ale jsi už určitě velký kluk, tak bys už neměl věřit pohádkám…..

    • pinkano napsal:

      Opět jsem se musel zasmát a zároveň zamáčknout slzu zoufalství 🙂

    • Dwarf napsal:

      „jediné zásadité pivo na světě“?? chlapče, chlapče, kams dal mozek při psaní této hovadiny? jak chceš z neutrální vody a rostlinných kyselin udělat zásaditý výsledek?? ten postup mě zajímá, sem s ním!!! (použití konc. NaOH nedoporučuju)

    • Karel Hradecky napsal:

      SOUHLAS, SPILKA NEBO PARKÁN A PAK JEŠTĚ PÁR HOSPOD KDE SE PIVU VĚNUJÍ, ALE ŠKODA, ŽE JICH NENÍ VĚTŠINA. PU NEJLEPŠÍ CO JSEM KDY PIL. ALE NEFILTROVANÁ A NEPASTERIZOVANÁ A DOLE V PIVOVAŘE JEŠTĚ LÉPE.

  • Vláďa napsal:

    Vážení já to vidím asi takto. Neberme nenáročným konzumentům jejich preference. Nedělejme si iluze, že je to otázka (ne)poučenosti a že by se něco mohlo změnit. Tito lidé ani nemají dispozice k tomu aby ocenili kvalitu. Jim ta nuda chutná prostě proto, že to pro ně nuda není. Proč by se jinak světlý ležák dočkal celosvětového rozšíření kdyby nevyhovoval tzv. „obyčejným“ lidem, kteří se chtějí po něčem motat a kvalita je nezajímá?

    • Moro napsal:

      Vláďo – napsal jsi to výborně! Pod to se podepíšu a kdykoli! A jen dodám – opravdu existují pivní ambasadoři i pivní misionáři – jsou natolik přesvědčeni o pravdě někoho jiného, že opakují nacvičené myšlenky, jako pokažená gramofonová deska.

    • Benzina napsal:

      Světlý ležák se dočkal celosvětového rozšíření proto,protože každý si asi může dovolit dát za pivo minimálně 30ká.Hm hm.V roce 2008 dokonce zdvojnásobil kapacitu skladu hotového piva a o poptávce ani nemluvím.Znám spoustu náročných konzumentů co budou tvrdit,že Starobrno je dobrej škopek:-))

  • Rudla napsal:

    Zdravím,

    svůj názor zde ventilovat nechci, páč je toho zde už přehršel;-) Jen bych se rád zeptal, jak je to vlastně u PU se stupňovitostí původní mladiny? Všude jsem nacházel rozdílné hodnoty. Taky mě docela překvapilo, že je PU rmutován na 3x. Neplatí, že pokud je výtěžnost sladu veliká jsou 2 rmuty optimální? Trochu plýtvání energií?

    • Vláďa napsal:

      Rudla: Ty údaje o stupňovitosti se opravdu různí, ale téměř nikdy to nebyla dvanáctka, ale vždy něco nedaleko této hranice. Vaří se na tři rmuty. Aby to dalo dobrý výsledek, přidává se do sypání část nekvalitního sladu (nevím už přesně číslo, ale myslím tak 20%) a kromě toho se přidávají další SUROGÁTY. Podobně jako u ostatních českých ležáků, i PU se vždy vařil za použití cukru, někdy i nesladovaného ječmene. Vývozní verze vždy obsahovaly kromě cukru i nesladovaný ječmen a rýži. To kvůli dlouhodobému zachování dobré pěnivosti.

      • umbob napsal:

        Nějaký poslední rozbor hovořil tuším o 11,74% extraktu původní mladiny

      • PIvo napsal:

        Ty 3 dekokce jsou jistota? Pracuješ tam? Vzhledem k hamižnosti lidstva bych se nedivil, kdyby vařili bez dekokcí. Vařit na tři rmuty s dnes pravděpodobně dražším krátkým sladem by jim snížilo značně zisky. Cukr používají i u tuzemské výroby?

        • Moro napsal:

          Povídání o 3 rmutech je přímo na stránkách PU.

        • Vláďa napsal:

          Ano, tři rmuty jsou jistota. A jak jsem psal, cukr obsahují tuzemské verze PU stejně jako většina českých ležáků v minulosti i současnosti.
          Jak si s tímhle poradí někteří pivní všeználci tlachající o jedinečnosti a tradiční výrobě českého piva dle Reinheitsgebot jsem velmi zvědav:-)

          • PIvo napsal:

            Tak zákon o čistotě se upraví, to není problém. 🙂 V počátcích dokonce zakazoval použití kvasnic, kvašení se považovalo za spontánní jev, způsobený božím zásahem. S těma dekokcema se tomu docela divím, cukr podle mě není uveden ve složení na etiketě nebo ano? Co vůbec používají za chmel/chmelové produkty?

            • gum napsal:

              S těmi dekokcemi je to tak, ač je to zvláštní. Cukr na etiketě není, nejsem si však zcela jist, zda tam být uveden musí. Ze zákona může až 1/3 sypání být tvořena surogáty.

              Co se týče chmelu, slyšel jsem, že prý stále červeňák. Zda ho však nepěstují v Číně a nevozí sem v plechovkách, to nevím 🙂

      • riso77 napsal:

        Tak to som z tvojho prispevku trochu paf. Vzdy som mal zato, ze to, co je na etikete piva (zlozenie), z toho to musi byt aj uvarene. Na flasi mam:voda, jacmenne slady, upraveny chmel. Je to tam len v slovencine, takze je to teoreticky varka robena pre SK? Ak vyrobca pouzije pri vyrobe cukor, nesladovany jacmen, ryzu atd…, nie je jeho povinnostou to na etikete uviest? Aky je zakon? Upravenym chmelom sa asi mysli peletovany chmel. Viem, ze este existuje chmelovy extrakt a isoextrakt. Predpokladam, ze toto ma vyrobca tiez povinnost na etikete rozlisit. alebo mi nieco uchadza? No a k mojej skromnej recenzii: Flaskova PU. Nejaka pavona/pavune z toho razi a je to tak nejak divne horke a spolu s tou pavonou to je zly zazitok, ale vypil som to, ked to stalo 1e. Tak skoro si to nekupim. Mam len 37, ale pamatam si, ze som pil flaskovu plzen, ked som mal 18 a doteraz si pamatam na to, ze to bol chutovy zazitok. No nic otvoril som si teraz Argus Majestic z Lidla a trosku som si dal chutove bunky do pucu.

  • tnt napsal:

    právě si vychutnávám láhvovou plzničku a musím říct, že se zlepšila, Je to asi tím, že už to přestali vyrábět v Polsku..

  • PIvo napsal:

    U lahvové olympijské verze (dmt leden 2013) a výroční 170ky (dmt únor 2013) se zlepšila výrazně pěna oproti tomu, jak si ji pamatuju z dřívějška. Pivo ve sklenici spíš smrdělo (zelené sklo nebo jsem měl já něco ve sklenici?), ale po napití se projevil slad i chmel bez zápachů, po delší době i štiplavost chmele, hořkost podle mě docela příjemná. Ve verzi 170 let jsem cítitl trochu diacetyl, díky němuž možná bylo pivo i příjemněji hutnejší.

  • Freddy napsal:

    Průšvih je,že to bylo ochutnáváno v Brně =) … já ty kluky plzeňský s těma příspěvkama chápu.. přijďte do Plzně na šalandu..budete se olizovat ještě ve Velkém Meziříčí na cestě zpátky… pročpa to neochutnáváte tam,kde to ochutnávat máte ? =)

    • PIvo napsal:

      Protože jsem ji pil nedávno v krně U čápa a byla velmi dobrá. V Plsni jsem ji taky před časem měl v areálu pivovaru (Na spilce?) a nic mi to neříkalo.

    • Kuba napsal:

      Myslím, že v rámci objektivity pánové ochutnali na místech, kde by plzeň měla být (teoreticky) v pohodě – ty pivnice se na plzeň specializují. Je jasný, že pod komínem bude asi nejlepší, ale tam se na druhou stranu málokdo dostane, takže testování u „obyčejného odběratele“ plzeňského zboží je možná objektivnější.
      _
      Jinak točená plzeň rozhodně není špatné pivo a těch 7 bodů z 10 tak nějak odpovídá. I s tím, že na trhu jsou mnohem lepší piva plzeňského typu, které navíc mají ještě výrazně lepší poměr value for money!
      _
      Pro mě je velkou záhadou, proč lahvová či plechovková plzeň má v mém hodnocení maximálně 4-5 bodů – takové trošku lepší (nebo ani ne) europivo… 🙁

  • poutnik napsal:

    Prazdroj je především předražené pivo, to je jeho zásadní vlastnost, pokud by kvalita odpovídala ceně, tak by to bylo v pořádku, ale za trošku lepší europivo z Prazdroje vypláznout takové prachy mi přijde jako zhovadilost….

  • obregon napsal:

    Předražený průměrný ležák.

  • lunruj napsal:

    Tak jsem se po zkušenosti s Lobkowiczem rozhodl koupit jak Plzeň, tak Lobkowitze a porovnat je přímo. Přijde mi, že Lobkowicz má plnější chuť (a pokud je Lobkowicz pořád ještě dvanáctka, tak vzhledem k tomu, že obsahuje více o tři desetiny procenta více alkoholu lze vyvozovat, že PU dvanáctka není). Lobkowicz mi také přijde víc hořký. (Ale zjišťuji, jak blbě se to posuzuje srovnává, když to člověk neproloží něčím neutrálním, což jsem tedy udělal na začátku, teď už dopíjím zbytky.) Každopádně u mě vítězí Lobkowicz, co se vůně týče. PU není špatné pivo, nicméně těží hlavně z tradice značky a masivní reklamy, je silně předražené (i Lobkowicz je podle mě předražený, PU stojí o něco více) a přeceňované.

  • Martin napsal:

    Jak je to vlastně s jednotkama hořkosti u Pilsneru? Už mě nebaví se hádat s „pivaři“ o tom, že je Plzeň nejhořčí pivo na světě. 🙁

    • Moro napsal:

      Martine – kdysi jsem se to snažil dohledat s tímto výsledkem – IBU u Pilsner Urquell jsem na webu našel v rozpětí 33 – 45 jednotek. Dle mě je to někde kolem 40 IBU. Má někdo novější údaj?
      PS: Nejvíc hořké pivo to na 1000% není. Důkaz zde.

      • Martin napsal:

        No, mně je to jasné, před pár dny jsem měl čest ochutnat Mikeller 1000 IBU a to bylo tak trošku…, jak to říct,… trošku jinde. 🙂 Akorát, že jsem sám se před časem snažil někde nalézt nějakou přesnou informaci, jak na tom PU s hořkostí je, a leze to z nich jak z chlupaté deky.

      • Jarin napsal:

        to jsou zvětšiny pouze počítané hořkosti, teoretické.
        ale o Plzni mám k dispozici toto: alkohol 4.40 obj. %; 11.8°P; barva 11.9 EBC; hořkost 34 EBU; energ. 40 kcal / 100 ml (180 kJ / 100 ml)

    • Kuba napsal:

      Takoví budou tvrdit, že je vědecky dokázaný, že Plzeň chutná furt stejně už od krále Davida…

    • Martin napsal:

      Nejhořčí teda rozhodně není, ale nejslabší ležák na světě by to být možná mohl. 🙂

  • kratoska15 napsal:

    Já si včera ohromně pochutnal na plzeňským U pecivála v Otrokovicích. Krásně vychlazený, krásně natočený, vonělo nádherně po sladu a po napití se velmi příjemně mísila sladovost s hořkostí…..možná mi tak chutnala protože předtím jsem si dal Svijany 11, a to bylo jako výplach z trubek 🙁

  • poutnik napsal:

    já si zase nedávno už asi definitivně potvrdil, že s tím pivem už nechci mít nic společného, po půl roce jsem se k němu zase nedopatřením dostal – šli jsme na večeři do vyhlášené restaurace, kde vždycky býval slušný Budvar a na přítoči nějaké místní pivo, bohužel změnili značku a teď tam pípy okupuje tahle eurobřečka, zvládl jsem pouze jednu malou plzeň – skvěle ošetřenou a skvěle načepovanou, bohužel kde nic není, tam ani smrt nebere, na další jsem už neměl odvahu, naštěstí tam byla dobrá pálenka z palírny Žufánek, takže skvělé jídlo nakonec bylo čím zapíjet, Prazdroj je pro mě už definitivně mrtvé pivo

  • jaja napsal:

    Prazdroj je „alkoholově“ obyčejná desítka (4.4%) A spousta hospodských jí neumí točit!!!!! To už si raději dám nějaké Regionální pivo,které je stokrát lepší než celá „Plzíňka“

  • Horstokvas napsal:

    No jóó, Plznička, tu jenom v neděli a to jen když máma dovolí. 😉

  • persona napsal:

    Dal jsem si dnes z opatrnosti malou Plzeň 12° (po asi roce, všechny ucházející výčepy s méně tuctovým pivem měly ještě zavřeno, ve 12.57) U Seminárů v Brně (seděl jsem schválně hned u výčepu a technologicky se to zdálo být ok: pivo z tanku, sklo nachlazené v ledové vodě (ještě bych byl ale raději kdyby ho výčepní předtím tryskou vypláchl), výčepní kohouty Nostalgie, čepování na hladinku, ale ne na jeden hlavní zátah (druhý malý, ach jo), ale když jsem se napil, začátek, střed konec byla jedna velká prázdnota – duté, bezvýrazné, ploché, neuležené, tuctové pivo s jemnou kyselostí v dochuti a velmi slabým řízem. Už nikdy víc.

  • Pavel napsal:

    Pivo je dobré a věřím, že vyhovuje laboratorním atestům z doby 1. republiky, ale doba se změnila, nebudu popisovat co je jiné, přenechám Váženým degustátorům :,,Vypijte cca 2 lahve Budvaru ležák a hned následně lahev pilsener Urquell, poznáte sami rozdíl, ano výroba pilsener Urquell doznala ,, ziskové, tržní kvality“.
    To je ten rozdíl, stále dokola, minimum investic, maximum zisku.
    Ale přesto stále pilsner Urquell nesklouznul ještě k prologu ,, vyrobím sračku ,, made EU“, a pak ji zreklamuji( Tv ) a vydělám na sračce.

  • jaryk napsal:

    Zdravím všechny pijce. Ano PU je dle mého předražené pivo. Za tuto cenu bych očekával bednáře a dubové sudy, spilku a vše tak jak to bylo, kdo by chtěl ušetřit ať si dá z nerezu, ale tak to není, máme pivo, o kterém 10 nezávislých posudků objednaných vlastníky PU říká, že je stejné jako dříve z dubu a všichni, kdo má více jak 10 chuťových buněk pozná, že to není pravda.

  • Honajz napsal:

    Poznámky z testování lahváčů naslepo: Barva průměrná, ujde, vůně skoro žádná, pěna bohatá. Až moc sladová chuť, rychlý nástup řízu, který hned opadne, v puse zůstává podivná sladká pachuť, kde je cítit jakási mírná kyselost na pozadí. Ta pachuť zůstává i po dopití. Průměrné, ničím zajímavé pivo, které má jedinou zajímavost – za ten průměr je hrozně předražené, cena je prostě neadekvátní.

    • Moro napsal:

      Jak jsi u testování na slepo věděl cenu?

      • Honajz napsal:

        Cena se běžně v supermarketech pohybuje kolem 24 korun v průměru (bez zálohy), což je podle mne poměrně známý údaj, který se samotným testováním naslepo přímo nesouvisel. Kdybych si musel ty lahváče kupovat, z té ceny, o které vím, jaká v obchodech je, by mi přišlo, že si kupuju za velké peníze velký průměr.

        • Moro napsal:

          Asi mi nechceš rozumět – testoval jsi na slepo = nevěděl jsi, co piješ = neznal jsi cenu vzorku = ta poznámka o ceně je neadekvátní. Nebo jsi jí tam napsal po odtajnění vzorků, na což jsi měl upozornit.

          • Honajz napsal:

            Jasně, už to chápu. Bral jsem to jako samozřejmost, že po skončení testování byly vzorky odhaleny, pod jakým číslem se skrýval ten který produkt. Jinak bych samozřejmě nevěděl, co jsem pil, jistě.

  • FELZETh napsal:

    celkově to jde, ale ceně absolutně neodpovídá. Tady se hold platí za značku, kvalita je až na druhym místě…

  • vlad napsal:

    Pouzivaju na vyrobu plzne este drevene sudy? Myslim, ze pri exkurzii pivovaru sa snazia vyvolat dojem , ze tomu tak stale he, ako za starych cias.

  • Pivánek napsal:

    Pu není co bývalo, ani nemůže. Upgradovalo se ve smyslu využít světovost značky ( to pár let vydrží )a zatlačilo se na levnější výrobu kvantity na úkor kvality – tam zatím stačí to jméno. Je to tak vždycky, nový majitel chce hlavně vydělat a využít značku a celosvětově využít pokleslý marketing, dokud renome značky vydrží. Jsem Plzeňák, pivo mám rád hlavně pro chuť. Před 25 lety to PU ve třentikách bylo úplně jiné – to mělo říz. Dnes PU piju jen v nouzi, jinak upřednostňuji malí pivary, ty nemohou konkurovat množstvím a tak sází na kvalitu a staré receptury. Výrorný je Bernard, velice dobré je Krušovice a dá se i Budvar. Pak nasleduje PU. Je to můj subjektivní názor, ze zkušeností několika desítek let testování. Tak dobrou chuť.

    • kratoska15 napsal:

      Jestli jsem to správně pochopil, tak upřednostňujete malé pivovary a nejvíc vám chutná Bernard, Krušovice a Budvar??? Aha……

    • malWerius napsal:

      Toho Bernarda beru, ale krušky (heineken čr) a budvar považovat za malý pivovar, to už je moc…

    • Richie napsal:

      Muzes byt prosim konkretnejsi? V cem presne se zmenil postup vyroby a jak konkretne masova produkce ovlivnuje chut piva? Byl si ve vyrobe a seznamil se s postupem? Ja tam nevidim nic, na cem by se sidilo. Byl jsem v malem pivovaru, ktery pouziva jednodussi postup vyroby nez v Plzni. To, ze je pivovar maly neznamena, ze je super. V Budvaru vam daji negranulovanej zateckej cervenak a vyrobi lahodny pivo, ale stejne na ne nekdo bude plivat, protoze je to masova produkce. V malym pivovaru tam nasprosto nacpou extrakt a je to vymazleny pivo…

  • Ron napsal:

    Naštěstí, k poblutí to néni. 😉

  • Richie napsal:

    Lidi, naucte se ty chutove poharky pouzivat a nekoukejte tolik na telku! Pilsner Urquell je jedno z nejpoctivejsich piv co se na svete vyrabi a to jak z hlediska technologie vyroby, tak surovin. Je to zatracene znat na jeho chuti a kdo neveri, at si zajde na spilku. V CR se konecne zacalo delat spousta skvelych piv v malych pivovarech a je to fajn, ale jsou mezi nima taky pekne slaby kousky, co plzni nesahaji ani po kotniky a jsou pri tom casto i vyrazne drazsi. Rict o PU, ze je to predrazenej prumer je proste megablabol.

    • jaryk napsal:

      Tak já prostě megablábolím, už jsem ho prostě i vracel, 20 x mě PU nechutnal a ještě za 40,-

    • Pike napsal:

      Jak se prosím pozná, že je pivo jedním z nejpoctivějších na světě?
      Chápu, že se dá určit, které pivo má na světě největší obsah alkoholu, ale obecné a neověřitelné výkřiky typu „nejpoctivější pivo na světě“, „nejtradičnější pivo ve střední Evropě“ nebo „nejlepší pivo na celé Moravě“ mne zpravidla spolehlivě odradí.

      • Richie napsal:

        Za poctive pivo povazuju predevsim takove, ktere je vyrobeno s dodrzenim tradicni technologie vyroby a s pouzitim kvalitnich surovin. To u PU proste je – bezte se podivat. Jestli se za splneni techto podminek vyrabi piva hodne nebo malo je irelevantni. To jsem chtel hlavne rict. Chutnat Vam nutne nemusi. Pokud se PU vyrabi i jinde (staci z jine vody), muze se lisit, s tim zkusenost nemam. Ale pokud se bavime o tom z Plzne, tak je podle meho nazoru rozhodne nadprumerny a kvalitni; pricemz kvalita je stabilni. Jsou urcite i hospody, kde se moc pit neda, ale hodnotim PU.

        • poutnik napsal:

          tak pokud máš na mysli PU z jejich zkušebního mikropivovaru, tak nemám námitek, ale pokud máš na mysli to, co vyleze z té jejich velkochemičky, tak se musím jen smutně pousmát…….

          • Martin napsal:

            To je stejné jako například s V. Kozlem od stejné firmy, nebo i Gambrinusem. Podle etikety, co uvádí ve složení a také podle postupu výroby, tam není také žádná chemie, vše se vyrábí tradičně a z kvalitních surovin. Bohužel ten proces je tam takový, jaký je, a je tu taky ukázka toho, že i když ten základ je dobrý, výsledné pivo není takové, jaké by být mělo.

        • Pike napsal:

          „Za poctive pivo povazuju predevsim takove, ktere je vyrobeno s dodrzenim tradicni technologie vyroby a s pouzitim kvalitnich surovin.“

          Dobře, takové pivo je tedy poctivé. Ale znovu se musím ptát: Jak se pozná, že je pivo „jedním z nejpoctivějších na světě“? Protože výše zmiňovanou definici poctivosti splňují mraky a mraky piv. Do polemik, jestli se mezi ně řadí i PU, se pouštět nebudu.

          • Jirka2 napsal:

            Co to je tradiční technologie?Dvounádobová varna,štoky,kačeny,dřevěné sudy.Nebo semispilka, ležaté ocelové tanky.V dnešní době takřka vyloučené.Poutník P:U.nazývá velkochemičky jak by tedy nazval pivovary které mají mnohonásobný výstav.Ne pivovarnické skupiny ale jednotlivé pivovary s výstave 10mil.a více?

  • vlad napsal:

    Troll?

  • riso77 napsal:

    Snazim sa byt nezaujaty…bavil som sa dnes s kamosom, co je pivkar a kostuje piva a tiez mi potvrdil: „flasa aj plech – to iste: „je tam nejaka divna pachut – stuchnutost, ale capovane je podstatne lepsie“. pozrel som si svoj komment (rok som PU nepil) a vidim, ze sa zatial nic nezmenilo. Neviem ako sa zasobuje CR PU-ckom – je to rovnaky zdroj ako ide na SK? Skutocne nezaujato za mna (PU vo flasi/plechu) – ok pivo s vyraznou pachutou za vyssiu cenu. Sudove/Tankove tymto prispevkom nehodnotim.

    • Moro napsal:

      Ta divná pachuť, by mohla být pasterace/pasterační pachuť – nejčastěji se popisuje jako pachuť mokré papírové lepenky.

      • Jirka2 napsal:

        Pasterizační pachuť vznikala při požívání sprchového posteru kdy pivo bylo vystaveno vysoké teplotě příliš dlouho.Dnes se používá mžiková pasterace která chuť neovlivní.PU mělo vždy svou nezaměnitelnou chuť ktrá šla při degustaci snadno zjistit dnes jí již nemá.Vzhledem k velkému obsahu CK tanku si nemyslím že se vyrábí zvlášť pro sudy nebo lahve a plech.Já dávám přednost u každého piva točenému.Takzvané pivní misionáře,emisary nebo prodejce si školí každá pivovarská skupina.

  • Honajz napsal:

    Podle mne je Richie z nějaké PR agentury. V poslední době hodně reagují na sociálních sítích a u různých recenzí v komentářích jemu podobní a všichni v podstatě stejnými slovy. Jinak včera jsem měl točenou Plzeň v hospodě, kde se slavily babiččiny narozeniny, a nijak nadšený jsem z něj nebyl – převažovala jakási nakyslá pachuť. Ale možná to některým lidem chutná právě pro ni.

    • Jirka napsal:

      Podle mě máš pravdu, prakticky totožný příspěvek jsem totiž četl nedávno v diskusi na idnesu. Patrně to bude člověk jehož platí PU a jeho prací je zamořovat diskuse podobnýma příspěvkama jako je tento.

      • Moro napsal:

        Kdysi hodně dávno (cca před více jak 5 lety) se na veřejnost dostala zpráva, že pivovar si školí jakési pivní misionáře, kteří měli aktivně zasahovat do všemožných pivních diskusí …

    • Riche napsal:

      Vole, abychom nakonec nebyli sousedi 😉 Ja tady nechci tvrdit, ze je PU nejlepsi. Jen se snazim obhajovat ho proti nazorum zalozenym na nepodlozenych informacich. Byl jsem u Haus**echta a musim rict, ze jednak me to pivo nijak zvlast neoslovilo (mluvim o svetle 12), neni pro me lepsi nez PU, a po shlednuti vyroby nevidim ZADNY rozdil oproti velkym pivovarum – ten postup je naprosto totozny. Lisi se hlavne tim, ze neni pasterovane ani filtrovane – tzn. je zive. Mel jsem ale ve stopkove pivnici nefiltrovanou plzen a bylo to obdobne – jemny zakal, vetsi aroma, jemnejsi chut, horkost mirne potlacena oproti normalnni (porovnaval jsem ve stejnou chvili – mel jsem obe). Ve stopkove proste cajk. Jinak ja si jako domu lahvace PU nekupuju. Pro me je No.1 pivovar Matuska, nejradej mam raptora, ale i Lucky Bartard, Mazak… rad ochutnavam, ale na plzen proste plivat nemuzu, prijde mi OK a kdyz ji vezmem na becku a dam si 10+ piv, tak jsem naprosto svezi. To se o mnohe konkurenci rict neda a ne, neni to tema nizkyma voltama (u starobrno medium me napriklad nekde u 5. piva prechazi chut na pivo :-))

      • Kuba napsal:

        Dobře ošetřený PU není špatný a dá se u něho vydržet celý večer, ale většina průmyslových pivovarů nabízí lepší poměr výkon/cena. Lahvový a plechovkový PU je naprostá tragédie, pivo je sice bez vad, ale také bez jakéhokoliv charakteru, poměr výkon/cena je tristní.

        Přiznám se, že moc nechápu, že někdo na bečku kupuje PU (o SB taktně pomlčím). Za tu cenu se dají pořídit epesní piva, případně za mnohem méně peněz lepší piva.

        Na závěr všem z Brna doporučuju zajít do Pegasu, momentálně tam mají výbornou Black IPU a vůbec, to jak mladý pán Čejka pozdvihl úroveň tohoto druhdy docela zoufalého pivovárku, je obdivuhodné!

        Je toho teď v Brně vůbec spousta: Tom Pivečka se svými a jinými pivy na Hlinkách v Dřevěném sudu, LB samozřejmě… Hauskrechta tedy zrovna dvakrát nevyhledávám.

        • Richie napsal:

          Mas pravdu, sam bych treba vybiral jinak a schvalne treba stridal, ale je to vec kompromisu. Ja treba driv prosazoval policskou 11 (otakara), ktera je sladsi, ale ja ji mam dlouhodobe rad, ale nekdo ji zase rad nema. U toho PU nebyva problem a musim rict, ze mi z te becky vzduchem tlaceny vylozene chutna a pije se samo. Paegas me prekvapuje, byvalo to svyho casu dost hrozny kalny pivo, ktery smrdelo psenici. Nekdy vyzkousim 🙂 Co se tyka ceny, tak na druhou stranu casto kupuju z malych pivovaru mnohem drazsi (neco jako 0.7 kolem 100,-). Jako jestli pivo stoji 20 nebo 40 je mi celkem jedno, pokud mi chutna.

          • Kuba napsal:

            Jasně, vždycky je to o okruhu lidí, kteří budou pít. Mám to štěstí, že do výběru beček často můžu mluvit, takže se nám střídají takový jako Koutská 10/12, Břevnovský Benedict, extra hořká 11 od Mazáka, 11 od Maxmiliána, Lucky Bastard India apod. Naposledy jsem na své narozky bral kombinaci Koutu 10 a Cornel IPA. Někteří toho Cornela pili jako desítku 😀
            _
            Pegas opravdu doporučuju vyzkoušet. Přiznám se, že nevím, jak teď chutnají místní ležáky, protože když už jdu kolem, okusím nějakou specialitu. Black IPA byla opravdu fajn. Domů jsem si odnesl i několik petek (85Kč za 1,5l – no neber to!). Brácha vzal i pšenici a prý byla taky hodně dobrá. Změna sládka je evidentně znát. I ta hospoda celkově mi přejde oproti minulým letům taková míň fouňovská.
            _
            No a co se týče lahvových piv, tak tam občas není problém uvalit stovku za třetinku, že…

  • repty napsal:

    Co je pravdy na tomto příspěvku?

    „Pravá Plzeň existuje pouze pro VIP klientelu a ochutnávky při prohlídkách. Ta je dělána klasicky, v otevřených spilkách a zraje ve sklepích. Ovšem to, co je předkládáno lidem v hospodách, je rychlokvaška která kvasí i leží v CK tancích vysokých 29 m, kde mutují kvasnice. Vše je urychlováno vyššími teplotami a tlakem, naředěno na HGB a dosyceno průmyslovým ceočkem. Výsledkem je europatok na kterém afričani akorát vydělávají, protože lidi stále věří těm PR kecům, od kašpárků jakým je „sládek“ Berka… Není lepší pít raději skutečná piva, jako třeba Kout, Chotěboř, Únětice, Matušku, Dobřany a mnoho dalších? Vždyť už je u nás skoro 200 pivovarů, tak proč se trápit s europivy….“

    • Moro napsal:

      Smím prosím znát zdroj této informace?
      Jinak – je to dosti zjednodušeno i přibarveno.

      • Jirka2 napsal:

        Už to že tomu co zbylo ze sklepu říkají skanzen mluví samo za sebe.Že pro běžnou výrobu používají CKT je fakt.Mutování kvasnic považuji za blbost.HGB ani dosycování není tak hrozné jak se někdy uvádí.Mluvit o afričanech už dávno není pravda.Nejvíc je mi líto zničení krásných sklepů a spilky.

        • repty napsal:

          Děkuju vám za reakce.
          Na příspěvek jsem narazil v diskuzi na jednom zpravodajském webu, nic vyjímečného: http://www.denik.cz/ekonomika/presny-recept-na-plzenske-pivo-zna-maximalne-deset-sladku-20130819.html

          • Moro napsal:

            Mno jistě, takových diskusí je po celém webu spousta – jeden odborník vedle druhého …

            • repty napsal:

              To máte naprostou pravdu, ale ono se není čemu divit. Kde renomované názory chybí, tam vznikají laické.
              Jak říká náš vyučující z pivovarnictví, senzorická pamět funguje 3-6 měsíců, proto jakákoliv snaha o posouzení vývoje kvality piva je subjektivní záležitostí.
              Automatizace pronikla i do pivovarnictví. Avšak i velkovýrobci (třeba Heineken), tvrdí, že je rodinným pivovarem, který ctí tradice. Nelíbí se mi to obelhávání spotřebitelů, vždyť je to blamáž pro celou pivní komunitu.

              • Pike napsal:

                Je to trochu OT, ale zajímalo by mne, kde se ta okřídlená informace „senzorická pamět funguje 3-6 měsíců“ vzala. Naopak se domnívám, že zejména vůně zůstávají vtisknuty v paměti hodně dlouho, hodně hluboko a hodně přesně. Kdo z nás nezná situaci, kdy se s určitou vůní najednou naprosto jasně vybaví určitý zážitek z dětství?

                • PetrM napsal:

                  Myslím, že špatně popsáno – nejdená se senzorickou paměť, ale o paměť chuťovou. Ta má podle odborníků nejkratší dobu uložení v našem mozku. A navíc je vlivněna externími vlivy, jakými mohou být prostředí, společnost, atmoféra, … Tzn. pokud jsi třeba před rokem pil totožné pivo a potkáš jej znovu, spojuješ si chuť s předešlým zážitkem -> ožral jsi se, bylo ti blbě a ještě ses pohádal s přítelkyní = pivo nebylo nic moc (jemně řečeno). Tak nějak pracuje mozek u normálního člověka.

                  • Pike napsal:

                    Ono tady zjevně dochází k matení pojmů. „Senzorická paměť“ je skutečně nejkratším druhem paměti (tzv. ultrakrátká), jenže s chutí a vůní nemá prakticky nic společného: https://cs.wikipedia.org/wiki/Senzorick%C3%A1_pam%C4%9B%C5%A5
                    U piva se zjevně tento pojem mísí s pojmy jako „senzorické hodnocení“, které jsou ovšem o něčem úplně jiném.
                    Že je čichová a chuťová paměť subjektivní a ovlivnitelná vnějšími okolnostmi, o tom není sporu. Ale že by vzpomínka na určitou chuť či vůni nebyla schopná vydržet déle než půl roku, to podle mne pravda není. Ale možná se mýlím, proto se ptám, kde se tato informace vzala. Když si zadám do googlu pojem „chuťová paměť“, tak mi většinou vypadnou odkazy na to, co kdy kde řekl jaký sládek jakého pivovaru. Tudíž si nemohu pomoci, ale působí to na mne dojmem určitého pivovarnického mýtu, neustálým tradováním etablovaného.

                    • Moro napsal:

                      Ano, svým způsobem je to mýtus.
                      Stejný mýtus, jako např. tvrzení, že určité druhy chutí vnímáme JEN určitými oblastmi jazyku.

  • daysinhell napsal:

    Kdybych chtěl být vtipný, tak je PU dobrá alternativa, když jsou na kohoutu šaratice, nebo projímadlo, ale na férovku, už dáááávno to není Plzeň co bývala a ví to i sládek, kvantita předčila kvalitu!!! bohužel, kdysi jsem ho pil rád, ale už to vaří snad i v Číně, aby stíhali krýt zakázky na úkor kvality a chuti pro zákazníka, je vidět,jak si nás firmy váží… 🙁

    • Moro napsal:

      Vtipné to není ani trochu. Líbí se mi ta aktuální vlna, že všichni stírají PU. Toto pivo má pořád svoje kvality a výše uvedené recenze to objektivně popisují.
      Pane, toto jsou diskuse na pivním webu, které mají jistou úroveň, ale Vaše komentáře jsou na mentální úrovni diskusí lidovek a idnes.

  • lukas napsal:

    To ale vůbec nevadí, pro hodně lidí je hlavní cena a chuť vem čert. A pokud mi někdo nevěří, ať se jde třeba hned zítra kouknout do Kauflandu, kde je teď PU v akci za „krásných“ 14.90.:-), jak se tam o něj budou lidi přetahovat.:-)

    • Gaius Julius Caesar napsal:

      Vím o tý akci moc dobře, ale já bych si tenhle europatok nekoupil za žádnou cenu. Pryč jsou ty doby když to ještě byl opravdu ryze český PRAZDROJ, který byl lékaři doporučován na žaludeční potíže. Dnes bych z něj akorát ty žaludeční potíže dostal a když si ještě k tomu uvědomím, že část těch mých peněz jde jihoafričanům tak to tuplem nekoupím. Co vzal plzeňské pivovary SABMiller tak je kvalita jejich piva v háji.A to jak G tak PU. A to furt melou pitomosti o původní receptuře, což je lež jako věž. Vždycky si přitom vzpomenu na Romana Vaňka, který řekl, že když někde budeme číst vyráběno podle původní receptury tak si můžeme bejt jístý, že to na 100% neni pravda. A u všech našich potravinářských podniků, které koupil nějaký zahraniční moloch, byla zlikvidována tradiční česká kvalita, viz Opavia, Orion a abych se tady držel tématu pivo tak i Srarobrno,pivovary Ústí nad Labem a Krušovice, které vlastní Heineken. Tenhle moloch krom toho, že zlikvidoval kvalitu těch dříve výborných piv tak zavřel pivovar Louny, který vařil vynikající pivo, hlavně ta 12° byla super, tu mělo na čepu spousta našich chomutovských hospod a bylo tam porád narváno. Dnes na příkaz pánů z Heinekena tohle pivo produkuje pivovar Krušovice a samozřejmě i zde došlo na slova Romana Vaňka. Na vinětě totiž taky stojí vařeno dle původní receptury. Ve skutečnosti to je krušovický patok. Já si kupuju piva zásadně z ryze českých pivovarů.

      • Jirka2 napsal:

        O několik příspěvků výše jsem se ptal co je tradiční technologie bez odpovědi.Teď se ptám co je tradiční receptura?

  • Spawn napsal:

    Evidentně jsou všichni přítomní kteří haní Plzeň jenom naštvaní že pivovar koupil zahraniční producent. Faktem je že technologie výroby se nezměnila. Je to jedno z nejlepších piv nejen v ČR ale i na světě. Nechápu jak si dovolujete posuzovat chuť nyní a před 150 lety. Pokud vím tak v pivovaru se stále vaří jedna várka postaru, v dřevěném sudu, aby se dala porovnat původní chuť a kvalita. Dále nechápu jak můžete dělat test na tak zásadní pivo někde v Brně???!! Kdo nepil Plzeň v Praze U Hrocha tak o tomto pivu nemůže napsat ani řádek. Amen.

    • Honajz napsal:

      Tak tu Plzeň do Brna nevozte a bude! Nechejte si ji pěkně v Plzni U hrocha, a necpěte ji do všech hospod po celé republice, to je fér, ne? A jinak k té technologii výroby – pokud vím, voda už se nepoužívá z artézských studní, ale filtrovaná z řeky, chmel byl nahrazen chmelovými produkty, a některé várky se ani nevaří v Plzni.

  • PetrM napsal:

    Milý Spawne, celkem jsem se po přečtení tvého příspěvku pobavil – díky za něj! Chtěl bych jen upřesnit několik faktů, které jsi zmínil:
    – zahraniční producent vlastní pivovar od roku 1998 (Nomura formou (ne)koupí IPB – za akcie nikdy reálně nezaplatila, pak ho buchla SAB = jihoafrická pivovarnická skupina).
    – posuzování chuti před 150 lety – to tady snad ani nikdo nedělá, protože to nepamatuje, možná Moro? 🙂
    – pivo se nevaří v dřevěném sudu = Plzeň má varnu s přímým ohřevem plynem, sud by tedy nejspíš shořel 🙂
    – myslíš, že tam porovnávají kvalitu a chuť se vzorkem před 150 lety? Mno, mmožná tam mají hybernovanýho Grolla a občas si ho rozmrazí na degustačku 🙂
    – jak můžeš porovnávat chuť Plzně U Hrocha v Praze? Kdo nepil Plzeň na Bláhovce nebo U čápa v Brně, jako by nebyl 🙂
    Hochu, hochu. No třeba si to časem sedne 🙂

  • john napsal:

    Plzen flaskova- vune maslova, chut maslova.

  • fotr napsal:

    Mám z poslední doby dvě zkušenosti s Prazdrojem a každá uplně jiná. „Záhadným“ způsobem se mi ocitlo doma pět plechovek Prazdroje a protože jsem „plzničku“ delší dobu neochutnal, tak jsem se velmi těšil. Bohamária…to byl šok! TFUJ!! Očekával jsem tu typickou hořkost, která má být. … a ono nic. Naprosto normální pivo, bůh ví, jestli v tom Prazdroj vůbec byl. Otřesný zážitek. Leč nedalo mi to a nedávno jsem si koupil lahváče. Bohamária…to byla nádhera. Přesná a nezaměnitelná chut Prazdroje, přesně taková jaká má být a podle čeho se Prazdroj pozná. Prostě paráda! Moc jsem si je vychutnal.

  • Petanque napsal:

    Pivaři já mám taky otřesný zážitek z vánoc. Měl jsem basu Plzni ale nikdy se mi nestalo že bych nemohl dopit DRUHEHO lahvače. Třetí lahvač šel z jiné basy Argus maestic z lidlu. Chlapi pilsner Urquell porazil v chuti řizu pitelnosti plnosti lahvač ze supermarketu. Plzeň je fake jak hovado. Toho berku bych chtěl potkat.ten lže cele republice ale hlavně sobě.myslím že to je jeden z hlavních viníků. Lidé kteří jsou mimo realitu jsou nebezpeční.

  • vlad napsal:

    ja mam dojem, ze plzen predavana v zahranici chuti lepsie, capovana alebo aj flaskova;mimochodom predava sa uz iba v hnedych flasiach.je to ‚ina‘ plzen, alebo ma zmysly klamu?

  • vlad napsal:

    Vdaka.Som v Anglicku takze ta ista verzia ako doma

  • Filip JC napsal:

    Škoda, že je pryč (asi) doba, kdy 5L sud byl s CO2 bombičkou a ta udržovala tlak v sudu na 1-2Atm.
    Vyhrál jsem SUD plzně (5L) a je to už klasický samospád.. 🙁 druhý den sem to musel se slzou oku dopít..

    Už to nemá cenu kupovat, stejný jako lahvoň ..

  • Milda napsal:

    Zdravím. Marně hledám všude možně odpověď na 2 otázky kolem PU: Kde všude (celosvětově) se v tuto chvíli PU vyrábí? A zda je skutečně kvalitativní rozdíl mezi obsahem třetinkových lahví a všech ostatních typů balení? Díky předem za snahu mi odpovědět 🙂

    • Moro napsal:

      Vím o domovské Plzni a pak v Rusku (Polsko zrušeno v r. 2011).
      Rozdíl bych neviděl – vše je se shodných kmenových várek. Výsledný produkt se může (s důrazem na slovo může) odlišovat následnými technologickými úpravami, jako je filtrace a pasterace.

      • Milda napsal:

        Díky za info. Štvaly mě totiž z doslechu takové hlášky, že se PU na východ od Plzně vaří v Nošovicích apod. Co se týče lahvových třetinek, tak jsem žádný senzorický rozdíl oproti jinému balení nezaznamenal 🙂

      • Kuba2 napsal:

        Tunelový paster těm lahváčům ale fakt dává zabrat

    • Jirka2 napsal:

      P.U.se vyrábí pouze v Plzni.Vzhledem k používání C.K. tanků je takřka vyloučené používat na jednotlivé typy balení rozdílné várky.Pokud vím používají mžikový paster. Tunelový má vysoké náklady na energii a už se nepoužívá.Za socializmu byla P. U.prakticky jediné pasterované lahvové pivo na našem trhu.

      • kremák napsal:

        TAk to nemáte pravdu, Prazdroj se vyrábí už dost dlouho v ruské Kaluze a co se týče té pasterace, v té nemáte pravdu taktéž. PAsteroval se Budvar a Crystal,GAmbrinus a Světovar,Zlatý BAžant a snad i jiná piva, která šla na vývoz, jako třeba Holešovický ležák, Radegast, Velkopopovický Kozel nebo Staropramen a občas výjimečně i další, myslím že snad i benešovský ležák(Maďarsko).Pokud nevěříte, zašlu vám odkazy jak na to Rusko, tak na tu pasteraci, mám i origoš lahve a etikety z té doby. buďto lžete a nebo o tom nic nevíte.

        • Jirka2 napsal:

          Napsal jsem,na našem trhu.Co šlo ven se samozřejmě pasterovalo a co se udělalo navíc se občas dostalo do obchodu.Odkaz o Rusku sem dejte.Zajímá mne hlavně z kterého roku je.Pokud vím výroba byla ukončena.

          • kremák napsal:

            Omlouvám se,ale zrovna ten článek,který je zhruba rok starý nemohu najít, ale na Wikipedii stále uvádí dva pivovary, vím že to není úplně spolehlivý odkaz, ale dle mého názoru by si to Prazdroj určitě opravil. TAké jsem to slyšel od kamaráda, který jeho známí maká v Rusku a je to taky dva roky co říkal že pil licenční Plzeň z KAlugy. U této firmy mi vadí, že neustálemlží, nic neřeknou na plná ústa, popírají třeba třeba Polsko, což je sice pravda, ale jen taková, že to pivo se vařilo v Tychách do roku 2002-2011. to neřeknou. A takto je to ze vším, melou něco o tradiční výrobě, avšak co má co CK tanky společného s tradicí. Já vím , že budete reagovat na mě co je dneska vůbec tradiční..ale to je přesně to chování…nepřiznají chybu, ani pravdu, jenom mlží, chytají za slovo. CK tanky a HGB prostě kalsické nejsou. Co se týče toho piva, je to prostě navoněná bída, nedá se to pít, jen výjimečně, když udělají nějakou speciální várku, jinak v lahvi nebo v plechovce je to přímo odporné pivo. jinak Radegast, Kozel a GAmbrinus se vyrábí licenčně normálně, jak v Polsku, tak v Rusku, na Ukrajině, Slovensku a v Maďarsku. ZAměstnancům P.P nevěřím už ani nos mezi ušima. Když vidím toho vyžraného ulhaného arogantního Berku, který si nechává říkat sládek, mám po náladě.

            • Jirka2 napsal:

              Tak já ty odkazy našel.Při rozhovoru s několika zaměstnanci mi bylo řečenu že výrobu ukončili z důvodu poklesu prodeje a nedodržování postupů.O tom co je klasická výroba se dá dlouze diskutovat.Princip CK tanků používá i řada hospodských pivovarů.Hlavně k vůli sanitaci.Také záleží jak se ckt používají.Jestli v jednom proběhne celý kvasný proces jen po skončení hlavního kvašení se kvasnice odstřelí nebo se pivo přečerpá do jiného případně jde do klasických lež.tanků.Já za nejhorší považuji HGB, dosycování,dobarvení.Psát o licenční výrobě není správné.Všechny pivovary ke se tato piva vaří patří(patřila)jednomu majiteli a tak žádnou licenci nepotřebuji.Radegast 12°se nikde než v Nošovicích nevaří.Po převzetí afričany z něj udělali pouze regionální značku a například v Praze kde byl čepován ve vice než stovkách hospod byl jeho prodej zrušen.Teprve nedávno se někde začal znovu prodávat.Hnusné pivo to je troch silný výraz.Znám dost horších piv ale to je věc chuti.

              • kremák napsal:

                CK tanky v malém pivovaru a ve velkém, který dosahují i 30 m, je hodně velký rozdíl. ZAtímco Ck tanky v normální velikosti(3-4 m) nahrazují spilku(jinak to vté hospodě prostě nejde), a na kvašení má minimální vliv, ve stojatých obrech na kvašení musí mít vliv obrovské tlaky. Samozřejmě není to jen tento problém, třeba Prazdroj de. facto nechá „ležet pivo přímo v Ck tancích(na rozdíl třeba od Budvaru), proto ty jejich reklamy se sklepy jsou vyloženě lživé.PAk se nelze divit, že když si člověk koupí lahváče, že to chutná jak voda.nějaký extra ležák to tedy není ani náhodou.

                • Jirka2 napsal:

                  Pro kvasnice není výška až takový problém.Dokáží pracovat i při výším tlaku zvlášť když se používaje ty k tomu vyšlechtěné.Malé pivovary používají CKT tanky ne jen kvůli sanitaci místo spilky ale i k celému kvasnému procesu občas i v jednom CKT.U tohoto způsobu mi vadí nesbírání deky a ležení na starých kvasnicích kdy dochází k ovlivnění chuti.Co mi ale vadí nejvíc je používání HGB a dosycování.

  • Filip Jc napsal:

    Když už se tady dohaduje co,kdo, kde.. Škoda je ta, že Plzeň ani neodpovídá na emaily.
    Jednoduše jsem se zeptal, proč přestal vyrábět pověstné soudky 5L s bombičkou, kdy pivo chutnalo a vydrželo 5 dní .. Teď je to samospád a pít se to druhý den skoro neda 🙁 Cena zůstala, kvalita šla do…

    • Jirka2 napsal:

      Akciové společnosti jedou především na zisk.Na emaily neodpovídá nikdo.Často jen mlží stejně jak politici.Kdyby nedělali takové tajnosti ubylo by dohadů a často i nesmyslů které se šíří po internetu.

    • Jirka2 napsal:

      Ještě dodávám.Teď po změně vlastníka to bude kdoví jak.Pivovary v rusku snad bude vlastnit jiná společnost.Já kupuji výrobky této skupin jen v hospodě když není jiný výběr.Tak nechci hodnotit ale kdyby bylo tak „hnusné“jak tu někteří tvrdí tak už jsou dávno mimo provoz.

      • Honajz napsal:

        Když podle mne Plzeň není ani tak ochuti, jako o reklamě. Spousta lidíé jde na „tu naši plzničku“ a má pocit, že dodržuje nějakou starou, českou tradici. Ať to chutná jakkoliv (protože často je to výčep od výčepu skutečně jiná chuť piva.)

  • Dri napsal:

    Nechtěli byste to v Brně zase přerecenzovat? Přidat třeba zkušenost z Lokálu, kde mi přijde tohle pivo jako o dost lepší než v jiných tankovnách (podle mého to nebude péčí o pivo).

    Zajímalo by mě porovnání v čase 🙂

    • Moro napsal:

      Mno, asi i jo – dovolím si dotaz – co si od toho slibuješ (potvrzení Tvých dojmů)?

      • Dri napsal:

        Zvědavost? 🙂 Hele recenzujete tu horší zvěrstva než PU :), takže by to zase relativně nemusela být taková hrozná oběť.

        • Moro napsal:

          Jinak – neberu to jako ochutnávání nějakého zvěrstva (což PU 100% není) a neberu to jako oběť. Spíš jsem to myslil tak, že PU je senzoricky dosti stálé pivo, takže mě zajímalo, co od toho očekáváš 😉

          • miracek napsal:

            Když u nás v hospodě došlo pivo, narazil se PU schovaný zřejmě na lepší příležitosti. Myslím si že většina hostů to poznala jen na ceně při placení. Ke Stopkům v Brně se na PU co pamatuji jako student taky až tak moc nechodilo, kozel u Kata byl podle mne lepší. Zato PU v pivnicích na pražské nerudovce to byl pivní ráj, opravdový pivní zážitek pro nás vidláky. Pokaždé ale podle Vás senzoricky stálé pivo… No, Dri asi někde plzeň zachutnala a chtěl by abyste tomu PU dali o víc jak o bod lepší hodnocení než staročechovi či bruncvíkovi.

            • Moro napsal:

              Rozumím, o vánocích se budu vyskytovat kousek od vyhlášené plzeňské výtočny – napíši tedy zcela novou recenzi. Sám jsem zvědav, jak to dopadne.

              • Dri napsal:

                Super, jinak já to nemyslel tak, že se v PU vyžívám, spíš srovnání jednotlivých podniků. Pak jsou tu ty zvěsti o lepší/horší sortě piva pro jednotlivé hospody, že to prostě není jen péčí o pivo, ale že samotné pivo je jiné (ne jen paster/nepaster). To by ale asi chtělo dlouhodobý hloubkový průzkum :).

  • Václav napsal:

    Ahoj všem! Chtěl bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k diplomce ohledně spotřeby piva v Ústeckém kraji. Téma, v kterém se najdou všichni z Vás. Je to pouze pro osoby, které bydlí v Ústeckém kraji a jsou starší 18ti let.
    Odkaz: https://goo.gl/forms/LtYuOErCr1d5bZSk1
    Děkuji za chvilku Vašeho času.

Napsat komentář: Dri Zrušit odpověď na komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »