Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Krakonoš vánoční speciál

Údaje o pivu

  • Název piva: Vánoční speciál
  • Pivovar: Pivovar Krakonoš Trutnov
  • Země, město: Česká republika, Trutnov
  • Styl: český světlý speciál
  • Alkohol: 5,8 %
  • Forma: lahvové 0,5 l
  • Stupňovitost: 14°

Hodnocení

Barva

Zlatá, čirá.

Pěna

Velmi dobrá pěnivost, pěna je hustá — sametová a dobře drží ve sklenici.

Vůně

Nádherná nasládlá, chmelovo-sladová, láká k napití.

Chuť, říz

Chuť je velmi plná s výraznou hořkostí, která však neruší a doplňuje charakter piva. Říz je silný a stejně jako hořkost do celého dojmu z piva skvěle zapadá a formuje jedinečný chuťový zážitek.

Další komentář

Hořkost odhadem 35-40 IBU. Opravdu velmi dobrý a pitelný kousek. Konzumenta nepotěší cukr ve složení piva.

Pinkano hodnotí: Mám stejný dojem jako Honza: zlatá, čirá barva s dobrou hustou pěnou, která drží. Doplnil bych, že tělo je lehce slabší, nicméně sladové. Všeobecně piva z tohoto pivovaru mi přijdou sladší, nicméně toto je poněkud více hořké, zejména uprostřed a na konci. Hodnocení 7.0/10.

Fotografie

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů
7,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (28 hlasů, průměrné hodnocení: 9,36 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , ,



Komentáře

  • Radek Vrážel napsal:

    Cukr „ve složení piva“ nepotěší zvláště nás diabetiky 🙁

    • kremak napsal:

      Nechci Vás nějak poučovat, ale pivo se vyrábí ze Sladu, Chmele a vody. Slad = de-facto cukry. Pokud pijete např. dvanáctku (12%EPM= dvanáctiprocentní podíl cukrů hmotnostních,plus stopy silic, vláknin kyselin a dalších látek z chmele, ale převážně jsou to cukry. Pivo bez cukru nejde prostě vyrobit. Pokud se přidává místo sladu cukr, tak v tom nevidím problém, je to z důvodu použitého méně kvalitního sladu obsahujícího menší počet cukrů(špatná úroda, počasí, druh ječmene, škůdci)proto se přidává cukr. Cukr ječmenný sladový nebo řepný,pokud ho není moc, není problém. Někdy to pivu dokonce i pomůže! Bohužel do piva se cpou horší věci, jako je maltozový sirup,melasa apod.

      • kremak napsal:

        ..ještě k té cukrovce. Pokud máte tuto nemoc, tak si na speciály rovnou nechte zajít chuť. Speciály jsou totiž až od 13% EPM(postaru stupňů) a to znamená, čím víc stupňů tím víc cukru. DIA pivo je většinou pivo slabé s menším obsahem cukrů (sedmička -7%EPM)Nezaměňujte s procentami alkoholu, to s tím nemá nic společného. I sedmička se dá prokvasit na 4,5% alc obj.

  • pinkano napsal:

    On tam ten cukr bude tak i tak, používají to na lepší prokvašení atd. Bohužel cukr má v sobě i Poutník.

  • Energetik napsal:

    Cukr v Krakonošovi byl odjakživa a pokračují v tom. Osobně s tím nemám problém, ale p. Vrážela v tomto lze pochopit. Na druhou stranu budiž Trutnovu ke cti, že se k tomu dokážou přiznat…

    Co se samotného piva týká, tak je hodně pitelné a tím i zrádné.

  • Energetik napsal:

    Pinkano: Nicméně k té hořkosti. Naopak „Krakonošové“ jsou vyhlášení svou hořkostí. Je naprostá pravda, že na první dojem a i ve vůni je cítit „sladkost“, ale při polknutí pěkně zhořkne. Špička. I to je jeho charakteristika (snad jen kromě světlé desítky), a tvrdím, že Krakonoš se opravdu nedá s ničím jiným zaměnit.

  • Petr napsal:

    Krakonoš – blitky z Krkonoš !

  • Přemysl Klenor napsal:

    Vážení, připomínka k cukru v pivech: je nutno odlišovat složení a vyrobeno z… Pivo, pokud není DIA, obsahuje množství cukru podle toho, jak hluboce je prokvašené. Při všech procesech výroby piva, od sladování po vaření se vlastně vyrábějí cukry. Pokud by se nevyrobily, nedávalo by to smysl. Pokud by bylo uvedeno, že bylo k výrobě použito cukru, pak je to podvod proti Reihaitsgebot – zákon o čistotě piva! a to u Krakonoše není – mám ho před sebou a je tam jasně uvedeno OBSAHUJE! A to se může…

  • hero napsal:

    Dnes som ochutnal a vazne som si pochutnal…:)
    Velmi prijemne prekvapenie.Horke presne tak,ako to mam rad.

  • kratoska15 napsal:

    Tak jsem ho dnesl taky ochutnal. Obě vánoční provedení, 12° i 14°. Pěnivost obou piv výborná. Dvanáctka mi přišla velmi dobře pitelná, slušně hořká, ve vůni příjemná sladovost. Kdežto 14 mě zklamala….něco mě v chuti rušilo, nedokážu to bohužel popsat….Kupoval jsem to v pivotéce, kde bohužel pivo stojí normálně v regále, přestože je na něm jasně uvedeno skladujte v chladu, to je asi bolest spousty takových obchodů, možná i to má vliv, nevím. Každopádně bych přístě volil 12°.

  • jaro napsal:

    12 je veľká mnamka.

  • fotr napsal:

    Tak jsem se k němu opět dostal a fakt je to moc dobré pití. Sice jsem čekal ještě o trošičku výraznější chuť, ale i tak jsem si pošmáknul.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »